Bam! Leefbaar Rotterdam bestuurders stappen uit de partij vanwege impopulaire komst AZC

De kans is groot dat ze in maart mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de PVV.

De onrust bij Leefbaar Rotterdam begint langzamerhand steeds ernstigere vormen aan te nemen. Eerder dit jaar werd al bekend dat Leefbaar van plan was om akkoord te gaan met de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). Geert Wilders gebruikte die mogelijkheid meteen om Leefbaar aan te vallen. Niet zo gek, want hij wil volgend jaar in Rotterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Om een goed resultaat te behalen moet hij Leefbaar leegeten.

Immigratie en integratie is dan natuurlijk een heerlijk onderwerp voor Wilders om op te scoren.

Daarbij wordt hij nu geholpen door Leefbaar Rotterdam zelf. In plaats van te luisteren naar de eigen achterban volhardt die partij namelijk in het pleiten voor de komst van het AZC in kwestie. Sterker nog, daar worden zelfs prominente partijleden voor opgeofferd:

Norbert Swaneveld en Marjan Gonsalvez werden eerder op non-actief gesteld na een ruzie over de komst van een asielzoekerscentrum in de wijk De Beverwaard in IJsselmonde. In ‘goed overleg’ hebben ze nu hun lidmaatschap van Leefbaar Rotterdam opgezegd.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan de twee onder eigen naam door. Dat is al problematisch genoeg voor Leefbaar, maar wat Joost Eerdmans en co. nog meer zorgen zal baren is dat Gonsalvez en Swaneveld in 2018 mogelijk mee gaan doen aan de verkiezingen voor de PVV.

Geen wonder dus dat Wilders deze tweet van WNL Vandaag gisteren heel blij retweette:

Voor Wilders is dit natuurlijk een geweldig mooi cadeau van Leefbaar Rotterdam. Als dit zo doorgaat wordt die partij al vóór de verkiezingen verzwakt waardoor hij in maart 2018 keihard kan toeslaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Duckday

  Ja Leefbaar als het een beetje naar je hoofd stijgt Dat zullen ze straks ook zien in Den Haag met de stads partij eerst overal op tegen daarna is het ja knikken geblazen Op komen voor de kiezers is zeer moeilijk als je op het pluche zit

 2. Ni28

  Eerdmans verspeeld op deze wijze zijn eigen partij nog. Daar zal de samenwerking met FvD ook niet meer helpen. Ik denk niet dat de FvD zou voor komst van een AZC instemmen.

  1. RobertMarsman

   Nou eigenlijk begrijp ik die hele samenwerking niet. Ik denk dat het voor het Forum gewoon even makkelijk scoren was. Wel heeft Hiddema gezegd dat ze in Leefbaar Rotterdam een voorbeeld zien voor wetgeving zoals het zou moeten in de tweede kamer.

   https://nos.nl/artikel/2195536-fvd-en-leefbaar-rotterdam-presenteren-samen-krachtvoer-voor-liberalen.html

   En daar mag je toch wel je vraagtekens bij zetten. Want na 12 jaar leefbaar in Rotterdam mag je de conclusie trekken dat de islamisering geen strobreedte in de weg is gelegd. Rotterdam is geworden tot een islamitische enclave.

   Als dat inderdaad het beleid zou zijn die het Forum als voorbeeld voor de tweede kamer wil nemen dan kan je toch je vraagtekens bij het Forum zetten.

 3. Marc010

  Wat een slordig stuk, er klopt geen drol van dat is met een simpele google zoektocht te zien.
  Leefbaar was altijd tegen het AZC en is dat nog steeds, als enige partij in de raad!
  Maar omdat een meerderheid in college en gemeenteraad het wil kwam het AZC er toch.
  Het AZC staat er overigens al 2 jaar! Ook dit lijkt de auteur niet te beseffen.
  De IJsselmondse raadsleden zijn nooit “opgeofferd”, maar vanwege hun functioneren en intern gedoe in de gebiedscommissie was sfeer verziekt en een onwerkbare situatie ontstaan, waarna door de gemeenteraad de gebeidscommissie op non-actief is gezet.

 4. Ritter

  Leefbaar heeft onder Eerdmans op de punten islam , integratie en immigratie veel aan kracht ingeboet. Het pluche trekt en Eerdmans heeft op deze punten teveel concessies gedaan.

  Immigratie,integratie en islam waren voor Pim Fortuyn zeer belangrijk en niets voor niets heeft Pim voorgesteld om een tijdelijke immigratie stop in te stellen uit de islamitische landen. Pim zag wat , demografisch gezien, er met Rotterdam gebeurt.

  Nu al bestaat voor meer dan de helft van de Rotterdamse bevolking uit allochtonen en de demografische voorspellingen zijn dat over 15 jaar ongeveer 75% van de Rotterdamse bevolking uit allochtonen bestaat.

  Een aantal wijken van Rotterdam zoals b.v Spangen en Crooswijk bestaan al uit een grote meerderheid uit allochtonen.

  Een groot AZC erbij (natuurlijk met vooral illegale immigranten uit de islamitische landen) zal de situatie alleen maar verslechteren.
  —————————–

  “Ik sta voor dit land, voor alle mensen die hier zijn, dus ook de mensen die van buiten zijn gekomen. Maar absoluut niet voor de mensen die nog willen komen. De grenzen gaan écht dicht. Hier komen geen echte asielzoekers. Dat is het grote probleem. Negentig procent is economisch vluchteling”……………Pim Fortuyn.

  1. Punt50

   In 010 waan je jezelf in het buitenland.

   1. Rust

    In mijn dorp woont gelukkig maar 1 buitenlands gezin. Al moet ik eerlijk zijn dat , dat mij zelfs teveel is.

   2. Marija

    Klopt, het wordt angst aanjagend.

  2. Aemstelbeker

   Ritter zegt het juist, populistische partijen verliezen hun ideologische glans als ze op het pluche plaatsnemen. Echter, alleen op dat pluche heb je daadwerkelijke invloed. Dat leidt tot een vicieuze cirkel: als je bestuurlijke invloed neemt verlies je kiezers en als je kiezers verliest kom je niet op het pluche.

   Ik zwijg verder over de neiging van dit soort minder professionele partijen om voortdurend ruzie te organiseren en op te splitsen.

  3. RobertMarsman

   Nee Leefbaar heeft niets met Fortuynisme dat hebben ze allang verlaten. Wilders heeft meer weg van het Fortuynisme als Leefbaar Rotterdam die zich wel zo willen presenteren.
   Zo ook die slogan “Krachtvoer voor liberalen” die ze gebruiken, daar is niet zo over nagedacht volgens mij.

   Want het Forum wil zich juist presenteren als een conservatieve partij. En ook Pim Fortuijn was veel meer conservatief als liberaal. Wat beide toch andere stromingen zijn. Alleen het conservatisme is door de jaren heen meer op liberalisme gaan lijken als op conservatisme.

   1. Freud

    Aemstelbeker!!! Ga zelf es op een inburgeringscursus man, met je deftige naam. In dat onzin-verhaal van jou staan wel 10 taal- en stijlfouten. Zelf als dit kreupel-Nederlands het enigste is wat je ten dienste staat moet je toch minstens weten wanneer je “als” gebruikt en wanneer “dan”. Ja hoor, Pim Fortuyn was echt conservatief als het hem uitkwam. In zijn leven heeft zijn pet op de kapstok van zowat alle politieke partijen gehangen.

    1. penis aqua di rosa

     Enigste is anders ook niet correct Freud ! Het is enige !!!

 5. Van Keulen

  Met alle respect, maar dit artikel klopt van geen kant.

  “Eerder dit jaar werd al bekend dat Leefbaar van plan was akkoord te gaan met de komst van een asielzoekerscentrum (AZC)” en “(…) volhardt die partij namelijk in het pleiten voor de komst van het AZC in kwestie”

  De realiteit is dat het AZC er al meer dan een jaar staat en dat Leefbaar als enige in de Rotterdamse raad TEGEN de komst van het AZC gestemd. Dat het er toch is gekomen, is te ‘danken’ aan de overige 31 zetels in de raad plus Aboutaleb. Leefbaar had als statement uit het college kunnen stappen, maar was dan ingeruild voor partijen als de PvdA en GroenLinks waardoor zo’n beetje iedere Rotterdamse wijk nu zijn eigen AZC had gehad.

  Waar de auteur vandaan haalt dat Leefbaar sinds begin dit jaar (?) voor de komst van een AZC pleit (?) dat er nota bene al staat, is dan ook compleet onduidelijk.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Het ziet er naar uit dat het virus van het politiek correctisme ook is uitgebroken bij Leefbaar.
  Ver*domde jammer want ik mocht die club wel maar wanneer je AZC’s en jong ehitsige mannen uit middeleeuwse culturen door de strot van de bevolking begint te duwen dan is het misschien beter om te fuseren met de PvdA of jezelf op te heffen.
  Fortuyn zou zich in zijn graf omdraaien. Nog meer islam, nog meer geweld, nog meer AZC’s, immers; ons land knapt immers nog laaaaaaaaaaaang niet uit haar voegen.

  Ik was tegen deelname van de PVV aan de R’damse verkiezingen (andere steden zijn er heel wat slechter aan toe) maar ik ben om.

  1. Tineke Doldersum

   Dit betoog bevat storende onjuistheden. Sedert Fortuyn is zowel het geweld als het aantal asielzoekerscentra afgenomen.

   1. sjun

    Tuurlijk Wim.

 7. Wim Vreeswijk

  Dat klinkt als muziek in de oren bij die 2 LR-opstandelingen, maar Wilders kennende begint hij niet aan LR-dissidenten en kiest hij veel liever kandidaten uit eigen gelederen die hij al jaren kent en gevolgd heeft in zijn of haar strapatsen

 8. Wim Vreeswijk

  Als je niet oppast wordt Rotterdam net zo’n hopeloos rood kolerenest als Amsterdam.

 9. Ecoshaarlem

  Als je niet blijft waarmaken dat je gekozen bent door, en voor de kiezers dan breekt je dat op Eerdmans , denk dat hierdoor je houdbaarheid voorbij is, heb je het zelf naar gemaakt, jammer had je hoog staan!

 10. Ni28

  Eerdmans was vroeger een opstandige CDA-er maar nu is hij niet meer opstandig.

 11. Bes Tolen

  Plaatselijke Leefbaarpartijen doordachten de politiek onvoldoende consequent, wisten daarmee onvoldoende waarvoor ze ja en waartegen ze nee moesten zeggen. Het was ook een kwestie van politiek gevoel. Ook van gebrek aan durf dus van zelf ondervonden politiek maatschappelijke indoctrinatie. Dat was al dadelijk mijn bezwaar tegen de landelijke partij waarvan ik dus geen lid werd. De LPF nam veel mensen mee van de landelijke partij. Te veel en dat gaf bij de afwezigheid van de vermoorde Pim Fortuyn te veel mensen, die zijn ideeën en hun eigen onvoldoende op een rijtje hadden, te veel invloed. Dat was jammer van de LPF waar zich later een heleboel politiek talent en maatschappelijke ervaring had gemeld maar mee door het tijdgebrek kwam er een onvoldoende uitgewogen Tweede Kamerfractie. De moord op Pim Fortuyn heeft nog altijd haar slechte gevolgen waarmee oude partijen wel blij zullen zijn gezien hun houding in het verleden. Het blijft eeuwig schande voor Nederland.
  Overgang vanuit Leefbaar naar PVV en FvD zie ik wel als winst voor Rotterdam.

 12. Parestado4

  Cholera,tivus ,Tb neem toch gauw een “asiekzoekertje“mee.Als dit zo door gaat.is het einde/de ondergang van Nederland niet ver meer!!

 13. Ngatimoto

  Joost Eerdmans is langzaam maar zeker opgeslokt door de elite. In de gemeente Emmen gebeurde iets dergelijks. Een lokale protestpartij, Wakker Emmen, die tegen windmolens was. Haalde veel stemmen, leverde zelfs een wethouder. Wat doet die wethouder? Gaat in zee met de leveranciers van windmolens. Maakt dus een 180 graden draai en laat zijn kiezers in de steek. Een stuitend voorbeeld van kiezersbedrog.

 14. Ernst Quispel

  De opwinding blijkt dus voor niets te zijn geweest.
  Dit lijkt me goed nieuws en we kunnen ontspannen: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/komst-van-een-asielzoekerscentrum-maakt-een-buurt-niet-onveiliger

  1. Holland

   Manipulatie van feiten en cijfers. Daar is met name de Nederlandse overheid sterk in.

   1. Ernst Quispel

    ‘Robuust onderzoek’
    Zij trekken die conclusie na een analyse van gegevens van het CBS. In het onderzoek zijn gegevens over plaatsen delict, aangiften en processen-verbaal gekoppeld aan Nederlandse buurten en adressen van azc’s. Op die manier is nagegaan of de geregistreerde criminaliteit hoger was in jaren met een opvanglocatie.

    Criminoloog Jan van Dijk van de Tilburg Universiteit spreekt in de Volkskrant van een “robuust onderzoek, waar geen enkel vraagteken bij geplaatst kan worden”. De conclusies laten volgens hem zien dat er bij de protesten tegen azc’s sprake was van een “projectie van angsten” en “stemmingmakerij door een politieke partij als de PVV”.

    https://nos.nl/artikel/2214770-komst-azc-leidt-niet-tot-onveiligere-buurt.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.