Opstappen van Hennis is ineens slechts nog kwestie van tijd

Gisteren was vermoedelijk de slechtste dag in de politieke carrière van minister Jeanine Hennis (VVD). Vermoedelijk is het de dag geweest waarop ze haar ministerschap definitief door haar vingers liet glippen.

Zo’n 24 uur geleden leek de positie van Jeanine Hennis nog lastig, maar desalniettemin te redden. Ja, ze zat in een lastig parket met dat onderzoeksrapport over het mortierongeluk in Mali, maar met enig behendig politiek stuurwerk, een kleine gunfactor en een portie geluk had ze de crisis kunnen overleven.

Dat is nu wel voorbij. RTL Nieuws openbaarde een uiterst pijnlijk interview met de minister van Defensie, waarin te zien was hoe weinig competent ze eigenlijk wel niet was. Foutjes kan je je niet permitteren in het moment van crisis: letterlijk iedere misstap kan je dan fataal worden.

Maar behalve haar eigen onhandigheid bleek ook de genoemde gunfactor te ontbreken. Ondanks dat hij nog in het kabinet zit, was PvdA-leider er als de kippen bij om het mes er bij Hennis nog wat verder in te drukken. In plaats van zijn kabinetsgenoot te steunen, merkte Lodewijker Asscher ineens op dat hij de fouten “voldoende ernstig” vond om af te treden. Ouch.

Vandaag helpen de grote kranten van Nederland ook niet bepaald mee met het redden van de politieke carrière van de vrouw die begon als europarlementariër. De Telegraaf print met chocoladeletters de vraag “HOE HOUDBAAR IS HENNIS?” terwijl de NRC het gewoon als feitelijk statement presenteert: “Positie minister Hennis lijkt onthoudbaar“.

In rap tempo is de discussie dan ook niet zozeer komen te draaien over een Malinees mortierongeluk, maar over het functioneren van minister Hennis zélf. En dat soort publieke debatten lopen zelden af met een applaus en een minister die gewoon vrolijk aan kan blijven. Zo lijkt met de finish reeds in zicht het kabinet-Rutte II alsnog – en alwéér – een VVD-minister kwijt te raken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. DolleDries

  https://www.gelderlander.nl/binnenland/commando-s-keren-zich-tegen-legertop~a18bb817/

  Er moeten meer koppen vallen, de mensen die deze Schroevers secretaresse tot minister van defensie maakte zijn net zo schuldig. Rutte als hoofdverantwoordelijke moet mede opstappen. Deze man heeft al te veel lijken onder een steen gestopt.

 2. Peter Loosduinen

  Het lijkt mij overduidelijk dat het bijltje valt voor Hennis.
  Er moet altijd in dit soort zaken een kop rollen en dat is in dit geval de hare.

 3. corfo

  Rubberen Rutte vind dat “mevrouw” Hennis niet hoeft op te stappen, las ik vanmorgen.
  Ik vermoed dat zij, deze “mevrouw” dus, wel “lekker ligt” in de VVD !
  Zij behoort vast en zeker tot de z.g. “zéér bekwame bestuurders” die ons landje rijk is; bijv. Opstelten, Teeven, Weekers, Linschoten (was óóit “buitengewoon bekwaam”en werd
  zelfs gebombardeerd tot “wonderboy” van de VVD, hij kan binnenkort worden bezocht in een Huis van Bewaring) Jan Houwers (pleegde hypotheekfraude), enz. enz.
  Óók Camieleke Eurlings was zo’n ballenhapper, kroonprins van het CDA, was ook zéér bekwaam en zéker in het mishandelen van vrouwen.
  Nederland zit opgescheept met minderwaardige creaturen die zichzelf “elite” noemen, maar je mag blij zijn als ze niet tot jouw familie behoren, je zou je kapot schamen voor dat gajes !

 4. Nasrani

  De VVD is de laatste dagen positief in het nieuws. Het gaat goed.

 5. joost2

  Je hebt geen karakter en is ongeschikt om als minister van defensie te zijn, als je niet tijdig met de vuist op tafel slaat omtrent de puinhopen vanwege bezuinigingen in onze krijgsmacht.

  Nee, als een barbie pop lekker op het pluche zittend, genietend van het ere baantje als minister, vaak om de waarheid heen draaiend liet ze ” haar” soldaten met ondeugdelijk materiaal op pad gaan.
  Volkomen ongeschikt mens.

 6. Ni28

  Minister Hennis zou in haar val Rutte mee moeten nemen als degene die volledige vertrouwen in deze minister geniet en voor de regering verantwoordelijk is.

  1. J.C.

   @Ni28

   Mee eens. En er zijn meerdere wegen, die naar Rome leiden. Ik schreef gisteren hier op DDS in een comment:

   Verbeet (PvdA) zei zojuist bij het tv programma Pauw, dat de journalist die het interview met Hennis (VVD) over de zinloze dood van twee militairen in Mali, waarin zij een modderfiguur sloeg, karaktermoord pleegde door dat interview on line te zetten. Vlak voor deze uitspraak zei Verbeet van de PvdA dat Asscher van de PvdA voor z’n beurt gesproken had, toen hij in een radio-interview aangaf dat Hennis (VVD) moest aftreden, omdat de fouten in Mali zwaar genoeg waren. Verbeet (PvdA) pleegde daarmee natuurlijk karaktermoord op haar partijgenoot Asscher.

   Overigens als Asscher (PvdA) ballen en eergevoel heeft treedt hij, als vice-premier, vanwege Mail af en valt het kabinet Rutte II alsnog.

 7. fusilier

  Laat haar maar voor de krijgsraad komen.Wegens willens en wetens grote nalatigheid .

  1. Bloem

   En dan? Het oorlogsrecht toepassen?

   1. Zwanet

    Zoiets zal fusilier wel bedoelen.

    Beetje dom.

 8. Rex Gildo

  De VVD is een regentenpartij en dat wordt iedere keer bevestigd.
  Er is sprake van een ongelooflijk lange reeks schandalen waarbij ‘liberale’ politici betrokken zijn.
  Dat komt vooral door hun onmetelijke arrogantie; wij komen uit een bijna of geheel adelijk geslacht dus staan boven de wet.
  Zij kunnen geen fouten maken anders ligt de schuld elders.
  Voor de schijn wordt een integriteitscommissie benoemd, maar dat blijkt vaak een WC-eend-gehalte te hebben.
  De puissant rijke bolwerken Wassenaar, Bloemendaal en dergelijke beginnen nu toch echt scheurtjes te vertonen.
  Het moeten grote barsten worden, zodat men ten onder gaat aan corruptie en wanbeleid.

 9. fusilier

  De krijgsraad bedoel ik en niks anders.

  1. Thjum

   Dat was te vrezen.

   1. swetsnek

    Ben je nog niet niet moe van al dat wisselen en inloggen je hebt er een hoop voor over wim toegegeven

 10. Floris

  Ze liep een foutloos parcours…

  Whoehahahahaha.

 11. Kiekebuhu

  Die tante moet gewoon opdonderen,opzouten,opzodemieteren,opge……..domstraald en never nooit niet meer opgekalefaterd !

 12. sjun

  Mevrouw I.M. Hennis Plasschaert is echt niet minder competent dan de journalist ing A. Aboutaleb die te Amsterdam als PvdA-wethouder zo’n 400 miljoen aan mislukte werkgelegenheidstrajecten in het zand zette. Met dank aan het kartel lonkt er dus ook hier wel een burgemeesterspost.

 13. Babaji538

  Michael Ende – Die unendliche Geschichte (1979).
  Ik heb er even de tijd voor genomen!
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.