Amsterdam kan weer rustig ademhalen: Alexander Pechtold wordt toch geen burgervader daar

Geen categorieokt 26 2017, 21:00
De opvolger van Eberhard van der Laan wordt niet de D66-chef, aldus de man zelf.
Met het overlijden van Eberhard van der Laan, door vele Amsterdammers gezien als de 'beste burgemeester van Nederland', kwam een einde aan een era. Een era waarin Amsterdam er misschien niet beter op werd, maar in zekere zin wel verenigd werd: als je de reacties op zijn overlijden tenminste mag geloven, was hij echt de burgervader van álle Amsterdammers.
Of dat nu simpelweg sentimentele spraak achteraf was of niet, één ding is zeker: bepaalde politici zouden dat effect niet teweeg kunnen brengen. Ik heb het dan over mensen als Alexander Pechtold, die als D66-chef ook al een hele era in de partijgeschiedenis zich kan toeschrijven. Waar Van der Laan verbond, is Pechtold meer van de verdeel-en-heersstrategie: zet Nederlanders tegen elkaar op, en jij komt als winnaar uit de bus. Nee, 020 zou er allesbehalve beter van zijn geworden als deze ultra-politiek correcte raseurofiel aan het roer van onze hoofdstad was komen te staan.
Een doemscenario? Misschien, maar het leek er even op dat dat wel zou uitkomen. Er wordt natuurlijk al druk gespeculeerd over de opvolger van Van der Laan, en één van de meest waarschijnlijk kandidaten was niemand anders dan de D66'er. En terecht of niet: toen Pechtold aankondigde geen minister te worden in het Nachtmerriekabinet-Rutte III, leek dat natuurlijk sterk te wijzen op een andere beoogde baan. Immers: wat is er immers, behalve burgemeester van één van de grote steden (of natuurlijk premier), meer te bereiken in de politiek dan een mooie ministerspost? Pechtold had die beste kunnen krijgen - en geen bijministerie ook - als hij dat had gewild, maar naar eigen zeggen 'bleef hij liever in de Kamer'.
En nu blijkt zich dus een historisch feit te hebben voorgedaan: Alexander Pechtold heeft zowaar een keer niet gelogen! Vandaag maakte hij namelijk bekend dat hij het burgemeesterschap in Amsterdam 'kan uitsluiten'. Hij wil écht liever Kamerlid blijven, zo schijnt:

Op de vraag of hij de volle vier jaar als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijft, antwoordde hij: 'Ja, dat is wel het plan. (...) Ik heb het reuze naar mijn zin, anders zou ik hier niet aan beginnen.'

En dat is natuurlijk prima nieuws. Nou ja, voor de Amsterdammers dan. Voor ons land heb ik namelijk slechter nieuws: we zullen het nog minstens een regeerperiode met deze man in ons parlement moeten doen. Tweede Kamerlid Pechtold klinkt nog altijd beter dan een minister Pechtold of burgemeester Pechtold, maar daar is ook alles mee gezegd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten