CDJA komt in opstand: lagere basisbeurs of het regeerakkoord kan in de prullenbak!

De jongeren van het CDA zijn niet te spreken over het regeerakkoord.

De leden van het CDJA, de jongerentak van het CDA, staat op het punt om in opstand te komen tegen hun oudere partijgenoten. Ze eisen dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer om de tafel gaan zitten en akkoord gaan met herinvoering van de basisbeurs voor studenten. En wel meteen.

Op het partijcongres van 4  november willen de jongeren afdwingen dat Buma opnieuw gaat onderhandelen met zijn coalitiepartners. Het CDJA gaat er dan dus alles aan doen om genoeg steun te verkrijgen van de rest van de partij.

Normaal gesproken doen CDA’ers min of meer wat ze gezegd wordt door de partijleiding. Maar dit zet ze wel voor het blok. Ze willen hun eigen jeugd niet tegen zich in het harnas jagen. Dus moeten ze straks kiezen of delen: of de jongeren krijgen hun zin óf Buma. Ze allebei tevreden houden kan niet.

CDJA-voorzitter Lotte Schipper is niet van plan om een stapje terug te doen:

“Als in 2012 het regeerakkoord aangepast kon worden om bankiers minder zorgpremie te laten betalen, kan het nu worden aangepast om de bakkerszoon naar school te helpen.”

Ze gaat verder:

“Het kan niet zo zijn dat rijke investeerders er 1,4 miljard euro op vooruitgaan door de afschaffing van de dividendbelasting terwijl de studenten die investeren in hun toekomst met flinke schulden blijven zitten.”

Oh, en als de coalitiepartners hier niet mee akkoord gaan is het einde kabinet, wat Schipper betreft.

Nou is dat natuurlijk de enige juiste manier om te onderhandelen — het dwingt je partners om je serieus te nemen — maar ik vermoed dat als het CDJA dit amendement erdoor krijgt op 4 november, dat dit dreigement dan niet wordt meegenomen. Met andere woorden, Buma wordt dan opgeroepen “zijn best te doen” om de basisbeurs opnieuw in te voeren. Lukt dat niet dan is dat vre-se-lijk, heel ver-ve-lend, en vooral ook errug jammer… maar dat is het dan wel.

Natuurlijk slaat de vergelijking tussen een belastingverlaging en herinvoering van de basisbeurs helemaal nergens op — in het eerste geval houd je je eigen geld, wat de overheid van je afpakte, in het tweede geval betaal je gewoon voor je eigen toekomst, wat toch niet gek is — maar hé, het CDA beloofde de basisbeurs in zijn verkiezingsprogramma en dus is het best logisch dat Schipper de partijtop daar aan houdt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Marius Feenstra

  Regeerakkoord kan in de prullenbak! evenals de veroorzakende Partijen.
  Scheiden van het afval is niet wenselijk, de vervuilers betalen.

  1. sonar

   +++++++

 2. buitenbeentje

  De kop: lagere basisbeurs of het regeerakkoord kan in de prullenbak! strookt niet met de inhoud van het artikel.

 3. Ni28

  Het is duidelijk wat de gewone burger wilt. Het is rechts beleid met meer sociale aspecten of beteugeld links beleid zonder het alle mag en alles kan. Ongelooflijk dat het gewenste midden nooit verwezenlijkt kan worden, het zijn altijd de uiterste waarden van elke partij.

 4. Jantje

  Zelf ben ik geen “rijke investeerder”, maar mijn spaarcenten zitten wel in aandelen. Aangezien sparen op een bankrekening tegenwoordig meer kost dan dat het oplevert.
  Dus ook ik ben wel blij met de afschaffing van de dividendbelasting.
  Waarom moeten anderen profiteren van de risico’s die ik neem, vraag ik mezelf af?
  neem die risico’s dan lekker zelf.

  1. glazenbol

   Je hebt gelijk hoor het is toch niet meer dan normaal dat iemand die zijn centjes omzet in aandelen teneinde er rijker van te kunnen worden niet belast mag worden, dat laten we liever over aan de mensen die hun tijd, hun kunde, hun kennis, hun loyaliteit en vaak ook nog hun gezondheid geven en daar tot 52% belasting over te laten betalen en daarnaast ook nog even maar een deeltje van de door hun gemaakte onkosten te vergoeden!! Inderdaad een heel goed plan………kots!!!

 5. Domtoren52

  Lotte…ga alsjeblieft met je poppen spelen in plaats van lopen schreeuwen en eisen
  Studeren…ha…hier in Utrecht zitten ze de godganse dag op een terras te gieten, want Ooooo wat hebben zij het toch zwaar…….

 6. J.C.

  Typisch CDA, komen nooit hun beloften na (en als anderen dat onbetrouwbare gedrag van het CDA niet pikken, zoals in de Catshuisbesprekingen van 2012, noemt Buma van het CDA je een wegloper). Gruyters, de oprichter van D66, zei het al als volgt: als ik een christendemocraat een hand gegeven heb, tel ik mijn vingers na.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.