Thierry Baudet tegen DDS: ‘De universiteit is een bolwerk van socialistisch, linksig, oikofoob gedachtengoed’

Voor de geïnformeerde lezer moge het geen verrassing zijn dat de wetenschap allang niet meer is wat zij ooit was, of beter gezegd, hoe men het ooit voor ogen had. De academische wereld is overwegend van linkse signatuur, wat zich – net als in de rest van de samenleving – vertaalt in een cultuur waarin wegkijken het devies is. Ook Thierry Baudet heeft hier zo zijn ongezouten gedachten over.

Deze donderdag schreef TPO over een bijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen – KNAW – waar de toekomst van de Europese Unie op objectieve wijze besproken zou worden. “Zou”, want al snel bleek dat er weinig objectiefs aan dit hele samenkomen van wetenschappers was. Sterker nog: het bleek één grote promotieavond te zijn voor het boek van ene hoogleraar, Luuk van Middelaar, over dit onderwerp.

Dat boek liet er weinig twijfel over bestaan: Brussel zou hebben geleerd van haar fouten, het gaat weer de goede kant op en Europa moet zo doorgaan. Het viel u misschien al op: als je dit als feiten wilt neerzetten moet je wel van heel goede huize komen. Dit zijn meningen: een visie.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk mag deze man zo’n visie hebben, maar kunnen we dat nu echt wetenschap noemen? Heeft dit ook nog maar iets met objectieve waarnemingen te maken?

Wat Thierry Baudet betreft absoluut niet, in ieder geval.

Ook hij zit er stevig mee in de maag dat de wetenschappelijke toekomst van ons land gedomineerd wordt door linkse types die niets anders willen dan hun studenten indoctrineren. De objectieve waarheid achterhalen? Daar steken ze niet eens meer moeite in, aldus Baudet:

“Het is vooral een enorme zelfgenoegzaamheid en luiheid die ik tegenkwam in de jaren dat ik rondliep op universiteiten.”

Andere meningen dan ‘de juiste’ worden niet getoleerd. Er bestaat een

“enorme intolerantie richting andersdenkenden, echt een bolwerk van socialistisch, linksig, oikofoob gedachtegoed.”

Klein voordeel van het Nederlandse universiteitswezen is dat hier, in tegenstelling tot in vele andere landen, de afstand tussen studenten en docenten redelijk klein is. Het is praktisch wel mogelijk om een hoogleraar in de rede te vallen – of dat in dank wordt afgenomen is een tweede – maar tegenwoordig gebeurt dat nauwelijks nog. Niet zo gek, aangezien het gros van de studentenpopulatie nooit in aanraking heeft mogen komen met andere opvattingen. Ze creëren een soort steriele omgeving waarin alles in overeenstemming met de regerende, linkse doctrine lijkt:

“Docenten die hun eigen vooringenomen boekjes aan studenten verplicht voorschrijven, die alleen maar gelijkgestemden om zich heen verzamelen, en alles dat een beetje rechts van het midden is – alles wat niet cultuur marxistisch is – heel erg eng vinden en proberen uit te bannen.”

Dat kan ik beamen: ik moet de eerste hoogleraar die niét zijn eigen boeken als verplichte studiekost opgeeft nog tegenkomen. Ik herinner me nog goed de introductie van het allereerste college accountancy dat ik ooit volgde: de docent begon zijn rede met een rekensom waarbij hij liet zien hoeveel geld hij tegemoet kon zien nu 700 studenten zijn boek hadden aangeschaft. Hoewel ik die lezing in de context van dat vak wel kon waarderen, maakte het me wel bewust van dit pijnlijke feit: er bestaan in academische kringen veel perverse prikkels om de eigen lectuur naar voren te schuiven, en de financiële zijn daarvan nog de minst gevaarlijke.

Nee, de Forum voor Democratie-leider maakt duidelijk dat dit een puur ideologische strijd is:

“Het is pure ideologie. De universiteiten zijn gekaapt door linkse en extreemlinkse mensen, die indoctrineren nu de jeugd en dat moet echt stoppen.”

In tegenstelling tot de gemiddelde politicus laat Baudet het echter niet bij deze rake analyse: hij komt ook met maatregelen die deze gestage afbraak van de wetenschap moeten tegengaan. Het Renaissance Instituut, zeg maar de wetenschappelijke denktank van de partij, is bezig om een nieuw opleidingsinstituut in het leven te roepen. Veel weten we daarover nog niet, maar één ding lijkt duidelijk: als dit aanslaat zullen de traditionele academia hun positie en taktieken moeten gaan heroverwegen.

Ergo: het is tijd voor verandering, alvorens we een hele generatie kweken die enkel nog aan één kant van het politieke spectrum kan denken én kijken. De FvD-voorman ziet het reële gevaar hiervan, en geef hem eens ongelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. DutchDropveter

  Thierry, dit is niks nieuws.

  Als ik bij een geldtransporteur ga werken wordt ik van a tot z doorgelicht. Om te voorkomen dat ik gekke dingen ga doen. en dit heeft enkel met geld transport te maken. Waarom niet voor docenten en hoogleraren? types als bijv. Balkende zijn nu buitengewoon hoogleraar en verkopen hun idealen als zijnde studie? dat klopt tocn niet? deze man heeft een referendum door het toilet gespoeld waardoor we letterlijk stikken in een web dat we de EU noemen.

  Willen er wat aan doen dan moet er een protocol komen waarbinnen de docent zich neutraal te gedragen zo niet. stempel achter je papiertje en kom je gewoon niet meer aan de bak zo simpel is dat.

 2. Floris

  “Ergo: het is tijd voor verandering, alvorens we een hele generatie kweken die enkel nog aan één kant van het politieke spectrum kan denken én kijken.”
  ————————————————————————————
  Dit speelt al vanaf de jaren 70. En niet alleen op universiteiten, maar ook op middelbare scholen.

  Die generaties zijn dus allang gekweekt en geven hun linkse shit weer door aan de volgende generatie.

  Wat ook gebeurt is dat wetenschappen verpolitiekt raken. Het gaat niet meer om waarheidsvinding maar om wetenschap te gebruiken voor politieke doeleinden.

  1. Floris

   Voorbeeld: islamstudies. In plaats van kritisch te kijken naar de islam (en dat is niet moeilijk want het wemelt van de barbaarsheid in de heilige schriften en in de islamitische praktijk) wordt alles uit de kast gehaald om recht te praten wat krom is en de islam te presenteren als een gewone religie, een broertje van het christendom.

   Alle “geleerde” neuzen staan dezelfde kant op als er een collega tegenin gaat wordt hij uitgekotst. Dit overkwam bijvoorbeeld Hans Jansen.

   1. RobertMarsman

    Dit is niet echt links of rechts maar politieke correctheid of politieke incorrectheid. Wat valt nog onder links of onder rechts? Is politieke correctheid links? nee. Kijk maar naar de politiek. Rechtse partijen zoals de VVD en CDA zijn net zo politiek correct als linkse partijen. maar daarentegen kunnen linkse partijen ook weer politiek incorrect zijn.

    We moeten Marokkanen vernederen. Aldus dus Spekman. Of Samsom dat Marokkanen een etnisch monopolie hebben op overlast. Dat zijn politiek incorrecte uitspraken.

    Het zelfde geldt voor bv de EU. Is pro EU nu links of rechts. Het is allebei niet. Rechts kan Pro EU zijn. VVD/CDA maar links kan ook EU kritisch zijn zoals weer SP.

    1. Floris

     “Is politieke correctheid links? nee.”
     —————————————-
     Om de aard van een fenomeen te kunnen duiden moeten we terug naar de oorsprong. Het begint bijna saai te worden: we komen alweer uit bij de FS.

     “De westerse wereld wordt gedomineerd door geloofssystemen, attitudes en waarden die we “politieke correctheid” zijn gaan noemen. Voor velen is het een ergernis en een zelfparodiërende grap. Maar politieke correctheid is doodernstig in haar streefdoelen en tracht een eenvormigheid van denken en gedrag op te leggen aan alle westerse burgers. Ze heeft dan ook een totalitair karakter. Haar wortels liggen in een versie van marxisme die niet economie, maar cultuur als het toneel van de klassenstrijd ziet.”

     http://www.jobra.be/archief/038-cultuurmarxisme.htm

     Dit policor denken is inderdaad overgenomen door oorspronkelijk niet-linkse partijen en de vraag is waarom. Ik hou het erop dat ze zo godsgruwelijk bang zijn geworden om voor racist en fascist te worden uitgemaakt dat ze eieren voor hun geld hebben gekozen.

 3. Floris

  “The Revolution won’t happen with guns, rather it will happen incrementally, year by year, generation by generation. We will gradually infiltrate their educational institutions and their political offices, transforming them slowly into Marxist entities as we move towards universal egalitarianism.”

  – Max Horkheimer (Frankfurter Schule)

  1. Ben Zine

   @Floris
   “As we move towards universal egalitarianism.”
   Deze woorden klinken niet alleen beklemmend, beangstigend en onthutsend tegelijk (kennelijk bestaat het plan al vele decennia), maar ze zijn in het licht van de huidige door de EU georganiseerde omvolking van Europa ook nog eens super aktueel. Sinds ik kennis heb genomen van de Frankfurter Schule en het Cultuur Marxisme is het me allemaal een stuk duidelijker geworden. Er zijn ideologische krachten werkzaam die de Europese bevolking op alle mogelijke gebieden (media, politiek, onderwijs, wetenschap) willen manipuleren. Dat is eigenlijk te ziek voor woorden, maar helaas maar al te waar.

   1. Floris

    @ Ben: De generatie van 68 heeft de ideeën van de FS in praktijk gebracht. Jos van der Lans (GL) geeft dat ruiterlijk toe:

    “Er wordt tegenwoordig wel eens lacherig gedaan over de ‘lange mars door de instituties’ die in de jaren zestig zo pontificaal werd afgekondigd toen de strijd vanachter de barricaden niet onmiddellijk tot de revolutie leidde. Maar geen parool is vermoedelijk zo effectief geweest als deze leuze.
    […]
    Maar ik werd er aan herinnerd, omdat het een voorbeeld was van het proces van overruling, waarmee in veel meer huiskamers in Nederland, en op veel meer werkplekken in de jaren zeventig tot in de eerste jaren tachtig een nieuw modern progressief getint wereldbeeld de MACHT naar zich toe trok.”

    http://www.wbs.nl/system/files/lans_jos_van_der_links_en_de_verleidingen_van_het_populisme_sd2003-5-6.pdf

    Je ziet: hij is er nog trots op ook. Door dit soort activisten zitten we nu tot onze nek in de multiculturele ellende.

  2. van Urk

   Floris@ Laat Dopper dit niet lezen! Die trekt meteen zijn pathologisch jasje aan en probeert dan ook alles weer recht te praten dat de invloed van de Frankfurter Schule in onze samenleving gewoon klinkklare onzin is.

   1. swetsnek

    dopper heeft een anders naampje nu he die denkt dat we hem niet door hebben de sukkel

   2. swetsnek

    albert egbert weet je dat al vast

   3. Floris

    En anders komt Beukman wel weer een tot mislukken gedoemde poging doen.

   4. Thjum

    Daar heeft die Dopper dan groot gelijk in.

    1. Floris

     Dopper heeft nu minimaal 2 nieuwe aliassen: Thjum en Albert Egberts.

     Ik kan de naamswijzigingen wel begrijpen. Dopper ging inhoudelijk zo vaak af dat met die naam doorgaan geen soelaas meer bood.

     1. Ni28

      Gewoon Topper blijven noemen of Simone B.

    2. Dubbele Komma

     Nee. Dommie toppertje. Toppertje heeft simpelweg nooit gelijk. Omdat hij niet geïnformeerd is en effe 1400 jaar horror van de islam ontkent.

     Als je geregistreerde feitelijke geschiedenis gaat ontkennen en daar een eigen versie voor verzint dan ben je niet wijs topper. Tot aan het krankzinnige aan toe zelfs….

     Wat betaald soros nou eigenlijk,Dhimmie doppertje?

     Je weet zelf toch wel beter dhimmie doppertje? Heb je echt helemaal geen scholing gehad?

     Ben jij misschien wel het keiharde bewijs dat baudet gelijk heeft dhimmie dopper De Hersenloze?

  3. Ni28

   De communistische inquisitie is goed bezig.

 4. Ni28

  Wetenschap is al lang gepolitiseerd en dat hoort niet. Het moet een clash van gedachten onder een dak zijn waar de beste gedachten het winnen en niet de politiek correcte alleen. Alles onder de universitaire dak is tegenwoordig linkse gedachtengoed die zich voor wetenschap uitgeeft. Het lijkt wel een communistische inquisitie die alles wat afwijkt bestraft. Galileo zou over kunnen praten. De aarde is nog net rond maar volgens de politiek correcte regels. Het klimaat is gekaapt en de oplossing voorgeschreven naar wens van de politiek. Heb je afwijkende mening dan hoor je niet in dit huis.

  1. Floris

   Dat linkse activisten hun “wetenschappelijke ziel” aan de politieke duivel hebben verkocht is niet minder dan verraad aan hun beroep. Het is ten hemel schreiend. En dit is overal in het westen gebeurd, zelfs in het ooit zo rechtse Amerika.

  2. van Urk

   Er wordt wel degelijk op universiteiten op een doorgeschoten manier ernstige politiek correcte censuur gepleegd en heersen er opvattingen die als regressief Links beschouwd kunnen worden, vanuit socialistisch perspectief beschouwd! Er zijn Linkse bewegingen die zich inlaten met twijfelachtige, vaak reactionaire islamitische organisaties. Ze hebben de mond vol over witte patriachaat verhoudingen maar knijpen een oogje dicht voor de islamitische versie. Uit politiek opportunisme. Daarnaast zijn er ook mensen als Sunny Bergman, Quinsy Gario, Sylvana Simons of Anne zeur maar ook de internationale socialisten hebben de mond vol met termen die rechtstreeks gekopieerd zijn uit de cultureel-sociale strijd in de VS. Hiermee maken ze van de situatie in Nederland een karikatuur. Niet dat er geen discriminatie is in Nederland maar het is niet een groot samenhangend geheel (zoals Sunny of Simons ons wil doen geloven). Zwarte Piet linken aan de “minder, minder Marokkanen” uitspraak van Wilders is niet alleen dom en vergezocht, je creeert zelf daarmee een complot. In Nederland is geen racistische hel gecreeerd om niet-blanken te doen falen.

 5. netniet

  Het staat hier nog behoorlijk in de kinderschoenen allemaal. In gebieden in de VS is het hele vele malen erger op universiteiten. Heuse safe spaces, waar alleen minderheden welkom zijn om zich in hun eigen bubble, onder gelijkgestemden, af te sluiten van de realiteit. Free speech zones op de campus, waar je alleen binnen specifiek gebied gebruik mag maken van de vrijheid van meningsuiting, terwijl dit gewoon 1st amendment is. Micro aggression, waarbij “het slachtoffer” op basis van beleving, compleet subjectief dus, beklag kan doen over bijvoorbeeld een simpele vraag als: waar kom je vandaan ?

  In februari was het conservatieve éénmansleger Ben Shapiro op Berkely University, om er een toespraak te houden. Dit kon destijds probleemloos. Deze maand was hij er weer en waren de beveiligingskosten $ 600.000 dollar ! Dit om de boel in goede banen te leiden tegen antifa tuigh en linkse professoren die hun studenten tegen zijn komst op hebbben lopen hitsen.

  Voor wie Ben nog niet kent. 5’9″ orthodoxe Jood, 2 maal summa cumme laude afgestudeerd in politieke wetenschappen en op Harvard Law School. Doordacht, welbespraakt en heel direct. Zonder enig onvertogen woord rolt hij iedereen op die er verdwaalde beelden op nahoudt.

  In anderhalf jaar tijd van geen beveiliging naar een immense kostenpost. Omdat iemand zijn vrijheid van m,eningsuiting komt genieten en hij er andere beelden op nahoudt. De signalen zijn donkerrood en men kan zich hier de borst nog eens flink natmaken voor de nabije toekomst. Er wordt simpelweg een hele populatie gekweekt, voor wie dit dus realiteit is straks en een ieder, die zich rechts van hun gedachtengoed bevindt gelabeld dient te worden als racistisch, extreem, fascistisch en neo-nazi. Prettige toekomst allemaal.

 6. trampoline

  Dat was vroeger al zo! Ik heb 5,5 jaar op een universiteit door gebracht. Daar zat o.a. de oom van Diederik Samsom; nou dan weet je het wel.

 7. joost2

  Goed dat Baudet het weer eens signaleert.

  Sinds Joop den Uil met zn ” nieuw links ” groep de macht in ons land in handen kreeg in de 60 en 70-er jaren is Nederland overgeleverd aan een socialistische kliek.
  Jammer dat het CDA ,met hun linkse sympathisant Dries van Agt, dit alles zomaar liet gebeuren.

  * hoogleraren werden hoofdzakelijk benoemd als zij lid van de pvda waren of links georienteerd. Zo kregen onze studenten de marxistische leer ingegoten.
  * top ambtenaren werden benoemd als zijn links waren’, terwijl je als ambtenaar er goed aan deed voortaan in spijkerpak op kantoor te komen, want dan werd je als progressief beschouwd en kon je daardoor ook sneller promotie maken; het was ook norm dat de dokter geen witte jas meer hoefde aan te trekken en de onderwijzer mocht voortaan
  ” Kees ” genoemd worden.
  Normen en waarden vervaagden. Geld verdienen vond den Uil maar vies !!
  * Gastarbeiders uit Marokko en Turkije mochten zich hier zonder enige controle vestigen, familie kon men laten overkomen, gezinsherenigingen etc. We hebben gezien wat nu de gevolgen voor de staatskas en de kwaliteit van ons leven daarvan zijn;
  * Onder toezicht van mevr, minister van cultuur -‘d Ancona ~ pvda ( U weet wel het diefje van gemeenschapsgeld door in Brussel presentiegeld te declareren , daarvoor tekende – 500 gulden per vergadering toen – maar nooit op die vergadering verscheen ) werden de omroepen min of meer gedwongen linkse boodschappen te verkondigen.
  Dat heeft uitgemond in een publieke omroep, die tot op de dag van vandaag derhalve partijdig, niet neutraal is en onjuist voorlicht en altijd nog de 5e colonne van de pvda op radio en Tv laat verschijnen; Dat zij nog immer een podium op TV bij de vara krijgt is een schande.
  * het onderwijs is door toedoen van de socialisten uitgehold, door een complete nivellering toe te passen. Goed hoger onderwijs verdween, aan vaderlandse geschiedenis hadden de socialisten geen boodschap meer , terwijl op vak-technisch gebied het onderwijs geheel verdween.

  Niet voor niets verliet de ooit echte socialist Dr. W.Drees zijn pvda.
  Hij zag dat ons land met die club naar de knoppen zou gaan.

  Gelukkig hebben de kiezers in 2017 dat socialisme en hun arrogantie van die pvda afgestraft , stelt de partij niks meer voor en het moet nooit meer terugkomen.

  Voor Baudet en gelijk gestemden, is er veel werk aan de winkel om het nog immer aanwezige linkse bolwerk te slopen.
  De 5e colonne van de pvda ,met hun kartel netwerk, is nog immer op veel fronten actief.
  Dat zal nog even duren.

 8. Rex Gildo

  De Universiteit van Amsterdam (UvA; voorheen de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam) is altijd al een extreem links bolwerk geweest.
  Vooral na de bezetting van het Maagdenhuis (bestuurlijk centrum Universiteit) in 1969 is men helemaal los gegaan bij dit instituut van Wetenschappelijk Onderwijs.
  Mede omdat communistische bouwvakkers hadden geholpen met bovengenoemde actie werd deze Amsterdamse universiteit een filiaal van de Communistische Partij van Nederland. Zelfs de van oorsprong gereformeerde Vrije Universiteit werd besmet door het marxistische virus.
  Studenten worden nog steeds geïndoctrineerd met overwegend radicaal progressief lesmateriaal. Dat gebeurt overigens eveneens in Groningen, Utrecht en Nijmegen.
  Exponent van dit verschijnsel is Meindert Fennema (cpn/GroenLinks)

 9. ludotausch

  Goed dat Baudet dit benoemt maar het is geen nieuw fenomeen en zeker niet alleen op de Universiteiten. In de jaren 80 volgde ik de TTO, een soort van LTS op MAVO level, beetje vergelijkbaar met het VMBO. Daar was de linkse verleiding al stevig aanwezig. Als zoekende puber werd ik zo links gevormd, niet eens bewust van dat dit me gebeurde. Teruggevloten door de praktijk vh leven zelf, kijk ik hier met een negatief gevoel op terug. Maar goed, het was wel een andere tijds geest. Rascisme, gelijke rechten tijd. Anders als nu met vluchtelingen. Wellicht goed om eens “wetenschappelijk” te onderzoeken hoe dat op verschillende levels van onderwijs de be-invloeding in kaart te brengen. Maar ja,….wie gaat dat nu doen he….?

 10. Drollevanger

  We zijn vergeten wat Wetenschap is. Wetenschap is namelijk zeker weten.
  Een model ergens van maken kan hooguit een veronderstelling worden.
  Ik weet zeker volgens het KNMI dat de zeespiegelstijging rond Nederland weinig voorstelt. De zeespiegelstijging is namelijk volgens dezelfde KNMI bij Vlissingen 21,5, bij Harlingen 14,2 en bij Delfzijl 17,5 millimeter in 120 jaar.
  Daarom is het mij een raadsel hoe klimaat bewegingen durven schermen met zogenaamde wetenschappers, die de doorgeslagen keuzes van D66ge tweeverdieners, afkomstig uit een binnenstad, wiens grootvader nog de kost verdiende als timmerman, doordrukken.
  Wat zou zo,n ouwe timmerman, draaiend in zijn graf, denken als hij toch de doorgesnoven idioterie van zijn kleinkinderen ziet verwezenlijkt.

 11. Drollevanger

  Het is mij al jaren een raadsel hoe het mogelijk is dat er op de huidige universiteiten hoogleraarstudie,s bestaan als, Vrijetijdskunde, Keltische cultuur, Lifestijl informatica, Theaterwetenschappen, en andere speciale wijvenstudie,s.
  Dat wijvenstudie heb ik niet van mezelf.
  Maar het is natuurlijk wel een gospe dat er speciaal een hoogleraarschap wordt uitgedokterd om personen die normaal niet meekunnen met de lesstof, toch te belonen met een Hoogleraarschap.
  Ook de slechtste leerling van de klas verdient tenslotte een diploma.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.