Het parlementair systeem loopt in gevaar en kabinet-Rutte III verergert het

Afgelopen woensdag heeft een erg belangrijk orgaan, de staatscommissie parlementair stelsel, het onderzoek gepresenteerd naar het politieke systeem van Nederland. Het zit vol met angsten voor de afbraak van het parlementair stelsel in Nederland en het lijkt met het komend kabinet niet beter te gaan worden

Een belangrijke onderzoekscommissie, de staatscommissie parlementair stelsel, maakt zich zorgen om het Nederlandse politieke systeem. Zo ziet deze club onder leiding van Johan Remkes dat politieke partijen nog maar weinig leden hebben en dat er vrijwel alleen uit die kleine club politici worden gekozen. „Dat is niet goed voor het vertegenwoordigend stelsel.”

De staatscommissie brengt woensdag verslag uit van het eerste deel van haar werkzaamheden. Met oplossingen komt Remkes woensdag nog niet, wel zet hij uiteen welke problemen zijn commissie heeft gevonden. Zoals de lange kabinetsformatie waar kiezers meer invloed op zouden kunnen uitoefenen en de zorgen over digitale beïnvloeding rondom verkiezingen.

Zo staat er ook in het rapport dat er behoefte is aan referenda bij de bevolking, maar dat het niet wordt ingevoerd. Sterker nog, het raadgevend referendum wordt geschrapt en wordt niet vervangen. Al decennia zijn we bezig met het invoeren van referenda, maar elke keer is er politieke onwil, vooral vanuit de VVD.

Politieke partijen hebben weinig leden, de formatie is achter gesloten deuren en is dichtgetimmerd zonder de kiezers iets voor te leggen, de representatie van de bevolking wordt aangetast door partijdiscipline. Het zijn allemaal aspecten die meespelen en waarmee de politieke partijen niets doen. Het lijkt een bestuurlijke bubbel, waarbij regeren belangrijker lijkt, dan de toekomst van ons parlementair stelsel.

Het gaat uiteindelijk ten onder als het zo doorgaat door het wantrouwen van de bevolking. Uiteindelijk wordt er ook steeds meer vertrouwen gelegd bij extreme figuren, omdat die het gat gebruiken om het vertrouwen naar zichzelf toe te trekken. Het anti-establishment gevoel in de bevolking komt door de politiek zelf en ze lijken elk middel en elk signaal te negeren als het hun eigen macht te veel aantast.

Het referendum is hét middel om de politiek en de bevolking met elkaar te laten praten. Om de politici door het land te laten trekken. Om de mensen met elkaar te laten discussiëren. Het is het enige middel om de politieke apathie terug te draaien door het politieke debat weer voor een deel terug te brengen bij de mensen en de samenleving. Dit middel heeft D66 weggegeven voor de macht, voor de politieke apathie.

Het onderzoek legt ook de zorgen bloot om de groeiende rol van de Europese Unie die de legitimiteit van de overheid aantast. Na het nieuws van meer politieke toppen en digitale integratie van de Europese landen door Mark Rutte, wordt duidelijk dat er over deze zorgen ook niet wordt nagedacht. Bizar en zorgwekkend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Ik had juist het idee dat Remkes zich wel voor de referenda wilde inzetten. De politieke apathie is merkbaar bij de kiezer en de grote politieke partijen zijn daar zelf schuldig aan dat er telkens nieuwe partijen ontstaan en het politieke landschap daardoor versnippert. En zonder referenda is het geen echte democratie. Wie geen referendum wilt krijgt geen stem van mij.

 2. Feit

  Dit is precies waarom Thierry de politiek is ingegaan.

 3. Monis

  Dus,men wil geen enkele inmenging van de burgers over wat zij doen en besluiten,over ons!!!!!
  Heet dat niet:DICTATUUR!!!!
  Voor mij betekent het in ieder geval,dat ZIJ,de nieuwe NSB!ers zijn van de huidige tijd!!!!!Misschien toch maar eens over een EUROPESE STAATSGREEP GAAN NADENKEN,bevolking van europa???!!!!!

 4. joost2

  Allereerst ff Wiegel, die vandaag een verschrikkelijk column schreef in de Telegraaf over Dijsselbloem, die hij – ten onrechte – de hemel in prees. Dijsselbloem heeft zoveel fout gedaan voor ons land ( kijk maar naar onze belasting centjes naar Griekenland die nooit terug zullen komen en zijn weigering om de naheffing EU te specificeren etc. ) dat ik mij afvraag waarom die Wiegel hem gaat prijzen ? De Telegraaf mag hem van mij als zaterdag columnist morgen afvoeren.
  Wiegel is voor mij een slijmjurk met links geworden.Zou hij dementeren?
  Dan ons parlementaire stelsel:
  Dat moet nodig eens “op de helling”.
  * tweede kamer naar 75 leden ( scheel veel belasting geld);
  * kiesdrempel naar de 10%;
  * kamerleden die ruzie met hun partij hebben kunnen niet meer zelf hun eigen club beginnen, zoals die fascisten van Denk;
  * ook de 1e kamer halveren;
  * de termijn voor een minister president mag niet meer dan 8 jaar zijn, ( zoals in de USA) Die jokkebrok Rutte met zn machtspelletjes zou dus dan nu gelukkig weg zijn.
  * de koning zou weer betrokken moeten worden bij formaties. We hebben nu gezien
  dat de huidige bestuurders alleen met hun eigen ego en belangetjes bezig zijn.
  * het bindend referendum moet er komen, want dat is de opperste vorm van
  democratie, zoals dit in het rijkste land van europa, Zwitserland, perfect loopt.

  Maar ik denk dat in het huidige, linkse diversiteiten klimaat, waarbij de overheid ook de publieke omroep in haar zak heeft, ik deze wijzigingen niet meer mee zal maken.
  Eens zal het Nederlandse volk wakker worden, dat zij door de politiek een halve eeuw in de maling zijn genomen.
  Wellicht dat een man als Baudet het zal wakker schudden, wie weet ?

 5. Becker

  Toen ik de titel las wist ik al dat Lars weer was ontsnapt uit the language lab.

  Hilarisch.

  🙂

  1. swetsnek

   Geen selfies dopper hoe vaak moeten we dat nog zeggen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.