Peilingen! Maurice de Hond verklaart politieke partijen alvast dood: ‘Ons parlementair systeem stort langzaam in’

Deze week schat Maurice de Hond niet in hoeveel zetels de partijen in de Tweede Kamer momenteel waard zijn, maar komt hij met een iets ingrijpendere voorspelling: volgens de bekendste peiler van Nederland staan we aan de vooravond van een totale implosie van het gehele politieke stelsel van ons land.

Of aanstaande coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie deze week extra zetels verliezen? Vast wel, maar Maurice de Hond heeft het voor de verandering niet gepeild. Voor één keer heeft de man die bij uitstek de dagkoersen in de Tweede Kamer bijhoudt een stapje terug gezet om de Nederlandse politiek vanuit bird’s eye-perspectief te bekijken. En wat hij dan onder zich ziet afspelen, dat acht hij niet best. Decadent, verouderd, verrot en temidden van dat slecht onderhouden stelsel lopen politici die tijdrekken en pretenderen dat we nog in de gloriedagen van onze democratie leven.

De Hond ziet het somber in voor de wijze waarop het landsbestuur functioneert:

“Men realiseert zich blijkbaar niet hoe onze partijstructuur niet meer aansluit bij de wijze waarop de politieke opvattingen over het electoraat zijn verdeeld.

Via Peil.nl zijn een 30-tal stellingen aan de kiezers voorgelegd, waaruit blijkt hoe onze partijstructuur niet meer past bij de hybride opvattingen van de Nederlanders anno 2017. Een dichtgetimmerd regeerakkoord op basis van een kleine meerderheid in Eerste en Tweede Kamer anno 2017 is een garantie voor groot verlies van de nieuwe coalitie bij de volgende Tweede Kamerverkiezing en de tussenliggende verkiezingen.  Waarna het vormen van een stabiele regering nog moeilijker zal worden.

Als er geen ingrijpende veranderingen vinden in ons politieke stelsel en politieke cultuur zal onze ineenstorting van ons parlementair systeem in slow motion voortduren.”

Eén van de conclusies die De Hond trekt, is dat kiezers slechts zelden het nog volledig eens zijn met politieke partijen. De Hond spreekt van een afnemende ‘homogenie’. Eigenlijk neemt het gros standpunten in die door verschillende (schijnbaar tegenstrijdige) partijen worden vertegenwoordigd. Dat leidt vrijwel per definitie tot teleurstelling bij het vormen van een nieuw kabinet, want een groot deel van je mening werd sowieso al alleen door de oppositie vertegenwoordigd. Kijk maar mee:

politiekepartijen-homogenie

De Hond concludeert dus:

“We zien dus kiezers, die steeds minder binding hebben met de partij van hun keuze, en steeds meer alternatieven hebben, waar ze naar toe kunnen gaan op basis van de meeste van hun opvattingen over belangrijke politieke kwesties. Het is een goede illustratie dat de partij-profielen achterhaald zijn en het principe van de politieke partij eigenlijk niet meer past bij de hybride opvattingen van de moderne mens.

Dat lijkt een onomkeerbaar proces te zijn. Want juist als, zoals nu in Nederland en Duitsland, de regeringscombinatie moet gaan bestaan uit meer partijen dan normaal en dan ook nog partijen die op relevante punten ver van elkaar af staan dan is de kans heel groot, dat die partijen in sterke mate kiezers snel weer kwijt raken. Veel van de besluiten van zo’n kabinet zijn namelijk compromissen en oppositiepartijen hebben eenduidiger opvattingen over controversiële onderwerpen. Zij hoeven immers geen compromissen te sluiten.”

Maakt uw borst dus maar nat: de komende jaren gaan we nog veel peilingen zijn met regeringspartijen die daarin meer dan tien zetels verliezen. Wie dacht dat de PvdA flink gedecimeerd werd na een periode als regeringspartij moet straks maar even kijken hoe klein partijen als D66 en het CDA kunnen worden. It ain’t going to be pretty, om het in Amerikaanse slang te zeggen. Maar goed, als de eindtijd van ons parlementaire stelsel wordt aangekondigd dan is dat wel zo’n beetje wat je kan verwacht, aldus in ieder geval Mauric de Hond.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. DolleDries

  5 % drempel. Missiën nog beter 10% drempel dan hadden we nu de PVDA, Denk ,SGP,CU, SP geëlimineerd

  1. nickname1001

   Wie is we?
   5 % drempel. Strak plan.
   PVV en FvD hadden dan nooit bestaan.

   1. DolleDries

    Domme opmerking Dopper.

    1. Top

     Had je wat anders verwacht? Typisch “would have shot have could have “.
     Alleen nog reageren in blaaskaaktaal. Dus? Blablabla!

   2. Kodi

    Met hoeveel zetels brak de PVV in 2006 door? Met 9 zetels = 6 %. D’66 met drie zetels en Groen Links met 7 zetels zouden dan de kiesdrempel niet gehaald hebben. Uw historisch inzicht en uw rekenvaardigheden zijn bedroevend. Of u liegt bewust. Ook niet uitgesloten.

   3. DolleDries

    Ik heb het over nu.
    Aanknopingspunt had voor had jou moeten zijn dat ik Denk benoem.
    We is de uitslag van afgelopen verkiezing Dopper. Of had ik moeten schrijven ik. Niet zo dom doen Dopper. Dat je het bent dat weten we ,dus je hoeft daar geen moeite voor te door steeds zo onnozel te reageren.
    PVV had 20 zetels ruim boven de 10%.
    Maar vertel eens je enige slimmigheidje hier om steeds onder een andere naam terug te komen hier.
    Hoe blokkeren ze hier ,je IP of alleen je Email. En als je Email het is ,daar kun je toch ook niet constant meer doorgaan bij je provider.
    Bij de SP en zeker bij Anja Meulenbelt hadden ze dat beter voor elkaar. Daar ging het op IP. Die Stalinisten weten dat wel hoe dat moet.

    1. Kodi

     Bij Anja Vuilnisbelt kan je helemaal niet meer reaguren.

 2. fockingworst

  Het lijkt wel copie paste van baudet wat mr de hond schrijft.

  1. Ben Zine

   @Worst
   Precies… Baudet roept dit al een half jaar. De Hond doet net alsof hij met een heel bijzondere constatering komt, alsof het allemaal uit zijn eigen koker afkomstig is. Best wel een beetje lullig 🙂

   1. Neworder

    De Hond bezigt deze theorie al toen Baudet nog studeerde voor clown.

    1. Ni28

     Neworder, een zwakke kopie van Dopper. Mensen nadoen is zwak, slechte mensen nog zwakker.

 3. Kodi

  Wie had ooit kunnen vermoeden dat PvdA, CDA, VVD en D’66 bij elkaar nog maar met pijn en moeite 80 zetels bij elkaar hebben kunnen sprokkelen, terwijl deze vier partijen nog in 1986 142 van de 150 zetels wisten te bemachtigen? En hoe komt dat? Dat hebben ze geheel aan zichzelf te wijten.

  1. DolleDries

   Ik denk door internet. Mensen zijn veel beter ingelicht en niet meer afhankelijk van de vooringenomen media die nu steeds meer door de mand beginnen te vallen.

 4. Ni28

  Gelijk heeft de Hond met zijn stelling wel. In de vorige artikel heb ik mijn verwachtingen over de nieuwe regering eigenlijk hetzelfde probleem genoemd. De verdeeldheid van de kiezer gaat steeds groter worden omdat geen partij meer kan hem op zijn wensen bedienen door het telkens meer verliezen van eigen gezicht. Dit helpt het ontstaan van nieuwe kleine partijen ook. En hoe meer partijen hoe meer verdeeldheid. Implosie van dit stelsel is zeker niet ondenkbaar. Eindelijk een nuttige onderzoek.

 5. Ni28

  Dopper doet weer aan wensdenken i.p.v. feiten.

  1. Kiliaan Noppen

   Ik heb in deze draad niet gereageerd, paranoïde dwaas.

   1. Ni28

    Paranoïde zijn mensen die veel namen aannemen om zich te verschuilen achter hun meningen. En dwaas zijn mensen die een boord voor de kop hebben zoals u vaak laat merken. Helaas voor u kan ik mij in deze niet herkennen.

   2. trampoline

    Bedankt dat je bevestigt dat je eigenlijk Dopper bent. Dat geeft duidelijkheid; misschien kun je ook je oude nam weer gebruiken?

 6. Ruud562

  Is dit een aankondiging dat we over aanzienbare tijd vanuit Brussel worden aangestuurd, dat we dan geen parlement hier meer hebben en onze inspraak, voor zover we die nu nog hebben, dan helemaal weg is?

  1. Ecoshaarlem

   Nee zeker niet, de burgers keren zich tegen Brussel, omdat een ieder samen wil werken, maar beslist geen groot rijk Europa, heeft het verleden de leiders (lijders) niets geleerd met Duitsland, Churchill heeft hier direct na de oorlog voor gewaarschuwd, kijk de geschiedenis er maar op na!

 7. trampoline

  Ons huidig democratisch stelsel is op sterven na dood; en dat is logisch voor een systeem van bijna 150 jaar oud, uit de 19e eeuw dus.
  Het huidig aftandse systeem van vertegenwoordiging was toen volstrekt normaal; zo gebeurde dat ook in het gewone leven en in bedrijven; de grote jongens bepaalden en je deed wat er gezegd werd.
  Moet je nu eens proberen in bedrijven; gewone mensen zijn veel mondiger geworden en snappen verrekte goed dat en hoe ze belazerd worden. En dat geldt ook voor de politiek in de EUSSR en de lidstaten; burgers komen terecht steeds meer in opstand.

  De enigen die het politiek systeem in stand willen houden zijn politici en mensen die voordeel hebben van het systeem. Ze zijn bang hun macht te verliezen en willen dus niets aanpassen.

  Nou is het door de eeuwen heen steeds weer gebeurd dat machtssystemen onder druk gezet werden om uiteindelijk te verdwijnen en te worden vervangen. En als dat niet goedschiks ging dan werd dat kwaadschiks; bevrijdingsopstanden werden die genoemd.
  Dat staat nu weer voor de deur als de politiek en overheden niet willen inzien en accepteren dat ze “out of date” zijn. Opstanden zitten er aan te komen.

 8. Paaldanseres

  EINDELIJK!!!… het lang gerwachte verval van de linkse deugpartijen is ingezet… nog even geduld… we komen der wel…

 9. Ecoshaarlem

  Een voorspelling die al aangekondigd was, met het marginale resultaat van de PvdA, en de VVD en D66 zijn de volgende met daarachter het CDA.
  De allergrootste fout die dit kabinet heeft gemaakt is de btw op de gewone boodschappen te verhogen, die de meeste Nederlanders direct, en iedere week zullen ondervinden!
  Een duidelijk bewijs dat de politiek geen enkele voeling hebben met de gewone doorsnee burgers, en zien dat de moslimse gelukzoekers rondlopen als of zij hier op vacantie zijn, maar wel van ons geld, en er komen er hoelanger hoe meer bij, zie niemand die terug gestuurd gaat worden, de burgers in heel Europa zijn het zat, de noordelijke landen hebben het wel begrepen!
  Dan Macon die net als Griekenland uit de ruif van Brussel wil gaan eten, en nooit terug betalen, de mensen zijn niet gek.
  Die gladjanus van Rutte praat hier voor de bune anders dan in Brussel, de slechtste premier die wij ooit gehad hebben de geschiedenis zal het uit wijzen!

 10. Jantje

  Een referendum naar Zwitsers model is veel eerlijker. Gewoon volksraadpleging over belangrijke zaken, zodat de politiek weer naar de meerderheid gaat luisteren. Wisdom of the crowd. Geen last meer van corruptie en vriendjespolitiek.

  1. trampoline

   Maar dat willen onze Haagse en Europese dictatortjes niet; want dan wordt hun alleen beslissingsrecht aangetast en moeten ze luisteren naar de wil van hun kiezers. En dat is nou net wat ze niet willen.
   En ook nog durven beweren dat we in ons land en de EU een democratie hebben; het heeft er nog niet naast gelegen. Je mag elke 4 jaar kiezen door wie je de volgende 4 jaar belazerd en bestolen wil worden.

 11. toetssteen

  Redactie
  Ik vind de artikelen nog immer prima, maar a.u.b., is er werkelijk niets te doen aan die trol die diverse goedlopende sites volkomen naar de bliksem heeft geholpen?

 12. Steve Van der Vekens

  Peilingen zijn fake.
  Peilingen zijn er om de domme kiezer te beïnvloeden.

 13. corfo

  “Ons parlementair systeem stort langzaam in”.
  Kan het niet een beetje sneller a.u.b. ?

 14. Babaji538

  Maurice de Hond is voor mij de belichaming
  van een integere man, die onbaatzuchtig en neutraal
  zijn weergave geeft, zonder zelfverrijking.
  Geen bijbedoelingen of niks.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.