2018 de stijd tussen VR en AR!

2018: virtual reality vs augmented reality

Alles wijst erop dat 2018 het jaar gaat worden van de clash tussen virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Een interessante stijd met grote belangen, want verschillende grote techreuzen hebben een kant gekozen en staan daarmee niet alleen als concurrent, maar ook als richting lijnrecht tegenover elkaar. Want daar waar bedrijven als Samsung, HTC en Sony volledig inzetten op VR, heeft Apple uitgesproken de toekomst te zien in AR. Er is daarom al maandenlang discussie of de twee reality systemen naast elkaar kunnen blijven bestaan, of dat er uiteindelijk 1 overblijft.

Wat is het verschil?

Zowel met virtual reality als met augmented reality kun je een virtuele wereld creëren. De eerste (VR) als een 360 graden wereld om je heen, die zichtbaar is met behulp van een vr bril. De ander (AR) projecteert virtuele elementen in de werkelijke wereld met behulp van een smartphone of ook een slimme bril. Waarvan het meest recente voorbeeld het spel Pokemon Go is. Daarnaast wordt er voor AR voorspelt dat deze techniek veel breder inzetbaar wordt voor bedrijven dan VR. Nu zijn de meest gebruikte applicaties van beide systemen nog met name gericht op video content en games, maar AR kan ook via een bril ingezet worden om live als je door een winkel loopt aanbiedingen te tonen, te communiceren via social media of zelfs een ondertiteling te laten zien bij het praten met iemand in een andere taal. Ontwikkelen voor virtual reality is ook een stukje moeilijker omdat je een gehele nieuwe wereld moet creëren. Het grote voordeel daarvan is wel dat de gebruiker zich geheel kan onderdompelen in een andere omgeving. Onderstaande video legt het verschil nog makkelijker uit.

Wie gaat de stijd winnen?

Dat is nog lastig te voorspellen, wel wordt er fors geïnvesteerd in beide systemen. Zo heeft Apple bijvoorbeeld haar nieuwste vlaggenschip de iPhone X reeds voorzien van een 3d camera op de achterkant, zodat hier in de toekomst AR apps gebruik van kunnen maken. Het is al mogelijk om een 3d opname te maken van je woonkamer, om deze vervolgens via de Ikea app opnieuw in te richten. Aan de andere kant heeft Mark Zuckerberg de CEO van Facebook en eigenaar van het bedrijf Oculus deze maand bekend gemaakt dat hij 1 miljard mensen aan een vr bril wil helpen. Het lijkt er echter wel op dat meer grote techbedrijven eerst de kant van virtual reality op gaan, voordat AR of zelfs Mixed Reality aangepakt wordt. Met wereldwijd al meerdere miljoenen vr brillen verkocht, heeft virtual reality een lichte voorsprong. Ook is deze techniek al veel meer bekend bij het grote publiek, daar waar augmented reality nog heel veel aan bekendheid moet werken.

Samsung vs Apple

De twee grootste mobiele tech bedrijven ter wereld zijn natuurlijk Samsung en Apple, zij domineren de markt nu al jaren en beconcurreren elkaar o.a. met de krachtigste en mooiste smartphones. Beide zien ook grote toekomst in de virtuele wereld, maar zoals eerder gemeld staan ze hierin lijnrecht tegenover elkaar. Samsung heeft namelijk al sinds de komst van de Galaxy S6 een halve vr bril geïntroduceerd samen met Oculus, hiermee kun je in combinatie met een Galaxy smartphone van het type s6 of hoger een complete virtual reality bril maken, waarbij het beeldscherm van je toestel fungeert als kijkscherm. Inmiddels zijn er al meer dan 5 miljoen van verkocht. In tegenstelling tot Apple die niet voor deze techniek gaat, maar al sinds de lancering van de iPhone 7 heeft laten doorschemeren te gaan investeren in augmented reality. Wie deze stijd gaat winnen, dat bepaalt de consument. Want hoe grote de fanbase voor 1 van de 2 systemen. Hoe groter het commercieel succes zal zijn. Voorlopig gaan ze nek aan nek en zullen de komende jaren een spannende stijd laten zien. Waar de gebruiker als lachende derden uit zal komen, door de forse investeringen in deze mooie technieken.

Bronnen voor dit artikel:
https://www.iphone-x.nu
https://www.virtualrealitynow.nl


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.