DENK op vakantie: ‘Nederland moet gratis asbest verwijderen uit Surinaamse huizen!’

Het DENK-trio heeft een lichte zonnesteek opgelopen in Zuid-Amerika, zo lijkt het.

Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan, de partijbonzen van DENK, zijn deze week in Suriname op snoepreis. Waar de meeste politici zo’n tripje aangrijpen om hun land in een zo positief mogelijk licht te zetten – dat doe je immers als je ook maar enige vaderlandsliefde hebt – doen deze heren precies het omgekeerde: ze doen hun best om Nederland als de duivel af te schilderen.

Het echte doel van de reis is natuurlijk wel duidelijk voor iedereen die enige kennis heeft van hoe deze partij te werk gaat. DENK geeft geen moer om Suriname – of Nederland – maar wil wel maar al te graag de Surinaamse kiezers in Nederland aan hun kant krijgen, en hoe doe je dat beter door bijvoorbeeld te eisen dat wij gigantische bedragen aan die schurkenstaat moeten overmaken? Het is een snode tactiek, maar helaas wel één die zo zijn vruchten af zou kunnen werpen.

Ondertussen gaan de DENK’ers dan ook vrolijk verder met hun Suriname-tour. Deze keer zijn ze in Wageningen aanbeland, een Surinaams dorp dat, net als haar Nederlandse naamsgenote, het moet hebben van de landbouw. Partijbobo Kuzu doet de geschiedenis van het dorpje uit de doeken: nadat als gevolg van de Tweede Wereldoorlog Indonesië onafhankelijk werd, had men nieuwe rijstvelden nodig. Die werden dus aangelegd in Wageningen, compleet met enorme fabriek ter verwerking daarvan en talloze huizen voor de arbeiders daar.

Daar profiteren de Surinamers tot op de dag van vandaag, lang na de onafhankelijkheid van 1975, nog steeds van. Alhoewel het dorp betere tijden heeft gekend, staan de fabriek, de velden én de huizen nog steeds ter beschikking van de bevolking daar: als men de mouwen even opstroopt kan daar met gemak weer een welvarend dorp ontstaan. Volgens Kuzu is er echter één probleem: er is destijds asbest gebruikt bij het bouwen van die huizen. En daar roept meneer ons natuurlijk weer eens op om ons slavernijverleden goed te maken. In Suriname heeft men geen kennis om asbest te verwijderen, aldus Kuzu, waardoor wij die kennis dan maar moeten leveren. Oh wacht, zei hij alleen kennis? Nee, natuurlijk niet: die kennis moet ook nog eens geleverd worden zonder dat we daar een cent voor terugzien:

“Wij vinden ook dat er Nederlandse kennis en expertise én middelen beschikbaar gesteld móeten worden om ervoor te zorgen dat die gebouwen op een veilige manier asbestvrij worden”

Oké, dus wacht even: wij hebben met de bouw van dat dorp destijds woningen én werkgelegenheid voor de bevolking daar geschapen, al die gebouwen in ’75 als het ware cadeau gedaan aan Suriname en moeten nu dan óók nog eens even terugkomen om gratis en voor niets die huizen asbestvrij te maken? Juist: bekijk het even, Tuna. Zo kun je immers wel doorgaan: volgens diezelfde logica zouden de Verenigde Staten ons nu ook nog even kunnen vragen om gebouwen die we honderden jaren geleden in New York (Nieuw-Amsterdam dus) neer hebben gezet te renoveren: ze zijn toen namelijk niet gebouwd volgens de brandveiligheidsstandaarden die tegenwoordig gelden.

Dat klinkt allemaal krankzinnig, en dat is het ook. Maar ach: zijn we anders gewend van deze partij? Onze eigen bevolking mogen we laten creperen, maar die in voormalige koloniën moeten we maar in de watten leggen. In plaats van dat je eist dat Nederland dit doet, kun je je beter afvragen waarom de Surinamers die expertise niet hebben: heeft het misschien iets te maken met hun egocentrische grote leider? Het is maar een gokje hoor. Maar ik weet het goedgemaakt: als wij die huizen en fabriek terugkrijgen, dan willen we ze best even asbestvrij maken. Deal, Tuna?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Punt50

  Turkije moet gratis alle Turken terugnemen.

  1. Pedrito

   Prima idee. Dan moet Marokko ook alle Marokkanen gratis terug halen. De betreffende strafbladen zullen wij (Nederland) dan gratis aanleveren.

 2. meanstreak2099

  stank voor dank met die gasten

 3. HaZ

  Ik heb zo het bruine vermoeden dat de “heren” van hun snoepreisje een dienstreisje willen maken, oftewel e.e.a. willen declareren bij de Nederlandse belastingbetaler. Wat zou anders de reden zijn voor het aankaarten van deze stompzinnige onderwerpen.

 4. corfo

  Geweldige foto van die twee Turken !
  Ze proberen nog om een beetje “geleerd” te kijken, zelfs dát lukt hen niet.
  Flikker dat soort Turken toch óns landje uit !
  Laten ze troep in Turkije maar gaan opruimen, dat is ’t enige waarvoor deze twee malloten geschikt zijn : vuilnismannetjes !

  1. Lambertus

   Deden ze dat maar !
   In ons land lopen 60+ mensen achter de vuilniswagen en meneer de Turk heeft een uitkering, huursubsidie, zorgtoeslag, en praat na 30 jaar integreren nog steeds Turks, koopt alleen bij Turkse winkels, zijn vrouw werkt zwart in de schoonmaak, en zijn zoons rijden in zwarte gepimpte auto’s met zwarte wielen en geblindeerde ramen.

 5. Ni28

  Kuzu achter het behang plakken, is het goed idee?

  1. corfo

   @ Ni28.
   Akkoord !!
   Maar plak die maat van hem, Bloemenkan of zoiets, er dan ook maar bij.
   Wat een afgrijselijk duo !

 6. marco1

  Eigenlijk zou DDS geen aandacht moeten schenken aan dat minderwaardig clubje .

 7. buitenbeentje

  Ik vind het hartstikke goed wat die jongens doen. Er is geen Turk in NL die zich interesseert voor Suriname. Er is ook geen Turk die geïnteresseerd is in Marokkanen, uitgezonderd diegenen die nooit op DENK zullen stemmen. Het samengaan van Turken en Marokkanen in Denk, is voor de nationalistische Erdogan Turken (pleonasme, ik weet) al op het randje.

  Als de Kuzözturk denkt dat ie zijn partij op deze manier groot maakt, vooral doorgaan.

 8. DennisEijs

  Ik weet wel dat ik iets uit Nederland zou willen verwijderen, wat DENK je.

 9. Domtoren52

  Ze hebben allebei een kop om op te schieten !
  Hele vieze partij van een stel hufters die Nederland proberen te veranderen naar hun maatstaven. Ik spuug op ze !!

 10. Christina

  Het enigste wat Nederland dient te verwijderen is dat achterlijke denk met hun hele onzalige familie`s en droppen in het land van herkomst.
  Ga daar maar lekker overal tegenaan schoppen in die zandhopen van jullie, lelijke achterlijke buitenlandse gedrochten!!!

  1. Rust

   Tunahan Kuzu aka Guus Geluk

 11. Seneca

  ik denk dat wij gratis denk en aanhang uit ons midden moeten verwijderen.

 12. Lambertus

  Deze Turk die Mr. Bean probeert na te apen zou een poosje opgenomen moeten worden.
  Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid word dan vastgesteld dat zijn geestelijke vermogens niet toereikend zijn om zich vrij in de samenleving te bewegen. Laat staan in ons Parlement.
  In Turkije is een hoog percentage geboorteafwijkingen omdat de inteelt daar tussen de 25 en 30% van de bevolking ligt. En dat zijn cijfers die openbaar geregistreerd staan, en niet ontkracht kunnen worden door types als Erdo.

 13. sjun

  Weet Desi Bouterse al dat er een Marokkaan en een Turk naar Suriname zijn uitgezonden die een staatsgreep tegen hem beramen?

 14. Parestado4

  Islamitische denktank raast door Nederland!

 15. Parestado4

  Of moeten we die denktank maar aan dek zetten om naar Suriname te vervoeren?

 16. toetssteen

  Zolang je met je takken afblijft van asbest, is het de beste brandweerder ever!
  Nee, u moet niet gaan zagen, maar zolang het als brandwering dient en er niet in wordt gezaagd, is er nada aan de hand.
  Herinnert u zich die brand in dat Flatgebouw in de UK? Daar was het asbest verwijderd…. Kweenie, ze hadden het beter niet gedaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.