Minister Grapperhaus vindt het feit dat iemand terugkeert als IS-strijder niet genoeg reden voor arrestatie

De teruggekeerde IS-strijder die rustig naar de Balie kon gaan werd al maanden door de AIVD gevolgd en werd bestempeld als een ‘zwaar geval’. Toch werd er niets gedaan en de vraagtekens blijven minister van Veiligheid en Justitie, de heer Grapperhaus, achtervolgen. Volgens de minister moet er genoeg juridisch bewijs zijn voordat iemand opgepakt wordt.

De Syriër werd herkend door leden van de activistische groep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) die daar waren voor een debat over een documentaire. Toen de activisten een foto van de man wilden nemen, vluchtte hij de zaal uit. Per fiets verliet hij het Leidseplein.

In zo een geval is het natuurlijk al maanden te laat. Als de desbetreffende persoon iets wilde doen, dan was de Balie nu al een kerkhof geworden. De politie en de AIVD blijken heel vaak te laat te zijn om actie te ondernomen, terwijl een verdachte wel al in het vizier is.

“Het is in het algemeen zo dat personen die een gevaar voor de nationale veiligheid kunnen zijn zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden”, zegt de minister. De ChristenUnie en de VVD vinden dat de man moet worden opgepakt als hij lid is geweest van IS. De minister wil niet ingaan op individuele gevallen.

Grapperhaus benadrukt dat er voldoende juridische grond moet zijn om iemand vast te zetten. Volgens hem wordt er “scherp opgelet”. Maar hij kan, “ook vanwege de veiligheid”, dus niet op “deze specifieke kwestie” ingaan.

Het feit dat iemand in de gaten gehouden wordt en het dus bekend is dat de persoon een teruggekeerde jihadist is en IS-strijder blijkt dus niet voldoende te zijn om iemand op te pakken. Zo een persoon heeft zich al schuldig gemaakt aan verschrikkelijke daden, direct of indirect. Dat moet al genoeg zijn om iemand gelijk op te pakken.

De komende jaren wordt het voor Nederland een stuk zwaarder om de teruggekeerde jihadisten in de gaten te houden of überhaupt in het vizier te krijgen. Als dit de maat is waarop het beleid is gebaseerd, dan riskeert de overheid wel heel erg veel. Soms wil de overheid iemand in de gaten houden om op een groter netwerk te komen, maar die balans van afwegingen wordt steeds moeilijker te maken. Wachten is dan te risicovol en de levens van mensen lopen gevaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. DolleDries

  Links grachtengordel rattengespuis hier een verhaaltje over een vrouw die als kind is besneden en nou snel weer verder zeiken over Zwarte Piet verdomme
  Posted on november 24, 2017 door Bolo in Artikelen // 0 Comments

  Het verhaal van de Egyptische journaliste Rabab Azzam over haar besnijdenis op 13-jarige leeftijd. Haar verhaal over de fysieke en geestelijke pijn die ze heeft ondervonden, de vernedering die ze moest ondergaan. Het onbegrip van onrecht een kind aangedaan door haar familie en de plaatselijke kampbeul.
  Rabab Azzam spreekt over een collectief bloedbad, het verlies van haar onschuld, haar verlangen naar wraak en haar wens om een jongen te zijn zodat ze deze gruwelijke ervaring niet had hoeven meemaken. Dit alles nadat haar familie haar het recht had ontzegd om een volwaardige vrouw te zijn.

  Video via Memri
  https://www.memri.org/player/clip/37893/1/1

  Nee hier spreekt men liever niet over er zijn belangrijkere zaken om je eigen druk over te maken en dat is ook de reden dat ik deze titel boven dit stukje heb geplaatst.
  Tijdens de wijnproef sessie aansluitende op de handwerkcursus even de gedachte weghalen bij Zwarte Piet en al die zielige kut moslims die middels boten ons land zijn komen bezetten en oh zo zielig zijn daar ze niet drie maal daags warm te vreten krijgen en na een maand in Nederland nog steeds geen eigen huis cadeau hebben gekregen.
  Dit zijn de problemen die aangepakt moeten worden door grachtengordel kutjes met een te strakke reet in lederen broek en de blik op oneindig om tijdens de avonduren weer lichtelijk aangeschoten te kunnen aanschuiven bij Pauw, DWDD en meer pro islam propaganda shows. Waar zijn we nu met vrouwenrechten terwijl meisjes, kinderen nog, op gruwelijke wijze verminkt worden?
  Waarom wel kleine kinderen traumatiseren middels gesubsidieerd burgergeweld tegen Zwarte Piet en de volledige islamitisch wereld binnen halen maar niets doen om kleine meisjes te redden van een gruwelijke vrouwonvriendelijk en onmenselijke ervaring zoals een besnijdenis?
  Ach ik zou der wel weer geen verstand van hebben en een idioot zijn met racistische ideeën die er nazistische trekjes op nahoud. Maar deze Germaanse neanderthaler kan wel met een schoon geweten gaan slapen aangezien ik bij de laatste verkiezingen niet heb gekozen op een partij die kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenissen en de verdere islamisering van Nederland hoog op de agenda heeft staan.

  1. sonar

   Dolle Dries ++++++++++++++++ de waarheid en niets dan de waarheid jouw reactie je bent een TOPPER.

   1. DirkSteen

    Hier ben ik het helemaal mee eens!!

  2. lanex

   +10

 2. Ni28

  Ongelooflijk, een lidmaatschap van een organisatie die genocide pleegt is niet genoeg om iemand te arresteren. Dus hebben wij de volgende waardeloze minister in deze rariteiten kabinet.

 3. Floris

  Alles wat zich op wat voor manier dan ook verbonden heeft aan IS zou het land niet meer in gelaten dienen te worden.

  De politieke weekdieren in Den Haag brengen niet alleen het land in gevaar maar pissen ook sloten geld weg met het “in de gaten houden” van al die vuile jihadisten.

 4. DolleDries

  Ongelooflijk dat in dit land islamitische SS’ers vrij kunnen rondlopen

  1. van Urk

   Snap dan ook niet waarom onze piloten op onze kosten boven Irak ISS-ers moeten gaan bombarderen terwijl ze hier vrij in ons land gewoon hun boodschappen kunnen gaan doen. Die Grapperhaus is gewoon een grappenmaker die waarschijnlijk ook gezien had dat de geallieerden met de nazi,s in debat zouden gaan dan ze te vernederen met wat ze gedaan hadden.

 5. poison

  Wat heeft het voor doel om dat figuur op te gaan pakken. Binnen een week laten ze hem weer lopen, wegens gebrek aan bewijs heet het dan. Neen, dan maar wachten tot hij een aanslag pleegt en dan hard roepen: Wij hadden hem in het vizier.

 6. nienke

  Ach daar hebben we dan onze nieuwe minister van justitie IS strijders heerlijk vrij laten rond lopen uitkering, er wordt hun niets in de weg gelegd vrijheid blijheid.
  Wat een wanbeleid, in de gaten houden tot dat er weer hoopjes onschuldige mensen het met de dood moeten bekopen.
  Dank zij het slappe optreden van deze grappenmaker.

 7. Pecunia

  Het blijkt wel weer dat je als minister niet veel verstand hoeft te hebben.

 8. sjun

  Na de eerste geslaagde aanslagen zullen de man en zijn partij aan deze woorden herinnerd worden.

 9. denk eens na

  De combinatie in ons land ,geen idee wat we doe aan het , Zal wel goed komen hebben een groot alu hoedje op.

 10. Original NL

  Heeft waarschijnlijk een uitkering dus we geven hem nog de kost ook.
  Fijn gevoel dat ik tot mijn zeventigste moet doorwerken om o.a.dit soort gespuis te faciliteren.

  1. Feit

   De vernedering je eigen vijand te moeten financieren gaat heel diep.

   Er zullen weer verschrikkelijke dingen gebeuren in de komende oorlog.

 11. hans-e-pans

  Denk dat ze al lang het woonadres van minister van justitie Ferd Grapperhaus weten.

 12. Nederlandse_Patriot

  En Nederlanders kijken hiernaar, halen hun schouders op en zijn het na een dag weer vergeten. In plaats van dat we onszelf een keer goed boos maken en dit soort landverraders op hun plek zetten, kijken we liever naar de nieuwste aflevering van Heel Holland Bakt. Wat een zielig volk zijn we toch geworden…

 13. Ali Yas

  De eerste nogal pijnlijke vaststelling is dat we de terugkerende soldaten van ISIS niet buiten onze grens kunnen houden, omdat die grens permanent open staat. De tweede pijnlijke vaststelling is dat de Schengen-buitengrens ook niet echt wordt bewaakt. Was dat wel zo, dan zouden soldaten van de vijand bij het passeren van de grens worden opgesloten, als wij ze in Nederland het burgerschap hadden afgenomen toen zij zich bij de vijand voegden. De derde pijnlijke vaststelling is dat wij hen dat burgerschap niet afnamen.

 14. Two Ravens Black Kettle

  Mengele
  Eichmann
  Werden allemaal geen strobreed in de weg gelegd door de Argentijnen.
  De elite van NL dacht bij zichzelf; kijk dat kunnen we ook.
  NL zit propvol met oorlogsmisdadigers
  And no one cares

 15. PMG

  Terugsturen naar Syrie, net als de rest, het is daar best rustig nu. Hij heeft geen recht op uitkering want was in dienst van vreemde mogendheid, daarmee verlies je Nederlanderschap.

  1. denk eens na

   Tja zo simpel is het.

 16. Pjotter

  Duidelijke taal na lezing van de reacties en niet 1 trol.

 17. Marija

  Hr Grappenhaus, ben heel benieuwd naar uw reactie ná de eerstkomende grote terreur-aanslag in Nederland.
  Staat u niet wat vér naast de werkelijkheid?

 18. Parestado4

  We hebben deze grappenmakers helemaal niet gekozen.Net als met andere gevallen wordt alles van hogerhand door je strot gedrukt!Nederland een democratie?Joh,laat me niet lache!

 19. Wim Vreeswijk

  Alles wat uit Syrië terugkomt dient preventief opgesloten te worden. Net zolang tot zijn ware bedoelingen bekend zijn en daar naar handelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.