CDJA komt in opstand: lagere basisbeurs of het regeerakkoord kan in de prullenbak!

CDJA komt in opstand: lagere basisbeurs of het regeerakkoord kan in de prullenbak!

De jongeren van het CDA zijn niet te spreken over het regeerakkoord.

De leden van het CDJA, de jongerentak van het CDA, staat op het punt om in opstand te komen tegen hun oudere partijgenoten. Ze eisen dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer om de tafel gaan zitten en akkoord gaan met herinvoering van de basisbeurs voor studenten. En wel meteen.

Op het partijcongres van 4 november willen de jongeren afdwingen dat Buma opnieuw gaat onderhandelen met zijn coalitiepartners. Het CDJA gaat er dan dus alles aan doen om genoeg steun te verkrijgen van de rest van de partij.

Normaal gesproken doen CDA'ers min of meer wat ze gezegd wordt door de partijleiding. Maar dit zet ze wel voor het blok. Ze willen hun eigen jeugd niet tegen zich in het harnas jagen. Dus moeten ze straks kiezen of delen: of de jongeren krijgen hun zin óf Buma. Ze allebei tevreden houden kan niet.

CDJA-voorzitter Lotte Schipper is niet van plan om een stapje terug te doen:

"Als in 2012 het regeerakkoord aangepast kon worden om bankiers minder zorgpremie te laten betalen, kan het nu worden aangepast om de bakkerszoon naar school te helpen."

Ze gaat verder:

"Het kan niet zo zijn dat rijke investeerders er 1,4 miljard euro op vooruitgaan door de afschaffing van de dividendbelasting terwijl de studenten die investeren in hun toekomst met flinke schulden blijven zitten."

Oh, en als de coalitiepartners hier niet mee akkoord gaan is het einde kabinet, wat Schipper betreft.

Nou is dat natuurlijk de enige juiste manier om te onderhandelen -- het dwingt je partners om je serieus te nemen -- maar ik vermoed dat als het CDJA dit amendement erdoor krijgt op 4 november, dat dit dreigement dan niet wordt meegenomen. Met andere woorden, Buma wordt dan opgeroepen "zijn best te doen" om de basisbeurs opnieuw in te voeren. Lukt dat niet dan is dat vre-se-lijk, heel ver-ve-lend, en vooral ook errug jammer... maar dat is het dan wel.

Natuurlijk slaat de vergelijking tussen een belastingverlaging en herinvoering van de basisbeurs helemaal nergens op -- in het eerste geval houd je je eigen geld, wat de overheid van je afpakte, in het tweede geval betaal je gewoon voor je eigen toekomst, wat toch niet gek is -- maar hé, het CDA beloofde de basisbeurs in zijn verkiezingsprogramma en dus is het best logisch dat Schipper de partijtop daar aan houdt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties