Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, bekend om onthullen corruptie van linkse politici, vermoord door autobom

Geen categorieokt 16 2017, 18:00
Het is geen goede dag voor de journalistiek vandaag. In ieder geval niet op Malta, één van de 28 lidstaten van de Europese Unie en over het algemeen een baken van rust en stabiliteit. Maar niet vandaag: de spraakmakende journaliste Daphne Caruana Galizia werd er vanmiddag vermoord door een autobom.
Moorden op journalisten is doorgaans iets wat we niet echt in verband brengen met Europa. Dat kennen we uit Rusland, Turkije, China of Syrië. Maar dat het gewoon gebeurt op het ogenschijnlijke rustige eiland Malta, is iets dat vandaag vriend en vijand heeft verbijsterd. Vanmiddag is daar journaliste Daphne Caruana Galizia vermoord door een autobom die in haar auto was gemonteerd. De explosie was kennelijk gigantisch en heeft de auto tientallen meters weggworpen. Caruana Galizia was op slag dood: haar lichaam nauwelijks nog herkenbaar door de brandwonden.
De moord op de 53-jarige Caruana Galizia heeft meteen tot geschokte reacties geleid. De vrouw stond namelijk bekend om het onthullen van corruptie en fraude in de politiek, en had in het afgelopen jaar met name haar tanden gezet in de regerende Labour-partij. Zij beschuldigde de vrouw van minister-president Joseph Muscat van het hebben van het bezit van bedrijven in belastingparadijzen. Muscat en zijn vrouw hebben de beschuldigingen altijd ontkend. Maar omdat de rechtse oppositiepartij PN er een groot punt maakte, voelde Muscat zich wel gedwongen om een jaar eerder dan gepland verkiezingen uit te schrijven. Die hij overigens glansrijk won.
Vooralsnog lijken de beschuldigende vingers nog niet in de richting van de Maltese regerings gewezen te worden. Gedacht wordt aan een complot van de maffia, maar concreet zijn die aanwijzingen nog niet.
Premier Muscat heeft op social media inmiddels verklaard dat vandaag een "zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting" is, en oppositieleider en PN-aanvoerder Adrian Delia kondigde aan vanavond bij een impromptu herdenking van Caruana Galizia acte de presence te geven.
De twee leiders hebben de moord nog niet gebruikt in politieke aanvallen, maar dat lijkt nog een kwestie van tijd. Bij het bekende medium MaltaToday zijn er al diverse reacties van boze rechtse Maltesers te lezen die de schuld van de moord in de schoenen schuiven van de linkse regering. Gezien het politieke temperament van Delia - de kersverse oppositieleider is de afgelopen weken meermaals vergeleken met Donald Trump - en de geschiedenis die de PN heeft met het gebruiken van publicaties van Caruana Galizia om hun linkse tegenstrevers om de oren te slaan heeft Malta alle reden om de adem in te houden.
Eén ding lijkt echter in één klap zeker: het kleine eiland ten zuiden van Sicilië gaat een onrustige en onprettige tijd tegemoet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten