Hans Spekman: 'Wilders en Baudet hebben mensen opgehitst tegen Marcouch'

Hans Spekman: 'Wilders en Baudet hebben mensen opgehitst tegen Marcouch'

Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, heeft in het radio-programma Kamerbreed gezegd dat Geert Wilders en Thierry Baudet mensen hebben opgehitst tegen Ahmed Marcouch.

Marcouch is burgemeester geworden van Arnhem, maar tijdens de ceremonie waren er een aantal oproerkraaiers die schreeuwden dat Marcouch 'moest wegwegen'. Dat is natuurlijk niet erg elegant, maar nu wordt er wel meer van gemaakt dan het eigenlijk is. Buiten het feit dat tegen iemand zijn, omdat die een andere achtergrond geen goede argumentatie, heeft het 'baantjescarrousel' wel lekker gedraaid natuurlijk. Eerst was Marcouch lid van de Tweede Kamer en nu, aantal maanden na de verkiezingen, heeft die een functie als burgemeester. Dat is wel een punt dat kritiek verdient.

Enfin, daar gaat het nu niet om, het gaat om het feit dat Spekman, Wilders en Baudet als schuldige heeft aangewezen van deze verstoring:

Volgens Spekman is het ophitsen steeds extremer geworden en gebeurde het al vanaf het moment dat de voordracht van de PvdA’er met Marokkaanse roots bekend was. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daaroverheen. „Ze proberen elkaar te overschreeuwen”, aldus Spekman.

Wilders demonstreerde in juli bij het gemeentehuis van Arnhem tegen de voordracht. Volgens de PVV-leider wilde Marcouch eerder van Amsterdam Nieuw-West „een islamitisch stadsdeel maken” en is de PvdA’er „fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi.”

Het is geen gestaafde stelling, maar het staat buiten kijf dat Marcouch dingen heeft gezegd in het verleden gedaan die wel een puntje van aandacht verdienen. Dat stellen Baudet en Wilders dan ook terecht. Maar deze twee heren aanwijzen als de oorzaken van het steeds extremer worden van het milieu rondom Marcouch, dat is natuurlijk de reinste onzin. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. Daar heb je iemand anders niet voor nodig die woorden spuwt op het internet.

Daarnaast is het gevaarlijk om mensen aan te wijzen als knooppunten van 'extremiteit' en 'radicalisering'. Met dezelfde bewoording en argumentatie van Spekman, creëert hij dus een extremere omgeving voor Wilders en Baudet, een situatie dat al op knappen staat in deze extreme tijden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties