In 1 tweet veegt Wierd Duk de vloer aan met ‘wit privilege’

Dit is hoe heel veel van onze grootouders (of overgrootouders) leefden. Laten we dat nooit vergeten — zeker niet als een professionele racismeroeper weer eens iets over ‘wit privilege’ roept.

Schrijvend voor Trouw beweert ‘Theoloog des Vaderlands’ Janneke Stegeman maar weer eens dat wij blanke Nederlanders ons nauwelijks bewust zijn van ons ‘wit privilege.’ En dat is een heel groot probleem. We hebben namelijk een streepje voor op ieder ander. Ons leven is gemakkelijk, dat van mensen met een ander kleurtje is juist heel moeilijk. Ja echt waar.

Met andere woorden: één groot flauwekulverhaal van een ‘theoloog’ die zich met zaken bezighoudt die helemaal losstaan van theologie.

Maar goed.

Op Twitter reageerde Wierd Duk — die onlangs aankondigde de overstap te maken van het AD naar De Telegraaf — met de opmerking “vermoeiend.” Geen woord te veel gezegd, natuurlijk. Maar wat écht opvalt is hoe andere twitteraars daarop reageerden. Zij begonnen niet te schelden over de gekke Stegeman, maar deelden slechts foto’s van grootouders en overgrootouders; hoe hun leven eruitzag.

Dan krijg je dit soort plaatjes:

En deze van een Twitteraar wiens grootvader in zo’n hut geboren is:

https://twitter.com/AizeBoersma/status/911924344842055680

Wierd Duks tweet in reactie op die foto zegt alles… en is hét ideale antwoord op de gekkigheid van de professionele racismeroepers van tegenwoordig:

Sylvana Simons, Janneke Stegeman, Anne Fleur Dekker en al die andere fanaten denken dat alle blanken de nazaten zijn van rijke herenboeren. Niets is minder waar. De overgrote meerderheid van ons hebben grootouders of overgrootouders die in hun jeugd arm waren. En dan bedoel ik niet: ‘Oh nee, ze konden geen tv betalen,’ maar: ‘Grootvader moest elke week bedelen bij de kerk of hij alsjeblieft een stuiver kon krijgen om brood te kopen. En als ze die stuiver niet gaven aten grootvader en zijn familie gewoon een weeklang alleen maar pap, want geld voor brood was er niet.’

Oh, en dan hebben we het niet alleen over de ‘grootouders’ van Nederlanders die nu stemmen en op Twitter zitten, maar ook over hun ouders en zelfs over henzelf.

Wit privilege mijn achterwerk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Floris

  In mijn jonge jeugd (jaren 60) hadden meeste huizen nog een kolenkachel in de woonkamer, in de andere kamers was er niets, en in de ramen enkel glas waar ’s winters de bloemen op stonden. De mensen verbouwden hun eigen groenten in hun tuintje als ze dat hadden.

  Toepasselijk liedje: https://www.youtube.com/watch?v=nmCILS_ungQ

  1. Feit

   Ja mooi, ja sorry hoor, voor het hoge racisme-gehalte en vooral nazisme-gehalte maar dit is zo lekker Nederlands.

 2. K.Dopper

  De slavenhandelaars die zwarte slaven verscheepten en daar grof geld mee verdienden woonden niet in plaggenhutten.

  Wat een idioot verhaal!

  1. Floris

   Dat was maar een enkeling.

   1. corfo

    @ Floris.
    Ik lees in een “reactie” van Dombo Dopper dat hij precies weet hoe de slavenhandelaren hebben gewoond. Dit geeft te denken : hij is óf een nakomeling van dergelijk gespuis (slavenhandelaren) óf hij is het zelf !
    Er wordt in Nederland driftig gehandeld in blanke slavinnen, Dombo D. is zéér wel mogelijk één van die handelaren, hij weet er te véél vanaf !! De gluiperd.

    1. Floris

     We horen hem ook nooit over de Barbarijse zeerovers die meer dan een miljoen blanke christenen tot slaaf maakten.

     Of over de Arabieren die de Europeanen met ca 50% overtroffen in de negerslavernij. Ze kwamen daar echter niet zozeer in plantages terecht maar meer in de bordelen van de “ridders van duizend-en-één nacht”. Geen wreder volk dan arabieren. Het is geen toeval dat uitgerekend zij de islam uit hebben gevonden.

    2. K.Dopper

     Corfo meent kennelijk dat de slavenhandel vanuit Drenthe werd georganiseerd.

     🙂

     1. Feit

      Domper, iedereen kan meekijken en ziet dat hij dat niet zegt of meent.

      Je poept weer eens uit je mond. Vertrouw me.

  2. Nasrani

   Ja, en?

   1. corfo

    @ Feit.
    Je hebt helemaal gelijk, en als ik ’t goed begrepen heb, @ Nasrani óók !
    De Dopper is écht een gluiperd van de ergste soort.
    Als hij ’t niet meer weet gaat hij álles verdraaien en ontkennen; typisch “gedrag” van extreem linkse kameraden !

  3. Feit

   De slavenhandelaars waren de zwartjes zelf Domper, vaak islamitische zwartjes.

   Ben je zelf een islamitisch zwartje, Domper? Je reageert precies zoals zij dat doen op andere fora.

   1. K.Dopper

    Wie is Domper nou toch weer?

    1. Feit

     Troll Alert!

  4. Ritter

   K.Dopper

   De slaven werden verkocht door andere zwarten aan de handelaren. Die zwarten namen andere zwarten gevangen in de binnenlanden en verkochten ze aan de handelaren.

   Wat dus vaak niet verteld word is het aandeel van zwarten in de slavenhandel. Kennelijk is dat taboe.

   Een ander taboe is dat er meer blanke slaven zijn geweest dan zwarten.
   ———————————

   Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid
   https://www.ninefornews.nl/meer-blanke-dan-zwarte-slaven-hoe-de-geschiedenis-van-de-slavernij-verdraaid/

   1. K.Dopper

    Als iemand ninefornews als kennelijk serieuze bron opvoert plaats hij zich buiten elke redelijke discussie.
    Ik ga daar ook niet serieus op in.

    1. ayreonaut

     Vriend, we zitten met z’n alle nog nog op je aller EERSTE SERIEUZE reactie te wachten.

    2. Obiwokekenobie

     Dit is flauw Dopper. Richt je op het bericht, niet op de afzender. Alsof Joris Demmink geen opvoedkundige tips zou kunnen geven.

  5. trampoline

   Er waren hooguit 1000 slavenhandelaren in ons land. En dar waren onze voorouders en zijn wij NIET verantwoordelijk.
   En hoe kwamen ze aan die slaven? Die kochten ze van Noord Afrikaanse slavenhandelaren, in grote meerderheid Arabieren.
   Ik neem aan dat we nu alle Noord Afrikanen gaan aanspreken op hun slavernijverleden!

  6. Obiwokekenobie

   Hoi Dopper,

   Waren de meeste slavenhandelaren en plantagehouders Nederlands of joods? Werden de meeste slaven gevangen door blanken of werden deze verkocht door Afrikaanse koningen?

   Laten we vooral eerlijk zijn als we deze discussie gaan voeren. Door al die leugens kunnen mensen als Gario zichzelf staande houden.

   Mijn opa had een plantage in Suriname. En ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat niet iedere plantagehouder slecht was. Ik heb mijn pa vroeger veel horen praten met zijn Surinaamse vrienden over het leven op de plantages. Nog nooit is er een slecht woord over gesproken, nog nooit zijn tanden er uitgeslagen. Heb er ook geen enkel profijt van gehad, wij waren vroeger gewoon arm.

   Het is goed dat deze discussie gevoerd word en ik ben ook van mening dat er meer onderzoek moet komen naar de rol van de Nederlander en de Nederlandse regering maar zonder dat er rekening word gehouden met politieke correctheid.

  7. hans-e-pans

   K. Dopper wat ben je toch eigenlijk een minne persoon, genderneutraal, je doet altijd voorkomen dat je de wijsheid in pacht hebt. Je zou eigenlijk moeten weten dat de zwarte slaven werden verhandeld door door andere zwarten in Afrika, om het nog maar niet te hebben over de Islamitische slavenhandelaren. In de tijd dat er gehandeld werd in slaven was het zo dat als je geen lijfeigene was dan was je slaaf, dus een variant van “eten of gegeten worden”.

   1. umaghetzeggen

    Je kunt natuurlijk alle partijen welke zich bezig hielden met slavenhandel erbij halen, maar dat is op geen enkele wijze een vergoeilijking van het handelen van de Nederlanders. Stop toch eens met: maar hullie zijn erger.

    1. K.Dopper

     Juist, het is overigens ook een impliciete erkenning van schuld: wij zaten fout maar hullie deden het ook.

     1. marco1

      Ha dat is mooi het hullie waren erger doen we dus niet meer, ik hoop dat u dat onthoud.

  8. Jantje

   Die slavenhandelaren, voornamelijk moslims, waren niet racistisch, aangezien ze slaven, tot aan IJsland toe ophaalden. Vooral vele plaatsen nabij de Middellandse Zee werden aangedaan en hele dorpen werden tot slaaf gemaakt. Ook op de Balkan werden hele gebieden compleet ontvolkt. Toen de slavenmarkten overvoert waren werd de rest uitgemoord.

  9. Ngatimoto

   Slaven zijn mensen die gevangen werden genomen (je kunt ook zeggen ze LIETEN zich gevangen nemen) door mensen in hun eigen buurt of district. Daarna werden zij door hun landgenoten op een markt verkocht aan handelaren en vervoerders.
   Slaven werden slachtoffer gemaakt door eigen omgeving. Nu werken Noord-koreanen in Rusland, andere landen in het oostblok. Chinezen in italië. Allemaal tegen een hongerloon en wat over is gaat naar China en Noord-korea. Zelfde idee maar met een modern jasje.
   niemand die er iets tegen doet. Brussel hoor je er niet over.

   1. Hetzalwelweer

    Nee Ngatimoto, dat is de marktwerking. Vele Nederlandse bedrijven hebben hun productie naar het buitenland verplaatst omdat het daar goedkoper is, de kwaliteit echter daargelaten. Winst is belangrijker dan kwaliteit vandaag de dag. Snel rijk worden, over de rug van velen. Belasting ontduiken, daar doet onze politiek correcte kliek in Den Haag helemaal niets aan. Er moet winst worden gemaakt.

 3. exxtravaganzzza

  Tot mijn twaalfde levensjaar heb ik geen electriciteit en geen verwarming gehad op mijn slaapkamer
  ( +enkel glas en geen vloerbedekking)
  Dat was toen niet ongewoon, pas na een verhuizing in 1988 leerde ik die luxe kennen….
  Mijn ouders werkten allebei en ze hadden geen auto.

  1. van Urk

   Slavenhandelaars woonden juist in die mooie woningen aan de Amsterdamse Herengracht waar nu juist die rijke zeurpieten in wonen die over witte privilege beginnen.

   1. K.Dopper

    Ja, waar die plaggenhutten in dit verband vandaan komen is dus een raadsel.

    1. exxtravaganzzza

     Die plaggenhutten was
     om aan te tonen, dat heel veel Nederlanders in dezelfde soort erbarmelijke omstandigheden moesten leven, als de slaven in de kolonies.

     1. Floris

      Slechts een enkeling is rijk geworden van de slavenhandel maar nu wordt er een hele natie op aangekeken.

      Ziedaar de vuile strategie van de weg-met-ons linkse verraders, alwaar militante zwarten als Sylvana Simons gretig misbruik van maken.

     2. K.Dopper

      ‘Militante zwarten’

      Uiteraard heeft dit niets met racisme te maken.

     3. Floris

      Dat heeft het inderdaad niet. Het is de constatering van een feit. Overigens zijn er heel veel zwarten, met name in Suriname, die deze mevrouw Simons en the likes ook zo zien.

      Ze is een gefrustreerde, zichzelf in een slachtofferrol wentelende beroepsklager die niets te klagen heeft, want ze heeft alle kansen gehad die ze zich maar kon wensen. Ze bijt in de hand die haar heeft gevoederd.

    2. Feit

     Dit verraadt zo dat je een kut allochtoon bent. En zal je altijd blijven. Ook op internet.

     1. K.Dopper

      Uiteraard heeft dit ook niets met racisme te maken.

     2. kciusclay

      nope , dat is ie niet.. een blanke man wonend in regio den haag , was manager in een ziekenhuis, heeft nu een / of werkt bij een organisatie die plannen uitzet om de gezondheidszorg efficiënter te maken..welke een dubbele moraal heeft die hij zelf niet wil zien.
      onbekend waarom hij zo resoluut links en dwars wil zijn…mss is het wel een opruier vd dds zelf. of het is de vader van dat onbevruchte ei van een dekker…klinkt wel goed nu ik er zo over na denk..ei..dopper/dekker.

  2. van Urk

   Ik kan wel een heel verhaal beginnen hoe het vroeger op een eiland wonen is. Vroeger leefden veel blanken in ons land dezelfde armoede als de huidige Afrikaan laat staan hoeveel mensen stierven aan ernstige ziektes als de pokken, tuberculose, cholera, tyfus, dysenterie of de luizenziekte. En bedenk dat het op een eiland lastig was om met spoed een ziekenhuis op het vasteland te bezoeken of om snel aan medicijnen te komen. In de wintermaanden moesten een paar doorzetters met een ijsvlet vanuit Urk het ijs oversteken richting Kampen en weer terug om voedsel, medicijnen of een zieke patient te vervoeren.

 4. Henk-Jansen

  Een mooie tijd was dat, toen de mensen nog hard werkten om brood op de plank te krijgen!

 5. Floris

  “Schrijvend voor Trouw beweert ‘Theoloog des Vaderlands’ Janneke Stegeman maar weer eens dat wij blanke Nederlanders ons nauwelijks bewust zijn van ons ‘wit privilege.’
  ———————————————————————————————–
  Weer zo’n muts met links gezeik.

  Ik blijf het zeggen: links en christelijk is een giftige cocktail. Er komen de grootste watjes en zwevers uit voort. Bij deze Janneke zie je het in één oogopslag. De schaapachtige blik, de gutmensch ogen, kortom de “kijk-mij-eens-deugen” tuttebel die nooit met kritiek zal komen op de olifant in de kamer.

  Dit soort “theologen” kunnen we missen als kiespijn. Ga toch koken, mens.

  1. K.Dopper

   Janneke schopt een open deur in en jaagt Floris het schuim op de lippen.

   De waarheid is hard, zeker als je die met alle macht probeert te verdringen.

   1. Floris

    Janneke is uit hetzelfde waaibomenhout gesneden als K.Dopper. Het zijn kansloze weg-met-ons zwevers. Van de waarheid hebben dit soort mensen geen verstand.

    1. K.Dopper

     Als Janneke een zweefteef was die zweverige opmerkingen maakt was Floris niet zo boos geworden. De werkelijkheid is dat de een keiharde uitspraak doet en de spijker op de kop slaat. Daarom is Floris er zo opgewonden over, hij hoopte die waarheid effectief te hebben verdrongen.

   2. IJscoman

    Floris komt niet echt over als iemand die het schuim op de lippen heeft, maar wat opvalt is dat jij toegeeft dat Janneke Tanneke een open deur inschopt. Je bent het blijkbaar eens met de analyse dat dit gestoorde wijf een watje en zwever is met een schaapachtige blik en gutmensch ogen, kortom de “kijk-mij-eens-deugen” tuttebel die nooit met kritiek zal komen op de olifant in de kamer.

    De helderheid in Dopper’s hoofd neemt heel langzaam toe.

    1. K.Dopper

     Nee, Janneke verkoopt een waarheid als een koe, maar die willen jullie liever niet horen.

    2. Floris

     “Floris komt niet echt over als iemand die het schuim op de lippen heeft,”
     ——————————————————————————
     Deze fantasie heeft Dopper al vele jaren.

     Het is eenvoudig te verklaren. Hij is erop uit om mensen op de kast te jagen. Als dat niet lukt schrijft hij ze gewoon toe dat ze woedend zijn.

     Hier zien we weer de typische autist die geen enkele voeling heeft met emoties. Ik heb geen enkele reden om boos te zijn op die vrouw en dat ben ik dan ook niet. Wel grijp ik de gelegenheid aan om te laten zien dat haar soort naïeve goedmensen niets toevoegt aan de samenleving, hun “bijdrage” komt neer op een door het cultuurmarxisme beïnvloedde weg-met-ons filosofie en is eerder negatief dan positief.

     Laakbare figuren als SS en DENK springen gretig in het gat dat dit soort mensen hebben gegraven en zo gaat het afbraakproces gestaag verder.

   3. trampoline

    Er waren hooguit 1000 slavenhandelaren in ons land. En dar waren onze voorouders en zijn wij NIET verantwoordelijk.
    En hoe kwamen ze aan die slaven? Die kochten ze van Noord Afrikaanse slavenhandelaren, in grote meerderheid Arabieren.
    Ik neem aan dat we nu alle Noord Afrikanen gaan aanspreken op hun slavernijverleden!

    1. van Urk

     Tegenwoordig heb je in ons land ook nog handelaren in foute en duistere zaken waar ik niks mee te maken heb.

  2. van Urk

   Floris@ Daarom is ze nu vervangen door een nieuwe Theoloog des Vaderlands: Claartje Kruijf. Zij is niet van plan is om stellige uitspraken te gaan doen en harde posities in te nemen. 😉

   1. Floris

    Meer van hetzelfde dus.

 6. Carolina

  Vermoeiend deze mensen. En geschiedenis kleurenblind
  Ik zou zeggen; next. ……..

 7. Jantje

  Bij mijn opa hing, met trots, een diploma van de toneelclub boven de kolenkachel. Het enige diploma dat hij had, behalve de lagere school.
  Hij stierf op zijn 69e maar zag er uit als een oude man van ver in de 90.
  Dat rare mens is misschien theoloog, maar niet gelovig.

  1. Floris

   Mensen zagen er doorgaans op hun 50e al oud uit. Een gevolg van een hard leven.

   White privilege, nietwaar?

 8. Bes Tolen

  Ik vermoed dat Sylvana afgaande op familienamen best wel een paar slavenhandelaren in haar voorgeslacht gehad zal kunnen hebben. Overeenkomstig zit dat er niet in voor veruit de meeste Nederlanders van hier.

  1. Hetzalwelweer

   Bes, nogmaals, Sylvana en net als Anne Fleur of al die andere mediageile gelukszoekers, zolang deze figuren een platform krijgen , aandacht krijgen, halen ze hun doel. Haatzaaien, ook met dank aan de DDS, zij doen hier ook aan mee. Geef Dopper of Guus Geluk een platform om te mogen reageren…geef die mensen een platvorm. Je komt er niet van af….en dat is precies wat zij, de media, willen….De media is afhankelijk van sponsor inkomsten….wanneer een figuur als Dopper er voor zorgt dat er geld binnenkomt dan zullen ze hem niet “verbannen”. Nooit….Dopper levert geld op…hij krijgt aandacht….net als Anne Fleur…of Silvana….inkomsten….is Dopper van de DDS zelf? Zou kunnen…..

  2. Kodi

   Blijkt dat de voorouders van zielige Sylvana zelf slavenhouders waren en geen slaaf. Ga je dan even op je plaat als je de Nederlanders (van wie hun voorouders in Nederland gebleven zijn en zelf slechts belastingslaaf waren (En nog steeds niet zijn erkend en schadeloos zijn gesteld!)) de erfzonde van het slavernijverleden wilt opspelden en verdere emotionele chantage inzake het slavernijverleden bedrijft.

   http://nos.nl/artikel/2179062-digitalisering-surinaams-slavenregister-van-start.html

 9. Bes Tolen

  Slavenhandel deugt voor geen moer. Het zijn heel slechte sociale omstandigheden, die dat mogelijk maken. Daarom moet de oorzaken onderkend worden, die dat mogelijk maken. [Hopelijk kunnen die dan vervolgens aangepakt worden]. Maar dat gebeurt onvoldoende wat leidt tot oppervlakkigheden, die politiek en anderszins misbruikt worden.
  Hetzelfde zie je ook met het gescheld over nazisme, fascisme, racisme en meer van dat fraais. Maar waar ontstond het fascisme? in Zuid Europa. En het nazisme? In de meest Rooms katholieke streken van Duitsland waar ook het fascisme meer aanhang vond. Maar hoe kwam dat? Juist.
  Maar er zijn nog meer zware taboes. Die worden zeker door links en deels ook door rechts verdedigd. Op het ogenblik staan die evenwel niet zo ter discussie.

  1. Hetzalwelweer

   GOD?

 10. Bes Tolen

  Die Chinezen in Italië hebben zichzelf geïmporteerd. Chinezen zijn daar de baas over Chinezen werknemers. De autoriteiten zoals burgemeesters vinden verder alles prima.
  Er wordt niets tegen wordt ondernomen.
  Dat zie je toch ook met zo’n ”menslievende” burgemeester van Palermo. [Wat veel Nederlanders ook zo prima vinden in hun kortzichtigheid, gebrek aan inleving]. Ondertussen wordt de eigen bevolking zwaar gepakt.

 11. fusilier

  Zonder die arme turfveen stekers ,zat het westen van Nederland in de kou in die tijd .Diep respect voor die mensen in die veenkolonieen van vroeger. Laat janneke haar mond daar over dichthouden ,als zogenaamde theologe. Ze kan zich beter bezig houden met hou krijg ik de kerken weer vol mensen.

 12. Bloem

  De voorouders van de meeste Nederlanders waren geen slaven- houders, handelaren en hebben daar ook niet van geprofiteerd. De meeste Nederlanders waren arme sloeers die slachtoffer waren van een feodaal systeem. Het gelul dat Nederland nu spijt zou moeten hebben is klinkklare onzin Sterker nog degenen die het er het meest van geprofiteerd hebben zijn de nazaten van de zwarte slaven die nu in een vrije welvaartstaat een leven hebben opgebouwd dat in Afrika voor velen niet haalbaar was geweest. Hoezo White privilege. Je kunt het beter hebben over black privilege

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.