Stoepzitter hoeft geen boete te betalen: er is al jaren een onderzoek naar dit gevalletje van niets

Het zal je maar gebeuren, op de stoep zitten voor je eigen winkel, niemand tot last zijn en dan gewoon een boete krijgen voor obstructie van de openbare weg. Dit gebeurde de antiquaar Ton Stille in Maastricht wel. Die heeft al een aantal keer een boete gekregen, omdat die voor zijn winkeltje zat. Te lachwekkend voor worden.

Soms worden regeltjes gemaakt om het dagelijks leven in de stad gewoon te vergemakkelijken. Zo is de regel om obstructie van de openbare weg tegen te gaan er natuurlijk om echte hinder op de openbare weg strafbaar te maken. Toch doen ambtenaren het op zo een manier dat zelfs de meest pietluttige scenario’s beboet kunnen worden. De ambtenaar moet naar eigen verstand en eigen inschatting bepalen of het wel of geen echte obstructie is. Dat is in dit geval natuurlijk niet gedaan.

Het grappige is, is dat een topambtenaar vorig jaar heeft gezegd dat het geen goede actie is geweest van de ambtenaar die de boete uitdeelde en dat alles werd kwijtgescholden. Een jaar later gebeurt het dus weer. Je vraagt je toch af wat zo een ambtenaar nu eigenlijk denkt.

Enfin, de rechter heeft om procedurele redenen de zaak in het voordeel van Stille afgesloten, maar niet om de principiële redenen. Daar ging het Stille om. Dat moet die volgens de rechter de volgende keer maar doen als die weer bekeurd wordt. De vraag is of dat ook gaat gebeuren nu hij landelijk nieuws is geworden en als voorbeeld is gesteld van de bemoeizuchtige rol van de overheid in dit soort belachelijke situaties.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Florissa

  Zegt genoeg over hoe simpel dit soort lui zijn die de mensen opzadelen met dure boetes,onder het mom bevel is bevel ,ze helpen de hele middenstand om zeep ,met het uitdelen van bekeuringen voor tijdoverschrijdingen van 10-15 minuten ,ambtenaren zouden voor ze deze baan krijgen eerst 10 jaar moeten meedraaien in een winkel of bedrijf ,zodat ze weten wat je moet doen om 100 euro te verdienen ,in plaats van het eenvoudig te krijgen aan het einde van de maand

 2. HaZ

  Zijn dat diezelfde ambtenaartjes die in de mocrowijken de samenscholende marokkanen bekeuren die in groepen de stoepen en straten blokkeren , of is dat van een andere orde ?

  1. corfo

   @ HaZ.
   Wat u benoemt is geheel wat anders HaZ !
   Politie heeft veel te weinig mensen, dus die laat je dan het méést nuttige werk doen natuurlijk !
   Dat u dát nou niet wilt snappen !

 3. poison

  Vroeger had je de “stadswachten” ontstaan als de zo genaamde Melkertbaan om langdurige werkelozen een gesubsidieerde baan te geven. Enkele jaren terug gingen de stadswachten ook politie taken uitvoeren en daarmee kregen zij tot zekere hoogte opsporingsbevoegdheid. Stadswacht was geen mooie titel voor mensen met een opsporingsbevoegdheid vandaar nu de titel Handhaving, dat staat beter als je handhavend c.q. verbaliserend bezig bent. “Stadswacht” mensen met een laag opleidingsniveau politietaken geven, dus de huidige handhaving met een cursusje politieagent, ( een echte agent heeft toch wel enkele jaren politie academie) is m.i. geen goed idee.

  1. hans-e-pans

   Stadswachten of handhavers, het is maar hoe je ze wilt noemen, zijn bijna altijd met zijn tweeen. De reden hiervoor is dat er dan altijd een kan schrijven en er een kan lezen.

 4. Punt50

  Als Ton Stille een zwarte was geweest had-ie nooit een boete gehad.

 5. Parestado4

  Gemeente heeft geld nodig en zo doe je dat(niet)!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.