Moskee bezet in Venlo door 'Identitairen': bezetters zijn aangehouden

Moskee bezet in Venlo door 'Identitairen': bezetters zijn aangehouden

Een moskee van de Turkse instelling Diyanet, die meerdere moskeeën bezit, was bezet door een aantal actievoerders. De actievoerders zijn van het 'Identitair Verzet' en protesteerden tegen de komst van de moskee.

In deze tijden van identiteitspolitiek komen er uit alle hoeken en gaten nieuwe stromingen, groeperingen, actievoerders, rammelaars, noem maar op. Op links heb je de antifascisten, op rechts heb je de alt-right. Allemaal een beetje gure typetjes die het slechtste vertegenwoordigen van echte problemen in deze wereld.

Bezit vernielen, moorden, geweld, gebouwen bezetten. Het zijn allemaal niet echt diepgaande acties waar je veel uit kan halen. Daar dachten de actievoerders van het Identitair Verzet anders over. Zij bezetten een moskee in Venlo, omdat het een slechte invloed zou hebben op de omgeving:

Diyanet staat volgens de actievoerders onder controle van de Turkse president Erdogan. „Alle benoemde imams zijn bijvoorbeeld Turkse ambtenaren. Het is bekend dat de preken worden opgesteld in Turkije en zijn gericht op beïnvloeding van de hier aanwezige Turkse bevolking”, stelt ID Verzet.

Als dat zo is, dan moet het natuurlijk stoppen, dat staat buiten kijf. Het gaat mij meer om de 'Identitairen'. Een nieuw fenomeen van enthousiaste Europeanen die iets willen doen aan het identitair verval van de Europese beschaving. Zo hebben Identitairen de misse Defend Europe gelanceerd, om schepen met migranten tegen te houden. Ook hebben ze een andere kant. Het is ook een groep met mensen die flirten met extreem-rechts en hier en daar een sausje meepikken van radicale stromingen. Identiteit is een belangrijk onderdeel van dit tijdperk. Het staat onder druk en door de globalisering worden identiteiten aangetast, afgebroken, of weer gecreëerd.

Toch moeten we deze Identitairen kritisch gadeslaan. De problematiek is echt en de motieven zijn goed, maar er moet altijd gekeken worden naar de middelen. Gebouwen bezetten of privé bezit aantasten, geweld, moord, het zijn allemaal aspecten waar je voor moet uitkijken. Soms zijn de redenen goed, maar de middelen discutabel. We moeten daarom de ontwikkeling van de Identitairen nauwlettend in de gaten houden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties