Vice-president Europees Parlement: ‘Referendum in Catalonië was nationalistische propaganda, een coup’

Ramón Luis Valcárcel kiest, net als de rest van de Europese Unie, voor de fascistische stormtroepen van Madrid.

Gisteravond laat zette Ramón Luis Valcárcel een tweet online die alles zegt over de anti-democratische houding van de Europese Unie:

Als je dacht dat dit sloeg op de reactie van de Madrileense politie en politiek op het referendum in Catalonië, helaas pindakaas. Meneer gebruikt deze termen namelijk om dat referendum zelf te veroordelen.

Jawel, hij noemt het houden van een referendum “nationalistische propaganda,” “ondemocratisch,” “een couppoging tegen Spaanse democratie” en, concluderend, “daardoor een coup tegen Europa.”

Dat is al ziek genoeg, maar wat dit allemaal nog erger maakt is dat Valcárcel vice-president is van het Europees Parlement. Deze man heeft dus een bijzonder machtige, invloedrijke positie… en gebruikt die macht om dit soort hatelijkheden te verspreiden. Ondertussen worden bejaarde Catalanen in elkaar geslagen door de Spaanse nationale politie.

Er zijn prima argumenten te verzinnen tegen onafhankelijkheid voor Catalonië, maar de onzinnigheden die verspreid worden door aanhangers van de Madrileense autocraten en hun vrienden in Europa? Je wordt er kotsmisselijk van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. DolleDries

  De hel breekt los binnen de EU nu het duidelijk wordt dat men bezet is door Nazi’s die die hun thuis hebben in Brussel.

  1. trampoline

   De huidige EU is terug naar de tijd van Karel V en Philips II die ook heel Europa onder zijn heerschappij wenste te hebben.
   Wanneer dringt het nou eens tot die botte koppen in Brussel door dat de Europese volken zo verschillend zijn dat ze nooit samen in één superstaat willen? Economische samenwerking is best maar een Europese dictatuur niet!

 2. HW

  Hier staat zo’n door macht bezeten wellusteling, die oppositie tegen de huidige machthebbers wegzet als propaganda.
  Dit zijn uitspraken van angsthazen, die langzaam maar zeker inzien, dat zij iets in beweging hebben gezet, dat niet meer te stoppen is.
  Vandaag of morgen komt de dag van de afrekening.

 3. trampoline

  De heersende politieke kaste weigert om in te zien dat de huidige vorm van parlementaire democratie op haar eind loopt. Anno 2017 pikt de bevolking terecht niet meer dat een stelletje beroepsregeerders voor hen bepaalt wat wel en niet mag en hen dwingt om zich aan hun besluiten te houden.

  In dat licht is het duidelijk dat de Spanjaarden Catalunia niet onder het Spaanse juk willen laten uitkomen en wil de EU niet dat de Britten goedkoop onder het EU juk uitkomen; want ze zijn o zo bang dat goed voorbeeld goed doet volgen.

  De huidige democratie is anno 2017 dringend aan revisie toe waarbij burgers veel meer mogen mee beslissen en niet alles over en voor hen wordt beslist. Maar de politieke kaste ziet haar machtspositie in elkaar donderen en verzet zich daar met keihard geweld tegen, zoals ook elke dictatuur doet als ze wordt aangevallen.

  Als die democratische hervorming niet ter hand wordt genomen, dan voorzie ik een toenemend aantal opstanden tegen het gezag, dat begrijp ik volkomen en daar ben ik het mee eens. Niets verandert als er geen druk wordt uitgeoefend.

 4. Ben Zine

  Wat ik nog het meest stuitend vind is de brutaliteit en de arrogantie waarmee de EU bureaucraten zich opstellen. Wie denken ze wel niet dat ze zijn ? Dat ze ingrijpend het leven van fatsoenlijke hardwerkende Europeanen voorgoed veranderen door hun multiculturele waanideeën, en die opleggen. Dicteren. Op een dwingende manier. Waar halen ze toch dat lef vandaan ? Ook de manier waarop Madrid (aan de leiband van Brussel) geweld gebruikt tegen volkomen onschuldige Catalanen is ONACCEPTABEL. Ik geloof echt dat er een revolutie van het volk moet komen om de EU “elite” uit hun macht te ontzetten. Ze zullen nooit uit zichzelf vertrekken, daartoe moeten ze worden gedwongen. Zo is het in de geschiedenis altijd al geweest.

 5. DolleDries

  Gelukkig de echte dader gevonden. Nu Wilders nog en Trump.

  Links-liberalen geven Rusland de schuld wanneer de Catalanen willen stemmen voor hun eigen toekomst
  Posted on oktober 1, 2017 door rommel in Artikelen // 0 Comments

  Het is de schuld van Poetin dat de Catalanen in noordoost-Spanje de democratie interpreteren als het bezitten van stemrecht en hun eigen toekomst willen bepalen. Dit is te interpreteren uit verschillende reacties in de sociale media.
  Deze zondag speelden zich veel gewelddadige scènes af in Catalonië in het noordoosten van Spanje toen de bewoners voor hun eigen onafhankelijkheid stemden. Verschillende videoclips en foto’s uit Barcelona laten zien hoe Spaanse politie in oproeruitrusting de stemlokalen bestormt en de kiezers met knuppels slaat.
  Het ging zelfs zover dat lokale brandweermannen, die probeerden tussenbeide te komen, klappen met knuppels kregen van de Spaanse politie.
  En nu krijgt Rusland de schuld in de sociale media.
  De scènes die in het noordoosten van Spanje plaatsvonden hebben in de hele wereld afschuw gewekt. Tegelijkertijd zoeken velen naar een ​​verklaring waarom de Spaanse politie zoveel geweld gebruikt tegen de kiezers die een democratische verkiezing proberen te voeren over hun eigen toekomst.
  Een theorie wat in de sociale media gelanceerd is suggereert dat Rusland achter de chaos van Catalonië zit. Dit is in ieder geval de mening van de auteur en geopolitieke commentator Ian Bremmer, die in een Tweet zegt dat “Spanje een beer in zijn bos heeft”.

  1. Nog1

   Jij neemt ‘reacties uit sociale media’ serieus?

   En de reden dat Madrid geweld gebruikt is al bekend. Ten eerste doet men dat al 500 jaar tegen alle seperatististen.

   Daarnaast heeft de PP geen meerderheid maar moet tegen haar zin leunen op een coalitiepartij. Dat is men in Spanje niet gewend. Men hoopt door escalatie van deze kwestie de volgende verkiezingen te winnen, want een ruime meerderheid van de Castilianen is voorstander van geweld tegen politieke aspiraties van de minderheden (Catalanen, Basken, Galiciers)

 6. Nog1

  Ja duh…Valcarcel behoort net als Rajoy tot de PP. En dus praat hij de officiele standpunten van zijn partij na.

  Er is trouwens inmiddels een lange lijst reacties van EU personeel en parlementariers die zich allemaal tegen het ingrijpen van Madrid hbben uitgesproken. Weliswaar nemen ze inhoudelijk geen positie voor of tegen het referendum/onafhankelijkheid, maar daarmee is de bewering dat de EU aan de kant van Madrid staan toch echt nonsens.

   1. Nog1

    @ Dolle Dries

    Ik heb ze het zien en horen zeggen. Lees bv de tweets van Verhofstad om er eentje te noemen

    https://mobile.twitter.com/GuyVerhofstadt/status/914524846670958600?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.standaard.be%2Fcnt%2Fdmf20171001_03105722

    Dat een website-je anders beweert zegt veel over de onbetrouwbaarheid van de website. Hier

    1. DolleDries

     Europese Commissie van Juncker zwijgt in alle talen over geweld Catalonië: ze dekken hun EVP-vriend Rajoy in

     1. Nog1

      De EC heeft ook nog helemaal geen bijeenkomst gehad waarbij men dat had kunnen doen. Voor het regerendum heeft men wel een standpunt ingenomen waarbij men stelde dat men de uitslag van het rederendum (indien eerlijk verlopen) zou accepteren.

      Dat is dus haaks op wat Madrid wenste. Hier de video waarop je Juncker dit hoort zeggen;

      https://m.youtube.com/watch?time_continue=72&v=uEYUyFmOKts

      De EC vindt dat men de rechterlijke weg moet bewandelen. Eerst het definitieve oordeel van het Spaanse Hooggerechtshof afwachten. (Die hebben tnt alleen een voorlopige uitspraak gedaan) vervolgens het beroepen in Straatsburg, en pas na hun uitspraak is er evt. plaats voor een legaal referendum

     2. Thjum

      Men kan inderdaad onmogelijk van de EU verwachten dat ze een uitspraak doet die in strijd is met de Spaanse Grondwet en een uitspraak van het Hooggerechtshof.
      Hoogstens zou men het geweld kunnen veroordelen.

    2. Kodi

     Verhofstadt ziet een referendum waarin de bevolking zelf spreekt niet als politieke dialoog?

     1. Nog1

      Niemand, ook de Catalanen, zien dit referendum als dialoog. Dialoog is nl een gesprek tussen twee partijen.

      Noch Rajoy noch Puidgemont zien iets in dialoog. Escalatie is in het eigenbelang. Rajoy/PP hoopt men hun optreden de volgende Spaanse verkiezingen echt te winnen (men zit nu met een coalitie) Puidgemont hoopt dat escalatie zal zorgen voor een meerderheid voor onafhankelijkheid. De meerderheid van Catalonie is nu nog tegen, maar misschien dat geweld door Madrid hun van gedachten kan veranderen.

  1. DolleDries

   Dat de EU niet terugdeinst voor geweld heeft de door hun opgehitste burgenoorlog in de Oekraïne wel aan

   1. Nog1

    @ Dolle Dries

    Ik ben ook geen fan van de EU, maar het conflict tussen Madrid en haar minderheden is veel ouder dan de EU. De EU heeft er niet zo veel mee van doen, Spanje zou op dit punt toch niet luisteren naar Brussel.

    Daarnaast zijn de Catalanen nog grotere aanhangers van de EU dan de PP van Rajoy

    1. DolleDries

     Men heeft het hier over de grondwet. Als het de EU uitkomt hebben ze lak aan een grondwet.

     https://ncpn.nl/manifest/2014/03/oekrain1.htm

     1. Nog1

      @ Dolle Dries

      Een vergelijking met Oekraine gaat scheef; Spanje is lid van de EU en door haar als lid te accepteren heeft men haar grondwet als geldend recht aanvaard. Mocht een Spanjaard in conflict komen met die grondwet dan kan men naar het hof in Straatsburg stappen.

      Oekraine is geen lid, haar grondwet is nooit aanvaard en men kan ook niet in beroep via de EU.

      Ik denk ook dat de EU in Oekraine enorme blunders heeft begaan, maar dat maakt de situatie nog niet vergelijkbaar

    2. DolleDries

     Ik vraag me af wat die Timmermans, Verhofstadt en die dikke VVD’er ben even zijn naam kwijt namens de EU daar dan deden om de zaak op te jutten.

     1. corfo

      @ D.D.
      Die vette VVD’er is van Baalen.
      Zij stonden daar te blèren omdat er tv-camera’s in de buurt stonden; of denkt u nu werkelijk dat die EU-figuurtjes daar stonden om voor de bevolking aldaar betere levensomstandigheden te bewerkstelligen ?
      Verder stonden ze daar om zich als “voorvechters v.d. “democratie” te verkopen; deze jongetjes, door wie zijn ze eigenlijk gekozen ?
      Één van die gasten kwam ik eens tegen in Nauders (Oostenrijk), ze zijn bijna té arrogant om dezelfde lucht in te ademen als “de gewone” man, de gewone man, die kan opdraaien voor hun véél te hoge inkomen ! Gatver. de gatver. wát een verdorven stelletje !!

     2. Nog1

      @ Dolle Dries

      Timmermans was daar helemaal niet, je bedoelt Verhofstadt en Van Baalen. En die waren er namens hun partij (ALDE) en niet namens de EU.

      Daarnaast verandert het niets aan het feit dat Spanje wel en de Oekraïne geen lid is van de EU, met alle gevolgen voor de positie die hun grondwet heeft binnen de EU-wetgeving.

     3. Thjum

      “Die vette VVD’er”

      Laten we hopen dat DolleDries en corfo er in slagen hun gewicht goed onder controle te houden.

     4. DolleDries

      Nog 1
      Je verkoopt onzin

      @ Dolle Dries
      Timmermans was daar helemaal niet, je bedoelt Verhofstadt en Van Baalen.

      https://nos.nl/video/582682-timmermans-bij-demonstranten-kiev.html

 7. corfo

  Omdat ik geen zin heb om al die EU-figuurtjes netjes te bejegenen, (dat doen zij immer óns ook niet ?) gooi ik er wat taalgebruik in zoals ik heb opgestoken bij het min. van Justitie : wát een vies, min zooitje daar in Brussel, stelletje dictators, namens wie praten zij eigenlijk ? Of heeft Ú op één van hen kunnen stemmen ? Ze meten zich een hoogst arrogante houding aan, terwijl ze krijsen : “Wat zijn wij toch democratisch !!”
  Door hun ondemocratisch geblèr en geschreeuw krijgen steeds meer hardwerkenden de schurft aan deze ballenhappers. De tijd voor zeer grote veranderingen nadert en dat wordt tijd ook !

  1. Ecoshaarlem

   Geheel juist weer gegeven!

 8. Ni28

  De aanpak is gisteren totaal uit de handen gelopen zou je kunnen denken ware het niet dat het zo gepland was. Rajoy moet zich schamen en moet opstappen.

 9. Anna

  Verleden en heden bewijst dat elite zonder geweld niet kan bestaan. Het is altijd elite die oorlog veroorzaakt en voert. Voor Macht,Roem, Aanzien en Geld. Het zijn de Dictators/ Fascisten. Stel dat dat bloeddorstig geweld van de Spaanse regering in Rusland was voorgevallen. OOOOOOOOOOO! De EU was te klein. Van Baalen. Verhofstadt, Timmermans zouden weer op de tafel gaan staan gillen.

  1. Nog1

   @ Dolle Dries

   Verkeerde link geplaatst denk ik, want het gaat totaal ergens anders over. Clickbait of vergissing?

   1. DolleDries

    Nee hoor ,dit gaat over de EU.

 10. Dr. Dooley

  Dr. Dooley zegt dat mensenrechten gelden in Europa niet voor de burgers van een land zelf. De mensenrechten gelden alleen voor niet-ingezettenen die geen burger zijn van een land.
  Nederlanders mogen onbeperkt hun rechten worden ontzegd door de Nederlandse regering, zolang de Nederlandse regering de niet-Nederlanders maar niet slechter behandelt dan Nederlanders. De Nederlandse regering mag Nederlanders altijd slechter behandelen dan niet-Nederlanders, nooit beter.
  De Nederlandse regering mag niet-Nederlanders wel beter behandelen dan Nederlanders.

  Spanje mag van de EU zijn eigen burgers verrot slaan, zolang ze maar geen buitenlanders verrot slaan.

  Nederland mag zijn eigen burgers zwaarder belasten dan niet-Nederlanders, zolang niet-Nederlanders maar niet zwaarder belast worden dan Nederlanders.

  Logisch toch…

 11. RobertMarsman

  Het zal koren op de molen zijn voor veel afscheidingsbewegingen die actief zijn in Europa. We zullen in de nabije toekomst nog veel van dit soort zaken gaan zien in Europa. Dit zou als een motor werken voor veel afscheidingsbewegingen om zelfstandigheid af te dwingen.

 12. Ecoshaarlem

  Weer een Brusselse anti democraat, die zich niets gelegen laat aan de wens van het gewone volk!
  Weet hij dat deze mensen zwaar geleden hebben onder het fascistische Franco beleid!
  Weer een figuur die van Europa een groot rijk wil maken, net als onze gladjanus Rutten, en geleid door de Duitse macht, al die hun leven hebben gegeven tegen de overheersing van de Duitsers, zouden zich omdraaien in hun graf!

 13. Nasrani

  Vice-president Europees Parlement: ‘Referendum in Catalonië was nationalistische propaganda, een coup,

  En of hij gelijk heeft.

  1. IJscoman

   Als Franco nog had geleefd en aan het bewind was, had je hem ook gesteund. Toch Nasrani? Dat was immers de legale Spaanse regering. En de opstandelingen, de burgeroorlog indertijd – allemaal illegaal en nationalistische propaganda.

   1. Nasrani

    Wil jij echt Franco vergelijken met de nu democratisch gekozen Spaanse regering? Dat zegt genoeg over je verstandelijke vermogens lijkt mij! Maar vertel eens, wanneer Zuid-Holland morgen onafhankelijkheid wil, zou jij dan een referendum toestaan? En wie mogen er dan stemmen van jou? Alleen degenen in Zuid-Holland of ook de rest van Nederland? En waarom?

    1. Ecoshaarlem

     Ja men is vergelijkbaar , veel navolgingen van Franco maken in die partij nog steeds de dienst uit!
     Keur jij goed hoe men op al die mensen hebben in gehakt en met rubber kogels hebben geschoten?
     Moet jij je toch eens verdiepen in de achtergronden van deze problemen!
     Een kortzichtige vergelijking van je met een van onze provincies, had je intelligentie hoger in geschat, maar een mens kan zich vergissen!

 14. Ecoshaarlem

  Was die voorzitter Junker zo dronken, dat hij namens Brussel niet kon reageren?

 15. chicamo1

  Ik ben een voorstander van referenda en FVD. Maar door welke oorzaak dan ook, waarschijnlijk het optreden van Madrid, slaat de uitslag van 90% nergens op. Er wonen 16 miljoen Catalanen waarvan ongeveer 10 miljoen stemgerechtigden zijn. Er zijn 2,2 miljoen geldige stemmen uitgebracht. Dus de werkelijke voor en tegenstanders blijft de vraag en om met dit gegeven een afscheiding te forceren slaat nergens op. Als Rajoy verstandig was geweest, dan had hij het referendum gewoon als raadgevend referendum moeten laten doorgaan. Geen vuiltje aan de lucht. Maar PP is een corrupte zooi zakkenvullers en machtswellustelingen zoals de VVD en de PSOE, links lullen rechts zakken vullen PvdA

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.