Raad van State: PVV-plan van 'preventieve opsluiting' gaat tegen grondrechten in

Geen categorienov 24 2017, 20:00
De Raad van State heeft heel veel kritiek op de plannen van de PVV om mensen preventief op te sluiten als de geheime diensten de gedragingen van hen te verdacht vindt.

De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel van de PVV om potentiële terroristen preventief op te sluiten „de grenzen ver te buiten gaat van wat in een rechtsstaat aanvaardbaar is.” Het belangrijkste adviesorgaan van de regering waarschuwt voor willekeur.

Mensen die worden vastgezet op de manier die Geert Wilders en zijn partijgenoten voorstellen, kunnen zich volgens de Raad van State „niet of nauwelijks verweren” tegen beschuldigingen.

Tja, de Raad van State heeft ergens wel gelijk natuurlijk. De hele 'je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is' houding kan in veel opzichten ook negatief uitpakken voor normale mensen die helemaal niets gedaan hebben. Het komt gevaarlijk dicht bij de gedachte 'als je niets te verbergen hebt dan hoef je niets te vrezen.'
Natuurlijk, het idee van Wilders is niet om een dictatoriale overheid te creëren, naar mijn idee bedoelt hij het erg goed en is die echt bezorgd om de levens van mensen en de veiligheid van Nederland. Echter, vrijheden inleveren voor wat veiligheid kan niet blijven doorgaan. De vrijheid die je inlevert aan de Staat, is een stuk vrijheid die je niet meer terug gaat krijgen.
Daarnaast, nu is het gericht op potentiële terroristen, maar in de toekomst kan dezelfde juridische structuur gebruikt worden om 'andere gevaren' op te sporen en vast te zetten. Dat lijkt mij een situatie die we juist moeten vermijden.
Voordat allemaal mensen over mij heen vallen dat het een te softe houding is en we alle moslims preventief moeten opsluiten of dat de veiligheid belangrijker is dan vrijheid, wil ik toch juist benadrukken dat we alles moeten doen om de aanslagen te voorkomen en de dreiging van terrorisme aan te pakken, maar het gaat niet ten koste van alles. Veiligheid kan nooit honderd procent gewaarborgd worden, dus ga daar ook niet alles voor opgeven om dat utopisch ideaal te bereiken.
https://www.youtube.com/watch?v=1jNZns89Va8
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten