Beltoon dat ‘Allahu Akbar’ roept zorgt voor ontruiming van treinperrons in België

We leven in tijden waarin alles met terrorisme te maken heeft zorgt voor flink wat spanning bij mensen. In Nederland hebben we de laatste jaren geen terroristische aanval gehad, maar in het buitenland is men erg op zijn hoede. Dat zorgt voor gespannen situaties.

In angstige tijden worden gevaren en angst gepersonificeerd. Gevaar krijgt stereotype symbolen en er worden karikaturen gecreëerd, zodat gevaar vroeg herkend kan worden. Zo is er in België een aantal perrons ontruimd en is het treinverkeer stilgelegd nadat een ringtone ‘Allahu Akbar’ door de ruimte blerde.

Een agent in burger heeft alles zien gebeuren en had de mannen al in de gaten die vrienden waren van de persoon van de desbetreffende mobiele toon. Toen de ringtone afging werden de alarmbellen geslagen en werden alle voorzorgsmaatregelen in gang gezet:

Het treinverkeer werd stilgelegd en beide perrons werden ontruimd. Een zoekactie leverde niets op. ,,Er is geen sprake van een directe dreiging’’, verklaart de politie. ,,De collega heeft gedaan wat hij moest doen, maar waarschijnlijk gaat het om personen die hun geloof heel direct uiten’’. Wel werd een illegaal aangehouden, maar uit camerabeelden bleek de man niets met het voorval te maken te hebben.

Het is logisch dat er zo veel emoties zijn bij dit soort gebeurtenissen, al is de directe vertaling ‘Allah is groot’ niet gelijk een dreigende zin. Het is een symbool geworden van terrorisme en zo is dat ook bekend bij de bevolking. De karikaturen zorgen hierbij voor een dreigend gevoel dat gelinkt wordt aan terrorisme. Daar moeten we op letten, maar je kan in deze tijden logischerwijs niet voorzichtig genoeg zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Peter Loosduinen

  ik heb aan de Kinderombudsman gevraagd om met vertegenwoordigers van de Ware Islam op zoek te gaan naar een nieuwe kreet.
  De kindertjes in ons land schrikken zich een hoedje wanneer ze Alloehaa Akbar horen.
  De overheid dient deze kreet te verbieden omdat de gewone Nederlander hier bang van wordt.

 2. sjun

  De kreet kan natuurlijk ook bewustmakend ingezet worden: http://tinyurl.com/ybm37q9p

 3. Peter Loosduinen

  sjun komt met een geweldig filmpje dat het waard is om te zien !!
  De linkse islamknuffelaars kunnen horen wat het betekent om een moskee in je buurt te hebben.

 4. wheelboy

  hahaha lol .Die beltone had ik jaren geleden al allah akbar en dan een mekkerende geit erachter aan whahah . Zelfs Moslims moesten er om lachen toen mijn telefoon keer afging midden op een weekmarkt . Naderhand heb ik er hem maar afgegooid denk dadelijk hoop ruzie .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.