Michael van Gerwen, Tom Dumoulin en Max Verstappen terecht op shortlist ‘sportman van het jaar’

Wie wint?

Vorig jaar kreeg Michael van Gerwen te horen dat hij niet genomineerd was voor de NOC*NSF titel “sportman van het jaar.” Dat was nogal gek omdat de darter toen alles gewonnen had wat hij kón winnen. Als iemand genomineerd had moeten worden was hij het. Maar ja, hij is een darter en dus werd hij genegeerd.

Dit jaar lijkt dat anders te gaan. Hij staat namelijk op de shortlist met namen die in aanmerking komen voor een nominatie, aldus het NOC*NSF. Die lijst ziet er zo uit:

•  Tom Dumoulin, wegwielrennen
• Michael van Gerwen, darts
• Dylan Groenewegen, wegwielrennen
• Kenley Jansen, honkbal
• Sjinkie Knegt, shorttrack
• Sven Kramer, langebaanschaatsen
• Bauke Mollema, wegwielrennen
• Kjeld Nuis, langebaanschaatsen
• Jan Smeekens, langebaanschaatsen
• Max Verstappen, autosport
• Ferry Weertman, openwaterzwemmen

Er staan een paar heel mooie namen op. De belangrijkste kanshebbers zijn, wat mij betreft: Tom Dumoulin, Michael van Gerwen, Kenley Jansen, en Max Verstappen. Die vier mannen hebben overduidelijk de grootste impact gehad op het Nederlandse publiek én daarbij ook nog eens geweldige prestaties geleverd. Misschien dat Jansen minder bekend is dan de drie andere heren, maar wat hij heeft gedaan is ongekend: hij is als pitcher één van de belangrijkste leden van de LA Dodgers, die dit jaar in de finale stonden van Major League Baseball, de World Series.

Max Verstappen? Iedereen zit om de week voor de buis om te kijken wat hij doet. Hij won een Grand Prix dit jaar, zette door toen hij bolide absoluut niet meewerkte, en sloot het seizoen daardoor alsnog op mooie wijze af. Miljoenen mensen genoten daar steeds weer van.

En dan de laatste twee namen, de mannen tussen wie het waarschijnlijk gaat: Michael van Gerwen en Tom Dumoulin.

Net als vorig jaar won Van Gerwen dit jaar bijna alles wat er te winnen viel. De man is hard op weg om de beste darter ooit te worden. Hij is echt ongekend goed. En ja, ook daar genieten steeds weer miljoenen Nederlanders van. Het is een schande dat hij vorig jaar niet genomineerd was. Alleen al daarom verdient hij de titel “Sportman van het jaar” dit keer.

Nou ja, ware het niet dat Tom Dumoulin dit jaar de Giro d’Italia won. De Giro was dit jaar ongeveer net zo groot en mooi als de Tour de France. Wat Dumoulin deed is ongekend. Hij haalde echt het uiterste uit zichzelf. Van Gerwen deed dat ook, maar qua atletisch vermogen kun je de twee natuurlijk nauwelijks met elkaar vergelijken. Darten is heel erg een mentale sport. Wielrennen is mentaal en extreem fysiek.

Daarom is Dumoulin mijn grote favoriet, maar ik kan er prima mee leven als Van Gerwen wint. Dat verdient hij niet alleen omdat hij dit jaar zoveel toernooien won, maar ook omdat hij vorig jaar totaal genegeerd werd door NOC*NSF.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Viertel

  Gaspedaal intrappen en aan stuur draaien? Kansloos.
  Pijltjes tegen bord gooien en er weer uithalen? Kansloos.
  Finale spelen en niet winnen? Kansloos.

  Niks ten nadele van Verstappen, van Gerwen en Jansen.
  Maar alleen Dumoulin is een winnaar op sportieve inhoud.

  1. Marija

   Als je niet *voor het gevoel* oordeelt, heeft u gelijk.

  2. Rex Gildo

   Zeker vanwege zijn enorme fysieke inspanningen zou Tom Dumoulin sportman van het jaar moeten worden.

 2. dark hole

  lekker belangrijk zeg…tjongejonge

 3. Babaji538

  Even wachten wie wat gebruikt heeft.
  Sportief.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.