Nepliberale Pechtold: ‘We moeten iets doen aan doorgeslagen flexcontracten!’

Huh?

En ik maar denken dat D66 zogenaamd een liberale partij was:

De formerende partijen blijven wel de hand uitsteken. We blijven hopen op een constructieve inzet van vakbonden en werkgevers. Er liggen grote kansen voor win-win oplossingen. Oplossingen waarbij werkgevers weer vaste banen durven te geven. Waarbij we iets doen tegen doorgeslagen flexcontracten. Waarbij de lonen omhoog gaan. Waarbij we investeren in kansen voor mensen die nu ongewild langs de kant staan.

Hartstikke leuk, allemaal, maar wat is dat voor gezeur van Pechtold (het is zijn Facebook-post) over “doorgeslagen flexcontracten”? Heel gek, maar zo’n flexcontract kán niet doorgeslagen zijn; het zorgt er aan de ene kant voor dat werknemers werk hebben, maar aan de andere kant dat werkgevers weten dat ze niet ellenlang vastzitten aan mensen die overbodig zijn. En ja, dat laatste kost een werkgever gewoon bakken met geld, niet alleen bij ziekte, maar ook bij veranderende economische omstandigheden.

De enigen die dat niet begrijpen zijn de vakbonden. Die blijven vasthouden aan oude afspraken — afspraken die werkgevers bakken met geld kosten en daardoor niet alleen bedrijfsgroei beperken, maar zelfs de hele economie in gijzeling houden.

Dé oplossing voor dit soort problematiek is dan ook simpel: de vakbonden opheffen. Die staan elke vorm van ontwikkeling in de weg. Dat moet maar eens afgelopen zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. poison

  Vakbonden hebben in het verleden veel betekend voor de werknemer. De vakbonden opheffen is geen optie, dan worden de werknemers overgeleverd aan de grillen van de werkgevers. De huidige welvaart hebben wij mede te danken aan de vakbonden.

  1. corfo

   @ poison.
   Welke welvaart bedoelt u precies ?

   1. poison

    @corfo

    Ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, fatsoenlijk loon, redelijke werktijden, vakantie dagen, enz. Allemaal dankzij de vakbonden.

    1. corfo

     @ poison.
     Wat u opsomt zijn de verworvenheden vanuit het verleden, helemaal mee eens.
     Wat men nu ziet gebeuren is de afbraak van diverse verworvenheden en tegen die afbraak verzet een vakbond zich lang niet voldoende. Mogelijk is dat één van de redenen van de grote terugloop van vakbondsleden ?

     1. poison

      @corfo

      Het klopt wat u schrijft, ben ik helemaal met u eens. Het is daarom belangrijk dat de vakbonden zoveel mogelijk leden moeten hebben zodat machtiger worden en meer voor elkaar kunnen krijgen. Helaas laten de jongere generaties het hier liggen, uiteindelijk doen zij zichzelf hiermee tekort.

   2. Kodi

    Het verschil tussen wat we met onze economie zien gebeuren en wat we in onze eigen portemonnee voelen, was in dertig jaar niet zo groot.
    https://t.co/6VmpISnwQl

   3. Kodi

    Zorgpremie stijgt fors door bezuinigingen
    https://t.co/7wrjd0HaSQ

 2. Neworder

  De vakbond onderhandelt over de rechten en plichten van de werknemers.
  Zelf doen is geen optie.
  De vakbond behartigt de belangen van de werknemers bij een reorganisatie of bij ontslagen.
  Eng hoor, DDS wil vakbonden opheffen en alle macht geven aan werkgevers…

 3. Bart

  Verlaag de lasten voor bedrijven op de loonkosten en maak het aantrekkelijker voor bedrijven om mensen vast in dienst te nemen. Zo moeilijk is het niet.

  Waarom word ook altijd de oplossing gezocht in loonsverhogingen terwijl een lasten verlichting netto voor de werknemer hetzelfde effect heeft maar de loonkosten voor bedrijven niet stijgen waardoor ze misschien werknemers moeten ontslaan?

  1. HaZ

   +++

  2. poison

   @Bart

   Helaas, onze overheid heeft een chronisch geldgebrek. Hogere lonen betekend meer belastinginkomsten. Onze overheid wil daarom niet inzien dat meer mensen aan het werk tegen lagere loonkosten hetzelfde of misschien wel meer belastinginkomsten oplevert. Een kind kan dit nog uitrekenen, daar hebben wij de rekenkamer niet voor nodig.

   1. Kodi

    Grootste aanjager van de inflatie en daarmee afbraak van de koopkracht is nog altijd de roverheid die anderen van hun zuur verdiende loon naar hard werken besteelt.

   2. Ecoshaarlem

    Wat verwacht u van de leugenaar Rutte, ik niet veel goeds kijk eens wat hij belooft heeft en niet is na gekomen. Hij zalm die is mede de Euro heeft gebracht met alle ellende van dien, samen met Rutte maken zij in grote lijnen de dienst. Buma spartelt wat tegen Pechhold heeft een doel minister worden, eerder hebben wij gezien dat hij daar niet geschikt voor is en de andere kleven nu al vast aan het pluche.

 4. Kodi

  Was het niet Arrogander Pechtrol die in de vorige PvdA/VVD-regering als lid van de * kuch * constructieve oppositie instemde met versoepeling van het ontslagrecht? En stevent de komende regering met daarin D’66 niet af naar nog meer degeneratie van de arbeidsreserve?

 5. DolleDries

  Liberaal geeft de macht aan de sterkste en schakelt de zwakste uit.
  Het is een teruggang van zo 100 jaar waar de arbeider als uitschot en wegwerp artikel werd gezien. Het is een soort terug zetting naar de adel.

 6. Ni28

  ZZP-ers zij in mijn ogen de dagloners van de negentiende eeuw. Natuurlijk vinden de werkgevers dat prima zo. En de staat ook want die bespaart kosten van werkloosheiduitkeringen. Beiden hoeven niet voor sociale kosten op te draaien. Maar wie doet dat dan wel? Als zij ziek worden of arbeidsongeschikt? Of oud worden en minder kunnen werken. Dat gaat nog eens een behoorlijke geld kosten. Zal de belastingbetaler daar voor opdraaien? Ik denk dat dan men beseft dat het oude systeem nog niet zo gek was. Maar dan als de werkgever niet gegijzeld wordt door de werknemer.

 7. Fred Schuit

  Beste Michael van der Galien misschien is terug naar de slavernij een optie? Kopen als je ze nodig hebt en heb je er te veel dan weer verkopen. Feit is dat werkgevers, werkgeversvoorzitter Hans de Boer, werknemers zien als kostenpost (functionele tijds eenheid). Gelukkig zijn er nog vakbonden, zonder vakbonden, want als we het moeten hebben van de (P)Rutte’s, Buma’s en Pechtold’s, zijn we binnen no time weer terug bij begin vorige eeuw.

  1. poison

   @Fred Schuit

   Terug naar de slavernij een optie? Oei, oei. Laat Sylvana Simons dat niet horen, dan zijn de rapen gaar.

  2. DolleDries

   Het is de teruggang naar de lage loonlanden waar de werknemers geen flikker hebben te vertellen en totaal uitgebuit worden.
   Die landen zijn echt liberaal.

 8. Punt50

  In de praktijk zijn vaste contracten ook niet veel waard. Het is alleen wat lastiger voor een werkgever om er van af te komen. Je moet bewijslast tegen een werknemer verzinnen enzo. Maar dan lukt jet je wel om ze te lozen.

  Het zou goed zijn als mensen in flexarbeid géén extra straf krijgen door het ontbreken van pensioenopbouw en gedoe met hypotheken etc. Als je dat soort dingen wegneemt is het prima te doen.

 9. john1952

  De politieke partijen zouden samen met de vakbonden, eerst na moeten gaan hoe het flexwerk zo populair is geworden. Vaklui in vaste dienst die vaak geconfronteerd werden in- en in saai werk (12km plinten slaan in de nieuwbouw), zagen de sociale voorzieningen waar een hele vette premie voor werd betaald (stucadoor: 3x netto is bruto(incl. vak.dgn en dak.toeslag). Men onderhoud zelfs voor de 55-plusser, dat terwijl ze daar zelf nooit meer voor in aanmerking zullen komen. Ze ontvingen dezelfde beloning (cao-afspraken) als de traag opstartende maandagochtend ploeg.
  En de werkgever werd alle plezier afgenomen ingeval van ziekte of -nog erger- blijvende ao van een van diens werknemers. De meest belachelijke regelingen werden uitgedacht: straf bij een percentuele hogere wao-instroom als gemiddeld in de branche (bedrijf met 2 wn heeft bij 1(!!!) wao-instromer al 50% tegen 5% in de branche). En nu staan vakbonden, de zieners van Nederland en de hoeders van de arbeiders, te mekkeren dat er mensen ontslaan werden om via pay-rolling weer ingezet te worden.
  Kortom alles waar men nú tegen te hoop loopt is het resultaat van een ziekelijke regelzucht van regeringen en ambtenaren.
  En denk er om: iedereen die vrijwillig ZZP’er is geworden en plezier beleefd aan vak, wil niet uitgebuit en vermorzeld worden door “de polder”.

 10. Kodi

  Arrogander Pechtrol is toch ook zo’n apolegeet van het vrije verkeer van uitbuiting door de EU gefaciliteerd?

  Zomaar uit de krant gescheurd:

  ‘Roemenen werken op Nederlandse scheepswerf voor 1 euro per uur’

  Gepubliceerd: 05 maart 2016 10:14
  Laatste update: 05 maart 2016 10:38

  Op tientallen Nederlandse scheepswerven worden honderden Roemeens werknemers aan het werk gezet voor een zeer laag loon. Omgerekend zou het gaan om een brutoloon van 1 euro per uur, meldt vakbond FNV zaterdag.

  Netto houden de Roemen er nog wel wat aan over omdat er een reeks vergoedingen zijn.

  De scheepswerven maken gebruik van de Europese A1-regeling, die bedoeld is voor buitenlandse werknemers die kort in Nederland werken. Met de regeling hoeven onder andere sociale premies niet in Nederland betaald te worden.

  Voor een werkgever worden de Roemeense werknemers zo flink goedkoper dan hun Nederlandse collega’s. De FNV wil nu dat deze regeling wordt gemoderniseerd.

  Misstanden
  “Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld”, zegt Masja Zwart van FNV. “Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega’s zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan.”

  FNV zegt de misstanden op het spoor te zijn gekomen na een onderzoek naar de beloningen van 120 Roemenen bij de Groningse scheepwswerf GS Yards in Waterhuizen.

  http://www.nu.nl/ondernemen/4225333/roemenen-werken-nederlandse-scheepswerf-1-euro-per-uur.html

 11. Blue monday

  Flexcontracten zijn prima voor schoolverlaters en onervaren personeel.

  Het is echter een absurde constructie voor goed personeel, met een hypotheek en studerende kinderen (voorbeeld)

  Werkgevers zullen in hun zoektocht naar goed personeel toch vaste contracten aanbieden om het personeel aan zich te binden.

  Ik ben niet vies van wat marktwerking, maar de werkgever moet je wel kort houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.