“Fijn” welkomstgeschenk van kabinet-Rutte III: de btw stijgt met reuzestap van 6% naar 9%

De VVD maakt diens naam nog eens waar als de enige echte belastingverhogingspartij van Nederland: na in Rutte II en het daarvoor gesloten Kunduz-akkoord al kolossale lastenverzwaringen te hebben doorgevoerd is het ook met het aanstaande kabinet Rutte-III weer feest. Het lage btw-tarief wordt namelijk met de helft verhoogd, van 6% naar 9%. Dat worden dus flink duurdere levensmiddelen.

De VVD was ooit de partij voor lage lasten en een kleine overheid. Zelfs met Mark Rutte aan het roer was die koers ergens nog wel zichtbaar in Rutte I en Rutte II: de overdrachtsbelasting werd verlaagd en het aantal ministersposten ging eveneens omlaag.

Maar zelfs met dat laatste restantje klassiek VVD-beleid wordt afgerekend in het derde kabinet onder leiding van premier Mark Rutte wordt nu afgerekend. Eerder werd bekend dat er fors meer bewindslieden zullen komen, en tot overmaat van ramp wordt nu ook de btw verhoogd. De btw is belasting die je als consument zonder dat je het merkt betaalt over ieder product en elke dienst die je aanschaft. Over luxegoederen betaal je zo’n 21% belasting, die rechtstreeks naar de staatskas gaat. Maar voor levensmiddelen is de bijtelling slechts 6%. Of liever gezegd: ‘is de bijtelling nog 6%’. Want als Rutte III hun zin krijgt, gaat dat bedrag flink stijgen en zal het binnenkort 9% bedragen.

Dat meldt De Telegraaf:

“De nieuwe coalitie verhoogt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van het invoeren van een vlaktaks. Dit betekent ook dat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt verlaagd, melden bronnen aan De Telegraaf. Door de btw-verhoging worden niet alleen boodschappen duurder, maar ook een bezoek aan de kapper of de schoenmaker.”

Dat zo’n verhoging erdoor wordt gejaagd – de gevolgen ervan zullen door iedereen gevoeld worden, maar verhoudingsgewijs het meeste door mensen met lage inkomens – is natuurlijk al erg genoeg, maar het gebeurt ook nog eens op zo’n schijnheilige manier is helemaal bizar. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houden namelijk bij hoog en laag vol dat de middeninkomens er op vooruit zullen gaan. En – hun woorden! – “fors” ook.

Jongens, houd gewoon op met het verkondigen van die lasterlijke onzin en wees gewoon eerlijk: net als de voorgaande kabinetten zijn jullie er ook op gebrand om de burger weer op kosten te jagen. Rutte III is wat dat betreft niet de redding van de middeninkomens, maar gewoon het volgende mes in de rug van hardwerkend Nederland. Met je verhoogde btw.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. HaZ

  Het jongleren met geld van jaszak naar vestzak zal in deze coalitie nog meer dan eerder het geval was gestalte krijgen. Zo houden de “heren” het gepeupel een worst(je) voor:
  Net doen of er heel wat gebeurd voor de burger, maar het eindresultaat is ,zoals we inmiddels gewend zijn, 0,0 !

  1. Seneca

   @HaZ
   Was het maar 0,0! Het is eerder -/- 2. Maar wij boffen nog want als de heer Rutte niet zo bedroefd over het overlijden van de heer van der Laan geweest zou zijn, dan was het vermoedelijk verdubbeld.

 2. DolleDries

  Het natuurlijk walgelijk dat met name de christelijke partijen de mensen die het al zwaar hebben het brood uit de mond stelen door het voedsel duurder te maken om op het pluche te mogen zitten.Dat heet geen naastenliefde maar eigenliefde

  1. Henk-Jansen

   Maar aan de andere kant wordt de belasting verlaagd en een aantal toeslagen verhoogd. Dus het wordt helemaal niet zwaarder maar juist lichter voor de burger!

   1. corfo

    @ Henk-Jansen.
    De BTW (is een belasting) wordt verhoogd, dat geldt voor bijna alle levensmiddelen.
    Over verhoging van toeslagen heb ik nog niks gelezen/gehoord, zou best nog kunnen komen natuurlijk.
    Waar ik wel benieuwd naar ben is : wat gaat er verbeterd worden a.d. koopkracht van ouderen ? Nu het zó vreselijk goed gaat in NL zou bijv. het pensioen weer eens kunnen verhoogd, of de AOW.
    Toen het op “inleveren” aankwam waren de ouderen het eerst de klos, nu alles kennelijk zo goed gaat worden die mensen vergeten. Ik persoonlijk heb er geen last van maar om me heen zie ik schrijnende gevallen van ouderen die zijn aangewezen op de Voedselbank, schandalig dat dit kan bestaan in een “rijk” landje !!!

    1. DolleDries

     https://www.ad.nl/politiek/zoveel-gaat-u-erop-vooruit~a9179af3/

     Tel alle verhoging die ons op de nek springen er maar bij.

     1. Henk-Jansen

      Als je alleen de verhogingen erbij optelt krijg je een verkeerd beeld. Je moet dan ook de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de toeslagen ervan af trekken.

     2. DolleDries

      Een voorbeeld. uit de AD lijst.
      De middeninkomens.
      35.350 euro: + 0,6 procent= 211 euro

      Geen toeslagen val overal buiten
      500 Euro voedsel kapper enz in de maand 3% verhoging 15 Euro maal 12=180 Euro
      Over 31 Euro in het jaar of wel 2,50 Euro in de maand
      Verhoging ziektekosten
      Verhoging Verzekeringen
      Verhoging Energie.
      Verhoging huur.

      Voor dat hou je dus nog 2,50 Euro over per maand.
      Tel jij even de winst uit Henk

     3. hans-e-pans

      Waarom hoor ik bij al deze euforie niet of bijna niets over de verhogingen van de lagere roverheden en de semi roverheden, zoals de gemeenten, de provincies, de waterschappen enz enz.

      Deze lagere roverheden en semi roverheden, waterschappen enz enz. hebben natuurlijk ook de jubelberichten van de algemene/hoogste roverheid gehoord en gelezen dat de economie superrrr gaat.

    2. Henk-Jansen

     Ik doelde op de inkomstenbelasting, en die gaat wel degelijk omlaag.

     De pensioenen verhogen is nou eenmaal een lastig punt aangezien de lasten daarvan op de schouders van de nieuwe generatie worden gelegd. Bovendien is het misschien ook de schuld van de ouderen zelf dat ze van de voedselbank moeten leven want mijn grootouders hebben een prima leven van alleen de aow en hoeven nooit naar de voedselbank.

     1. Ni28

      Ja, fijn. Geef de schuld aan de mensen zelf en je bent vanaf. Maar zo werkt het niet. Wij kunnen erg goed met het geld omgaan en passen ons aan welke situatie dan ook. Maar wij merken inmiddels dat wij steeds minder kunnen doen en steeds minder kunt opzij zetten. En je wilt ook niet vegeteren maar ook leven. Dat tweede wordt wel erg moeilijk. Rutte is een asociaal mannetje en zo zijn regeringen. Daar heeft Wilders jaren geleden een dikke nee op gezegd en toen had hij gelijk. Liever niet aan zo iets meewerken dan de burger schaden. En vooral de ouderen die onder Rutte het meest hebben te lijden. Oordeel niet na je eigen situatie maar kijk om je heen. Er is genoeg ellende als je het wilt zien.

     2. sonar

      Henk Jansen geloofd nog steeds in sprookjes van onze aartsleugenaar en blijf maar jou ogen sluiten voor de problemen die er echt wel gaan verergeren voor bepaalde groepen.
      De berekeningen van Dolle Dries kloppen als een bus,als Rutte aangeeft dat de mensen erop vooruitgaan ,gebeurt het omgekeerde.
      Hij moet zich eens zo druk maken over slachtoffers van MH 17 de steen die hij bedoelde heeft hij vastgemetseld.
      Schandalig naar de nabestaande toe ,het is gewoon een wolf in schaapskleren.

     3. NoDoubt

      De mensen aan de onderkant van de samenleving, betalen het gelag omdat zij verhoudingsgewijs meer van hun inkomen aan primaire levensbehoefte betalen. Het is onbegrijpelijk dat je mensen minder belasting laat betalen en vervolgens 50% btw omhoog doet. Een visie van lik me vestje. Rutte is uit op een Europees baantje. Het kabinet zal met deze maatregelen niet lang stand houden. We zijn een van de rijkste landen maar de verdeling is wel armtierig. En voor de verkiezingen zouden ze de multinationals aan gaan pakken, maar daar hoor je niets meer van.

   2. DolleDries

    Inderdaad de winstbelasting van grote bedrijven worden verlaagd.
    Met lichter voor de burger bedoel jij zijn portemonnee neem ik aan.

 3. Top

  Ik lach mij ‘de ballen uit de broek’. Ik hoop wel, dat alle boze reacties, die onder mijn bijdrage geplaatst zullen worden, gedaan worden door luitjes die op een partij hebben gestemd, die geen verraad aan de burgers willen plegen. Anders hahaha!

  1. DutchDropveter

   Ik lach smakelijk met u mee, Afgelopen zomer met een maat (militair) wezen uit eten vol trots vertelt dat ik PVV had gestemd omdat het tijd is voor een stevige en goede aanpak.

   hij keek me aan alsof ik niet goed wijs was. Had hem vorige week al bericht hoe het met zijn werkgever stond, was hij niet mals over. Nu nog wat snijden in dat hongerloon van een soldaat (9% btw) en ze kunnen dadelijk geen eens meer rond komen.

   Ik lach hem zo hard uit en hij geeft nu ook wel toe dat die 1000 euro voor elke miltair eind 2016 nu toch wel echt compleet verdampt is en dat hij nu juist nog minder overhoud.

   Ik wil niet iemands broodstelen maar mensen moeten soms dus danig hard genaaid worden tot bloedens toe dat ze bij elke stap herinnert worden aan dit nep kabinet in wording.

   1. Top

    Het is natuurlijk triest, dat ik zo iets schrijf, maar, ik vind dat domheid geboren uit desinteresse, keihard dient te worden afgestraft. Ik zie het van een afstand (ik woon al 25 jaar in Ierland) maar we komen met regelmaat naar Nederland en zien hoe het land afzakt en de bevolking ‘dommer’ wordt gehouden. Mijn geboorte buurten zijn niet meer herkenbaar, mensen die je gekend heb zijn weggevlucht.
    Als je van een afstand kijkt, wordt het heel duidelijk. Nederlanders zijn verraden en verkocht. Ben echt blij dat we daar weg zijn. Bedrijven verkocht, belasting betaald, alles ingepakt en geen EUR meer van ons in die Nederlandse put! We zijn nu Iers en hier wordt je nog gewaardeerd als je financieel onafhankelijk ben met fatsoenlijke belastingen. Zo lang dat nog duurt met oog op Brussel.

 4. DutchDropveter

  ik vraag het me af; als ik met wat mensen flink wat dranghekken koop, zorg dat alle voorzieningen er zijn. Er belasting geheven kan worden. Des noods een eigen valuta gebasseerd op een andere munt / crypto munt.

  Groot weiland afbakenen en je eigen staat uitroepen? wie wil mij tegen houden? En als het te klein wordt pak je er gewoon een weiland bij.

  Ik denk dat dit als burger de enige oplossing is onder het juk uit te komen van wat er nu in Den haag / Brussel gebeurd.

  1. Lazy Kid

   Je hebt gezien wat er in Spanje is gebeurt met het uitroepen van onafhankelijkheid, gaat hier ook gebeuren als het EU leger eenmaal een feit is.

   1. DutchDropveter

    klopt in Spanje hebben ze een leger en een uitgebreid politieapparaat, waar is het onze? juist! wegbezuinigd! Heb je mensen in het groen die aan onze nieuwe landsgrenzen pang pang gaan lopen roepen een met een beetje pech uit elkaar spatten omdat er een mortier te vroeg ontploft. Dit lang kan nog geen deuk in een pak boter slaan.

    Ik denk als je dit uitvoert dat we nog eerder last krijgen van Duitse soldaten dan van de staat er vervallenheid (Nederland)

    Ik zou dit expiriment best aandurven.

 5. corfo

  In de afgelopen jaren is de NL-bevolking bestolen door de “leiders” in den Haag.
  Stel dat de rovers € 100 van u of mij hebben gejat dan “geven” ze € 10 terug……….en blij dat we nu moeten zijn van hen !!
  Maar de teruggegeven € 10 harkt men weer binnen d.m.v. de Btw-verhoging; aldus schiet Jan met de Pet er wéér niks mee op. Het afbouwen van de hypotheekrente aftrek wordt “gecompenseerd” door verlaging van het z.g. Huurwaardeforfait, reken er maar vast op dat “compensatie” veel lager zal uitvallen dan wat u kwijt bent door beperking van de renteaftrek. Pijnlijk voor de “gewone” mensen met, sinds kort, een eigen woning, de rijkeren zullen minder pijn in hun buik hebben.

 6. HW

  Er wordt weer een Zalmpje in elkaar gedraaid.
  Net als in 1996 met de verlaging van de inkomstenbelasting kregen we de energiebelasting terug. Alles zou budgetneutraal worden afgerekend. Uiteindelijk gingen de IB tarieven weer omhoog net als de energiebelasting. Inmiddels wordt je ondanks alle beloftes dus op twee fronten bestolen.

  Ook deze variatie van lagere IB en hogere BTW is weer is zo’n ding uit de toverdoos van Zalm, alleen nu weten we uit ervaring wat ons te wachten staat.
  Overal lees ik, dat de werkgevers karig zijn met de lonen, behalve een werkgever namelijk onze overheid verdeelt onze centen wel door loonsverhogingen van de ambtenaren i.p.v. eens met de botte bijl in het midden- en hoger kader te gaan snoeien.
  Ik voorzie, dat we binnen 5 jaar weer op dezelfde manier als in 1996 bestolen worden door zalmpje (rupsje is overleden) nooit genoeg in Den Haag. Het pad hiervoor is uitgezet.

  1. DutchDropveter

   Daarom het grootste gros van Links nederland wil lekker deugen, sociaal zijn en een ander helpen maar niet met eigen portomonee maar met die van de beter bedeelden.

   Nu je VVD, CDA en D66 in een kabinet hebt zitten gaat dit ook gebeuren echter over de rug van de minderbedeelden. de minderbedeelden willen alles sociaal, dat gebeurd nu ook, maar wel uit eigen portomonee. Dit land wordt klaar gestomd om volledig rechts te gaan stemmen. Bedankt Mark! Keep on going met een beetje geluk hebben we in april;
   Gemeenteraadverkiezingen, Referendum en tweedekamerverkiezingen 😛

  2. Neworder

   Wat een slap links gelul 🙂

   1. Top

    Blabla lala blabla.

 7. swetsnek

  Ik haal mijn boodschappen in Duitsland

  1. DutchDropveter

   Heul goed idee! Laat dat Shengen vedrag maar lekker diepen papercuts maken!

   1. corfo

    @ swetsnek/Dutch D..
    Ik haal al onze boodschappen al heul lang uit Duitsland, ook het tanken is daar nog steeds stukken goedkoper evenals alcoholische versnaperingen.
    Leve de ongelijkheid in alle EU-lidstaten !!
    Het Schengen-verdrag mag tot in lengte van dagen blijven voortbestaan wat mij betreft.

    1. DutchDropveter

     Net ovelegt met vrouw des huizes wij gaan voortaan naar de buren.
     Buiten deze paar voordeeltjes zie ik in het Shengen verdrag weinig positiefs. Maar goed tijd zal het leren ben benieuwd hoe het Duitse proeft 😛

     1. swetsnek

      daar drinken we een lekker wijntje op zonder dat we daar belasting over betalen hahaha

     2. DutchDropveter

      van 19% naar 21%
      van 6% naar 9%

      naar uiteindelijk 0% voor de Nederlandse staat. Ik zeg Proost 😉

 8. Burgermans

  Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.

 9. poison

  Helemaal van God los, nota bene de eerste levens behoefte. Het water zal dan ook wel duurder gaan worden. En Rutte maar lachen, het geld stroomt binnen. Hier beloven en daar graaien, dit onder het mom: Het is goed voor Nederland. De voedselbanken gaan overuren draaien.

 10. buitenbeentje

  Gisteren was er een of andere halve zool die mensen die naar het buitenland verhuisden landverraders noemde, ruim 140.000 per jaar dus. Ik hoop dat hij lekker blijft zitten en genieten van de zegeningen die de echte landverraders, die in Den Haag, voor het volk hebben uitgedacht. De meerderheid van de Nederlanders heeft hiervoor gekozen. Op z´n laatst na Rutte II had men kunnen weten wat men koos: leugen en bedrog.

  1. corfo

   @ buitenbeentje.
   De 10-duizenden “vluchtelingen” die naar NL zijn gekomen, dus zijn verhuisd naar hún buitenland, zijn dus eigenlijk landverraders ?? Helemaal met u eens !!

 11. Ni28

  De toon is gezet. De ouderen zijn op weg naar de Voltooide leven gestuurd. D66 toch succesvul.

 12. Vit

  Eigenlijk gun ik het Dopper en aliassen wel.

 13. Kodi

  Is dat wat de VVD bedoelde met werkenden verdienen belastingverlaging?

 14. Ni28

  Aan boekhoudkundige trucjes heeft de burger helemaal niets. Eerst komt er zoveel bij maar daarna kost alles zoveel meer dat je dan toch weer in het min belandt. Transparantie in dit beleid moet nog worden uitgevonden. Hoe minder transparant hoe meer vuile trucjes die uitgevoerd kunnen worden. Nee, met Rutte III gaat de gewone burger er weer op achteruit vooral met de BTW verhoging van 6 naar 9 procent. Dat hakt er in.

 15. corfo

  @ Henk-Jansen.
  “Pensioen verhogen is lastig” zegt u, ik zou niet weten waarom, en zéker in deze “bloeitijd” (volgens de “regering”) zou dat toch moeten kunnen ?
  Toen het er naar uit ging zien dat het “wat minder” zou gaan in Nederland was men er als de kippen bij om de pensioenen te verlagen, dat was kennelijk NIET zo moeilijk.
  We worden nog steeds besodemieterd Henk-Jansen.

 16. Jantje

  Beloftes van Rutte zijn niets waard.

  1. F. Domela Nienhuis

   Waar blijft mijn € 1.000 ?

 17. A3aan

  Portugal heeft voor de BTW drie categoriën, A-6,00%, B23,00% en D13,00%. Gisteren 2,120Kg verse oesters gekocht, kosten, € 8,46.

  En die dingen zijn lékker!

  Waarom goedkope oesters? Met een minimum loon van zo’n € 600,00 kan ook Jan met de pet zo iets eens een keer kopen, of de Portugees dat ook doet?

 18. Ecoshaarlem

  Links een beetje gegeven, en rechts met volle armen terug gepakt.
  Is er dan niemand die daar aan het samenstellen van een regering zegt dat gaat niet gebeuren, daar is alleen de gewone man, vrouw of kind de dupe van, men creëert nog meer voedselbanken.
  De winst van de btw verhoging zal gespandeerd worden voor de kosten van de moslimse gelukzoekers, ik zie hen overal met bosjes rondlopen soms met twee smart phones aan hun oren, terug naar hun land van herkomst, dan is deze verhoging niet noodzakelijk!
  Maar de rekening voor deze heren gaat er komen, men blijft dit niet langer accepteren!
  Of is men aan het sparen voor Macon van Frankrijk die ook geld uit de kas wil hebben en niet terug betalen, net als Griekenland!
  Jullie moeten je ogen uit je kop schamen, met dit specifieke voorstel van de btw!

 19. Ali Yas

  Die BTW-verhoging heeft twee effecten: er gaat meer geld naar de Staat maar consumenten kunnen minder kopen. Het beleid van de Europese Centrale Bank maakt producten uit het buitenland duurder, waardoor die consumenten nóg minder kunnen kopen en bovendien de concurrentie tussen producenten wordt verzwakt. Dat maakt dat Europese producten te duur blijven. Kortom, het nieuwe kabinet werkt mee aan een beweging die ons allemaal armer maakt. Wat het nut hiervan is ontgaat mij.

 20. Babaji538

  Petrus Hermans beweerde dat met het lezen
  van boeken, ik mijn verstand zou verlezen.
  Maar nu moet ik na ruim 14 maanden weer eens,
  naar de kapper gaan… .
  Petra Hermans

 21. Marija

  Duidelijker bewijs is er niet: te veel en langdurige aan de macht (Rutte) corrumpeert.
  Hij wordt steeds brutaler in zijn eisen.
  Zou er nog iemand op hem en zijn corrupte VVD vriendjes stemmen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.