Bam! Ook rechter oordeelt dat illegale haatmoskee in Haagse boekhandel weg moet

Bam! Ook rechter oordeelt dat illegale haatmoskee in Haagse boekhandel weg moet

Dus gaan jullie er nu ook echt eens iets aan doén, Gemeente Den Haag?

Een Haagse boekwinkel en de Gemeente Den Haag strijden er al een halve eeuwigheid over: mag de boekwinkel nu wel of niet preken binnen haar muren houden? De islamitische boekhandel meent natuurlijk van wel, maar de gemeente van niet: volgens hen is het in strijd met het bestemmingsplan, waarin staat dat het pand uitsluitend voor 'bedrijfsmatige activiteiten' gebruikt mag worden, en dus niet voor sociale of religieuze, waaronder een moskee natuurlijk zou vallen.

Qanitoen, de stichting achter de winkel, is zich echter van geen kwaad bewust: volgens hen is het geen moskee en bidden bezoekers gewoon eens samen. "Als christenen voor het eten bidden, is het toch ook niet meteen een kerk?" kwamen ze mee aanzetten. Daarbij slaan ze de plank natuurlijk volledig mis: waar bidden voor het eten slechts een 'bijzaak' is voor christenen - ze komen uiteindelijk samen om te eten - is bidden bij deze lui een doel an sich, ze komen daarvoor speciaal naar de geïmproviseerde haattoko. En haat wordt daar zeker gepredikt: de beruchte haatimam Fawaz Jneid, die gelukkig inmiddels een gebiedsverbod - wat hij vandaag nog aanvocht - voor deze wijk heeft, kwam er regelmatig over de vloer om zijn onverdraagzame verhalen te delen. Men kwam van heinde en ver om zijn salafistische preken aan te horen: als dat geen moskee is, weet ik het ook niet meer.

Ondanks dat de gemeente al tig keer duidelijk heeft gemaakt dat zulke praktijken in dit pand niet toegestaan zijn, zijn de hondsbrutale salafisten gewoon doorgegaan met het organiseren van bijeenkomsten. De rechter moest er nu aan te passen komen om te bepalen of er eindelijk daadwerkelijk iets tegen die lui gedaan mag worden. En er is goed nieuws: dat mag! Lees maar mee:

Een boekwinkel in Den Haag mag niet meer gebruikt worden om gebedsdiensten in te houden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag in een kort geding bepaald. Het pand is eigendom van de islamitische stichting Qanitoen.

Volgens de rechter is het gebruik als gebedsruimte niet in overeenkomst met de bepalingen uit de erfpachtakte. Het pand, gelegen aan de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier, mag alleen als bedrijfsruimte worden gebruikt.

Omwonenden hadden geklaagd over het feit dat er diensten plaatsvonden. De gemeente spande een kort geding aan om af te dwingen dat Qanitoen de diensten zou staken. Voor elke dag dat het verbod wordt overtreden moet de stichting een bedrag van 5000 euro betalen, besloot de rechter.

Goed, idealiter zou de toko natuurlijk per direct gesloten zijn, zodat ze noch boeken, noch preken verkopen kunnen. Die boete zal zijn uitwerking echter ook wel hebben, ervanuitgaande dat ze ook weer niet zóveel winst per dag maken op die boeken. Nou ja, tenzij er natuurlijk weer eens een mysterieuze investeerder verschijnt, zoals wel vaker gebeurt in die kringen...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer