Rutte III moet via brief nu al eerste keutel intrekken: toch maar geen verhoging eigen risico in de zorg

In de formatie hadden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aanvankelijk beklonken dat het ganse land zich mocht sufbetalen aan zorgkosten. Er werd gezinspeeld op het verhogen van het eigen risico in de zorg én een verhoging van de zorgpremie. Maar na alle kritiek trekken de vier partijen via een brief van informateur Gerrit Zalm nu tóch die verhoging van het eigen risico schielijk weer in.

Het is een ambtelijke brief vol juridische codetaal, maar in een openbaar schrijven dat formateur Gerrit Zalm namens de vier onderhandelende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) vanmiddag aan minister Schippers van Volksgezondheid en Zorg stuurde, geeft hij aan dat er een spoedprocedure in gang moet worden gezet met als doel het tegenhouden van het verhogen van het eigen risico in de zorg volgend jaar. Er stond een verhoging van €385 naar €400 voor iedere inwoner van Nederland op de planning, maar Rutte, Buma, Pechtold en Segers willen dat via een noodgreep nu toch tegenhouden:

“”Ik denk dat het mensen grote rust geeft”, zegt CDA-leider Buma na afloop van de formatiebesprekingen. “We moeten wel heel snel zijn.”

De Tweede Kamer moet namelijk een spoedprocedure in gang zetten om dit voor elkaar te krijgen. Het is bij wet geregeld dat het eigen risico bij een stijging van de zorgkosten automatisch wordt verhoogd.

Het terugdraaien van de verhoging van 15 euro wordt betaald uit een verhoging van de ziektekostenpremies voor iedereen. Volgens minister Schippers kost dat iedereen 10 euro extra premie per jaar.”

Dit klinkt natuurlijk weer als het goed zorgen voor de burger, maar in feite is het gewoon een sigaar uit eigen doos. Het eigen risico wordt verlaagd, maar de zorgpremie wordt verhoogd. Gevalletje ‘broekzak, vestzak’ dus.

Maar bovenal is dit veel te veel borstklopperij van de onderhandelende partijen, en in dit geval met name Buma. Een korting van €15 die wordt betaald door een verhoging van €10 elders. Dat is zelfs voor de groep die het eigen risico opmaakt slechts een besparing van zo’n €5. Als hij denkt dat zulke peanuts-bedragen mensen “grote rust” gaan schenken, dan belooft dat nog wat voor de rekensommetjes die hij straks als minister in zijn departementele begroting mag gaan maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. poison

  Knap staaltje volk belazeren. Hoelang gaan we dit nog accepteren. Geloof me nu maar, in 2019 halen ze het dubbel en dik terug.

 2. DolleDries

  Dat CDA is toch een oplichters partij.Mona Keijzer van het CDA, dat samen met VVD, D66 en ChristenUnie het nieuwe kabinet wil vormen, verdedigde de verhoging van de zorgpremie als „gevolg van de keuze” het eigen risico niet te verhogen

 3. hans-e-pans

  Dit noemt men ook wel “voor zich uitschuiven”, maar dan in 2019 alsnog de verhoging van 2018 en de verhoging van 2019 ineens aftikken.

 4. Hetzalwelweer

  We krijgen weer meer te besteden…..volgens het onderzoek. We moeten weer meer betalen…..komt niet in het onderzoek. Aan wie betalen wij? Aan de grootverdieners? de vrindjes van de politiek? Het zijn allemaal leugens…….maar ja. We zijn allemaal loonslaven….om de elite te betalen.

 5. HaZ

  HaZ

 6. HaZ

  De begroting voor de zorg maar eens naast die van ontwikkelingssamenwerking leggen, kan én de zorgpremie omlaag én het eigen risico afgeschaft worden. Kwestie van prioriteiten stellen voor je eigen burgers !

 7. Domtoren52

  Als ik een foto van een kelder met ratten neerleg naast een foto van Vak-K in de Tweede Kamer….zie ik eigenlijk geen verschil

 8. nogmaals

  De formateur verzoekt om met spoed een wet te wijzigen.
  Hoe zit dit staatsrechtelijk?

 9. Duckday

  We krijgen 15= euro dat gaat niet door (eigen risico) maar we moeten daarom 120,= euro jaarlijks betalen
  Dank zei een constructie van de VVD CU CDA D66 waarschijnlijk uitgedacht door de veiling meester

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.