CPB: megabezuiniging kabinet op zorg is flauwekul, levert lang niet zoveel op

Het Centraal Planbureau stelt dat bezuiniging op de zorg die volgens het regeerakkoord bijna 2 miljard oplevert, feitelijk veel minder effect heeft. Nou ja, op de financiën dan. Want de zorg gaat er wel degelijk hard door achteruit.

In het regeerakkoord van het Nachtmerriekabinet-Rutte III staat een grote bezuiniging op de zorg die maar liefst zo’n 2 miljard euro moet opleveren. Die bezuiniging komt tot stand door de minister van Volksgezondheid afspraken te laten maken met de medische wereld over behandelingen door ziekenhuizen, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Edith Schippers heeft dat al gedaan tijdens het kabinet-Rutte II, en haar opvolger zou daar verder mee moeten gaan.

Hartstikke leuk.

Alleen is er een probleempje: volgens het CPB levert die strategie een beduidend minder grote bezuiniging op dan het kabinet ons wil doen geloven. 

Volgens de rekenmeesters van het CPB kan via zulke deals in 2021 echter maximaal 0,9 miljard worden bezuinigd.

Oh ja, en:

Daarbij wordt ook nog gewaarschuwd dat zo’n ingreep leidt tot minder of slechtere zorg.

Met andere woorden, de zorg wordt kapotgemaakt voor een bezuiniging die veel minder oplevert dan Rutte beweert.

Dat is op zich al erg genoeg, maar het allerergste komt nog. Het CPB heeft de onderhandelaars namelijk luid en duidelijk geïnformeerd over de échte effecten van deze bezuiniging, maar die hebben de berekeningen van het CPB gewoon naar zich neergelegd. Niet omdat ze niet kloppen, maar omdat ze VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet goed uitkomen.

Ongemakkelijke feiten worden dus onder het tapijt geveegd. Er wordt een schijnbezuiniging gecreëerd die de partijen in staat stelt om gratis cadeautjes weg te geven… waarna ze over een paar jaar moeten toegeven dat het allemaal toch niet je van het ging en de hardwerkende Nederlander ongetwijfeld weer gepakt wordt, in dit geval vrijwel zeker via een hoger eigen risico of een hogere zorgverzekering.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. corfo

  Waarin zit dan de “vooruitgang” die Rutte doorlopend noemt ?
  Deze “goudeerlijke” Rutte zal ons toch zeker niet besodemieteren ?
  Zelden zo’n zooitje ballenhappers bij elkaar gezien !

 2. Guus Geluk

  https://nos.nl/artikel/2197268-cpb-bijna-iedereen-gaat-er-in-koopkracht-op-vooruit.html

  Het CPB stelt ook dat iedereen er in koopkracht op vooruit gaat.

  1. Ni28

   Volgens de beproefde methode, een tientje geven en een honderdje halen.

   1. DolleDries

    https://www.ad.nl/politiek/zoveel-gaat-u-erop-vooruit~a9179af3/

    Reken zelf maar uit wat u nu werkelijk achteruit gaat-U zult schrikken.

    Het wordt al zo vernietigd voor de middeninkomens en lagere inkomens door 50% verhoging van de BTW.
    Iedere verder verhoging en dat zijn er nogal wat is achteruitgang.

   2. glazenbol

    Ja, de wat meer ontwikkelde mens weet inmiddels al lang dat eerst de minister van finacien komt vertellen hoeveel koopkracht men er wel niet bij krijgt om vervolgens mee te delen waaraan men dit moet gaan uitgeven! Het geven van besteedbare ruimte durft hij zich niet aan te wagen aangezien dit politieke zelfmoord zou betekenen

   3. hans-e-pans

    Natuurlijk gaan we er op vooruit in hun beleving, maar daarna kijken ze niet verder dan hun neus lang is.

    De lagere Roverheden die horen dat de mensendieeropvooruitgaan zien dan gelijk hun kans schoon om niet alleen deeropvooruitgaandemensen, maar ook de ernietopvooruitgaandemensen, wederom financieel verder uit te knijpen.

    Onder de lagere Roverheden schaar ik dan ondermeer, de Provincie, de Gemennte, het Waterschap en er zullen nog wel enige Roverheden te noemen zijn.

  2. DolleDries

   Ja een paar Eurotjes er vooruit op papier dan en dan een paar uur langer wachten tot jouw kont wordt afgeveegd als je het zelf niet meer kan Guus.

  3. Anna

   Guus Geluk. Hoe kun je erop vooruit gaan als alles maar dan ook alles duurder zal worden en vooral voedsel? Rutte is een meester in bedriegen.

  4. Onderzoekt alles

   @Guus Geluk
   Dus u vertrouwt blind op het CPB. Neem eens een cursus statistiek kerel en je weet dat gemiddelde kunnen bestaan uit hoge en lage uitschieters etc. Dat er naar gewenste getallen toegerekend kan worden en dat er soms zaken niet worden meegerekend.
   Zoals bijvoorbeeld de energie belasting op de rekening, die vaak niet meegenomen worden om ze niet met de begroting te maken hebben.

 3. Ni28

  Nu nog geldt dat Nederland de beste zorg in de EU heeft. Dus dacht Rutte, dat kan een stuk minder net als met onze bejaarden. Met het eerste pak je gelijk het tweede aan. Dit zijn de meest laffe bezuinigingen ooit en nog op de verkeerde plaats toegepast. In plaats om de bureaucratie aan te pakken wordt er nog meer gecreëerd. En bureaucratie maakt mensen niet gezonder maar zieker.

 4. fusilier

  Nou geweldig toch,iedereen gaat er op vooruit. Dus de voedselbanken of de gaarkeukens kunnen de deuren sluiten.

 5. corfo

  De reeds bekende achterbakse klèrestreek van Rubberen Rutte :
  €10 “geven” en dan €50 terug jatten ! En dát noemt men “regeren” ?!

 6. Ecoshaarlem

  Als het CPB die voor de regering alles doorrekent aangeeft dat zij fout zitten, waarom wordt dat niet gecorrigeerd?
  Of is dit de arrogantie, van dit nieuwe kabinet?
  Net zo goed is het voor een ieder duidelijk, dat de btw verhoging voor de doorsnee Nederland een lasten verzwaring is, die wekelijks met de aankoop van boodschappen tot uitdrukking komt, als mede meer voedselbanken, wij gaan een rouwende toekomst tegemoet!

 7. glazenbol

  Dit soort berichten geeft zielige figuren als dopper een hard plassertje die gelooft namelijk alles wat de regering ons voor durft te schotelen. Zal nu geestelijk wel weer een terugslag krijgen aangezien de ene leugenfabriek afgekraakt word door de andere leugenfabriek

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.