Goed gedaan, Mark! Internationaal onderzoek: ‘Nederlandse jongeren weten eigenlijk niets over democratie’

Nederlandse jongeren – u weet wel, de mensen die dit land ooit draaiend zullen moeten houden – weten in vergelijking met jongeren in andere Europese landen dieptreurig weinig over democratie, politiek en onze normen en waarden in het algemeen.

Nederland gaat een trieste toekomst tegemoet. De waarden waarvoor vele generaties gestreden hebben en gestorven zijn – democratie, burgerparticipatie, politieke betrokkenheid – sterven een stille dood onder de nieuwe generaties. Dat valt te concluderen uit een groot, internationaal onderzoek waarbij gekeken werd hoeveel scholieren nu eigenlijk weten over hoe hun landen in elkaar zitten. De resultaten zijn om te janken, en al helemaal in Nederland.

Vergeleken met jongelui in andere Europese landen weten onze leerlingen namelijk bijna niets. “Totale desinteresse”, noemt een docent geschiedenis en maatschappijleer het. Sterker nog:

“Leerlingen uit 6vwo kennen het verschil tussen parlement en regering soms niet eens”

Aldus dezelfde docent, die de wanhoop aardig nabij lijkt te zijn. Gek is dat niet: volgens hem interesseren leerlingen zich tijdens excursies naar de Tweede Kamer nog het meeste voor de McDonalds tegenover het Binnenhof. “Ze vinden het verschrikkelijk”, vertelt hij.

Het probleem zit hem natuurlijk in de tijd die besteed wordt aan dit soort algemene vorming op scholen: die is, in ieder geval tot de bovenbouw – waar ze dan eindelijk iets, maar ook niet zo veel, leren bij maatschappijleer – gewoon nul. In de onderbouw moeten jongeren het dus zelf maar uitzoeken, wat natuurlijk niet bepaald stimulerend is voor zaken als interesse voor politiek. In de bovenbouw ben je in feite al te laat, zeker als ze van huis uit weinig meekrijgen over zulke onderwerpen. En dat is helaas steeds vaker het geval: je kind zulke dingen bijbrengen lijkt tegenwoordig wel een misdaad te zijn geworden: je zou er maar op betrapt worden vaderlandslievend te zijn hè!

Wat dat betreft is het dan ook een opluchting dat het derde nachtmerriekabinet van Mark Rutte gedwongen is tot het besteden van aandacht aan zaken als het volkslied, na jaren van verwaarlozing van alles wat Nederlands is. Dat gaat echter nog lang niet ver genoeg: zonder echte, frequente lessen – juíst al in de onderbouw – over dit soort onderwerpen blijft het nooit hangen. Maatschappijleer uitbreiden naar die eerste jaren is dan ook wel het minste wat we kunnen doen – al is het zowaar informatief maken van dat vak ook geen slecht idee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ni28

  Na jarenlang Rutte vergeet je snel wat democratie is. Liegen en bedriegen leert makkelijker.

 2. HW

  Om iets over democratie te weten, moet je er wel in grootgebracht worden.
  Helaas bestaat onze democratie enkel voor 3 % van de bevolking.
  Zij (de elite) alleen maken de dienst uit. De rest is stemvee.

 3. J.C.

  En Pechtold (D66) gebruikte als schrobbering richting de heer Wilders (PVV) pontificaal het geschiedenisles geven van de premier (VVD) als lichtend voorbeeld hoe het zou moeten zijn……in bovenstaand artikel wordt echter onomstotelijk aangetoond hoe slap deze bewering van de slappe Pechtold was.

 4. Guus Geluk

  Wat Rutte hiermee te maken heeft, blijft echter onduidelijk.

  1. IJscoman

   Ach, Guusje zijn Grote Held waar hij iedere nacht Natte Dromen van heeft, wordt ‘ten onrechte’ afgebeeld. Laten we het er maar op houden Guus, dat hij op deze foto zo’n passend fotogeniek smoel trekt.

   1. Guus Geluk

    “…wordt ‘ten onrechte’ afgebeeld.”

    Je bent het met me eens!

    1. corfo

     @ Guus G.
     Een heel klein beetje “normaal” gedrag zou je niet misstaan, is dát nou teveel gevraagd ? Inhoudsloze “reacties” zónder bron-vermelding ! Jij bent de schaamte voorbij, Guusje.

     1. Guus Geluk

      Deze reactie was danig inhoudelijk, corfo.

 5. IJscoman

  Ik heb hier al vaker gepleit voor het afleggen van een examentje staatsinrichting voor iedere burger, alvorens gestemd mag worden. Wie niks weet over zijn land heeft ook geen recht om te kiezen/stemmen. Algemeen stemrecht voor complete idioten, is paarlen voor de zwijnen.

 6. Bloem

  Ach wat heeft het voor zin om kinderen in democratie te onderrichten wanneer je juist veel energie stopt in het creëren va een meningsloos volgzaam volk. met het laatste raadgevend referendum is de democratie een pijnlijke dood gestorven

 7. waakhond

  nauw ik gelukkig niet ik ben sinds kort 24 geworden 26 oktober was ik jarig.
  of telt dat niet meer mee? te oud?

  1. corfo

   @ waakhond.
   “Ieder mens is waardevol”, heeft eens een zéér geleerd persoon gezegd.
   Dus “waakhond” óók ! Wat dacht je wat ?

 8. wheelboy

  Hahah laat me niet lachen .Wij hebben niet eens een democratie .Ja wel een schijndemocratie .Wordt tijd dat heel de NL bevolking er zich eens in verdiept . Alles waar wij als burger op mogen stemmen heeft geen eindverantwoordelijkheid . Dan zijn we het enige westerse land dat zijn eigen burgemeester en cdk niet mag kiezen .Een raadgevend referendum is al 2x genegeerd .Nu willen ze het zelfs afschaffen . Dan doet politiek den haag toch wat ze zelf willen .Waarom zou een jongere zich er dan in verdiepen !!!

 9. Punt50

  Veel ouders zijn ook ernstig in gebreke. Maar ja het islammer volk waarmee de EU ons volpompt, heeft meer op met de sharia.

 10. waakhond

  beste Corfo misschien bedoelen ze met jongeren minder jarige dan ben ik over de datum ha ha ha!!!!!!!!!!!!!

 11. Ego-non-solus

  Toch zou het niet moeilijk moeten zijn. In Nederland is de betekenis van het woord “democratie” teruggebracht tot:
  a) een keer per vier jaar op een stembiljet een rondje inkleuren,
  b) tenminste, als je daar zin in hebt want het is niet verplicht.

  Moeilijke vragen als “kies ik voor door mij gewenst beleid of kies ik een partij” moeten vooral vermeden worden. Het antwoord zou doordenkers alleen maar ontevreden kunnen maken en mondige burgers moeten het vooral NIET worden.

 12. napels

  Voor een geschiedenisleraar weet hij goed hoe een volk monddood temaken,als ze niet willen deugen,ligt hij er gewoon een leeg a,4tje in,een soort van onderste grafsteen,past goed bij een crematoriumkabinet.

 13. Henk-Jansen

  Het probleem is vooral dat je als rechtse jongere totaal geen recht van meningsuiting hebt op de middelbare school. Tijdens debatten durfde ik totaal niet mijn echte mening te geven over multiculturalisme, immigratie, islam en patriottisme uit angst voor mijn linkse klasgenoten en leraren…

  1. Floris

   Ik deed dat wel en heb het geweten. Een leraar Nederlands, zo rood als een kroot en altijd bezig met indoctrinatie, heeft mij in het examenjaar met een regen aan onvoldoendes opgescheept. Ik kon dat alleen nog rechtzetten door op het eindexamen zelf zeer hoog te scoren (daar mocht hij niet beoordelen). Ik had de hoogste score van de klas.

   Ziehier waar sommige linkse schoften toe in staat zijn.

   Dit speelde in 1976. Kan je nagaan hoelang dit gezwel al woekert.

 14. cor wit

  Waarom zouden de jongeren zich druk maken over democratie en politiek .
  Democratie bestaat niet en de politiek doet wat hij wil het gevolg van een schijn democratie de politiek in ons land is niks meer dan een criminele organisatie de burgers hebben niks in te brengen .
  Waarom zou de jonge generatie zich dan druk maken over ons land .
  Wat allang een grote vuilnis bak is geworden dankzij de open grenzen .
  Nee jongere leef je eigen leven de politiek trekt niks van ons aan .
  En doe het ook anders om heb schijnt aan het systeem heb je weinig last van onderdrukking
  Geld macht en handje klap dat zijn de ingrediënten van de zitten de heren en dames in de politiek

 15. Farn

  Onder democratie bestaan veel jongeren ikke ikke en de rest kan stikken. Precies zoals onze regering het voorbeeld geeft.

 16. cor wit

  Democratie heeft nooit bestaan in ons land de mensen hebben het nog niet door
  Rutte heeft dit nog eens bevestigd we zijn stemvee .
  Om de heren aan een goed salaris en pensioen te helpen .
  Stemmen heeft geenszins mensen zolang er geen democratie is het verloren tijd die je daar voor neemt .
  Dat de jonger er niks van af weten is omdat de jonger dom gehouden worden want stel je voor dat al die jongeren in eens democratie willen
  Rutte en kornuiten zijn niks anders dan dictators die het volk de kop in drukken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.