Luxeproblemen: de media zijn obsessief bezig met de huidskleur en het geslacht van kabinetsleden.

U heeft het waarschijnlijk ook gezien de afgelopen dagen. Het gaat over het aantal vrouwen in het komend kabinet, de huidskleur van de bewindslieden. Alsof dat het enige is dat werkelijk waar telt.

‘Fijn hoor, maar ze zijn wel wit en veel mannen.’ ‘De VVD levert maar één vrouw.’ ‘De eerste lesbische jonkvrouwe ooit in een kabinet.’ Alsof dat soort dingen prestaties an sich zijn. Hetzelfde gebeurde in de Verenigde Staten, waarin het al een goed argument leek door te zeggen dat je op Obama stemde, omdat die een kleurtje heeft. Of dat men op Clinton stemde, omdat ze een vrouw is.

Het gaat tegenwoordig steeds minder om ideeën en meer over het uiterlijk en afkomst van mensen. ‘Het kabinet moet de bevolking representeren’ zegt men dan. Ja natuurlijk, representatie van ideeën. Je stemt op mensen en partijen vanwege de ideeën, tenminste dat is e bedoeling natuurlijk. Je hebt genoeg mensen die op de eerste vrouw op de lijst stemmen. Alsof het de keuze nog beter maakt. Of de vrouw dan wel of niet kundig is, dat laat men dan even achterwege.

Neen, ik vind het verschrikkelijk dat we mensen beoordelen en veroordelen vanwege seksualiteit, afkomst, of uiterlijk. In negatieve zin, of positieve zin. Het maakt het niet minder erg als je discrimineert met de goede bedoelingen. Noch maakt het een samenleving beter als er bewindslieden gekozen worden vanwege hun geslacht, seksualiteit, of uiterlijk. Ze krijgen er niet magischerwijs meer bestuurlijke ervaring door, of meer vaardigheden. Laten we dan ook niet doen alsof het dan zo belangrijk is. Representatie van ideeën, niet van huidskleur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. poison

  Dan stemmen wij allemaal op zwarte Piet.

  1. hans-e-pans

   Misschien zou Sylvana S. een goede staatssecretaris voor huidskleur/discriminatie zijn geweest. Hopelijk breng ik niemand op een idee of strijk ik iemand tegen de fijngekrulde haren in.

 2. HaZ

  In dit kader is de voordracht van Mark Harbers als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie belast met Immigratie wel een uitdaging !

 3. buitenbeentje

  Ik wilde dat ik kon zeggen dat de witte mannen in het komende kabinet gewoon competente bestuurders zijn en daarom gekozen. (bekwaaam, zou Wim Kan zeggen)

  Mijn vrouw haat het als ik lieg, dus zeg ik het maar niet.

 4. marco1

  Kwaliteit is niet belangrijk. Snel nieuwe verkiezingen en hopen dat een donkere transgender in een partij komt zodat we daar massaal op kunnen stemmen en die de volgende minister president kan worden.

  1. denk eens na

   Is Rutte dan geen transgender? Dit moet fake nieuws zijn.

 5. meanstreak2099

  meer vrouwen maakt niet zo veel uit als ze onbekwaam zijn zoals waarschijnlijk dit kabinet is.
  en vvd had inderdaad nog een vrouw maar die heeft op het laatste moment haar functie neer moeten leggen

  1. Guus Geluk

   Er is ongetwijfeld meer dan één dader geweest, maar de identiteit van die persoon en/of personen zal ons altijd onbekend blijven. Goed dat Trump deze documenten openbaar

 6. Guus Geluk

  14 mannen (een mannelijke premier incluis).
  10 vrouwen.

  Ja, politiek blijft een mannenbolwerk.

  1. swetsnek

   Yep vrouwen zijn even drukker met metoo he hahahahaha.
   Het is maar goed dat ze kunnen multitasken lol lol

   1. PMG

    En met petities rondsturen voor een Basic Fit – Ladies Only in Tilburg, woohaa om je te bescheuren, die moslima’s denken echt dat je hier maar hoeft te kikken en het komt er, echt erg!!!

    https://www.petities24.com/een_betaalbare_basic-fit_vrouwensportschool_in_tilburg

   2. Guus Geluk

    De #meto-hashtag is terecht, Tim heeft daar gisteren al het één en ander over geschreven.

    1. PMG

     Slijmbal!

     1. Guus Geluk

      Ik vrees dat je weer bent vervallen in trol-gedrag.

 7. Erret67

  Onze machthebbers, die ons al tientallen jaren de multiculturele samenleving door de strot duwen en verantwoordelijk zijn voor de islamisering van dit land, geven zelf niet bepaald het goede voorbeeld. Nou ben ik niet persé voorstander van een multi-culturele samenleving, maar jongens; een béétje meer diversiteit mag zelfs van mij bèst hoor! Maar ik geloof dat ik jullie door heb: jullie soort mensen vinden àlles best, zolang jullie maar de macht in eigen handen kunnen houden hè?! Als je je land dan persé wil omvolken, wees dan ook consequent en begin bij jezelf!

  https://theedgyveggieweb.wordpress.com/2017/10/21/nieuw-kabinet-geen-toonbeeld-van-diversiteit/

  1. PMG

   Ja, die jokers van DENK erbij en die gefustreerde negerin, dan wordt het misschien echt lachen!

 8. nietzonderverzet

  ik zie geen één swoearte1

  1. nietzonderverzet

   NIMBY.
   Not In My Back Yard.

 9. lanex

  Het gejengel van de linkse media komt me goed de strot uit. Capabele mensen dienen op plaatsen neergezet te worden zonder de zogenaamde positieve discriminatie dogma. Als er genoeg capabele vrouwen zijn komen ze op hun post.
  De linkse watjes kunnen weer los!

 10. penis aqua di rosa

  Kan dit niet-intelligente zootje misschien stante pede naar de roots van hun voorouders worden terug gestuurd? Het komt mij zo onderhand mijn strot uit. Als je het met de hier alom gerespecteerde cultuur niet eens bent: opzouten, wegwezen. Er zijn genoeg landen waar wel aan hun emotionele zieligheid gedacht en gewerkt wordt (alleen daar zijn de uitkeringen niks tot minimaal). Voor mij blijft het ZWARTE PIET en ik koop mijn Sinterklaas inkopen alleen nog in winkels die geen diepe kniebuiging voor dit zichzelf zo minderwaardig voelende bevolkingsdeel maken. Zij wakkeren zelf de haat tegen gekleurden steeds verder aan.

 11. Babaji538

  Kwestie van de data op orde houden.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.