Oost-Europese criminelen hebben vrij spel: ”De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje”

Er wordt aan de bel getrokken door de eigenaar van een supermarkt in Vinkel. Zijn supermarkt werd beroofd door een groep Oost-Europeanen. De politie vertelde bij de aangifte dat ze niets voor hem konden doen, omdat hij geen prioriteit is voor de politie als eigenaar van een winkel.

Dat is erg hard om te horen, maar het is de realiteit van vandaag de dag. Rondtrekkende bendes uit Oost-Europa hebben vrij spel in Nederland, omdat er binnen korte tijd geen mogelijkheid is om de criminelen te identificeren en te kunnen bewijzen dat ze iets gedaan hebben. Daarbij is er ook onderbezetting bij de politie, waardoor er niet de mankracht is om dit soort dingen op te lossen,

Tot nu toe is het lastig om iemand lang in de cel te houden, zegt het Openbaar Ministerie. Bij winkeldiefstallen of zakkenrollerij is vaak een eerdere veroordeling nodig. Juist die veroordeling ontbreekt, omdat de dieven kort achter elkaar toeslaan en weer verdwijnen. Voor het tot een rechtszaak komt, zijn ze met de noorderzon vertrokken.

In dit digitale tijdperk en de globaliserende wereld wordt criminaliteit steeds internationaler. Grenzen hebben geen betekenis meer en zeker niet als er geen grenzen zijn, zoals in de Schengenzone. De criminelen kunnen toeslaan en niet zo lang later al in een ander land zijn. Als overheid dien je de legitimiteit van je eigen positie te waarborgen, niet alleen voor jezelf, maar zeker tegenover de bevolking.

Steek meer kapitaal in de veiligheid van een land en ontwikkel mee in deze nieuwe vorm van misdaad. Een goede stap zou zijn om grenscontroles weer in te voeren, maar daar wil de politiek  haar vingers niet aan branden. Zorg er dan in elk geval voor dat je als nationale overheid, of als provincie de mogelijkheden hebt om deze problemen op te vangen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. DolleDries

  Weet je wie ook veel lacht over het domme volk

 2. Punt50

  Tekst bij foto klopt niet. Voor zover ik weet is er GEEN grensovergang tussen Slowakije en Kroatië.

 3. Ni28

  Slowakije grenst niet aan Kroatie, dat is Slovenie.

 4. Ni28

  De Oosteuropese bendes maken gra

 5. Ni28

  De Oosteuropese bendes maken graag gebruik van de Nederlandse strafrecht. Het loont zonder grote risico’s. Het moet anders horen wij de politie nu roepen. Ja, er moet zoveel anders.

 6. Duckday

  De EU is toch een weldaad voor Nederland het land van ongekende mogelijk heden Het is zo goed dat de gevangenissen sluiten omdat we rechters hebben die de andere kant op kijken waar steeds op justitie een VVD zit En we steeds maar roepen dat dit zooite een aanwinst is voor Nederland

 7. swetsnek

  Hier mogen ze het proberen hahaha wij weten wel raad met dat schorem
  het zijn niet de eersten die weer wakker worden in Duitsland met een behoorlijk beurs lichaam helpt perfect wij zien ze nooit meer terug

 8. Ecoshaarlem

  Er is maar een goede oplossing de grens controle weer invoeren, ook al is Brussel daar tegen!
  Verder deugt ons rechtsysteem in deze tijd niet meer!
  Onbegrijpelijk dat de politie niets kan doen tegen die bendes uit Oost Europa!
  Wij laten aanranders en verkrachters snel weer vrij rondlopen, zo dat zij weer slachtoffers kunnen maken.
  Zo gek als het nu is, kan ik mij in mijn leven niet voorstellen!
  Wat doet de politiek? NIETS !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.