Moskee bezet in Venlo door ‘Identitairen’: bezetters zijn aangehouden

Een moskee van de Turkse instelling Diyanet, die meerdere moskeeën bezit, was bezet door een aantal actievoerders. De actievoerders zijn van het ‘Identitair Verzet’ en protesteerden tegen de komst van de moskee.

In deze tijden van identiteitspolitiek komen er uit alle hoeken en gaten nieuwe stromingen, groeperingen, actievoerders, rammelaars, noem maar op. Op links heb je de antifascisten, op rechts heb je de alt-right. Allemaal een beetje gure typetjes die het slechtste vertegenwoordigen van echte problemen  in deze wereld.

Bezit vernielen, moorden, geweld, gebouwen bezetten. Het zijn allemaal niet echt diepgaande acties waar je veel uit kan halen. Daar dachten de actievoerders van het Identitair Verzet anders over. Zij bezetten een moskee in Venlo, omdat het een slechte invloed zou hebben op de omgeving:

Diyanet staat volgens de actievoerders onder controle van de Turkse president Erdogan. „Alle benoemde imams zijn bijvoorbeeld Turkse ambtenaren. Het is bekend dat de preken worden opgesteld in Turkije en zijn gericht op beïnvloeding van de hier aanwezige Turkse bevolking”, stelt ID Verzet.

Als dat zo is, dan moet het natuurlijk stoppen, dat staat buiten kijf. Het gaat mij meer om de ‘Identitairen’. Een nieuw fenomeen van enthousiaste Europeanen die iets willen doen aan het identitair verval van de Europese beschaving. Zo hebben Identitairen de misse Defend Europe gelanceerd, om schepen met migranten tegen te houden. Ook hebben ze een andere kant. Het is ook een groep met mensen die flirten met extreem-rechts en hier en daar een sausje meepikken van radicale stromingen. Identiteit is een belangrijk onderdeel van dit tijdperk. Het staat onder druk en door de globalisering worden identiteiten aangetast, afgebroken, of weer gecreëerd.

Toch moeten we deze Identitairen kritisch gadeslaan. De problematiek is echt en de motieven zijn goed, maar er moet altijd gekeken worden naar de middelen. Gebouwen bezetten of privé bezit aantasten, geweld, moord, het zijn allemaal aspecten waar je voor moet uitkijken. Soms zijn de redenen goed, maar de middelen discutabel. We moeten daarom de ontwikkeling van de Identitairen nauwlettend in de gaten houden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Obiwokekenobie

  Het bezetten van gebouwen is iets anders dan het vernielen van gebouwen. Ik ben het niet eens met de denkbeelden van deze gasten maar ik steun hun akties.
  De schrijver van dit artikel vindt waarschijnlijk dat je alleen mag protesteren met eens in de vier jaar tegen te stemmen. Of op het Malieveld, met toestemming vooraf natuurlijk…
  Wees toch eens niet zoon suikerklontje…

  En alt-right en de antifa zijn niet het zelfde…

  Kut artikel eigenlijk. Zou ook m’n naam er niet onder zetten.

 2. Buiswater

  “Gebouwen bezetten” of “geweld en moord” zijn wel erg grote verschillen.

 3. Guus Geluk

  Als een kerkgebouw zou worden bezet, is dat weerzinwekkend. Als het een moskee betreft, is het evenzeer weerzinwekkend. In dit land gaan we beschaafd en fatsoenlijk met elkaar om.

  1. buitenbeentje

   Gelijk heb je. Kopieer dit bericht ook even bij Joop en twitter het even bij Anne-Fleur, Sylvana, Erik, Peterr, Trouw, NRC, De Groene, Parool, Gelderlander, VARABNN en nog een paar duizend anderen.

   1. Guus Geluk

    Ik begrijp dat je het met me eens bent.

    1. buitenbeentje

     Ik zeg toch gelijk heb je. In dit land zouden we beschaafd en fatsoenlijk met elkaar om moeten gaan. Krakers, Greenpeace, Wakker dier en nog een paar van dat soort instellingen zouden zich dat dan ook ter harte moeten nemen als het om bezettingen gaat, de al eerder genoemden als het gaat om vrijheid van Meningsuiting etc..

     1. Guus Geluk

      Precies, of die lui van ANTIFA.

      Ze zouden moeten opdraaien voor alle gemaakte kosten.

   2. meijer61200

    Helemaal mee eens!!

  2. IJscoman

   Er is geen enkele reden om een kerkgebouw te bezetten. Daarentegen zijn er redenen in overvloed om een haathut te bezetten. De belangrijkste reden: moslims worden er opgezet tegen de ongelovigen en de westerse cultuur.

   1. Guus Geluk

    Er is geen reden om een moskee te bezetten. Effect heeft het evenmin. Je kunt wel kritiek hebben op de inhoud van de islam danwel de opzet van de multiculturele samenleving.

    1. DolleDries

     Daar in best een rede voor.

     Erdogan
     De moskeeën zijn onze kazernes, de koepels zijn onze helmen, de minaretten onze bajonetten en de gelovigen onze soldaten.

     1. Guus Geluk

      Het is algemeen bekend dat het Turkse ministerie van Godsdienstzaken een vinger in de islamitische pap heeft, DolleDries.

  3. Christina

   Alleen zo jammer dat de moslims in dit land daar zo anders over denken!!!

 4. buitenbeentje

  Ik lees regelmatig dat identitairen tegen extreem rechts aanschuren, maar nooit waarom.
  Tegenwoordig is iedereen die, een beetje gechargeerd, niet bij Antifa zit al extreem rechts, dus iets meer duiding zou leuk zijn.

 5. DolleDries

  Zolang het vreedzaam is zonder vernielingen is het prima actie.
  Ik denk b.v. aan tegengestelde de linkse Maagdenhuisbezetting een poosje terug met tienduizenden Euro’s schade.

  1. Kodi

   Dat was € 600 K aan schade. Voor rekening van ’t algemeen. Men had deze ook op de daders kunnen verhalen, maar koos voor “de goede sfeer niet te willen bederven”. Bij € 600 K aan een eigen gebouw denk ik toch aan iets anders dan een goede sfeer. Laten de daders eerst maar eens voor de goede sfeer de gedupeerde tegemoet treden.

 6. K.Dopper

  “De problematiek is echt en de motieven zijn goed”

  Nee, de problematiek is niet echt en de motieven zijn onjuist.

  Wat dit tuig ziet als ‘problematiek’ betreft op de keper beschouwd volksnationalistische en racistische fantasieën over ‘islamisering’ en moslims die ons Avondland zouden willen overnemen. Dat soort gelul slaat nergens op en heeft niets met de werkelijkheid te maken. Er zijn integratieproblemen van allochtonen maar je die ter harte zouden gaan ga je niet moslims diskwalificeren, moslims burgerrechten onthouden en moskeeen bezetten.

  De motieven zijn ook niet goed: het is extreem-rechts tuig dat alleen in Europa al zorgde voor honderden doden. De motieven zijn door en door slecht en dit uitschot vormt een groot gevaar.

  Ik weet zeker dat dit soort acties door veel reaguurders op DDS zal worden goedgepraat en daarom is het wellicht goed dat ik even op de feiten wijs.

  1. Floris

   Jij en feiten?

   Whoehahahahahaha…

   1. K.Dopper

    Floris komt zelden nog verder dan trolgedrag.

    Pijnlijk, deze regressie.

    1. Floris

     Weet je wat trolgedrag is?

     Dit bijvoorbeeld: “volksnationalistische en racistische fantasieën over ‘islamisering’ en moslims die ons Avondland zouden willen overnemen. Dat soort gelul slaat nergens op en heeft niets met de werkelijkheid te maken.”

     Wat weet jij van de werkelijkheid? Kom je weleens op straat? Of laat jij je uitsluitend informeren door je politiek correcte linkse leugenkrantjes en door volksverlakkers gemanipuleerde statistieken?

     1. swetsnek

      of bij bijna ieder berichtje honderden doden aanhalen dat ventje is echt gestoord die moet achter een 6 meter hoog hek

     2. K.Dopper

      Floris is die mogelijkheid mogelijk vergeten maar in plaatsnvan deze kinderachtige scheldpartij hij ook een inhoudelijke reactie kunnen plaatsen.

    2. corfo

     @ Dopper.
     Houd je vervelende kop toch eens dicht, dombo !! Of zet desnoods een keer een andere grammofoonplaat op, je klets steeds hetzelfde, allemaal achterlijkheden; je ziet doordat je niks kunt lezen zelf niet eens meer HOE stom en zielig je bezig bent.

     1. Floris

      Dopper is als een drol in het zwembad. Iedereen walgt ervan, zwemt er met een grote boog omheen, maar uit zichzelf verdwijnt hij niet.

      Je zal maar zo’n drol willen zijn…

  2. Punt50

   Ja ja kopvod doperwt, we weten het wel weer. Rustig maar en neem je pilletje.

  3. HW

   @Dopper
   “Wat dit tuig ziet als ‘problematiek’ betreft op de keper beschouwd over ‘islamisering’ en moslims die ons Avondland zouden willen overnemen. Dat soort gelul slaat nergens op en heeft niets met de werkelijkheid te maken. Er zijn integratieproblemen van allochtonen maar je die ter harte zouden gaan ga je niet moslims diskwalificeren, moslims burgerrechten onthouden en moskeeen bezetten.”

   Ik begrijp een ding niet Dopje. Jij komt hier op voor de groep immigranten, die zijn eigen identiteit verdedigd, maar verwijt de autochtone bevolking wanneer zij ook voor hun cultuur opkomen, dat dan “volksnationalistische en racistische fantasieën” heeft.

   Als jij naar Iran, Irak ,Syrië, Egypte, Jordanië, Libië, Marokko of Tunesië zou verhuizen, wordt je dan ook met open armen ontvangen en voorzien van een uitkering, huis etc. en zou jij misschien ook jouw christelijk geloof uit mogen dragen en een kerk mogen opzetten hiervoor.
   Ik denk als je daar met dit idee aankomt, dat jij op de volgende manier wordt ontvangen. “Stenig of onthoofdt hem” Zij laten dit onder geen beding toe.

   Maar jij staat hier wel te preken, dat wij dit alles wel toe moeten laten, terwijl er in onze wereld blijkbaar door een groot deel van de bevolking geen behoefte aan is.
   Ik ben ook niet van plan om mijn levensfilosofie te wijzigen, omdat ik hier gasten ontvangen en toegelaten heb. Ik ga er dan vanuit, dat zij zich integreren, omdat ze toegelaten worden en juist omdat zij dit niet doen ontstaan de tegenstellingen en creëer jezelf als gast de huidige verhoudingen.
   Ik laat me ook geen dictaat opleggen door idioten als jij die vinden, dat wij ons aan moeten passen. Daarom ben ik niet rechts of een fascist, maar een persoon met een eigen identiteit en cultuur, die zijn rechten in eigen land ontzegd wordt.

   Voor alle allochtonen die daar anders over denken en dat is blijkbaar 72% is er slechts een advies, pas je aan de gebruiken hier of profiteer niet langer, maar aanvaardt, dat je niet past in dit land, omdat jouw denkbeelden/cultuur niet passen in onze Nederlandse maatschappij. Ga terug naar het land, waar jij de cultuur kunt houden, maar probeer mij niet iets op te leggen dat ik niet wil.
   Multiculti is mislukt en wordt door zowel de autochtonen als de allochtonen niet aanvaard.

 7. meijer61200

  We hebben langzamerhand meer moskeeën dan huurwoningen in NL.

  1. Kodi

   We hebben nog wel sociale huurwoningen in Nederland, maar die zijn niet voor de Nederlanders, maar voor de asieleisers. En verder schijnen moskeeën tot in het oneindige weg te kunnen mogen komen met de huur niet betalen. Hoe lang houdt een normaal mens zoiets tegenover de wooncorporatie vol? Ik denk dat er na twee maanden al een ploeg klaarstaat om de woning te ontruimen.

 8. Tinneke

  Mooi zo!

 9. Nasrani

  Ik heb geen moeite met deze bezetting. Kom op zeg, niets vernielt en wees blij dat de Nederlandse bevolking in beweging komt tov de islam. Op naar een islamvrij Nederland.

 10. Punt50

  Hebben de Identitairen geen bulldozers voor die moskee beschikbaar?

 11. nienke

  Je kunt liever moskeeen bezetten dan autobussen door een menigte onschuldige mensen laten rijden.

 12. fusilier

  K.dopper moet op zijn tellen passen . Dit gaat van kwaad tot erger.

 13. marco1

  Sommige zullen het een discutabele actie vinden. Maar zolang het moslim gedram en geweld blijft zo het nu is zullen de acties nog wel discutabeler worden. Misschien dat er in de regering een keer een lampje gaat branden dat een groot deel van de bevolking behoorlijk islammoe is geworden en het niet heel veel langer meer pikken.

 14. toetssteen

  Bezet???? Een paar spandoeken op het dak is ‘bezet’???? Als de Duitsers Nederland zo zouden hebben bezet, had geen kip er wat van gemerkt.

  1. IJscoman

   Toets:++++++ 🙂

  2. K.Dopper

   Ook Toetssteen heeft er geen moeite mee dat moskeeën worden bezet. De vrijheid van godsdienst geldt in zijn voorstelling kennelijk niet voor alle godsdiensten.

   1. IJscoman

    Inderdaad Dop: de vrijheid van godsdienst geldt niet voor alle godsdiensten. Prima verwoordt, je snapt het eindelijk.

    1. K.Dopper

     Het is ‘verwoord’, IJscoman, maar ik begrijp je wel hoor: de Grondwet en de rechtsstaat zijn voor jou niet heilig.

     Gelukkig behoor je tot een kleine en niet al te snuggere extremistische minderheid van mensen die de wet niet respecteren maar ook niet de moed hebben die te overtreden.

     1. Nasrani

      Narcist

     2. IJscoman

      Het ‘t-je’ teveel doet het schaamrood naar mijn kaken jagen. Het 2e deel van je reactie heb ik inmiddels 732 keer in ongewijzigde vorm gehoordtdt. De zaken lijken me echter omgekeerdtdt: jij behoorttdt inmiddels tot een een slinkende rode, verradersminderheid die Nederland naar de afgrond heeft gejaagddtdt.

     3. K.Dopper

      Een behoorlijk comfortabele afgrond dan, beste IJscoman. Mijn bijdrage aan die gunstige ontwikkeling moet je echter niet overschatten hoor. Ik deed wat ik kon maar ik deed het samen met velen van goede wil.

    2. Kodi

     Is de Islam wel een godsdienst? Of is het een doctrine, een totaal doctrine?

     De Islam als veroveringsideologie
     http://antivenin.blogspot.nl/2008/03/de-islam-als-veroveringsideologie.html

     Islam is geen religie, en ook geen cultus. Het is een compleet systeem.
     De islam heeft religieuze, juridische, economische en militaire componenten. De religieuze component is een weerhaak voor alle andere componenten.
     Islamisering doet zich voor wanneer er genoeg moslims in een land zijn om actie te voeren voor hun zogenoemde “recht om hun geloof te mogen belijden”.
     Wanneer een politiek correcte maatschappij met een verscheidenheid aan culturen instemt met de “redelijke eisen” van moslims om hun “geloof te mogen belijden” krijgen ze de andere componenten er onder de tafel bij. Dat werkt zo: (bron voor de percentages: CIA The World Fact Book (2007).
     Zolang moslims ongeveer 1% van de bevolking van een willekeurig land uitmaken zullen ze worden beschouwd als een vredelievende minderheid die voor niemand een bedreiging vormt. Ze worden, in feite, in artikelen en films afgebeeld als unieke, kleurrijke stereotypen:

     Verenigde Staten – 1.0 % moslim
     Australië – 1.5% moslim
     Canada – 1.9% moslim
     China – 1%-2% moslim
     Italië – 1.5% moslim
     Noorwegen – 1.8% moslim

     Bij 2% en 3% beginnen ze bekeerlingen te maken onder andere etnische minderheden en ontevreden groepen, voor een belangrijk deel in gevangenissen en onder straatbendes.

     Denemarken – 2% moslim
     Duitsland – 3.7% moslim
     Verenigd Koninkrijk – 2.7% moslim
     Spanje – 4% moslim
     Thailand – 4.6% moslim

     Vanaf 5% oefenen ze een onevenredig grote invloed uit in verhouding tot hun aandeel van de bevolking.

     Ze zullen aandringen op de introductie van halal (zuiver naar islamitische standaard) voedsel, en zo zorgen voor banen voor moslims in de voedingsindustrie. Ze zullen de druk opvoeren op supermarktketens om dit voedsel in de schappen te plaatsen – met dreigementen voor het geval men aan die oproep niet voldoet. (Verenigde Staten)

     Frankrijk – 8% moslim
     Filippijnen – 5% moslim
     Zweden – 5% moslim
     Zwitserland – 4.3% moslim
     Nederland – 5.5% moslim
     Trinidad & Tobago – 5.8% moslim

     Op dit punt beginnen de pogingen de overheid zover te krijgen dat ze zichzelf volgens de regels van de sharia, de islamitische wet, mogen besturen. Het uiteindelijke doel van de islam is niet om de hele wereld te bekeren, maar om de hele wereld onder de wetten van de sharia te brengen.

     Wanneer moslims 10% van de bevolking uitmaken zullen ze de wetteloosheid doen toenemen om zo te klagen over hun levensomstandigheden (Parijs – autobranden). Elke actie van een non-moslim die de islam beledigt wordt gevolgd door opstanden en dreigementen (Amsterdam – Mohammed cartoons)

     Nadat ze een aandeel van 20% hebben bereikt zijn bij het minste of geringste rellen te verwachten, worden er jihad milities gevormd, komen er hier en daar moorden voor en wordt er af en toe een kerk of synagoge in de brand gestoken:

     Ethiopië – 32.8% moslim

     Bij 40% verschijnen de wijdverbreide bloedbaden, voortdurende terroristische aanvallen en aanhoudende oorlogvoering door milities…

 15. toetssteen

  Volgens de NOS gaat het over een bouwplaats:

  https://nos.nl/artikel/2191038-bezetters-van-turkse-moskee-in-venlo-aangehouden.html

  Lees: een leeg gebouw.

  1. marco1

   Hopelijk blijft het een leeg gebouw. Wordt het echter in gebruik genomen hoop ik op dusdanig discutabele acties zodat het wederom leeg komt.

 16. Kodi

  Islamophobia: The word that was invented to make you shut up about Islam. It is not a phobia when they really out to convert, conquer of kill you.

 17. Peter Loosduinen

  Een paar niet-moslims bezetten een gebouw : De politie treedt op.

  Een groep moslims houdt verboden gebedsdiensten in een “boekhandel” in Den Haag :
  de politie staat er bij en kijkt erna en treedt NIET op !!

  Dat is het verschil.

 18. Peter Loosduinen

  De kop van het artikel klopt niet !!
  Moskee bezet ??
  VENLO – De politie heeft zaterdagmiddag in Venlo vier actievoerders aangehouden die de bouwplaats van een nieuwe moskee aan de Hagerhofweg korte tijd hadden bezet.

  BOUWPLAATS bezet !! Dat is nog eens andere koek !!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.