Nieuwe Commandant der Strijdkrachten wil het leger weer in haar volle eer herstellen

Vertrouwen van het defensiepersoneel terugwinnen, vertrouwen van de politiek terugwinnen en vertrouwen van de samenleving terugwinnen. Dat zijn de kerndoelen van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.

Dat klinkt als een heel mooi plan, maar in het interview komt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten niet heel erg overtuigd over. De kans is natuurlijk groot dat die nog moet wennen aan interviews afgeven, dus dat zien we door de vingers. Daarnaast, wie kan hem ongelijk geven als het enthousiasme er niet helemaal van af straalt. Het is een ongelooflijk uitdagend plan, zeker met de politiek die niet goed meewerkt.

De ongelukken op een oefenbaan en in Mali hebben grote deuken gemaakt in het vertrouwen van het Defensiepersoneel. Voormalig Minister van Defensie, Jeanine Hennis, moest zelfs aftreden. Toch is het niet volledig haar fout. De politiek heeft jarenlang alleen maar bezuinigd op Defensie en er was geen politieke wil om weer te investeren in Defensie.

De nieuwe regering meer anderhalf miljard investeren in Defensie, toch is er het dubbele nodig om het leger strijdvaardig te maken en in haar volle eer te herstellen. Bauer krijgt het daardoor nog heel moeilijk om alles weer terug naar het oude te brengen en een volwaardig leger op te zetten. De politiek zou van haar grove fouten moeten leren en Defensie het budget geven wat het nodig heeft, anders zitten we over een aantal jaar weer met een crisis bij Defensie en doet iedereen alsof ze het niet zagen aankomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Sterkte, met de regering Rutte!

 2. vikingkiowa

  Precies al hebben we een klein pis legertje..geef ze de beste trainingen en oefeningen , de beste uitrusting en het beste materieel zorg voor meer dan voldoende voorraden en onderdelen…stop met opknappen van uitgewoond materiaal of kloten met giftige verf en tweedehands granaten.. betrek burgers bij bv logistieke, verzorgende, huisvesten en coördinerende handelingen opdat zij zich waardevol kunnen inzetten in geval van nood als dijkdoorbraken, natuurgeweld, aanslagen of debacles in industrie of havens..laat iedereen beseffen, wat als het moet deze mannen en vrouwen voor ons overhebben..

 3. Peter Loosduinen

  Commandant der Strijdkrachten wil het leger weer in haar volle eer herstellen.
  Geen genderneutrale homo’s en LHBTQIAP-figuren meer, maar echte kerels van stavast.
  Zeker bij de commando’s en mariniers !!!

  1. Henk-Jansen

   Dus jij wil alle homo’s en vrouwen bij defensie ontslaan?

   1. corfo

    @ Henk-Jansen.
    Wil jij onze militairen dan de oorlog in sturen met enkel maar hun handtasje ?

 4. Peter Loosduinen

  Dus jij wil alle homo’s en vrouwen bij defensie ontslaan?

  Neen hoor !!
  Maar de cultuur dient mannelijk en stoer te blijven en niet verwijfd.

 5. Bes Tolen

  In de loop van jaren is het leger vergeten, dat we nog grenzen hebben, dat die verdedigd moeten worden tegen binnendringers en dat die binnendringers opgebracht moeten worden. Daar komt al veertig jaar lang niets van terecht. Dat is ook heel moeilijk als je de grenzen niet bewaakt, als je een fout beeld hebt van de vijand, als je een structuur hebt die automatisch de o zo innemende wereldburgers met die o zo veinzende glimlach à la de o zo tolerante christelijke Olé Huisblok aan de leiding brengen. Die vijand komt per vliegtuig en soms met behulp van, die komt per trein binnen en soms met behulp van. die komt per auto binnen en soms met behulp van. Nee, altijd met behulp van. Tegen al die hulp, wil toch geen regering in gaan. Elke regering is hulp, de eerste hulp. Niet soms, altijd. Wat moet je met een leger dat geen zin heeft? Er is niks te verdedigen voor het leger. En het volk? Dat wil toch ook niks meer?

 6. Jantje

  Als ze, om te beginnen, alle buitenlandse missies eens onder het budget van ontwikkelingssamenwerking laten vallen, dan zou er al veel gewonnen zijn.

 7. corfo

  Begrijpelijk dat die man dát roept !
  Maar hij zal het niet meer meemaken dat het vertrouwen in óns leger is hersteld.
  Trouwens : wat zijn de benoemings-criteria voor een dergelijke functie ? Is degene die het hardst “pang pang !!” roept de meest geschikte ?

 8. Babaji538

  Elsevier noch NRC geven uitleg.
  Het geschreven of gesproken woord
  kent geen antwoord.
  Vragen worden gesteld, maar niemand
  luistert nog.
  Een politica heeft een gehele vorming,
  die niet alleen gebaseerd is op het voordoen
  van een goede conditie.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.