Duitsland krijgt een ‘Jamaica-Regering’: Merkel wil met de Liberalen en Groenen regeren

Angela Merkel is doorgegaan met haar strategie om de winnende partij, Alternative für Deutschland, uit de regering te houden. Nu heeft Merkel gekozen voor een regering met de Liberalen en de Groenen. Dat noemt men in Duitsland de ‘Jamaica-coalitie’. Naar aanleiding van de kleuren.

Wat betekent dit voor Europa en voor Nederland? Aangezien Duitsland de grootste speler is op het Europese toneel, betekent het in elk geval dat de rol van de Europese Unie groter wordt en dat het immigratiebeleid in Duitsland niet strenger gaat worden. De Groenen in Duitsland zijn net als in Nederland een soort SP met groene accenten. Economisch gezien wordt het dus een ramp voor de Duitsers en de windmolengekte zal alleen maar toenemen bij onze Oosterburen.

Merkel heeft goede contacten met Mark Rutte en onze premier heeft natuurlijk ook weer zo veelkleurige coalitie van niets. Allebei onze landen krijgen een coalitie van meerdere richtingen en kleurtjes waarbij er alleen maar vaag beleid uit voort komt. Ook is er bij beide landen sprake van politieke uitsluiting, waarbij in Nederland de PVV is buitengesloten en in Duitsland Alternative für Deutschland is uitgesloten.

Toegegeven, Duitsland heeft pas voor het eerst te maken met een rechts-conservatieve partij als AfD, want tot voor kort was het CDU het rechtst wat je kon hebben. Maar de komende regering gaat niet er voor zorgen dat de onvrede serieus wordt genomen en er ook echt iets gaat gebeuren aan de Europese Unie en het immigratiebeleid. Met deze coalitie kan je daar niet op uitkomen. Daarnaast is de kans groot dat dit de laatste termijn is voor Merkel, dus dan maakt het voor haar ook niet zo veel meer uit, politiek gezien. Wat wel een grote waarschijnlijkheid zal zijn, is dat bij de volgende verkiezingen het AfD nog groter zal worden. Uitstel van executie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Neworder

  Wees recht in de leer DDS en noem AfD dan ook een rechts-extremistisch partij.

  1. Ben Zine

   @Neworder

   Mag het ook gewoon rechts zijn, in plaats van “extreem” rechts ? Jullie kunnen er maar niet genoeg van krijgen hè… Altijd maar weer dezelfde Godwin bullshit. Zo afgezaagd, zo uitgewoond, zo versleten… Maar doe lekker wat je niet laten kunt, als je gelukkig wordt van Godwin etiketjes plakken. Baudet is zeker ook een “fascist” of zo ? 🙂

   1. Seneca

    @Ben Zine
    Het linkse tuig is zo extreem links, dat iedereen die een andere mening heeft, als extreem of uiterst wordt weggezet.

    1. Neworder

     Ah Seneca , de reaguurder die graag ziet dat bij een aanslag veel politici en rechters omkomen, zal ze leren.
     En nu maar weer vragen om een ban………

   2. Neworder

    Misschien tijd voor een cursus begrijpend lezen.?

   3. nickname1001

    Baudet is zeker ook een “fascist” of zo ?.
    .
    U haalt mij de woorden uit de kont.

    1. DolleDries

     Hallo dappere Dopper.

  2. Peter Selie

   Sarkop kopt gelijk met een Pavlov reactie, rechts is niet gewoon rechts voor hem, maar extreem volgens zijn benepen SP-geiligheid.

   1. Neworder

    An Dijvie, stel alleen dat DDS consequent moet zijn.
    Bingo afgelopen ?

  3. IJscoman

   Sarko Newspeak noemt iedereen die tegen massa-immigratie is rechts extremistisch. Sarko is dan ook danig ziek in zijn hoofd: extremistisch-links gehersenspoeld. En daar kom je nooit meer van af.

   1. Kodi

    Links is ook gewoon niets anders dan maatschappelijk crack.

    1. Steve Van der Vekens

     En links is altijd (be)krom(pen).

 2. Ni28

  Partijen die op oude leest doorgaan creëren automatisch hun vijanden. Zij doen wel of zij blind zijn want toegeven willen zij geen stap. En zo wordt de situatie telkens een stukje slechter dan voorheen en worden de tegenstanders sterker. Men weigert van het verleden te leren. Eigen trots is belangrijker.

  1. Neworder

   Niet met je eens, zie b.v de deels uitgelekt regeerakkoord.
   Oppositie partijen hebben invloed op het z.g partij kartel.
   Onvrede onder de bevolking kun je niet negeren.

   1. Ni28

    Dat zijn maar kleine weinig betekenende stapjes die na enkele maanden in de running verdwijnen. Lees wat Van Reybrouck in de Elsevier/ Volkskrant zegt. Dat is precies wat ik bedoel.

 3. EllyD19

  Merkel is net zo ondemocratisch als Rutte. De inborst van een dictator.

  1. nickname1001

   Heel klein petieterig vraagje: Zijn ze beide democratisch gekozen of niet?

   1. IJscoman

    Als je democratisch gekozen bent, kun je nog wel ondemocratisch handelen en de wensen en onvrede van het volk/de demos totaal negeren. Dat kan terecht dictatoriaal genoemd worden. Rutten en Merkel zijn daar twee duidelijke voorbeelden van.

    1. nickname1001

     Leuk verhaaltje maar ze zijn beide gekozen en herkozen.
     Anderen ervaren hun gedrag en handelswijze dus niet als ondemocratisch of hinderlijk.

     1. IJscoman

      Het stemvee is stom, blind en doof. Ik ben dan ook voor het afleggen van een -voor iedereen toegankelijk- examen alvorens men aan het stemmen mag deelnemen. Men zou over een minimale kennis moeten beschikken over de geschiedenis van ons land, staatsinrichting en de programma’s van de verschillende partijen.
      Je zal de debielen de kost moeten geven die bijvoorbeeld denken dat Wilders minister is. Of dat de regering hetzelfde is als het parlement.

     2. Kiliaan Noppen

      Het voorstel van IJscoman heeft praktische haken en ogen en lijkt democratisch discutabel maar heeft als voordeel dat Wilders uit het parlement verdwijnt.

     3. IJscoman

      Ik denk dat dat eerder geldt voor de stemmers op de SP, GroenLinks en 50+. Deze partijen worden weggevaagd.

     4. nickname1001

      @ vanille-ijscootje.
      Men zou over een minimale kennis moeten beschikken over staatsinrichting
      .
      Vreemd dat u dat van kiezers verwacht en niet van politici.
      Lijkt mij zinvoller dat het politici verboden wordt ideeën te spuien welke in strijd zijn met de grondwet.

     5. DolleDries

      Hallo Dopper

 4. Kiliaan Noppen

  “Allebei onze landen krijgen een coalitie van meerdere richtingen en kleurtjes waarbij er alleen maar vaag beleid uit voort komt.”

  Escaped from de language lab.

  1. marco1

   He noppen ik moet nog steeds van je kotsen voor die opmerking bij de topic van Anne Frank. En zeker je reactie erna vieze man jij.

   1. Kiliaan Noppen

    Welke opmerking wekte je ongenoegen, marco1?

    Bij aanhoudend overgeven adviseer ik overigens een bezoek aan de huisarts.

 5. Ni28

  Lees wat Van Reybrouck in de Elsevier/ Volkskrant zegt. Dat is precies wat er aan gebeuren is in Europa, Nederland inclusief.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.