Ophef in Saudi-Arabië over emancipatie: man geeft zijn vrouw rijles en dat is heel fout

We weten dat het volgend jaar mogelijk is in Saudi-Arabië voor vrouwen om een rijbewijs te halen. Veel vrouwen zijn daar, logischerwijs, heel erg blij mee. De emancipatie slaat toe in het streng islamitische land. Dat is altijd toe te juichen. 

Nu is er alsnog ophef in het Land der Arabieren. Een man heeft een foto op social media geplaatst waarbij hij naast zijn foto zit en zijn vrouw rijdt. Hij geeft zijn vrouw rijles en met een grote glimlach. Dat is natuurlijk heel erg! Want daarna kwam er veel ophef over de foto, want het zou beschamend zijn en ‘illegaal’. Gelukkig waren er ook veel mannen die positief reageerden en vinden dat de man een goed voorbeeld is voor de Arabieren.

Saudische vrouwen protesteren al jaren tegen het verbod. Islamitische geestelijken waren altijd fel tegenstander van vrouwen achter het stuur. Zij stelden dat autorijden vrouwen losbandig zou maken en dat er een risico zou zijn voor schade aan de eierstokken. Maar inmiddels is een meerderheid van de Hoge Raad van Religieuze Geleerden om. De raad steunt het decreet van koning Salman.

Nu vrouwen straks hun rijbewijs mogen halen, betekent dat nog niet dat ze vanaf volgend jaar zomer ook de weg op kunnen. Er zijn in Saudi-Arabië nog geen rijscholen waar vrouwen kunnen lessen. Daarnaast zijn nog geen regels opgesteld voor de omgang van mannelijke politieagenten met vrouwelijke bestuurders.

Het is niet alleen belangrijk dat het via de wet legaal is om vrouwen te laten rijden, maar er zijn ook sociale voorbeelden nodig in de maatschappij om te laten zien dat het ook sociaal geaccepteerd is om dit te doen. De Arabieren hebben een stap genomen, maar je ziet dat het nog diep in de culturele islamitische fundamenten zit om dit niet te accepteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Hoe zou het gaan in Iran? Daar is Trump niet geweest.

 2. nickname1001

  man geeft zijn vrouw rijles en dat is heel fout.
  .
  Klopt helemaal.
  Is in Nederland ook niet toegestaan, tenzij haar man rij-instructeur is.

 3. marco1

  Ik vond het eigenlijk 1 van de betere regels dat de vrouwen geen auto mochten rijden nu ze dit veranderen is er werkelijk nog maar weinig goeds daar.

 4. A3aan

  Tsja, de vrouw autorijles geven terwijl je naast je foto zit, da’s vragen om problemen Lars. 😉

 5. marco1

  Gaan er straks ook vrouwen op voetgangers inrijden , erg slecht plan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.