Politiek Den Haag wordt wakker: eindelijk versneld 400 miljoen euro voor Defensie vanwege ‘hoge nood’

Binnen het politieke spel probeert elke politicus en politieke partij om zo veel mogelijk geld naar zijn of haar portefeuille of stokpaardje te harken. Dit gebeurt ook binnen een regering waarin verschillende ministeries een soort ‘bureauoorlog’ spelen door zo veel mogelijk geld naar hun ministerie te leiden. Voor jaren heeft dit altijd geleid tot minder geld voor Defensie en daar is het leger nu de dupe van.

Defensie kan vanaf 1 januari al 400 miljoen euro besteden aan materieel, trainingen, transport en andere doelen waar de tekorten nu groot zijn. Dat heeft het kabinet besloten.

Minister van Defensie Bijleveld is blij dat het extra geld voor defensie ‘boekhoudkundig’ naar voren is gehaald, anders was het pas over een jaar beschikbaar geweest. “De nood is gewoon hoog”, zegt zij.

Wordt u wakker, politiek Den Haag? De afgelopen periode is er meer aandacht geweest voor het leger en Defensie als geheel. Het is dan ook bizar dat militairen bij oefeningen ‘pangpang’ moeten roepen en er doden van in Mali, omdat de algehele apparatus van het leger niet goed functioneert. Je kan maar  zo veel schaven totdat je het bot bereikt en er weinig meer van af gehaald kan worden.

Bijleveld zegt dat dit geld ook bedoeld is voor buitenlandse missies, omdat we nu veel materiaal en diensten moesten inkopen van andere landen. ”Nu kunnen we dat zelf”. Dat je je niet als politiek en regering de ogen uit je hoofd schaamt vanwege deze trieste gang van zaken. Het heeft zo ver moeten komen tot men daar eraan denkt dat er veel legitimiteit zit in het bestaan van het leger. Daarna nog gaan zeggen dat je echt op Europees niveau moet gaan samenwerken, ‘want dat voegt toe aan de effectiviteit en efficiëntie van ons leger’.

Neen, we moeten minstens twee procent van ons BBP uitgeven aan Defensie, zoals het in de NAVO-afspraken staat vermeld. Niet alleen vanwege de afspraken, maar ook om ons land voldoende te kunnen verdedigen. Het blijft niet altijd vrede en we moeten niet naïef zijn over de gevaren in de toekomst. Daarnaast is Defensie één van de kerntaken van de Staat. Een kerntaak zo erg verzaken als de regeringen het afgelopen decennia hebben gedaan is ronduit triest en beschamend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Henk-Jansen

  Er moet juist minder geld naar Defensie! Het geld wordt alleen maar uitgegeven aan nutteloze missies in Mali en weet ik veel waar terwijl defensie naar mijn mening puur en alleen de taak moet hebben om het Nederlandse grondgebied te beschermen! Aangezien er tegenwoordig vrede in Europa is kan het grootste gedeelte van het defensiebudget beter besteed worden aan onderwijs, de zorg en de politie, waar we het geld veel harder nodig hebben!

  1. Guus Geluk

   Om de vrede in Europa te bewaren is het soms nodig de militairen elders in te zetten, Henk-Jansen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat het kalifaat zich blijft uitbreiden of dat Poetin binnen een halfuur voor de poorten van Rotterdam staat.

   De tekorten bij Defensie zijn nijpend en als vijftiende tot twintigste economie ter wereld zouden we een uitstekende, geavanceerde, keiharde troepenmacht kunnen hebben. In plaats daarvan is het een zooitje.

   Goed dat het nieuwe kabinet gaat plussen, maar het zal bijlange na niet genoeg zijn. Er moet structureel meer geld bij.

   1. Dubbele Komma

    beschouw je lulverhaal als niet gelezen,dhimmie dopper, met je nep-nieuws met een van je nep-accounts en nep-nicks.

    1. Guus Geluk

     Trol alarm.

     1. corfo

      # Guus G.
      Roy toch eens op met je kinderachtig gedrag Guusje.
      Het blèren van “trol alarm” is een duidelijk teken van zwakte.

     2. Guus Geluk

      Blablabla.

   2. Mart

    Goed zo Guus….zomaar eens met het idee om wat aan jullie strijdmacht te gaan doen.

   3. Rosasolis

    @Guus Geluk. Ja, de tekorten bij Defensie zijn inderdaad nijpend. Wij wonen in een dorp vlakbij Den Helder. Mijn man gaat altijd naar de Vloot Dagen in Den Helder. (Voor mij is het veel te druk). Hij kwam terug op een zeer warme
    dag in juli, en vertelde me dat wat hij had gezien was zeer zorgwekkend.
    De fregaten in ons Ned. Marine Haven zagen niet meer zo goed uit. Aan bord waren er vele gebreken te zien, veel roest, en een officier vertelde dat er geen subsidie was om het op te knappen. Gisteren heeft de nieuws dienst dit ook bevestigd. Europese defensie is nu meer dan ooit tevoren in ons tijd belangrijk.

  2. Punt50

   Ben ik eens op het punt van al die vreemd missies. Wat moeten we in Mali??

   1. hans-e-pans

    Volgens mij wordt er nog steeds bezuinigd bij defensie, alleen vierhondermiljoen Euro minder. Dat heet dan volgens het politieke jargon vierhondermiljoen Euro erbij.

    Diezelfde truc halen ze uit met de mededeling dat iedereen er op vooruit zal gaan onder deze regering, rubberen Rutte III, bleek het bedrag dat ze willen bezuinigen groter te zijn dan het bedrag dat ze ons beloofden.

    Dus achter en voor de komma worden we dus weer gekort deze komende regeringsperiode.

   2. hans-e-pans

    De militairen die naar Mali gaan en daar sterven of er een trauma oplopen, gaan daarheen om de Franse belangen te beschermen.

    Onder het mom van vrede handhaven, de regio daar in Afrika is al vele eeuwen een conflictgebied. Daar hebben we dus totaal niets te zoeken.

    1. denk eens na

     Klopt, lang leve het eu leger , kunnen de duitsers onze opstanden neer slaan.

  3. Roughwood

   Wat is dit voor een infantiele ijlreactie? We hebben hier echt van doen met een geopolitiek zwaargewicht. Het NL leger is onder lachebek Rutte inmiddels dusdanig ontmanteld dat bescherming van ons eigen grondgebied al niet eens meer mogelijk is. 400 miljoen is een leuk begin, maar er moeten gewoon nog miljarden extra bij. Er is in het dorp waar NL in 1940 capituleerde een monument opgericht, voorzien van een tekst welke door de Haagse machtshebbers schijnbaar volledig is vergeten. Ontluisterend.

 2. Blue monday

  tsja, 400 miljoen is natuurlijk niks en wel erg makkelijk weggegeven aan een organisatie die pas gaat piepen op het moment dat je bootjes bijkans aan het zinken zijn.

  Waar zaten die admiraals toen de eerste signalen binnenkwamen?
  en waar waren de generaals toen de laatste tank het depot verliet?

  Het enige dat defensie iets kon schelen was de aankoop van ‘swerelds duurste en slechtste vliegtuig aller tijden…..

  8 miljard euro per jaar in de pocket en tientallen miljarden voor een slecht vliegtuig was voldoende om de generaals stil te houden.

  En nu 400 miljoen…waarvoor? Wat gaan ze er mee doen? en wat lost het op?

  Punt 50 had gelijk, ik kan het nog beter…een slechtere leiding is bijna niet denkbaar.

  1. Punt50

   @ BM

   Zelfs al zijn we anders, jij kunt het zeker beter dan die prutsers!

   1. Blue monday

    Met mij heeft Nederland in ieder geval weer tanks, niet van die lullige Amerikaanse, maar alvast inzetten op de nagelnieuwe Leopard 3

    Tevens direct stekker uit de JSF…..en afstoten oud materiaal en investeren in goed materiaal voor manschappen.

    Schepen natuurlijk direct upgraden.

    Daarna mag een ander het weer van me overnemen.

    1. Punt50

     @ BM

     Eens. Die ouwe Abrams dingen fikken als de hel. Is niks. JSF totaal overbodig. Radar is al zo verfijnd dat stealth achterhaald is. Nieuwe schepen op de helling. Snel, wendbaar en grote slagkracht.

 3. Punt50

  Gewoon braaf die 2% NAVO norm en er was niks aan de hand geweest. Maar nee hoor, dat geld moet naar de arme nikkertjes…

 4. denk eens na

  Er moet ook meer geld naar de militairen maar dan moeten ze wel de politie te hulp schieten als Marokko een ronde verder komt met het voetbal WK.

 5. fusilier

  Wat moet je nou met een tank ,of een Apache ,of een vliegdekschip,of noem maar op,zolang iedereen op deze wereld hier zomaar binnen kan lopen. Eerst controle aan de grenzen van ons land, en dan pas geld naar defensie.

  1. Punt50

   Is zo, maar dit stukje gaat over defensie.

   1. denk eens na

    Is dat dan geen defensie ?

 6. fusilier

  Punt 50 Wie zijn dan heden ten dage onze vijanden, tegen wie moeten wij ons verdedigen dan , met zon kabinet die dat beslist.Waar moeten wij ons leger inzetten en tegen wie?

 7. meijer61200

  Mooi foto van onze dikke Willem! Weet iemand waar hij al die op zijn borst gespelde medailles spaart? Is dat bij Nutella?Heineken? Boeing? Ik zoek ze ook namelijk voor mijn zoon.

 8. Babaji538

  Eigenaardige foto, die boven het stuk
  van dit artikel is geplaatst.
  U kunt zich afvragen, aan wie en in hoeverre
  men de getrouwheid had af te leggen.
  Het feest in mijn kringen gaat eeuwig verder!!
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.