De Telegraaf wordt wakker: Thierry Baudet gaat de VVD — NIET de PVV — leegvreten

Joh. Dat is wel een heel schokkende ontwikkeling zeg.

Bij De Telegraaf lijken ze eindelijk wakker te zijn geworden. Het is journalist/columnist Wouter de Winther namelijk opgevallen dat Forum voor Democratie en Thierry Baudet hun pijlen niet zo zeer op de PVV lijken te richten, maar juist op de VVD. Jawel:

Natuurlijk zijn er VVD-kiezers die het prima vinden wat Rutte en Dijkhoff doen. Geen commotie, geen eigen geluid; gewoon rust en stabiliteit in het landsbestuur. Maar er ligt wel terrein braak, weten ze bij het Forum. Niet voor niets zei Baudet vrijdag tijdens een bijeenkomst van zijn jongerenclub dat het doel was om de VVD onder de tien zetels uit te laten komen. In peilingen gaat zijn partij crescendo, VVD (en PVV en CDA) levert in.

Wie door het ijdele masker van de FvD-leider kijkt, ziet iemand die in het parlement en in zaaltjes voor zijn achterban vlieguren maakt en blijft maken. Op zijn lauweren rusten doet Baudet geenszins, hoewel er natuurlijk geen garantie is op succes.

Vervolgens concludeert hij dat, hoewel VVD’ers Baudet nu nog met enige regelmaat uitlachen, ze een enorme vergissing begaan als ze hem niet serieus blijven nemen. “In de peilingen gaat het Forum inmiddels als een komeet. Het zou VVD’ers zorgen moeten baren,” aldus De Winther.

Daarnaast begrijpt De Winther dat FVD zich eigenlijk niet eens op de PVV richt. Dat is belangrijk omdat steeds meer mensen denken dat FVD een soort van light-versie van Wilders’ club is. Dat is allerminst het geval. Zoals Wilders terecht tegen De Winther zegt heeft hij zijn achterban behoorlijk solide achter zich staan. Daar kan iemand niet zomaar aankomen.

“Ik houd altijd een PVV-verhaal: opkomen voor de gewone man, zijn land en zijn portemonnee. En keihard de islam bestrijden.”

Ondertussen is Baudet vooral bezig om zich als een flegmatieke conservatief neer te zetten; een soort Nederlandse versie van Nigel Farage. Ja, er zijn punten waarop hij en Wilders overlappen, maar ze zijn niet eens bijna gelijk. Mensen die nu die hard PVV’er zijn zullen mogelijk alleen overstappen op FVD als de PVV niet meer bestaat of Wilders de politiek verlaat. Baudet begrijpt dat maar al te goed. En trouwens, zo hij zelf zeggen, de PVV is nog nooit aan de macht geweest en is hét grote probleem dus niet. Nee, dat is juist het partijkartel: VVD, CDA, D66.

Blijkbaar ziet De Telegraaf dat eindelijk ook. Het heeft even geduurd, maar zo heel af en toe bewijzen onze vrienden van de media wel degelijk iets van politiek verstand te hebben. Niet te veel natuurlijk (in zijn stuk haalt De Winther ook weer uit naar Baudet, zogenaamd omdat die bijvoorbeeld te nadrukkelijk indruk zou willen maken op het andere geslacht ofzo), maar wel genoeg om je te doen beseffen: ze zijn daar niet écht competent, maar volstrekt achterlijk zijn ze ook weer niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Guus Geluk

  Inmiddels gaat de PVV onderuit in de peilingen.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/10/peilingen-baudet-eet-pvv-helemaal-leeg-fvd-stijgt-naar-record-van-11-zetels-pvv-daalt-naar-laagste-punt-in-jaren/

  Het lijkt me een kwestie van tijd voor meer PVV-ers het veel geblaat, weinig wol, zat zijn, en eveneens overstappen naar Forum voor Democratie.

  Ondertussen biedt de competente premier Rutte nog steeds een stabiel regeringsbeleid, zoals De Winther aangeeft. Hij is een VVD-er, maar bovenal een briljant manager. Baudet kan niet eens in zijn schaduw staan.

  1. Nederlandse_Patriot

   > Rutte
   > Stabiel
   > Competent

   Choose one. Die woorden gaan niet met elkaar samen. Dankzij onze fijne struisvogel-Nederlanders die constant maar op de VVD stemmen, ook al worden ze er constant door genaaid, gaat dit land gigantisch naar de klote.

   1. Guus Geluk

    De populisten hebben in hun ganse bestaan niets bereikt. Rutte leidde vier jaar een kabinet, loodste het land onder meer door een zware economische crisis en begint nu aan zijn vierde kabinet.

    Dat de VVD de grootste partij is toont aan dat het volk zich niet in de maling laat nemen door de populisten.

    1. Guus Geluk

     Derde.

     1. Ego-non-solus

      Leuke vergissing. Waar het hart vol van is loopt het toetsenbord van over, toch?

     2. Guus Geluk

      Spijker op de kop, Ego non solus.

    2. Nederlandse_Patriot

     “Muh populisme”, “muh Rutte is het beste”. U bent behoorlijk naïef. De VVD is niet de grootste geworden omdat iedereen hen zo geweldig vindt, de VVD is de “ik weet niet waar ik op moet stemmen, dus doe ik maar wat-partij”. Mensen die geen interesse hebben in de politiek, of te lui zijn om zich erin te verdiepen, stemmen VVD. Lekker makkelijk, weet je tenminste waar je aan toe bent. Als dat betekent dat je weer 4 jaar keihard genaaid wordt maakt toch helemaal niks uit? De VVD-stemmer is net een autist: als ze een nieuw gezicht in de politiek zien, worden ze bang en nerveus. Er moet en zal een bekend persoon aan het roer staan, ook al betekent dat de verloedering van ons land.

     1. Guus Geluk

      “De VVD is niet de grootste geworden omdat iedereen hen zo geweldig vindt, de VVD is de “ik weet niet waar ik op moet stemmen, dus doe ik maar wat-partij”. Mensen die geen interesse hebben in de politiek, of te lui zijn om zich erin te verdiepen, stemmen VVD.”

      Dit is onzin. Uit geen enkel onderzoek blijkt zoiets. Wat wel bekend is, is dat de VVD over het algemeen hoogopgeleide kiezers trekt. Evenals de partijen D66 en GroenLinks.

      https://nos.nl/artikel/2163382-jong-of-oud-man-of-vrouw-wie-stemde-op-welke-partij.html

    3. sonar

     Guus Gelu.
     Je hebt helemaal gelijk met jou VVD de grootste ,maar dan in negatieve zin ,VVD betekend Vereniging Van Dieven,wat zij de afgelopen jaren wel bewezen hebben.
     Maar je kan moeilijk anders zeggen als jij bij die club hoort,en met oogkleppen op blijft lopen.

     1. poldi

      Guus Gelukje toch…..heb je wel eens van wishfull thinking gehoord ?

      En heb je wel eens van manipulatieve PVV-downsizing peilingen gehoord ?

      Zolang de verderfelijke islamisering voortwoekert zal de PVV alleen maar groeien.

     2. Guus Geluk

      “En heb je wel eens van manipulatieve PVV-downsizing peilingen gehoord ?”

      Ik begrijp het, de peilingen zijn enkelt betrouwbaar als deze goede scores voor Fvd en/of PVV bevatten.

    4. penis aqua di rosa

     Guus volgens mij ben jij familie van Donald Duck, je kwaakt ook maar wat er voor je snavel komt. De tijd zal het leren, al hoop ik wel dat de ontknoping op tijd komt, nl voor de algehele destructie van Nederland. Ik houd het dus kort, VVD = vereniging voor destructors

   2. Kodi

    ‘Geen netto-lastenverlichting onder Rutte III’

    De lasten voor burgers en bedrijven gaan in de zojuist begonnen kabinetsperiode niet omlaag maar per saldo nog steeds met €3,4 mrd omhoog. Dat blijkt uit de financiële uitwerking van het regeerakkoord die minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

    Als gevolg van het staande kabinetsbeleid van VVD en PvdA zouden de lasten de komende jaren nog blijven stijgen, bij elkaar met €3,1 mrd tot en met 2021. In het regeerakkoord wordt daar een lastenverlichting van €6,5 mrd tegenover gezet. Maar omdat ook de zorgpremies met bijna €5 mrd stijgen als gevolg van de veel duurdere zorg, resteert nog steeds een tegenvaller voor de portemonnee.

    Volgend jaar lastenverzwaring

    Volgend jaar gaan de lasten per saldo nog met €2,1 mrd omhoog, het jaar erna met €3,8 mrd. Pas in 2020 vindt lastenverlichting plaats, maar die slaat vooral neer bij het bedrijfsleven, dat dan €2 mrd incasseert. Per saldo gaan de lasten dat jaar met €1 mrd omlaag. In 2021 stijgt dat tot €1,6 mrd.

    In het regeerakkoord is afgesproken dat de uitgaven in 2021 bijna €8 mrd hoger zullen zijn. Opgeteld bij de lastenverlichting van €6,5 mrd betekent het dat Rutte III zo’n €14,5 mrd van de beschikbare begrotingsruimte opsoupeert. De Raad van State noemt dat in zijn rol van onafhankelijke begrotingsautoriteit ‘fors’.

    Lees verder op Financieel Dagblad (eerst gratis aanmelden).

    De Lagelander

    https://delagelander.nl/geen-netto-lastenverlichting-rutte-iii/

  2. Vit

   Geef nou maar toe dat je eigenlijk om bent en ook FvD stemmer wordt, ik voel het aan mijn water. Geeft niks hoor dat tegenspartelen, dat hebben we allemaal gedaan t.a.v de PVV en VVD natuurlijk.

   1. Guus Geluk

    Nee, Vit, dat gaat ‘em echt niet worden.

    1. Vit

     Ech wel, dit is zo herkenbaar als jij ageert.

     1. Guus Geluk

      Thierry Baudet wordt hier weliswaar binnengehaald als de nieuwe Willem van Oranje, vader des vaderlands; redder van Nederland, maar ik vind het een grappenmaker en ik ga nimmernooit op hem stemmen.

     2. Vit

      Wel een intelligente grappenmaker, net als jij dus.

     3. Guus Geluk

      Je zou hem kunnen zien als een rechtse versie van Alexander Pechtold en daarom ga ik nooit op hem stemmen.

    2. wheelboy

     Wat ik belangrijker vind als hoe iemand reageert of is .Wat zijn standpunten zijn . Domste wat je kan doen is alleen op de man (of vrouw)afgaan . Ik ben geen FvD stemmer .Heb gisteren wel op hun site gekeken wat de partij standpunten zijn en veel ervan vind ik niets mis mee .

     1. Guus Geluk

      Qua standpunten is het een rechtse versie van D66.

  3. chicamo1

   Rutte heeft ontegenzeggelijk humor en dat is zijn kracht. Maar als je het woord blaten gebruikt, dan is dat op Rutte van toepassing, wanneer hij beweert dat we er op vooruit gaan. BTW 50% omhoog op de eerste levensbehoeftes, zorg €300, de energie rekening gaat de pan uit rijzen. De meesten krijgen meer geld in handen, dat er met nog grotere scheppen uitgaat. Dat heet minder overhouden, dus meer zorgen en stress.

 2. CJD

  Uiteindelijk blijft de rechts-populistische vijver waaruit Baudet en Wilders vissen beperkt. Zoveel zullen deze partijen dus niet winnen

  1. wheelboy

   Wat is rechts populisme ? Een CDA wat vorig jaar nog riep het kabinet moet de uitslag van het referendum respecteren .En nu ze in de Pluche zitten zeggen wij Negeren het .Of een Klaver die de messias is van het groene milieu en met een BMW aange kachelt komt .Een Rutte die mij 1000 euro beloofde en me duizenden euros roofde ? Of een PVDA die zij het moet eerlijker .Nou dat hebben we alle gezien !! Die uitspraken rechts populisme maken de media ervan .Iedere partij maakt gebruik van Populisme Of het nu rechts of links is .

 3. Two Ravens Black Kettle

  Ik zal het wellicht niet meemaken maar mocht Baudet er inslagen de dichtgegumde ogen van de deerniswekkende Kaaskop open krijgen en de EUSSR-Soviet-Socialisten van de islamofiele VVD onder de 10 zetels krijgen dan gaat bij mij de duurste fles malt whiskey open.
  En verdient ie een standbeeld op het mediaterrein van de Kartel-NPO woordvoerders in Hilversum.
  Samen met Fortuyn die het slachtoffer werd van de hetze.
  Laten we hopen dat Baudet goed beschermd wordt of gaat worden want de miezerige hyena’s en jakhalzen zijn weer op bloed uit.

  1. Vit

   Ik doe met jou mee, maar dan met twee vingers Drambuie (verticaal).

 4. Ni28

  Het enige wat conventionele partijen tegen FvD kunnen doen is naar het volk gaan luisteren en voor het volk zijn. Met deze regering ziet het niet naar uit dus zal de FvD geleidelijk sterker worden. Deze regering presteert tegelijk te investeren voor de burger en ook hem nog sterker afknijpen. Even de boel sussen voordat de hakbijl valt. Als de oppositie weer lekker in slaap blijft zoals al vier jaar lang gebeurd veranderd hier nooit iets aan. Ook ellende went kennelijk. De Fvd zou nog sneller groeien als zij hun kiezers niet al te grote stappen voorleggen. Daar is de kiezer huiverig voor en langzame stappen geven de tijd om de gewenste koers te bepalen en tegelijk aan wennen.

 5. Ni28

  Geen scheve woord over de VVD is verdacht. De zwarte lijst van de VVD-ers is imposant in negatieve zin met al die criminele geesten achter deze partij.

 6. RobertMarsman

  Wat een vooruit ziende blik toch? Blijkbaar weet iedereen al zo ongeveer hoe we straks gaan stemmen als we dat weer mogen. Baudet heeft de verkiezingen al bijna gewonnen lijkt wel.

  Zou ik je eens vertellen. Ik denk dat het Forum helemaal niemand gaat leeg vreten. Die zetels die ze hebben in de peilingen zijn maar peilingen. Straks als ze gaan debatteren zullen ze dat varkentje wel even wassen. Want zijn verhaal komt leuk over maar bij de interruptie microfoon maakt hij maar een zwakke indruk.

  En goed debatteren is belangrijker dan een sterk verhaal hebben.

  1. denk eens na

   Dan had youp v/h hek minister president geweest, denk zelf dat hoe groter het bord voor je kop dan maak je kans.

   1. RobertMarsman

    Het is maar de vraag of wij Nederlanders inderdaad verandering willen. Ik denk dat wanneer je het aan de gemiddelde Nederlander vraagt dat we liever hebben dat problemen worden opgelost ipv dat we het systeem veranderen zoals Baudet dat voor ogen heeft.

    Wat Nederlanders liever willen is minder bemoeizucht vanuit de EU en minder islam. Wat ook de twee hoofdoorzaken zijn dat onze democratie in het verval is geraakt. Je kan zoveel referendums houden als je wil maar daar zou Nederland niet democratischer door worden zolang Brussel aan de touwtjes trekt.

    Er wordt maar gezegd en gedacht dat Baudet conservatief zou zijn maar dat is hij helemaal niet. Hij wil juist hervormen en dat heeft niets met conservatisme te maken. Wat Fortuijn zei dat was pas conservatisme. Terug naar de jaren 50. en daarmee bedoelde hij natuurlijk niet dat we letterlijk terug moesten naar de jaren 50. Maar hoe de samenleving toen functioneerde was goed. En iets wat goed is moet je behouden of terug halen mocht het verdwenen zijn.

    En dat is pas conservatisme. Vandaar de term conservatisme. Wat goed is behoudt je. Dat conserveer je. Of je haalt iets terug wat goed was en wat zijn nut bewezen heeft.

  2. Guus Geluk

   Het is hoog uitzonderlijk, maar vandaag ben ik het eens met RobertMarsman. Baudet, die zelf zielsgraag houdt van het applaus, heeft het handig aangepakt. Een bloemetje hier; een soldatenpakje daar. Voortdurend de schijnwerpers pakken.

   In het debat is hij echter te licht. Bij het debat met betrekking tot de regeringsverklaring ging hij keer op keer onderuit: onder meer Pechtold en Dijkhoff speelden hem moeiteloos het politieke veld af.

 7. Arnoniemuss

  @Poldi. “Manipulatieve PVV downsizing peilingen”? Waar haal je het vandaan, Poldi? Uit het rijk Fantasia, uit complotdenkers land? Jij snapt volstrekt niets van onderzoekers ethiek, als je denkt dat onderzoekers er als beroepsgroep op uit zijn uitslagen te manipuleren. De hele onderzoeksethiek is doordrenkt van transparantie in werkwijze en het streven naar een zo eerlijk mogelijke weergave van wat onderzocht wordt. Dat is het alpha en omega van hun vak. Ze kunnen er wel eens naast zitten, maar procentueel zitten ze er dan meestal niet ver naast. En zeker de gerenommeerde onderzoeksbureaus, zoals dat van De Hond zijn volledig betrouwbaar en er niet op gericht mensen te misleiden. Zoals je ook weet dat een chirurg er op uit is je leven te redden en niet om je voortijdig om zeep te helpen. Het is niet erg, Poldi, dat je niets begrijpt van het onderzoekersambt. Maar zwijg er dan over.

  1. Vit

   Jezus alweer een nieuwe nick.

  2. sjun

   Na elke onderzoeksopdracht moet ook weer een vervolgopdracht worden binnengeharkt. Dat gaat het handigst door de opdrachtgever tevreden te stellen. Met de juiste vraagstelling kan de beantwoording al een heel eind in de gewenste richting worden gemasseerd. Ik heb overigens nog niet gehoord dat opiniepeilers ook een eed van Hippocrates hebben afgelegd waarop ze aanspreekbaar zijn en vrees dat het met de parate kennis van ethiek ook net even minder gesteld is dan bij de geneesheer.

 8. Ni28

  Bij OpinieZ overigens een goed artikel over de uitlatingen van Baudet die traditioneel door links uit het context gerukt zijn.

 9. nienke

  Ik hoop inderdaad dat de VVD. leeg gevreten wordt, het zal eens tijd worden.

 10. Lex

  Er zullen heus wel een paar PVVers overstappen naar FVD maar geen duizenden.
  Ik ben ook lid geworden van FVD dat koste maar liefst €25,-

  Ik heb dat er voor over evenals de €50,- dit ik jaarlijks over maak naar de PVV.

  Pas als de verkiezingen weer aanbreken dan pas ga is oordelen en beoordelen en kiezen naar wie van de twee mijn stem gaat.

  Thierry Baudet kan nog heel veel leren van Geert Wilders. Thierry Baudet liet zich laats in de hoek lullen door kereltje Pechtold dat zou Geert Wilders niet zo snel gebeuren.

  Kortom het word tijd dat de PVV en FVD gaan samenwerken.

 11. Altea - Hills

  De dag dat de VVD,CDA en D’66 naar de klote zijn geholpen door Baudet met zijn FVD,die dag zal de mooiste in mijn leven zijn.
  Eindelijk wordt Nederland dan weer een land voor de autochtone Nederlander,en alle vreemdelingen die zich niet aanpassen,en na 5 jaar de taal niet kan spreken,terug naar het land van herkomst,want ze mogen vaak blijven omdat hun land z.g.n. in oorlog is,maar bezie het,en dan is die oorlog maar in een klein deel van het land,kijk maar naar b.v.b Syrië.
  Nee,we moeten terug naar ons eens zo mooie Nederland met 10 miljoen autochtonen als inwoners.

 12. Jetske

  Lex
  “Het wordt tijd dat de PVV en FVD gaan samenwerken”

  Dan gaan ze niet doen, dat is al bekend. Het wordt tijd dat Baudet eens
  met zijn eigen standpunten naar voren komt en niet met een paar andere
  woorden, de standpunten van de PVV gebruiken!
  Geert Wilders zou dat omgekeerd nooit doen, ik blijf bij het origineel, hij
  verdient het, Baudet moet zich politiek eerst maar eens gaan bewijzen.
  Op dit moment loopt iedereen als een kip zonder kop achter hem aan!!!

  1. poldi

   JUIST !

  2. Baaz

   Het FVD komt genoeglijk naar voren met haar eigen standpunten. dat ze raakvlakken kent met de PVV is alleen maar mooi meegenomen. FVD zal zich prima staande houden en kent een geheel eigen lijn met ruim voldoende capabele kandidaten die de regeringsverantwoording meer dan voldoende kunnen dragen.

   Baudet zal aan zet zijn, FVD zal winnen.

 13. Baaz

  Thierry Baudet van Forum Voor Democratie (FVD) gaat niet alleen de VVD leegvreten, ze gaan ook het CDA leegvreten. Het (C)DA die het referendum alvast negeert en zich opwarmt aan de arrogantie van de oude politiek die allang dood is.

  FVD gaat aan kop, zij gaan aan het roer van de nieuwe politiek staan en zullen Nederland op koers brengen. Weg van Brussel, weg van de EU en weg van de euro. De euro, de munt die niemand wilde en waar niemand om heeft gevraagd.

  Ik zeg: Weg ermee!

 14. Babaji538

  Ik wil veel van jou geloven, Michael Van Der Galien,
  maar die titel aan de kop van het stuk, gaat er bij mij
  toch echt niet in.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.