Voorzitter van Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, botst hevig met Juncker om zijn ‘troonrede’

Ja, de ‘Troonrede’ noemt Elsevier het, als het gaat om de ‘State of the Union’ van afgelopen week. Terecht ook, want het is precies hetzelfde, maar dan voor de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Europese integratie hoog in het vaandel gezet in zijn troonrede. Meer Europese centralisatie, meer Europese Unie, meer supranationaal beleid, meer landen in de Europese Unie, meer landen met de euro. Dat moet allemaal van bovenaf ingevoerd worden.

Je zou denken dat alle eurocraten daarmee zouden instemmen, maar de voorzitter van de Eurogroep, onze Jeroen Dijsselbloem, is mordicus tegen deze supranationale aanpak en het opleggen van de euro op landen. Dat is een blijde verrassing van een doorgewinterde pragmatische politicus als Jeroen Dijsselbloem, zeker als PvdA’er. Maar Dijsselbloem legt de vinger op de zere plek:

‘Van dwang of drang kan geen sprake zijn,’ zegt Dijsselbloem vrijdag. ‘Invoering van de euro is een ingrijpend besluit, een land geeft een deel van zijn monetaire vrijheid op. Dat kan niet zonder grote steun van de bevolking.’

Het is fijn om te zien dat er toch nog een realistische blik en visie wordt bewerkstelligd op Europees niveau. Zomaar landen erbij halen voor de expansie an sich en zomaar landen de euro geven is een economisch en politiek drama, laat staan een zeer groot economisch risico. De democratische legitimiteit en integriteit moeten niet weggegooid worden om politieke macht en megalomaan beleid.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. marco1

  Nou, je zou er bijna PVDA van gaan stemmen.

 2. Obiwokekenobie

  Dovemansoren.

 3. HaZ

  Nee Dijselbloem, geloven doen we je allang niet meer. Eerst 4 jaar meeheulen met de EU en aan het einde van je latijn even een sprintje voor het publiek trekken. Net als zijn partij de PvdA gaat het bloempje af door de zijdeur: Zij die gaan sterven groeten u !

 4. K.Dopper

  Lars drukt zich meestal zeer onduidelijk uit en ook nu is het weer volstrekt mistig waarom Dijsselbloem ‘hevig botst’ met Juncker. Dat is uit zijn warrige stuk niet op te maken en ik las daar ook nergens iets over. Lars heeft dat mogelijk bedacht maar het is wel prettig als er feiten zijn die tenminste in die richting wijzen.

  1. buitenbeentje

   Voor iemand die zonder opgaaf van redenen een hele bevolkingsgroep (meerdere miljoenen) vanwege hun leeftijd veroordeelt ben je wel behoorlijk veeleisend.

 5. jowyajax

  Erg DOM gelul het volk van Nederland was tegen de euro maar is er toch doorheen gedrukt.

 6. Ruud562

  Deze Dijselbloem heeft op een EU-bijeenkomst toch gesproken over het centraal door de EU regelen/opleggen van belastingen?

  ‘Mijnheer’ spreekt dus met dubbele tong en hij heeft nog geen eens gedronken!

 7. Ali Yas

  Jeroen: “Invoering van de euro is een ingrijpend besluit, een land geeft een deel van zijn monetaire vrijheid op. Dat kan niet zonder grote steun van de bevolking.”

  —-

  Dijsselbloem laat hier iets belangrijks weg, namelijk dat toetreding tot de Euro ook steun moet hebben van *andere* landen, vooral de landen die mogen opdraaien voor de tekorten.

  Bovendien moeten de toetreders misschien tegen zichzelf worden beschermd: als de Grieken hadden geweten hoe het hen zou vergaan, hadden ze nooit voor toetreding gestemd.

  Eigenlijk zou de Euro op een fatsoenlijke manier moeten worden ontmanteld, omdat inmiddels toch wel voor iedereen zonder ideologische verblinding glashelder moet zijn dat dat experiment mislukt is. Maar Dijsselbloem zal die ramkoers niet inzetten. Hij wacht liever tot de wal het schip keert, dan heeft hij het in elk geval niet gedaan.

 8. Babaji538

  “Laat maar lopen, laat maar lopen!”
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.