Dijkhoff ‘verantwoordt’ zijn democratiehaat: ‘Referenda leiden alleen tot snacken en Netflixen!’

Het gaat vrolijk verder in Den Haag, met nu weer een halfbakken ‘argument’ voor het opknopen van de referendumwet.

Vandaag is de dag waarop de oppositie lang gewacht heeft: het debat waarin Mark Rutte en zijn kompanen hun nachtmerriekabinet mogen verantwoorden, en ze van de Tweede Kamer eens de keiharde waarheid mogen horen.

Eén van de meest desastreuze zaken die dit nieuwe kabinet-Rutte III uitvoert, is natuurlijk het afschieten van het enige middel tot directe democratie dat wij hebben: het raadgevend referendum. Dat uitslagen op basis daarvan keihard genegeerd worden weten we inmiddels al *kuch* Oekraïne *kuch* maar dan nog: laat ons tenminste de illusie hebben dat Den Haag naar ons luistert. Maar nee dus: als het aan Rutte III ligt, is ook dat binnenkort geschiedenis.

Niet zo gek dus dat er aardig wat kritiek op dat punt komt vandaag. De kersverse VVD-fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff, kon dan ook niet anders dan dit punt bespreken. En laten we wel wezen: er zijn best argumenten te bedenken om tegen referenda te zijn – en genoeg punten om vóór te zijn – maar de juiste heeft hij er niet uitgepikt. Nee, volgens hem leiden referenda alleen maar tot meer snacken, meer Netflixen en minder sport. Ja, je leest het goed:

Dijkhoff gelooft niet in referenda. Die zijn slecht voor de besluitvorming. Als hij zichzelf elke avond een referendum zou laten invullen, zou hij naar eigen zeggen elke avond vet eten, veel Netflixen en niet meer sporten. “Terwijl ik weet dat het compromis beter is: gezond eten en af en toe een keer snacken.” Zo’n genuanceerd compromis krijg je volgens hem niet met een referendum.

Dit is natuurlijk een bizarre vergelijking, zeker omdat dit simpelweg niet is zoals de politiek en referenda werken. In de Kamer moet je uiteindelijk ook vóór of tegen stemmen: er is geen optie C, tenzij je je van stemming onthoudt natuurlijk. Er is dan geen ruimte voor compromissen, die Dijkhoff hier aanprijst. Die is er misschien als je huidige plan verworpen wordt en je met iets beters moet komen, maar niét tijdens de stemming zelf.

Maar eigenlijk bedoelt Dijkhoff tussen de regels door natuurlijk gewoon dit: ‘Nederlanders zijn te dom om zelf beslissingen te nemen over hun leven, dat moeten wij doen.’

Het is weer eens een minachting van Nederland van jewelste.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. buitenbeentje

  De tekst onder de foto klopt niet, Dijkhof is geen staatssecretaris (meer)

 2. swetsnek

  Of zoals dijkhofje zo mooi zegt democratie is 50%+1 ja KLaas wen er maar aan dat is inderdaad democratie niet meer en niet minder

  1. swetsnek

   Dijkhoff mijn excuses lol

 3. Ben Zine

  Typische VVD regentenarrogantie. Ik begrijp echt niet dat er nog IEMAND op die partij stemt. Zo zelfingenomen, zo vol dédain voor het volk, zo neerbuigend, zo respectloos… Wat is die VVD toch een incestueus eng clubje.

 4. theboas

  Gezien zn postuur snackt ie meer dab regelmatig,maar ik zou zeggen… ga nog een vrouwtje omverrijden,loser

 5. Two Ravens Black Kettle

  Dijkhof = Dijkstal

 6. Duke

  Ik heb liever een nieuw onafhankelijk orgaan om politici in de gaten te houden. Al die schimmige deals (verdwenen bonnetjes etc.), bevoegdheden overdragen naar Brussel en andere acties die niet door de beugel kunnen, zijn gevaarlijker voor ons land dan wat al die ploflims bij elkaar voor schade kunnen aanrichten.

 7. Marius Feenstra

  Democratie is uit, dus stemmen volgend jaar overbodig.

  1. Top

   Dat is al meer dan 20 jaar overbodig. Mensen letten helaas niet op. Maar met de invoering van allerlei verdragen is het niet de 2e kamer en kabinet, wat de lakens uitdeelt, maar Brussel. Het gaat stiekem, maar het gebeurt. We zijn als volk verraden en Rutte en de rest zijn de perfecte clowns om dit voort te zetten.

 8. Viertel

  Dijkhof is een overschat en over het paard getilde politicus. Arrogant mannetje ook. Hij gaf zijn chauffeur opdracht een vrouw omver te rijden. Aan het asielvraagstuk heeft hij als staatssecretaris niets gedaan. Alles over de heg geflikkerd op het erf van de gemeenten. Zo hield de bebaarde houten klaas tijd over om spelletjes te spelen in TV-programma’s.

 9. chrism

  ik wil de 4 partijen aanklagen , voor het negeren van de democratie , voor de machtswellust die ze denken te bezitten .

  En als ze denken hoe geweldig ze wel niet zijn , nou dat hebben ze dan mis , want ze zijn te laf en dom om in conclaaf te gaan met de echte burger en dan bedoel ik de burger die wel zijn mond opentrek en geen klapvee .
  U weet toch toen Rutte met de Groningers sprak ?
  Hij stotterde bij het leven en was erg angstig .

  1. swetsnek

   Tja begin een referendum hahahaha o nee daar hebben die teddyberen een hekel aan lol

 10. denk eens na

  Klaas net op tv gezien hij begint aardig rutte trekjes te vertonen,.

 11. meijer61200

  De ware aard komt al snel boven bij deze man! Meer durf ik niet te schrijven, want straks probeert hij mij ook overhoop te rijden in zijn BMW. Daar heeft hij geen moeite mee zag ik in het recente verleden. Dus verder ben je lief hoor, en pas je prima in dit zooitje ongeregelde nitwitten.

 12. Becker

  “Dijkhoff gelooft niet in referenda. Die zijn slecht voor de besluitvorming.”

  Ja, dat ook, maar ze zijn vooral slecht voor de democratie.

  1. Baaz

   Welke democratie?

   Demos = Volk
   Cratie = Heersen

 13. Blue monday

  Als democratisch instrument ben ik voor een referendum.

  Helaas zijn we als volk erg beïnvloedbaar en is de einduitslag niet tot stand gekomen door ratio.

  In de UK is ondanks de massale feitendraaierij en pure leugens van de tabloids een kleine meerderheid voor de Brexit.
  deze tabloids zijn allen in het bezit van 4 steenrijke magnaten die eerst May in het zadel hebben geholpen en de Engelse gewonen man de Brexit door de strot hebben gedrukt.

  Een historische fout….maar de UK zal binnen nu en 20 jaar wel met hangende pootjes bij de EU aankloppen vermoed ik

  1. Punt50

   @ Blue monday

   Volgens uw soort mensen is er toch niets aan de hand in medialand? En nu krijgen ze van u de Zwarte Piet voor Brexit. Leg eens uit…

   De UK gaat nooit meer bij de EU aankloppen. Dream on.

  2. Becker

   De Brexit was een pijnlijke illustratie van de rampen die referenda kunnen veroorzaken.

   Referenda worden altijd gekaapt door populisten die in hun element zijn als complexe politieke vraagstukken worden teruggebracht tot een simplistisch ja of nee. Dan is misleiding van het volk relatief makkelijk omdat de suggestie wordt gewekt dat de werkelijkheid echt zo simpel is.
   In de Brexit kregen de populisten hun kans: populistische leugenaars als Johnson en Farage misleidden het Britse volk en die zitten nu met de gebakken peren.
   De economische ramp is niet te overzien en politiek ligt Engeland volledig op zijn gat. De afscheiding van Schotland is slechts een kwestie van tijd en het land is volledig stuurloos.

   https://www.theguardian.com/business/2017/oct/24/the-brexit-economy-the-storm-clouds-are-gathering

   1. Punt50

    Ik vroeg u niets brouwensteinhuttendoperwtkogelbertzweedsekok.

    1. Becker

     Inhoudelijk nog iets te melden?

     🙂

     1. Punt50

      Donder nou eens op brutale klootzak. Telkens hier terugkeren onder een andere nick nadat je weer een schop onder je hol kreeg van de redactie. Het kwartje wil niet vallen hè hoe debiel je bent.

   2. Ni28

    Dopper, waarom heb je het nooit over Zwitserland? VK met hun interne problemen is geen goede voorbeeld maar verder komen de referendahaters niet. Goedkope truc. Net of alle Zwitsers allen maar Netflixen zoals die domme Dijkhoff beweert.

 14. Vit

  Als het niet zo triest was zou je hierom wel kunnen lachen.

 15. Ni28

  De VVD heeft een arrogante partijleider ingeruild voor een nog arroganter type. Ongelooflijk, wat een ongepaste gedrag bij het beantwoorden van de vragen. Op deze wijze wordt het wel een nepparlement. Een serieuze antwoord was er nauwelijks bij.
  En de regering lacht mee. Lager kunt je niet vallen.

 16. Baaz

  Het is een kwestie van tijd. Het Forum Voor Democratie (FVD) gaat die tijd gebruiken om de strop om de nek van de oude politiek te leggen. Zijzelf zullen de schuifknoop aantrekken, door arrogantie, nepotisme, kartelafspraken, leugens en vasthouden aan antieke politieke uitgangspunten.

  De burger wil directe invloed en pikt het niet langer dat ze wordt genegeerd en besodemieterd. Rutte III is een gedrocht dat zo snel mogelijk vervangen moet worden door de politiek 2.0 waardoor de burger het voor het zeggen krijgt. Demos = volk | Cratie = Heersen.

  1. Ben Zine

   Baudet werd gewoon weggelachen… Hoe respectloos kun je zijn naar een volksvertegenwoordiger toe ? En onze eeuwig grijnzende Kukident premier hangt achterover met een blik van: “Het zal mij allemaal worst wezen, als ik straks Juncker maar op kan volgen. Dan is mijn kostje gekocht.”
   Natuurlijk weer grappend, grollend en giechelend met zijn holmaatje Zijlstra. Als er IEMAND beantwoordt aan het beeld van een carrièrepoliticus, dan is het wel Rutte. Aan alles straalt van die man af dat het wel en wee van de Nederlandse burger hem NIETS kan schelen. Hij heeft geen kinderen, geen vrouw, geen gezin, geen verantwoordelijkheid, en je ziet hem gewoon denken: “Krijg toch lekker met z’n allen de hik” ! Wat een kwal van een vent is het toch. Ik haat weinig mensen, maar Rutte is er een van.

   1. Marija

    Ja veel goede manieren zie je niet in de kamer als er iemand aan het woord is.
    De stomkoppen spelen met hun phones en zitten denigrerend te smoezen en te gniffelen met elkaar. Het is een beschamende vertoning en de kamervoorzitter zou daar eens wat van moeten zeggn.

  2. Marija

   Rutkop ziet de bui al hangen en vraagt de oppositie om met hem samen te werken, ik zou zeggen:
   WILDERS GRIJP JE KANS.

 17. Baaz

  Wilders veegt volledig de vloer aan met Rutte III

  https://www.youtube.com/watch?v=bVE9jiwz4NY

 18. WWW

  Iedereen doet net alsof het referendum over de Oekraine een mislukking was.
  Ik vind het echter een groot succes. Met dat inlegvelletje zorgen we er wel voor dat dit corrupte land niet bij de EU komt en dat we niet met Rusland oorlog hoeven te voeren wanneer het uit de hand loopt.Daarnaast ook minder geld naar die bodemloze put.
  Het is gewoon een uitstekend resultaat en zeker geen mislukking.

 19. fusilier

  Dijkhoff denkt even met zijn nep humor tegen Baudet , iedereen aan het lachen te krijgen. Respectloos ventje met zijn driedelig nep kostuum.Reken er maar op dat Baudet dat niet vergeet.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.