Rutte III krijgt ministeriële obesitas: maar liefst vijf extra bewindsliedenbaantjes om alle partijen te pleasen

Geen categoriesep 29 2017, 9:00
Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, besluiten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gewoon doodleuk tot het scheppen van vijf nieuwe baantjes voor alle ministers en staatssecretarissen. En wie gaat dat betalen? Ik zal een hint geven: het zal niet zoete lieve Gerritje zijn...
Of u alvast even de portemonnee wil trekken! Maandelijks. Met ingang van ongeveer volgende maand, en doorlopend tot ongeveer een half jaar na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. En waarom? Nou, alle partijen die nu aan tafel zitten om straks het fonkelnieuwe kabinet Rutte III te vormen willen natuurlijk wel zichzelf belonen met voldoende baantjes. En dus gaat er een streep door het plan van Mark Rutte: sinds 2010 heeft de premier gehamerd op het verkleinen van het aantal ministers- en staatssecretarisposten.
Krimp van het aantal bewindslieden is één van de weinige beleidsonderdelen waarop de VVD-premier altijd woord heeft gehouden. Maar goed, zoals het wel vaker gaat met zaken die Rutte ons voorhoudt: ook dit gaat nu op de schop. Er komen maar liefst vijf mooie nieuwe baantjes bij. Nou ja, als je ingelikt ben in de top van VVD, CDA, D66 of de ChristenUnie. Dan wel. Anders niet. En fin:

"De partijen willen 16 ministers en 9 staatssecretarissen aanstellen. Dat brengt het aantal beoogde bewindslieden op 25, een record voor Rutte. Zijn eerdere kabinetten hadden ieder twintig ministers en staatssecretarissen.

Het is een opvallende breuk met het verleden. De VVD-leider sprak zich de laatste jaren juist herhaaldelijk uit voor een ‘kleinere en krachtige overheid’. Zelfs toen in zijn huidige kabinet geklaagd werd dat ministers en staatssecretarissen het te druk hebben en hierdoor fouten gemaakt werden. ,,Ik wil een kleine en krachtige overheid en kleine kabinetten, zodat iedereen het net iets te druk heeft,’’ zei Rutte eerder. ,,Het hele probleem is dat je met meer bewindslieden ziet dat ze werk gaan zoeken om hun salaris te rechtvaardigen."

Rutte-2 heeft nu dertien ministers en zeven staatssecretarissen. Bronnen rond de formatie vragen zich nu juist af of er wel genoeg werk is om te verdelen als dat aantal stijgt naar 25 bewindspersonen. ,,Wat moeten al die staatssecretarissen gaan doen?’’, aldus een betrokkene. ,,Het rare is dat we nu eerst vaststellen dat er negen staatssecretarissen moeten komen om alle partijen voldoende invloed te geven en pas daarna nadenken op welke departementen die terecht moeten komen.’’"

Het maakt natuurlijk ook niet uit wat die lieden gaan doen. Als het maar de titel 'minister' of 'staatssecretaris' draagt, en als het na enkele jaren 'corvee' aan het Binnenhof maar nieuwe functies van Eurlingsiaanse proporties opent. Nou ja: zonder het huiselijke geweld, dan.
En zo bevestigt Den Haag wederom een veelgehoord cynisch kritiekpunt: de malle baantjesmolen van de Nederlandse politiek draait nog altijd op volle toeren. Burgers hebben er niets aan - betalen er alleen maar voor - maar mocht je tot de partijpolitieke incrowd van de formatiepartijen behoren: dan is dit het moment om te gaan oogsten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten