Prinsjesdag was 1 groot feest voor Willem-Alexander: hij krijgt een flinke salarisverhoging

Van 888.000 euro naar 902.000 euro in 2018. Niet slecht. 14.000 euro extra. Jij en ik zouden daarvoor tekenen.

Toen media gisteren een handige rekenmachine online zetten zodat je kunt zien hoeveel jij erop achteruit of vooruit gaat in het nieuwe jaar, volgens de Prinsjesdag-berekening dan, besloot ik om daar even mee te spelen. Het viel me op dat een gezin met één werkende ouder en een kind, met een inkomen van zo’n 40.000 euro er volgend jaar 5 euro per maand op ‘vooruitgaat.’

Lachwekkend natuurlijk. 5 euro. Triest gewoon.

Nou, gelukkig voor koning Willem-Alexander ziet het er veel rooskleuriger uit voor hém:

De begroting van het Koninklijk Huis gaat volgend jaar met 900.000 euro omhoog naar 42,3 miljoen euro. Dit jaar staat het koningshuis voor 41,4 miljoen euro in de boeken. Het feitelijke inkomen van koning Willem-Alexander stijgt naar 902.000 euro in 2018. Dit jaar was dat 888.000 euro.

Dat is dus een salarisverhoging van 14.000 euro. Da’s heel wat anders dan de 60 euro waar de vader of moeder in mijn voorbeeld op kan rekenen zeg.

En waarom ook niet? Iedereen weet immers dat de koning elke dag weer keihard werkt en zijn functie geheel te danken heeft aan zijn eigen inzet en talent. Ik bedoel, het is niet alsof je voor die functie geboren wordt en je alleen maar koning mag noemen omdat je toevallig in het juiste gezin het levenslicht zag. Toch?

Oh.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ni28

  De grootste probleem is, Michael, dat voor sommige mensen die 5 EURO al een hele vooruitgang is en dus ook feest zoals de 14.000 voor de Koning. Die zal het niet eens merken. Zo ver zijn wij al gedaald als wij dit als vooruitgang zien.

  1. hans-e-pans

   Volgens mij krijgt hij er bijna 1.000.000 Euro bij.

 2. Paaldanseres

  Uitzuigende parasieten zijn het. Niks meer en niks minder.

 3. sonar

  De regering denkt dat de bevolking imbecielen zijn om ze blij te maken met een dooie mus,de onvrede zal alleen maar groeien en uiteindelijk zal het elastiek het begeven.
  Dan zullen ze zich afvragen waar het misgegaan is, welnu dat is al bij hun geboorte gebeurt .
  Het enigste wat in de hersenen zijn blijven functioneren zijn de leugens en bedrog cellen.
  De regering heeft enkele affiniteit met de Nederlandse bevolking,alleen de ik telt bij hun.

 4. fusilier

  Bij sommige mensen is het meer nooit vol. Afschaffen dat koningshuis met hun onschendbaarheid , laten ze maar lekker voor hun zelf zorgen , met hun honderden miljoenen op de bank.

 5. Bennie49

  Die € 5,00 erbij is mooi,maar de hogere kosten ( lasten )worden meer dan € 10,00

  1. Ni28

   Het vaste recept is honderd euro korten en met groot heisa een tientje (terug)geven.

  2. DolleDries

   Energie rekening gaat bij een doorsnee gezin met 67 Euro per jaar omhoog door de belasting verhoging.

 6. Wim Vreeswijk

  Voor die salarisverhoging van 14.000 euri doe ik het ook wel……!

 7. Punt50

  Ja dat hele nep-oranje spul moet in de vuilnisbak en hun vermogen onteigenen en in de schatkist. Daar komt het immers vandaan.

 8. Guus Geluk

  De meerderheid van het parlement (VVD/PVV/CDA/CU/PvdA/SGP) omvat een batterij aan monarchisten, terwijl rechts (VVD/CDA/CU/SGP) overtuigd pro-Oranje is. Aan de koning wordt dus duidelijk niet getornd.

 9. Westenbrink

  Ach, wij krijgen er als gepensioneerden niets bij omdat wij iets meer dan € 10.000 aan pensioen per jaar krijgen n.l. € 10,800. Maar bij ons is nog wel iets te halen hoor, want wij behoren tot de “rijke” gepensioneerden met € 0,68 op onze spaarrekening. Maar met deze gigantische rente wordt dit bedrag natuurlijk binnen 1 jaar gigantisch hoog. Maar ja, wij werken natuurlijk niet omdat we al genoeg jaren gewerkt hebben. Kosten alleen maar geld.

 10. Blue monday

  Leuk dat de koning neutraal is, hoewel, tis natuurlijk een volbloed vvd/cda/D66 mannetje.

  Geen mij aub een republiek en een machteloze president van onbesproken gedrag.

  Jan Jansen uit de Kennedylaan voldoet voor mij prima!

 11. Punt50

  Ja stuitend. Dat is het juiste woord.

 12. Bes Tolen

  Zolang de inflatie niet torenhoog is, is de koning voor dit bedrag nog altijd te duur. Ik heb nog nooit gemerkt, dat hij er zit voor alles wat mij lief is. Blijkbaar heeft de koning het volk niet te verdedigen. De regering verdedigt het volk niet. Het leger trouwens ook niet. Op de politie kun je ook niet bouwen. De rechtstaat heeft het volk de laatste decennia nog nooit iets goeds gebracht. Bestaat die wel? Verder? Wat zou het mooi zijn als zo’n koning zijn mond steeds zou open doen als de belangen van het eigen volk vertrapt worden. Hij er zou zitten om het volk te beschermen tegen politieke onverlaten, die dit land al jaren domineren.

  1. Hetzalwelweer

   Besje…follow the money….

 13. Bes Tolen

  Het reëel beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking ligt nog altijd lager dan aan het begin van deze eeuw. Het eigen vermogen ook. Ook dat van de miljonairs waarop de paar miljardairs als groep een uitzondering zijn.

  1. Hetzalwelweer

   Loonslaven Bes…..het gaat er niet om wat het inkomen is….wat wordt er uitgegeven? Zij die rijk zijn worden rijker, zij die niets hebben krijgen minder…

  2. toetssteen

   @Bes Tolen
   Bij die ‘miljonairs’ zitten heel veel mensen met een bedrijf. Bijvoorbeeld in de landbouw of veeteelt. Dan worden doodleuk alle zaken opgeteld (land, bedrijf, huis enzovoort). Tja en dan zit je zo aan een miljoen. Echter, vetpot is het niet.
   Dit soort berichtgeving is altijd zo misleidend!
   Net zoals nationale schuld. Dat het belegd is in stenen, who cares!!! Er staat waarde tegenover, maar dat negeert men.

  3. Hetzalwelweer

   @Bes, zij die betalen bepalen….daar doe je niets tegen…..

 14. Bes Tolen

  De politiek stelt de zaken mooier voor dan ze zijn. En bovenal doordat een groot deel van de politiek er belang bij heeft om de bevolking te misleiden, ontstaan bij mensen veel foute ideeën over economie, financiën, vermogen. Langzamerhand blijkt ook het fatsoenlijk rijke deel van de Nederlandse bevolking armer te worden. Veel geld zit daar waar je het niet zou verwachten. Miljarden aan euro’s. Bijvoorbeeld bij godsdienstige instellingen. [Die doen of ze arm zijn. Op plaatselijk niveau is dat dan vaak wel het geval]. [In het Europese buitenland is dat vaak totaal uit de hand gelopen. Dat geldt voor bepaalde landen al eeuwen. Juist ook vanwege de weinige families, die er volop van profiteren. In Portugal dertien of veertien bijvoorbeeld]. Ook sommige etnische instellingen. Met veel geld in het buitenland. Dat kan ook bijvoorbeeld op Aruba zijn. Onroerend goed zit veel in buitenlandse handen. [Ook steeds meer kleinere bedrijven]. Mee door de crisis waarvan grote Amerikaanse banken e.d. profiteren. [Via dochterondernemingen in het nabije buitenland bijvoorbeeld, wordt tegen heel lage prijzen gekocht waar de financiering is opgezegd door banken. Ook wordt er op de financiering zelf verdiend dus met afschrijving door banken. Al rendeerde het onroerend goed wel.]. Plaatselijke politiek zoals in Amsterdam heeft daar wel voor veel buitenland gezorgd. Dan komt het oudere onroerend goed leeg te staan. Juist in de provincie. Daar werkt alles aan mee. Er zijn de laatste jaren sterke centralistische tendensen. Naast politiek, overheid ook DNB met haar opvattingen, nutsbedrijven, de gezondheidszorg, noem maar op. Veel pocht wel over eigen prestaties. Altijd al. Aan allerlei elementaire eisen wordt niet voldaan. Daaronder leiding, administraties en controles. De invloed van de meest deskundigen, ook van buiten, is vaak heel beperkt. Adviseurs van buiten weten dat ook. Die maken er grappen over. Wel altijd dezelfde.
  De politiek is op vrijwel geen enkel gebied waakzaam behalve als het er om gaat met name de autochtone bevolking onder druk te zetten. De internationale misdaad bepaalt ondertussen al jaren de toekomst.

 15. Babaji538

  Het is goed, om te weten, dat de overheid,
  in het kader van geschiedvervalsing
  Prins Bernhard heeft laten verwijderen van een
  Nazi-lijst in de Verenigde Staten.
  De Stadhoudersbrief heeft natuurlijk nooit bestaan!

  Ik vind het van hoogwaardigheid getuigen,
  wanneer onder jouw gezag, heel Nederland
  nu eindelijk, corrupt is geworden.

  Niemand luistert naar een roepende in de woestijn.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.