Prijzen commercieel vastgoed blijven stijgen

Naast de reguliere huizenmarkt is er ook een bloeiende markt met commercieel vastgoed. De bankencrisis heeft vanaf 2008 maar zeker vanaf 2009, zijn stempel gedrukt op deze markt. Vele panden zijn leeg te komen staan en de verkoop viel niet mee. De prijzen waren daardoor tot ongekende niveaus gedaald. Inmiddels zitten de prijzen alweer een tijdje in een stijgende lijn.

Commercieel vastgoed
Commercieel vastgoed is het onroerend goed waarbij het doel van het pand niet voor eigen gebruik is. Dit verschilt dus van de regulier woningmarkt. Dit zijn bedrijfsruimten, winkels en kantoren. Een groot deel van dit vastgoed is eigendom van bedrijven of investeerders. Ook grote ketens hebben vaak een enorme portefeuille met eigen panden opgebouwd. Hiermee kunnen zij hun winkels huisvesting bieden. De handel in dit vastgoed is tevens een lucratieve bijverdienste. Althans sinds de prijzen weer stijgen.

Prijsstijgingen
Ten opzichte van 2016 zijn de prijzen van commercieel vastgoed meer dan 3% gestegen. Dit is minder dan de stijgingen van de woningmarkt. Die prijzen hebben inmiddels de daling in 2008 goedgemaakt. Maar het commerciële vastgoed is nog lang niet zover. De leegstand van winkels en kantoorpanden is voor iedereen wel zichtbaar. Toch stijgen de prijzen omdat er andere behoeften zijn ontstaan. Commercieel vastgoed is namelijk interessant geworden voor beleggers.

Beleggen in vastgoed
In de afgelopen jaren is de spaarrente fors gedaald. Op dit moment is rentenieren een begrip uit een ver verleden. Wat veel mensen/bedrijven doen is hun vermogen beleggen. Er zijn veel beleggingsvormen. Je kunt aandelen kopen, in de Forex of grondstoffenmarkt stappen. Maar beleggen in vastgoed is een duidelijk beleggingsmarkt met een lange termijn doel. De vraag naar vastgoed neemt toe, terwijl de beste locaties/panden steeds minder beschikbaar zijn. Met als gevolg dat de prijzen stijgen. En dat trekt juist weer meer beleggers aan.

Toekomst
In de nabije toekomst zullen de prijzen ongetwijfeld verder gaan stijgen. Maar investeerders hebben een duidelijk doel. Over een bepaalde tijd moet de verkoop winst opleveren. Als een pand ouder wordt, maar ondertussen leeg staat, is onderhoud duur. Een pand wat wordt gebruikt, levert geld (huur) op en daarnaast ook de behoefte aan onderhoud. Dit onderhoud kan dan indirect worden betaald door de huurder. Een andere manier je investering goed terug te verdienen is bestaande gebouwen een andere bestemming geven. Bijvoorbeeld appartementen in een leegstaand kantoorgebouw. Voorlopig voldoende vooruitzicht om een investering in commercieel vastgoed te overwegen.

Een leegstaand winkelpand of bedrijfsruimte is meer waard dan het oog doet vermoeden. Zeker met de stijgende prijzen is het een goed beleggingsklimaat. Vind je ook nog eens een andere bestemming voor een pand, dan ben je spekkoper.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Bes Tolen

  Inderdaad wordt commercieel onroerend goed momenteel duurder. Er is veel gedwongen verkoop. Doordat het waarderingssysteem als internationaal verplicht wordt aangehouden (dat was vroeger niet het geval) namelijk op basis van marktwaarde op bepaalde punten volledig onredelijk is, worden oude beleggers van hun onroerend goed ontdaan. Ook als er voldoende opbrengst is en onderhoud wordt gepleegd en aan de jaarlijkse aflossingsverplichtingen wordt voldaan, wordt het onroerend goed onder hun handen vandaan verkocht. Marktwaarde is een externe waarde, die in tijden van weinig transacties sterk kan dalen dus wel tot de helft van de eerdere waarde, ja zelfs nog veel lager. Er zijn dus fondsen, die onroerend goed op dertig procent van de oorspronkelijke waarde hebben staan. Die gaan tegen de vlakte. De financiering wordt dan opgezegd na afloop van de rentetermijn en de bank hoopt daarmee aan de van hogerhand geëiste balansverkorting te voldoen.
  Rücksichtslos dus. Uitstapje: De stijl zoals de grote politiek nu ook groepen mensen treft. Een stijl, die we in Nederland niet gewend waren. We beseffen het nog onvoldoende of niet. Maar echt die groepen horen er nauwelijks of niet meer bij. Velen zijn ongewenst of minder gewenst. Als mens. Het dreigt niet alleen en niet eens zo zeer voor de kleinere belegger, het is al wel langer een probleem aan het worden voor de niet meer werkende oudere, voor de af te katten autochtone man, voor de eenzame autochtoon in de oude stadswijk, voor de doorsnee plattelander en voor zij in de randgebieden, voor ieder die een beetje ”populistisch” denkt laat staan zich uit, voor wie vaak zonder dat hij of zij het beseft als racist of fascist wordt bestempeld, voor wie niet aan alle door de grote politiek in gang gezette ontwikkelingen wil of kan meedoen. Ook al is die persoon nog zo gewetensvol. Voor velen, die niet eerder dachten dat het zo ver kwam. Uitschakeling. Het zal de autochtone bevolking treffen. Stop er mee.

 2. IJscoman

  ALLES wordt altijd duurder in Nederland. De prijzen gaan jaarlijks omhoog, de belastingen gaan omhoog, de boetes gaan omhoog, de kosten gaan omhoog, premies gaan omhoog, verzekeringen gaan omhoog, boodschappen worden duurder, brandstof wordt duurder, woningen worden duurder, de prijzen voor commercieel vastgoed stijgen, ad infinitum.

  Nederlanders denken dat dat normaal is, omdat dit proces al jaren aan de gang is. HET IS NIET NORMAAL! De prijsstijgingen zijn een perpetuum mobile, een zichzelf in stand houdend mechanisme. En we vinden het allemaal ‘logisch’; ja, het is 1 januari, nu wordt alles duurder, want zo gaat dat al jaren.

  1. Kiliaan Noppen

   IJscoman woont al jaren niet meer in Nederland, dus die weet van de hoed en de rand als het over Nederland gaat.

   1. IJscoman

    Dat heb je fout Simon. Ik woon pas sinds 2 jaar niet meer in Nederland. Maar kom er nog zeker 6 keer per jaar over de vloer. Dus ja, ik weet precies van de hoed en de rand als het over Nederland gaat. Het afvoerputje van Europa waar het belastingvee tot de laatste druppel uitgemolken wordt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.