Haha! Door er een puinhoop van te maken redde Jeanine Hennis per ongeluk de formatie

Het Nachtmerriekabinet-Rutte III komt er alleen maar omdat Jeanine Hennis is opgezouten. Wat een toepasselijke politieke erfenis voor deze faalhaas.

Hilarischer dan dit wordt het niet. Volgens het Algemeen Dagblad, dat als linkse krant ongetwijfeld goede contacten heeft met de regeringspartijen, heeft de val van Defensie-minister Jeanine Hennis ervoor gezorgd dat het Nachtmerriekabinet-Rutte III er toch nog komt. Op het moment van haar val zaten de onderhandelingen namelijk vreselijk vast doordat maar liefst drie partijen precies dezelfde twee ministeries opeisten.

Eigenlijk zou Gerrit Zalm officieel niet over de verdeling van de ministerposter praten met de onderhandelaars, maar om te voorkomen dat er op het laatste moment alsnog een probleem zou zijn deed hij dat wel. Daarom vroeg hij alle onderhandelaars of er ministerposten waren die ze ten koste van alles wilden hebben. Mark Rutte’s antwoord: “Financiën en Sociale Zaken.” Sybrand Buma: “Financiën en Sociale Zaken.” Alexander Pechtold: “Financiën en Sociale Zaken.” De enige die zijn mening niet mocht geven was Gert Jan Segers van de ChristenUnie. Als kleinste partij moest hij dankbaar zijn voor elke post die hij toegeschoven kreeg.

Ha.

Dat was nogal een probleem, zeker omdat niemand een stapje terug wilde doen. Alle onderhandelaars bleven koppig. Financiën en Sociale Zaken. That’s it.

Maar toen kwam Jeanine Hennis in de problemen. Daardoor kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken open. Die post was namelijk voor haar bedoeld. Jawel, nadat ze Defensie systematisch kapot had gemaakt wilde Rutte haar dus doorschuiven naar Buitenlandse Zaken zodat ze met de reputatie van ons land kon doen wat ze daarvoor deed met onze krijgsmacht.

Gelukkig ging dat nachtmerriescenario niet door. Hennis werd tot aftreden gedwongen en kon een mooie baan in Rutte III dus ook op haar buik schrijven. Het gevolg was dat Halbe Zijlstra liet weten dat hij Buitenlandse Zaken ook wel zag zitten. Daardoor kon het CDA Financiën krijgen (die gaat naar Wobke Hoekstra) en D66 Sociale Zaken (Wouter Koolmees).

En dat kwam dus allemaal doordat Hennis zichzelf onmogelijk had gemaakt.

Hilarisch? Jazeker. Ontzéttend vermakelijk zelfs. Maar tegelijkertijd ook weer jammer. Als het regeerakkoord iets duidelijk maakt is het immers dat het nieuwe kabinet minstens net zo’n grote nachtmerrie zal zijn als dat andere Nachtmerriekabinet: Rutte II.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. J.C.

  Als de voltallige oppositie echt voor het Nederlandse volk kiest, kan Rutte III nooit lang bestaan. Dan soms maar zo stemmen, dat Rutte III niet in het zadel gehouden wordt.

  Neem bijvoorbeeld de tegenstem van het volk bij het Oeraine-verdrag, waarbij het CDA en D66 de kluit weer eens belazerd hebben, met hun uiteindelijke voorstem.

 2. Johan P

  En zo wordt de kiezer weer belazerd. Net als met de voorgaande verkiezingen. En die daarvoor.
  Dit kabinet wordt echt een gigantische nachtmerrie voor de gewone werkende mensen. En als er straks echt een keer rellen uitbreken, dan is er met dank aan dit kabinet straks een europees leger en een europees OM dat met harde hand zal ingrijpen om die werkende bevolking te leren dat ze niks meer te zeggen hebben

 3. Guus Geluk

  Na zo’n lange rit waren de formerende partijen er wel uit gekomen. Met of zonder mevrouw Hennis.

 4. Zout

  Je gelooft het toch niet? Het partijkartel en de banencarrousel draait weer op volle toeren!

  Volledig incompetent, afgetreden en vervolgens:

  “Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, gaat bij de marine. De 45-jarige VVD-politica is aangesteld als reservist, zo meldt het Noordhollands Dagblad. In de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten kan zij worden ingezet als staffunctionaris tijdens oefeningen van de Netherlands Maritime Force.”

  https://www.ad.nl/binnenland/oud-defensieminister-hennis-als-reservist-aangesteld-bij-de-marine~a0624e9d/

 5. Gerlos

  Beste trollen van dit forum hoe kan het dat dit kabinet is gekozen, omdat de meeste Nederlanders gestemd hebben op deze partijen. Je kan het er niet mee eens zijn maar gelukkig wonen wij in een democratisch land en zo horen wij er ook om mee te gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.