'Allahu Akhbar' roeper pleegt aanslag in New York City: minstens 8 doden

Geen categorienov 01 2017, 8:00
Het is weer zover.
Gisteravond laat pleegde een extremistische islam een vreselijke aanslag in New York City. De gek in kwestie reed met een vrachtwagen(tje) bewust in op onschuldige mensen die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Acht van hen moesten dat met de dood bekopen, minstens elf mensen raakten gewond.
Vijf van de doden kwamen uit Argentinië en één uit België, aldus de Associated Press. Wat de gewonden betreft: vier van hen waren docenten en (hun) leerlingen. Eén van de leerlingen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Onmiddellijk na de aanslag werd de dader gearresteerd. Hij sprong namelijk met imitatievuurwapens uit zijn voertuig, waarna hij werd neergeschoten door de NYPD (New York Police Department). Het zal niemand verbazen dat het om een extremistische islamist gaat. Tijdens zijn aanslag riep hij, en dit zal helemaal niemand verbazen, "Allahu Akhbar" om even duidelijk te maken dat hij deze walgelijke misdaad vanuit zijn zieke ideologie -- het islamistisch extremisme -- pleegde.
De naam van de dader is Sayfullo Saipov. Hij komt oorspronkelijk uit Oezbekistan en is géén Amerikaans staatsburger. In 2010 kwam deze moordenaar naar Amerika met behulp van een zogenaamde "green card," een verblijfsvergunning voor langere tijd. Dat was dus toen Barack Obama nog president was. Sindsdien werkte hij (onder meer) als chauffeur voor Uber.
Je moet er niet aan denken dat je als onschuldige Amerikaan ooit bij deze gek in de auto hebt gezeten. Toch is dat verschillende mensen -- misschien wel honderden! -- overkomen. Het bedrijf zelf heeft laten weten dat tijdens de backgroundcheck die Uber-chauffeurs moeten ondergaan uit niets bleek dat Saipov totaal geflipt was.
Saipov had handgeschreven brieven bij zich waarin hij duidelijk maakte dat hij loyaal is aan ISIS. De brieven waren in het Arabisch. Ook lag er een ISIS-vlag in zijn wagen.
Zoals altijd in dit soort gevallen riep de gouverneur van New York heel snel na de aanslag dat het om een "eenzame wolf" gaat. Je wordt er niet alleen moe van om dat steeds weer te horen -- er zijn blijkbaar nogal wat eenzame wolven in de wereld -- maar het slaat ook nog eens nergens op. Deze gek liet zich duidelijk inspireren door het zieke ISIS, keek ongetwijfeld ISIS-videos, las de extremistische 'literatuur' van de organisatie, en -- jawel -- de kans is groot dat hij ook actief was op diverse Internetfora voor extremisten en fundamentalisten.
Dat blijkt namelijk steeds weer het geval te zijn na zo'n aanslag. De politie doet onderzoek en wat blijkt: ach got, er waren wel degelijk "tekenen" dat de dader radicaliseerde. "Als de autoriteiten maar beter hadden opgelet en hadden ingegrepen had het voorkomen kunnen worden." Dat is steeds weer de conclusie.
Maar ondertussen zijn er wel acht onschuldige mensen vermoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten