Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, bekend om onthullen corruptie van linkse politici, vermoord door autobom

Het is geen goede dag voor de journalistiek vandaag. In ieder geval niet op Malta, één van de 28 lidstaten van de Europese Unie en over het algemeen een baken van rust en stabiliteit. Maar niet vandaag: de spraakmakende journaliste Daphne Caruana Galizia werd er vanmiddag vermoord door een autobom.

Moorden op journalisten is doorgaans iets wat we niet echt in verband brengen met Europa. Dat kennen we uit Rusland, Turkije, China of Syrië. Maar dat het gewoon gebeurt op het ogenschijnlijke rustige eiland Malta, is iets dat vandaag vriend en vijand heeft verbijsterd. Vanmiddag is daar journaliste Daphne Caruana Galizia vermoord door een autobom die in haar auto was gemonteerd. De explosie was kennelijk gigantisch en heeft de auto tientallen meters weggworpen. Caruana Galizia was op slag dood: haar lichaam nauwelijks nog herkenbaar door de brandwonden.

De moord op de 53-jarige Caruana Galizia heeft meteen tot geschokte reacties geleid. De vrouw stond namelijk bekend om het onthullen van corruptie en fraude in de politiek, en had in het afgelopen jaar met name haar tanden gezet in de regerende Labour-partij. Zij beschuldigde de vrouw van minister-president Joseph Muscat van het hebben van het bezit van bedrijven in belastingparadijzen. Muscat en zijn vrouw hebben de beschuldigingen altijd ontkend. Maar omdat de rechtse oppositiepartij PN er een groot punt maakte, voelde Muscat zich wel gedwongen om een jaar eerder dan gepland verkiezingen uit te schrijven. Die hij overigens glansrijk won.

Vooralsnog lijken de beschuldigende vingers nog niet in de richting van de Maltese regerings gewezen te worden. Gedacht wordt aan een complot van de maffia, maar concreet zijn die aanwijzingen nog niet.

Premier Muscat heeft op social media inmiddels verklaard dat vandaag een “zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting” is, en oppositieleider en PN-aanvoerder Adrian Delia kondigde aan vanavond bij een impromptu herdenking van Caruana Galizia acte de presence te geven.

De twee leiders hebben de moord nog niet gebruikt in politieke aanvallen, maar dat lijkt nog een kwestie van tijd. Bij het bekende medium MaltaToday zijn er al diverse reacties van boze rechtse Maltesers te lezen die de schuld van de moord in de schoenen schuiven van de linkse regering. Gezien het politieke temperament van Delia – de kersverse oppositieleider is de afgelopen weken meermaals vergeleken met Donald Trump – en de geschiedenis die de PN heeft met het gebruiken van publicaties van Caruana Galizia om hun linkse tegenstrevers om de oren te slaan heeft Malta alle reden om de adem in te houden.

Eén ding lijkt echter in één klap zeker: het kleine eiland ten zuiden van Sicilië gaat een onrustige en onprettige tijd tegemoet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Punt50

  Journalisten die dingen echt uitzoeken en aan het daglicht brengen zijn hun leven niet zeker. Vreselijk dit!

 2. denk eens na

  Heldin de vrouw.

 3. corfo

  Nu het links denkende deel van Europa in de gaten gaat krijgt dat de opmars van rechts niet meer te stuiten is grijpen zij naar minder oorbare middelen !

  1. trampoline

   Dat deden ze toch al eerder? Wie vermoordde Pim Fortuyn? En wie bedreigen Wilders en Baudet?

 4. PMG

  Even voor de goede orde; Malta is een mini-eiland staatje met 410.000 inwoners verdeeld over 3 eilandjes en 7 families spelen er de baas. Het landje wilde eigenlijk niet bij de EU, er moest 2 keer gestemd worden want het was 50/50. De voorstemmers deden dit alleen omdat ze in de gaten kregen dat ze vette subsidies konden binnenslepen en dit doen ze dan ook al jaren. Momenteel veel rijke Libiërs die zich in eigen land niet veilig voelen en ondertussen hun achtergebleven landgenoten een poot uitdraaien omdat er in Libië aan alles te kort is. Autobommen komen op dit eilandje zeer regelmatig voor. Malta is gek op vuurwerk dat zelf in elkaar geknutseld wordt waarbij jaarlijks doden vallen. Gek genoeg wordt het afgestoken gedurende de zomermaanden. Wanneer ze zondagmiddag hiermee beginnen lijkt het op sommige plaatsen wel oorlog. Een maltees (EU) paspoort is te koop, hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt, vooral door rijke russen ……

  1. swetsnek

   helemaal alleen lopen knippen en plakken ?? goed hoor

   1. corfo

    @ PMG.
    Even voor de goede orde : hoe groot Malta is, hoeveel inwoners het heeft enz. enz. interesseert me geen ene moer !
    Er is een journaliste vermoord die corrupte linkse politici ontmaskert, en om dan te durven zeggen dat op dat eiland wel meer bommetjes in elkaar worden geknutseld, geeft blijk van zeer grote minachting voor ’t menselijk leven.
    Dat is zéér kwalijk van u, PMG ! U zou zich moeten kapot schamen, maar ik weet dat mensen met een inborst als de uwe, zich nergens voor schamen !

    1. Top

     Hear,hear! Maar er lopen nu eenmaal heel veel ‘niks aan de hand het is altijd al zo geweest typetjes rond op de wereld’.
     Geen worst of geen kaas. Je hebt er eigenlijk helemaal niks aan, ze staan alleen maar in de weg!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.