Oost-Europese criminelen hebben vrij spel: ''De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje''

Geen categorieokt 14 2017, 21:00
Er wordt aan de bel getrokken door de eigenaar van een supermarkt in Vinkel. Zijn supermarkt werd beroofd door een groep Oost-Europeanen. De politie vertelde bij de aangifte dat ze niets voor hem konden doen, omdat hij geen prioriteit is voor de politie als eigenaar van een winkel.
Dat is erg hard om te horen, maar het is de realiteit van vandaag de dag. Rondtrekkende bendes uit Oost-Europa hebben vrij spel in Nederland, omdat er binnen korte tijd geen mogelijkheid is om de criminelen te identificeren en te kunnen bewijzen dat ze iets gedaan hebben. Daarbij is er ook onderbezetting bij de politie, waardoor er niet de mankracht is om dit soort dingen op te lossen,

Tot nu toe is het lastig om iemand lang in de cel te houden, zegt het Openbaar Ministerie. Bij winkeldiefstallen of zakkenrollerij is vaak een eerdere veroordeling nodig. Juist die veroordeling ontbreekt, omdat de dieven kort achter elkaar toeslaan en weer verdwijnen. Voor het tot een rechtszaak komt, zijn ze met de noorderzon vertrokken.

In dit digitale tijdperk en de globaliserende wereld wordt criminaliteit steeds internationaler. Grenzen hebben geen betekenis meer en zeker niet als er geen grenzen zijn, zoals in de Schengenzone. De criminelen kunnen toeslaan en niet zo lang later al in een ander land zijn. Als overheid dien je de legitimiteit van je eigen positie te waarborgen, niet alleen voor jezelf, maar zeker tegenover de bevolking.
Steek meer kapitaal in de veiligheid van een land en ontwikkel mee in deze nieuwe vorm van misdaad. Een goede stap zou zijn om grenscontroles weer in te voeren, maar daar wil de politiek haar vingers niet aan branden. Zorg er dan in elk geval voor dat je als nationale overheid, of als provincie de mogelijkheden hebt om deze problemen op te vangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten