Knetterlinkse hoogleraar: ‘Wiskunde is hartstikke racistisch, want Pythagoras was blank!’

Hoe verzin je het?

Wetenschappelijk onderzoek doen kan knap lastig zijn. Niet alleen moet je een goed onderzoek in elkaar zetten, maar zelfs als alles perfect lijkt, moet je nog maar hopen dat je een subsidie krijgt om je plan ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Dat betekent dat je als wetenschapper die beschikbare centjes goed moet gebruiken, en je moet focussen op dingen die jouw onderzoeksgebied zo ver mogelijk brengen. Bij wiskunde zou je dan moeten denken aan ingewikkelde theorieën met veel formules ofzo, maar in ieder geval niét aan een stuk dat je de hele wiskunde juist onderuit wil halen.

Toch is dat precies wat Rochelle Gutierriez, hoogleraar aan de Amerikaanse University of Illinois, heeft gedaan. Ze heeft een artikel geschreven waarin ze niet zozeer ingaat op haar vakgebied zelf, maar op de manier waarop wiskunde gedoceerd wordt. En wat haar betreft is het helemaal duidelijk: dat gebeurt op een ontzettend racistische manier.

Ik weet het: wat kan er nou racistisch aan wiskunde zijn, denk je waarschijnlijk. Als er iéts op deze wereld objectief, apolitiek en rassen-, gender- en weetikveelwat-neutraal is, dan is het wel wiskunde. Het is niet voor niets de meest exacte wetenschap aller wetenschappen: hier is echt alleen ruimte voor feiten, en geen meningen. Hoe gek is het dan als juist deze tak van sport benoemd wordt tot toonbeeld van white privilege? Het is toch echt zo, als we haar mogen geloven:

“School mathematics curricula emphasizing terms like Pythagorean Theorem and pi perpetuate a perception that mathematics was largely developed by Greeks and other Europeans”

Oftewel: de belangrijke wiskundige handigheidjes die op school aangeleerd worden zijn allemaal bedacht door blanken. Nou, ja, dat is zo: bizar veel ‘basiswiskunde’ is op papier gezet door de oude Grieken, die daar simpelweg geweldig goed in waren. Andere volken waren daar weer wat minder in. En tsja, dat zijn de feiten. Wat is daar precies racistisch aan? Het is niet voor niets dat die oude Grieken zo succesvol waren destijds, en dat volken die hun voorbeeld volgden (Romeinen en vele anderen tijdens de Renaissance) ook zoveel succes hadden. Dat is niet racistisch, dat is gewoon slim.

Helaas slikt mevrouw dat niet. Doordat wiskunde zo’n ‘blanke wetenschap is’ en de samenleving tegenwoordig zoveel waarde hecht aan wiskunde – niet zonder reden, zoals ik hierboven al uitlegde – voelen niet-blanke kinderen zich inferieur.

Dat ook zij gewoon aan het rekenen kunnen slaan en wellicht met baanbrekende theorieën kunnen komen, is daarbij natuurlijk volstrekt irrelevant, hè?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. hans-e-pans

  Volgens mij was in de tijd dat Pythagoras zijn hersenen liet kreunen en wiskunde werd bedacht, of hoe noem je dat, liep de rest van de wereld nog zo’n berenvellen met grote knotsen te slepen waarmee men liefdevol anderen de hersens insloeg. Men had toen nog maar een soort mens en dat waren de sterksten. Gelul over discriminatie, het lijkt wel een epidemie om er steeds maar over te willen/moeten praten.

  1. buitenbeentje

   Volgens mij waren de Egyptenaren en Maya ook behoorlijk goed wiskundig onderlegd. Waarschijnlijk zullen onder de Maya (2000 v Chr – 250 AD) ook wel wat axioma´s geschreven zijn en als ze dat bedoelt, moet ze het ook zeggen, met naam en toenaam graag.

 2. Floris

  Als je denkt dat het niet meer gekker kan dan is er altijd wel weer iemand die er nog een schepje bovenop doet.

  En zo iemand doceert dan aan een universiteit…

  1. denk eens na

   Half Nederland heeft universiteit of hbo , moet je kijken wat ze stemmen .

 3. marco1

  Ze heeft groot gelijk we moeten de zwarte 1-2 veel theorie veel meer invoeren. Wat een dom gelul weer. Ik weet niet hoe het met de rest van het witte geslacht is gesteld maar ik begin het gevaarlijk beu te worden.

 4. Becker

  Misschien moeten Sybren en Floris even de moeite nemen het artikel met het woordenboek erbij rustig door te lezen. Nergens wordt beweerd dat wiskunde racistisch is.

  1. marco1

   Mongool

   1. Becker

    Arme jongen

    1. Punt50

     Je snapt het niet vermoedelijk, jij bent de MONGOOL doperwt!

 5. corfo

  Dít kán toch niet waar zijn ?
  Pietje Goras was blank dus wat hij vaststelde is racistisch !?
  En degene die dat vaststelt noemt men nog steeds “normaal” ?
  Mijn groenteman verkoopt o.a. kokosnoten, jammer, nu is hij een racist !
  Mijn opmerking zal vast en zeker wel dom zijn, maar vast niet zo stom als de opmerking van de “hoogleraar”.

 6. Bloem

  Nogmaals racisme is geen white privilege. Zwarten discrimineren net zo hard mee.

 7. Ooggetuige

  Hilarisch dit. “Ze heeft een artikel geschreven waarin ze niet zozeer ingaat op haar vakgebied zelf, maar op de manier waarop wiskunde gedoceerd wordt.”
  Laat dat nou net haar vakgebied zijn: ze is Maths Education professor aan de University of Illinois.

 8. Christina

  Ongelofelijk net als je denkt dat het niet achterlijker kan, en ja hoor daar heb je weer een dapie!!
  Maar net zulke dapies die vinden dat Delfts Blauw racistisch is en dus 2`zoenende` moslims in arabische klederdracht in delfts blauw gemaakt voor de toeristen……????
  Een of andere anja [ ja geen hoofdletter achterlijke muts] ook aan een of andere hogeschool heeft dit ontworpen, want gewoon Delfts Blauw is te `racistisch`, hoe verzin je dat dan???
  Ik begin echt de kots te krijgen van al die ellendelingen die alles tegenwoordig racistisch vinden en vervolgens alles maar slopen!!
  Ze zitten op een hoge school of zijn zelfs hoogleraar, maar ik twijfel aan hun gezonde verstand!!

 9. Punt50

  Geleuter van een leftwing nutty professor.

 10. buitenbeentje

  gutierrez is een latino, die zou toch beter moeten weten, normaal zijn die niet zo racistisch. Maar ze kan natuurlijk graag terug gaan naar de steentijd, of heeft ze al een stelling van Quetzalcoatl gevonden?

 11. Parestado4

  Misschien heette hij wel Piet Agoras.Je weet maar nooit!

  1. corfo

   @ Parestado4.
   De man heette inderdaad Pietje Goras !!
   Hij was, naast geleerde, óók nog slavenhandelaar.
   Hij was dik bevriend met de aller eerste biljard-leraar : Arie Stoteles.
   Van zo’n duo is niks goeds te verwachten, toch ?

 12. Bes Tolen

  Achterlijkheid beheerst de wereld dus ook Amerika en Europa. De machtigen van de wereld hebben er alle belang bij de achterlijkheid in stand te houden.
  Daarom heeft het Romeinse Rijk indertijd gezorgd voor één godsdienst. In een verwrongen vorm van monotheïsme om andere godsdiensten te kunnen wegvagen.
  Mee door een selectie van doeltreffende ideeën uit die oude godsdiensten over te nemen. Dat bevorderde de eenheid waardoor op te leggen dictatuur op eigen volk en andere volken gemakkelijker kon worden uitgeoefend.
  Maar nu is die godsdienst niet alleen het wapen. De valsheid om mensen achterlijk te houden, wordt nu ook in ”cultureel marxisme”, volop bedreven. Achterlijke ideeën bevorderen om achterlijken de voorrang te geven, is belangrijk thema daarbij.
  Je ziet in onze tijd het bondgenootschap van cultureel marxisme (dat in wezen meer omvat dan alleen marxisme) met het imperialisme dat is Rome waaronder tegenwoordig ook het grootste deel van het protestantisme is te rekenen. Als altijd bijgestaan door grootbanken en oligarchen, echte belanghebbenden. Dus gesteund door alle stommelingen. Iedereen is dat in meer of mindere mate. De verwarring is namelijk groot. Dat geldt ook voor alle politieke partijen. Daarom bevredigt er eigenlijk geen enkele maar er zijn er, die toch het systeem van het bondgenootschap aanvallen.
  Dat heet meestal ”populisme”. Daarop wordt de belangrijkste hedendaagse scheiding in politieke keuze door de burgers gemaakt. Dat hebben de machtigen van deze aarde al begrepen. Zij hebben alle belang bij de gestichte verwarring.
  (Denk ook aan de christendemocratie in het bijzonder die in Duitsland. Het protestantisme is daar juist anti Luthers geworden!).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.