Slecht nieuws: ISIS-bons Al-Baghdadi leeft toch nog en heeft een boodschap van haat voor ons

Geen categoriesep 28 2017, 21:00
Deze lente leek het er toch echt op dat het laatste uurtje van terroristenbaas Abu Bakr al-Baghdadi had geslagen. Leek, helaas.
In juni van dit jaar liet Rusland de wereld weten dat het naar alle waarschijnlijkheid de grote baas van terreurkliek ISIS gedood had. Het land had een bombardement uitgevoerd op een bijeenkomst van de jihadisten, waarbij Al-Baghdadi ook aanwezig zou zijn geweest. De Verenigde Staten konden deze claim niet bevestigen, maar hadden ook geen reden om het tegen te spreken.
Nu lijkt het er echter op dat de Russen het toch niet bij het rechte eind hadden. ISIS heeft donderdag een audioboodschap vrijgegeven waarop het terroristenopperhoofd maar liefst 46 minuten volpraat over de huidige staat van de wereld en de toekomst van zijn islamistische organisatie. Dat zoiets nu wordt uitgegeven betekent natuurlijk weinig: het zou net zo goed vorig jaar kunnen zijn opgenomen. In het stuk zijn echter hints te vinden richting recente gebeurtenissen: zo spreekt al-Baghdadi volgens de Israëlische krant Haaretz over de spanningen tussen de VS, Japan en Noord-Korea. Ook wijst hij op de verliezen in verschillende steden die pas recentelijk aan het gruweregime van ISIS zijn onttrokken. Dat alles doet sterk vermoeden dat het inderdaad in ieder geval na juni is opgenomen.
Het verdere verhaal is weinig opwindend: als islamoloog verwerkt de haatbaard er de nodige Koranteksten in en claimt hij dat ISIS tot de laatste jihadist zal doorvechten. Nou, dat zullen we nog wel eens zien, dead man walking.
Dus tsja: leeft hij nog? De plofbaarden doen in ieder geval graag geloven van wel, zeker wanneer dit hun jihadisten een extra beetje moreel geeft. Toch vrees ik dat hij er inderdaad nog is. Het is goed mogelijk dat hij wel degelijk aanwezig was bij het bombardement, maar dat na een maandenlange strijd tegen de dood toch heeft overleefd. Dat zou ook verklaren waarom hij nú pas met een nieuwe boodschap komt.
Nou Al-Baghdadi, ik heb een boodschap voor jou: je mag deze keer dan ontkomen zijn, maar ooit houdt ook jouw geluk op. En 'ooit' mag wat mij betreft zo snel mogelijk komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten