Winnaar Tsjechische verkiezingen kiest voor koers-Orbán: “Ik wil in de EU immigratie bestrijden”

Het Oost-Europese / Midden-Europese pact begint steeds duidelijker vormen aan te nemen.

Onlangs won in Oostenrijk rechts de verkiezingen. Zowel de grootste partij van het land, de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz, en de FPÖ zijn euro- én immigratiekritisch. Brussel kan zich dus opmaken voor behoorlijk wat kritiek vanuit Wenen van nu af aan.

Oostenrijk zal daarbij vrijwel zeker een koers varen die te vergelijken is met die van Hongarije onder haar charismatische leider Viktor Orbán. De Hongaarse premier staat bekend als een fel criticus van de manier waarop Brussel steeds meer macht naar zie toetrekt én onbeperkte immigratie oplegt aan alle lidstaten. Kurz en Orbán zijn wat dat betreft ideologische bondgenoten — bondgenoten waar de EU nu al genoeg van heeft.

Ook Polen verzet zich al tijden tegen de Europese immigratiepolitiek. Net als Hongarije en nu ook Oostenrijk heeft dat land helemaal geen trek in open grenzen en een continue staat van ‘verandering.’ Polen zijn trots op hun land en cultuur. Dat die evolutionair verandert, soit, maar opgelegd van bovenaf, en dan ook nog eens door het gehate Brussel? Nee, dank u.

Hoewel Brussel nu al klaar is met die drie landen komt er nog eens een derde immigratie- en EU-kritisch land bij: Tsjechië. Op 20 en 21 oktober (gisteren en eergisteren) mochten Tsjechen stemmen. Dat deden ze massaal op ANO 2011 van Andrej Babis. Zijn partij ontving 29,6 procent van de stemmen, wat neerkomt op 78 zetels in het 200-zetels tellende Tsjechische parlement.

En nee, daar zal Brussel allerminst blij mee zijn. Babis is namelijk helemaal niet gediend van de beslissingen die Brussel dag in, dag uit maakt. Hij heeft dan ook al aangekondigd dat hij naar de Europese instanties zal stappen om daar luidkeels te verkondigen wat er moet veranderen. En snel een beetje.

Het belangrijkste thema is, wat Babis betreft, “een oplossing op het gebied van migratie, de strijd tegen immigratie.” Daarbij kijkt hij niet alleen naar de landen van de Visegrádgroep — Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen — maar ook naar, jawel, Oostenrijk. Volgens hem is een bondgenootschap met Sebastian Kurz namelijk niet meer dan logisch. “De Visegrad-groep heeft verdere bondgenoten nodig, we hebben Oostenrijk en andere landen nodig, in de Balkan, Slovenië, Kroatië of misschien wel andere.”

Hoewel veel Nederlanders ongetwijfeld nog nooit van Babis gehoord hadden tot vandaag wordt hij in Tsjechië zelf vergeleken met Donald Trump. Ook hij is een miljardair én een echte populist. Oh ja, en hij is ook nog eens kritisch op immigratie (zoals de citaten hierboven bewijzen) én alles behalve politiekcorrect. Nee, dat betekent niet dat hij ‘extreemrechts,’ linkse meelezers, dat is hij zelfs helemaal niet. Hij wil bijvoorbeeld met alle partijen praten om een coalitie te vormen behalve met de échte extreemrechtse partij in Tsjechië.

Opvallend genoeg — nou ja, opvallend: ergens best wel logisch — hebben zowel de Christen-Democraten als de Sociaal-Democraten samenwerking met Babis al uitgesloten. Dat is wat merkwaardig omdat die partijen echt een enorme nederlaag geleden hebben en dus best iets minder arrogant mogen zijn. Zo moesten de Christen-Democraten genoegen nemen met een magere 11,3 procent van de stemmen en de Sociaal-Democraten zelfs met 7 procent. Net als in Nederland zijn Tsjechische sociaaldemocraten nu dus een marginaal partijtje geworden.

Veel van die kiezers van de christendemocraten en de sociaaldemocraten zijn uiteindelijk terechtgekomen bij Babis. Hij beloofde kiezers dat hij de belastingen zal verlagen, de Europese grenzen zal dichtspijkeren zodat geen enkele ‘vluchtelingen’ Tsjechië binnenkomt, én dat hij zijn land “als een bedrijf zal besturen.” Klaarblijkelijk hadden zijn landgenoten daar wel oren naar.

En Brussel? Daar zijn ze ongetwijfeld weer depressief. Maar ja, dat is over het algemeen natuurlijk goed nieuws voor de gewone man.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. henk vintage

  Oost- en midden Europa onderkennen het moslim gevaar.
  Nu de wegkijkers in het westen nog.

 2. Ritter

  De (illegale) massa immigratie (onder het mom van z.g “vluchtelingen”) is een van de grootste bedreigingen voor de identiteit van de Europese landen.

  Want de ervaring van 50 jaar massa immigratie uit de islamitische landen leert dat de meeste moslims niet integreren maar hun islam meenemen naar Europa en daaraan vasthouden.

  Dat betekend in de praktijk meer moskeeën; meer islamitische scholen en universiteiten; meer eerwraak; meer vrouwenbesnijdenissen en kinderhuwelijken en zelfs de invoering van Sharia rechtbanken voor burgerlijk recht zoals in Engeland.

  Kortom 1+1=2 ( meer massa immigratie betekend meer islam en meer islamisering van Europa)
  ———-
  ‘Achter islamisering zit een plan’

  “,Vergelijk Nederland in de jaren 80 met nu”, zegt politicologe en juriste Machteld Zee, die promoveerde op een onderzoek naar shariarechtbanken. ,,Dan zie je de toegenomen invloed van de islam overal. Vanuit Saoedi-Arabië en andere landen is de wereld overspoeld door duizenden imams, lesboeken, moskeeën en enorm veel geld.”

  In nog geen 150 pagina’s schetst Machteld Zee (32) de achtergronden van het moslimfundamentalisme, dat ook in westerse landen wortel schiet. Heilige Identiteiten: op weg naar een shariastaat? is een analyse van de problemen van de multiculturele samenleving.”

  https://www.ad.nl/nieuws/achter-islamisering-zit-een-plan~a88e1806/

 3. Nasrani

  Geweldig nieuws! Europa komt wellicht tot bezinning onder leiding van Oost-Europa en ziet het gevaar van de islam. Van Nederland met dit islam-knuffelende kabinet hoeven we nog niets te verwachten.

 4. Bloem

  In Oost-Europa hadden ze al langer ervaring met dictatuur. Daar hebben ze er geen trek meer in en kiezen ze voor vrijheid en vrijheid van meningsuiting.

 5. Duckday

  Wat zijn we blij het voormalig Oostblok er bij En Nederland blijft maar knuffelen en ontkennen

 6. Christina

  Slijmjurk Trutte en adolfina merkelina kunnen hier wat van leren de landverraders!!
  Maar die worden op de een of andere manier beter van al die handophoudende parasieten, maar vergeten dat als die moslimtroep de overhand krijgt zij als eerste aan de beurt zijn, nu is dat minder erg, maar wij de westerlingen zijn dan ook de sjors bij die holbewoners met baard en nachtjapon!!

 7. Punt50

  Erg prettig dat tegenvuur uit die landen. Als het maar niet zo is dat wij dan die knakkers opgedrongen krijgen.. Dit vanwege rubberen markie’s slappe knietjes.

  1. Ni28

   Die tegenvuur is niet verwonderlijk. Al die landen hebben altijd het onderspit gedolven en hoopten met hun EU lidmaatschap volwaardig te worden. Het tegendeel is waar, Brussel had alleen maar nieuwe landen nodig om hun spullen kwijt te raken. Dat gebeurd nu met tweederangs producten zoals laatst al bleek. Daar zouden moslimmigranten nu bij komen. Die landen voelen zich nu weer als tweederangs weggezet. En daar bedanken zij voor. Het is wel eerlijk om te vermelden dat het ook aan die landen zelf ligt dat ook zij niet genoeg voor doen. Er heerst een van de regen in de drup gevoel. Eerst Moskou en nu Brussel, wij hebben niets te vertellen.

 8. Florissa

  Gewoon een zaak van helder denken ,dat kan die sesamstraat generatie van hier niet meer.

 9. Kodi

  30 jaar geleden tijdens de Koude Oorlog kwam het (rode) gevaar nog uit het oosten van Europa. Hedentendage komt de bevrijding uit het oosten van Europa.

  1. Zweedse kok

   Uit de geschiedenis blijkt dat bevrijders 3 zaken brengen : Geld, goederen en vrijheid.
   Ben benieuwd, vrees het tegenovergestelde.

 10. Two Ravens Black Kettle

  De toekomst van het Verlichte Joods-christelijk-humanistisch Europa ligt in Midden- en Oost-Europa met wellicht een kleine West-Europese refugium rondom Kopenhagen,
  West- en Noord- Europa is bezig met collectieve zelfmoord. Blanke enclaves voor de EUSSR über-rijken omringd door oneindige middeleeuwse banlieues waar de wet van Mohammed geldt.
  De van aars tot huig gecastreerde Kaaskop vindt het kennelijk allemaal best; na mij de zondvloed en laat het kroost maar verrekken tussen de puinhopen aangericht door deze zelfzuchtige, zieltogende Generatie-Virtue Signalling.
  Niks gepresteerd
  Louter geplunderd, afgebroken en gekropen.

 11. Ni28

  De gerenommeerde partijen hebben nu ook in Tsjechië verloren. En hoe! Er is behoefte aan nieuwe politiek de oude partijen hebben gefaald. Zij hebben het vooral op de man gespeeld(Babis, die in een corruptie affaire verstrikt is geraakt) en niet op eigen programma. Alleen de als tweede partij geëindigd heeft vastgehouden aan haar idealen en dat is hun redding geweest al was het alleen in Praag zelf. Babis is ondanks alles een populaire man die in de vorige regering als minister van Financiën het land behoorlijk opgekrikt heeft en zo dat het land bijna niets heeft gevoeld van de crisis die wij hier hadden. Het is tenslotte een succesvolle zakenman. Hij wilt niet uit de EU maar wilt ook geen euro die als een splijtzwam Europa heeft verdeeld. En hij wilt geen quota’s over moslim immigranten. Alle partijen hebben zich voor de verkiezingen uitgesproken dat zij met hem niet zullen regering vormen. De meeste partijen zijn daarvoor gestraft door de kiezer en nu zouden zij terug moeten krabbelen. Het vormen van de regering wordt niet makkelijk voor hem. Hij zelf is ook niet makkelijk, hij vertoont autocratische trekjes. Nu zal de tijd van de waarheid uitbreken nu zijn partij de eerste viool gaat spelen. Voor Brussel is het de volgende waarschuwing. Er vormt zich een machtsblok binnen de EU. Gaat Brussel het weer negeren en op oude voet doorgaan of gaan zij eindelijk luisteren naar wat de burger wilt?

 12. Ecoshaarlem

  Al onze ( door ons niet democratisch ) vertegenwoordigers in Brussel, moeten eens een maand stage gaan lopen in Oost Europa, kunnen zij heel wat leren, en dan ook eens onze belangen gaan vertegenwoordigen in Brussel!

 13. corfo

  Voor de Knoppers, Doppers, Guusjes, Beukenootjes, Neworders enz. onder ons zijn dit wel héél afgrijselijke tijden natuurlijk.
  En nóg hebben die wegkijkers niet in de gaten dat zij aan een dood paard zitten te trekken, zielige personages !!

 14. sjun

  Andrej Babis komt over als een verstandig man met visie. Dat zullen de Tsjechen ook gedacht hebben.

 15. mening66

  Het begin is er en hopelijk komen er meer landen in verzet tegen de EU dictatuur.
  Van Oostenrijk had ik dit niet zien aankomen.
  Maar gelukkig is er weer een kleine verandering gaande.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.