Schandalig, privégegevens zijn onveilig bij de overheid: gegevens van 1800 kwetsbare kinderen op straat

Er komt een referendum over de nieuwe privacywetgeving en de geheime diensten die de mogelijkheid hebben om vertrouwelijke informatie te vergaren. Dat is ook wel nodig als je kijkt naar hoe de overheid omgaat met privégegevens, vandaag werd bekend dat gevoelige informatie van 1800 kinderen op straat ligt.

Hoe kan de overheid nu zulke fouten maken? Hoe onbenullig moet iets zijn om het op straat te doen laten belanden? We hoeven nu niet te kijken naar de nationale overheid, maar lokale overheden. Er zijn 21 gemeenten die slordig zijn geweest met de informatie van kinderen van het speciaal onderwijs. Het vervoer voor deze kinderen moet namelijk openbaar aanbesteed worden en dat betekent dat er informatie aan de chauffeurs geleverd moet worden om de afstanden inzichtelijk te maken.

Daarbij moeten adressen gegeven worden zodat er een route gemaakt kan worden, maar bij de adressen stond ook gelijk meer informatie van de kinderen. Het was niet geanonimiseerd en dan komen er dit soort fiasco’s. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeenten gevraagd om de informatie weg te halen, maar nu is het natuurlijk al gebeurd.

We moeten altijd uitkijken als burgers wat voor informatie we willen geven aan de overheid en instanties van de overheid, zoals de AIVD. Wat laten de Staat toe? Waarin mogen ze rondsnuffelen? Als er overheidsinstanties zijn die allemaal informatie van ons mag verzamelen, dan is er altijd een kans dat zulke informatie bij de overheid met grote hoeveelheden of zelfs collectief op straat kan liggen. Of het nu komt door een menselijke fout, of door hackers, hoe meer informatie er collectief verzameld wordt op een punt, hoe groter het gevaar is. Overheden kunnen ons allemaal regels en autoriteiten beloven om privégegevens veilig te houden, uiteindelijk bestaat de overheid gewoon uit mensen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. sonar

  De Overheid een vergaarbak van onbenullen,en maar zeggen hoe goed zij wel zijn.
  Een kleuterklas let beter op hun spullen dan de overheid.

 2. trampoline

  Kijk, nu is duidelijk waarom het referendum moet worden afgeschaft, volgens de partij onderhandelaars.
  Referenda zijn niet in het belang van het partijkartel en hinderlijk bij het doordrammen van beleid en dienen daarom afgeschaft te worden.
  Het kartel zal hier wel haast mee maken om dit rond te hebben voor er een referendum over deze sleepwet komt.
  Met democratie heeft het allang niets meer te maken; met dictatuur á la Big Brother wel.

 3. Babaji538

  “Conspiracy is Contagious”, November 5, 2016;
  They’ve spread hate all over, without having a conscience,
  at all. They do not mind, about children.
  They’re not even concerned about themselves.

  One complete insanity.

  https://worldpoet546.wordpress.com

  My mission in this world, for a better world
  and The Neverending Story by Michael Andreas Helmut Ende,

  “Dicé Versus Hybris”, August 13, 2016,

  life and works by Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.