Ministers Grapperhaus en Bijleveld moesten massa’s ‘nevenfuncties’ opzeggen om bewindspersoon te worden

Je zou bijna denken dat dit soort types een wel héél hechte band hebben met Big Business en andere machtige (en rijke) instanties.

Het leven van een prominent lid van het partijkartel is héérlijk. Je hebt één hoofdbaan, en daarnaast heb je dan nog eens allerlei nevenfuncties. In sommige gevallen gaat het om zaken waarin je ‘gelooft,’ maar de meeste ‘bijbanen’ zijn puur gericht op het razendsnel en gemakkelijk verdienen van geld. Veel geld.

Wat de nieuwe lichting bewindspersonen betreft blijken ministers Grapperhaus en Bijleveld kampioen ‘nevenactiviteiten’ te zijn (de eerste onder de heren, de laatste onder de dames). Omdat ze graag minister wilden worden hebben ze nu een “waslijst aan banen en bijbanen opgezegd,” aldus De Telegraaf:

Ministers en staatssecretarissen moeten voor ze het kabinet in gaan stoppen met al hun betaalde en onbetaalde functies. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) was partner bij advocatenkantoor Allen & Overy en heeft allerlei belangen in bedrijven op afstand geplaatst. Samen met minister Bijleveld (Defensie) had de bewindsman de meeste nevenactiviteiten: zeven in totaal.

Grapperhaus blijft wel een promovendus begeleiden, maar dat zal niemand hem kwalijk nemen. Het is veel interessanter om te weten wat die andere ‘nevenfuncties’ waren zodat we weten met welke bedrijven hij — en de andere bewindslieden! — hechte banden hebben. We zien namelijk maar al te vaak dat politici hun macht en invloed gebruiken om hun vrienden in het bedrijfsleven een handje te helpen… waarvoor ze vervolgens beloond worden ná hun ministerschap.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. stennis

  Geen mens die hier nog van opkijkt, toch?

 2. corfo

  Ik ben wél benieuwd naar een “kabinetslid” zónder nevenfunctie.
  Zou er wel één zijn, zónder ?

 3. Baaz

  Nog zo’n dwaallicht (Grapperhaus) die droomt van een dialoog met islamitische terroristen. Ze lachen hem compleet uit z’n schoen en pissen over hem heen! Nog een beetje genade betonen?

  Ik zeg: Weg ermee!

 4. Rex Gildo

  Beide genoemde kabinetsleden zijn samen van het CDA.
  Christelijke politici grossieren gebruikelijk in nevenfuncties.
  Kamerlid Schakel was kampioen; hij had er 83!
  Men kan van een gekozen volksvertegenwoordiger best eisen, dat hij of zij zich voor 100% inzet voor zijn of haar functie.
  Afgezien van het penningmeesterschap van een gereformeerde geitenfokvereniging kunnen al die (vetbetaalde) commissariaten echt niet.
  Het levert vooral (de schijn van) belangenverstrengeling op.
  De talloze petten die sommigen op hebben zijn naar mijn mening meer voor discussie vatbaar dan de meerdere paspoorten die bepaalde bewindslieden er op na houden.

  1. corfo

   @ Rex Gildo.
   Was Schakel écht de kampioen ?
   Dijkstal (VVD) was dan zéker “goede tweede”.
   En wat te denken van Loek Hermans, óók VVD, óók een grote kanshebber voor een podiumplaats hoor !
   Je moet je toch afvragen of die graaiers voldoende tijd overhouden om te doen waarvoor ze publiekelijk zijn aangesteld.
   Niet verwonderlijk eigenlijk dat er van gehele landje geen ene moer meer klopt, goed werkt of loopt.

   1. Rex Gildo

    @ corfo Maarten Schakel was een echte mannenbroeder (verzet) van de Anti-Revolutionaire Partij. Het was een beminnelijke man, die wellicht geen ‘nee’ durfde te zeggen. De door jou genoemde Loek Hermans (VVD) is een ordinaire baantjesjager, een graaier van het zuiverste water.

    1. corfo

     @ Rex Gildo.
     Voor een goed begrip Rex : ik heb absoluut niks tégen Schakel !!
     Was een sympathieke man.

     1. corfo

      @ Rex Gildo.
      Was ik ff vergeten : Dit in tegenstelling tot Willem Aantjes !

 5. Ni28

  Als het kabinet eenmaal gevallen is pakken zij de bijbaantjes gewoon weer op nadat zij een mooie baantje “verdiend” hebben voor hun loyaliteit aan de regering. Kartels? Die kennen wij niet, zoals volgens de arrogante Dijkhoff.

 6. Kodi

  Hoezo geen baantjescaroussel?

 7. Punt50

  Nepotisme viert hoogtij.

 8. Rosasolis

  Ik ben benieuwd of D. Trump en een aantal rijke anderen in de Amerikaanse regering al
  hun prive functies in al hun bedrijven hebben opgegeven? Behalve de rijke Amerikanen kan ik begrijpen waarom ons Nederlandse ministers en staats secretarissen hun eerder functies niet willen opgeven. Stel dat de regering zou vallen? Wat moeten die leden
  dan gaan doen? Dus het vasthouden van vorige functies zijn hun securiteit.

 9. P.Sisterons

  Verdinand Vleespet had beter wijnfeestjes in Frankrijk kunnen blijven organiseren voor zijn daftige vrinden in het old boys network. Deze bullebak gaat NL een hoop extra narigheid bezorgen.

 10. Babaji538

  Grapperhaus is nog betrouwbaarder dan mijn grote vrind,
  Ard van der Steur, die door de hele rechtspraak werd gesteund.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.