Rob de Wijk in Trouw: Thierry Baudet, Pieter Omtzigt en Harry van Bommel zijn stiekem propagandisten voor Rusland

Het is echt ongelooflijk.

Ah kijk. Nóg een hater die de discussie over nepnieuws en Russische propaganda aangrijpt om Kamerleden die een bedreiging vormen voor het partijkartel aan te pakken. Dit keer is het national security ‘expert’ Rob de Wijk. Ik heb deze man werkelijk nooit op een nuttige, verstandige uitspraak kunnen betrappen, maar op de één of andere manier wordt hij door het establishment nog steeds gepusht als dé veiligheidsexpert van ons land.

Afijn, deze meneer waarschuwt in Trouw voor de lange arm van Moskou… en beschuldigt drie Kamerleden ervan propagandisten voor Rusland te zijn:

Die sympathie is er ook voor politieke leiders of opiniemakers die onderdelen van de ideologie bewust of onbewust overnemen. Dit soort figuren is van alle tijden en vergelijkbaar met de nuttige idioten van tijdens de Koude Oorlog; fellow travellers die gevraagd of ongevraagd de spreekbuis van de Sovjet-Unie waren of het Kremlin in de kaart speelden.

Thierry Baudet, Harry van Bommel en Pieter Omtzigt zijn moderne Nederlandse equivalenten. Zij gebruikten argumenten uit de Russische koker om verdeeldheid te zaaien over het EU-Oekraïneverdrag of over de toedracht van de MH17. En ze aarzelden niet om de hulp in te roepen van pro-Russische ‘deskundigen’ die feitelijk slechts propaganda bedrijven. Dat is nog schadelijker dan de activiteiten van netwerken van pro-Russische activisten, zoals Break the System, die speciaal voor de Russische media in Nederland actievoeren om Rusland vrij te pleiten van de MH17-ramp.

Met andere woorden, eigenlijk zijn Baudet, Van Bommel en Omtzigt stiekem verraders. Tuig van de richel, dat is het! En waarom? Nou, omdat ze hun eigen overheid durven te bekritiseren en uitspraken van die overheid met een korreltje zout nemen. Als je dat doet ben je automatisch een pion van Moskou. Punt.

De heksenjacht op mensen die zogenaamd Russische propaganda verspreiden — puur en alleen omdat ze toevallig kritisch zijn ten opzichte van de eigen overheid — neemt steeds gekkere vormen aan. Nog even en je kunt niets kritisch meer over het kabinet schrijven of de stormtroepen van De Wijk, Livestro, en de NRC verklaren je de oorlog. Zéker als je zowaar een noot van kritiek hebt op de Europese Unie, die door dit soort lieden heilig is verklaard.

Het is tijd om ons zorgen te maken over deze heksenjacht; over de manie van het establishment. Ik begrijp dat ze graag een vijand willen hebben, en ja, Rusland is in veel opzichten niet bepaald een vriend van het vrije Westen, maar deze paniek is echt volstrekt onverantwoord én belachelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. lanex

  De Wijk, gewoon een buikspreekpop van de jaren 50 elite, helemaal gedogmatiseerd in hun Russen haat, wat nu wel erg hysterische vormen aanneemt.
  Wees gerust, de burger heeft dit feilloos door, net als Buma, ook plotseling helemaal door rood over de Rus, merkwaardig!

  1. denk eens na

   Dat heet voor masseren .Doen ze ook met de sleepwet want als ze niet in je computer mogen kijken zijn we prooi voor terroristen (nu word ik echt bang). En de media doet volop mee .

   1. lanex

    Mee eens. De media lijkt een amateuristische bende middelbare scholieren, hun kunde is bedroevend, maar het heeft allemaal te maken met angst voor racistisch te worden uitgemaakt, ze houden elkaar allemaal in gijzeling.

    1. trampoline

     De media zijn helemaal niet amateuristisch maar een vooropgezet verlengstuk van de politieke propaganda om ons over te halen om Big Brother te accepteren. Verspreiden van nepnieuws op verzoek van onze overheid is hun core business; geloof ze maar niet.

 2. DolleDries

  Deze man staat gelijk aan het niveau van Goebbels.

 3. Janna47

  Ik had altijd al het gevoel dat deze vent niet deugde, gezien zijn uitspraken.
  Duikt inderdaad iedere keer als specialist weer op bij de bekende media. Praat als geen ander in hun straatje en natuurlijk deugen deze mensen in zijn ogen niet.
  Het zou maar zo kunnen zijn dat hij een tentakel van de crimineel Soros is die ook
  hard mee werkt om rechts in de foute hoek te plaatsen.

 4. DolleDries

  Russofobie

 5. denk eens na

  Rob van wijk is de fopspeen der fopspeen nieuws verspreider

 6. DolleDries

  Natuurlijk beetje lullig voor de Wilders haters dat hij Wilders niet noemt.

  1. Top

   Deze flapdrol, krijgt acuut een ‘stijffie’ als hij op TV komt. Zelden zo’n narcist gezien en gehoord. Laat voor zich denken en is net als een buikspreekpop een doorgeefleuk van de puppetmaster, die met zijn hele arm in de reet van de pop genaamd Rob de Wijk zit.

 7. Ni28

  Je kunt voor niemand hand in de vuur leggen maar kritiek op het establishment leveren is gevaarlijk. Alles is dan toegestaan om je maar dood te zwijgen. Nu heb ik zelf kritiek op Baudet met zijn Russische programmapunt. Die is te naïef of gewoon fout maar ik geef hem nog het voordeel van de twijfel. Pieter Omtzigt is even fout geweest met zijn getuige en is dus meteen pro-Russisch. Dat spoort niet mag van de establishment mag alles in de media gezegd worden wat de critici kan schaden. Gebruik je verstand zou ik maar zeggen.

 8. DolleDries

  Het komt als een golf nog meer nep nieuws.

  Oud-kopstukken van defensie in de VS
  waren doelwit van Russische hackers.Dat
  wist de inlichtingendienst FBI,maar die
  stelde de betrokkenen daarvan niet op
  de hoogte,meldt persbureau AP op basis
  van eigen onderzoek.

  AP zegt dat Fancy Bear,een Russisch
  hackerscollectief dat aan de Russische
  overheid gelieerd zou zijn,informatie
  verzamelde over mensen die werken of
  werkten voor inlichtingendiensten of
  defensie in de VS,soms op hoog niveau.

  Zo zouden hun e-mails al ruim een jaar
  in handen zijn van de hackers en dus
  toegankelijk zijn voor het Kremlin.De
  FBI wil niet reageren op de onthulling.

  Is trouwens het Koningshuis al gevlucht met zo enorme dreiging.

  1. denk eens na

   Hele goede tip Dries als het konings huis met te veel familie leden met de klm vertrekt moet je zo snel mogelijk je koffers pakken.

 9. gummybears

  Deze van de Wijk heeft een betaalheer en die heeft ook weer een betaalheer. Iemand heeft er baat bij dat dit soort mensen deze nonsens uitkramen, wie betaalt bepaalt. Enige middel is totaal negeren deze man en een ieder die een broodspeker is of vol erop gaan en met feiten deze mensen ridiculiseren en ontmaskeren.

  1. Viertel

   Spijker op de kop. Rob de Wijk heeft een ‘onafhankelijk’ kennisbureau en is lid van diverse clubjes inzake defensie en buitenlands beleid van USA en Europa. Zo is hij lid van de Strategic Advisors Group van de Atlantic Council in Washington (!) en van de Senior Steering Group van het NATO Special Forces Headquarters in Mons. Zijn broodheren bedient hij door allerlei nepnieuws te verspreiden over Rusland.

   Gelukkig wordt de Wijk zelden nog serieus genomen. Het feit dat hij nu, samen met die andere clown Arend-Jan Boekestein, een TV-programma verzorgt, is veelzeggend. Binnen zijn partij D66 heeft men ook wel zo beetje bekomst van zijn fantasieën. Dat Trouw hem nog steeds als columnist handhaaft, getuigt van armoede bij dat linkse krantje.

 10. DolleDries

  De linkse SA troepen zijn ook weer op pad.

  https://www.indymedia.nl/node/42390

  1. Blue monday

   Vertel eens over die link…lijkt me nog amusanter om het uit jouw mond te horen.

   Zegt driftige Dries, heksenjager van beroep

 11. van Urk

  Als ik dus hier op DDS schrijf dat Rusland helemaal ten top is ben ik opeens een propagandist van de Russen. Ik zal van de week toch maar op mijn rekening gaan kijken of er vanuit Rusland wat gestort is als beloning. 😉

 12. toetssteen

  Je weet het grootste ‘nieuws’ (kuch) nog niet Michael! Toen mijn vrouw de laatste keer voor mij ging stemmen (ik lag in het ziekenhuis), stond er een Rus bij het stemhokje!!! Net zoals in de US.
  Nou en daardoor komt het dat de PvdA zo verloren heeft. Echt waar!!
  Sarcastische modus uit. Gaat een kopje thee halen.

  1. DolleDries

   Nu je het zeg bij ons stond ook zo vreemde man met gleufhoed en langen regenjas.

   1. denk eens na

    En deed hij zijn jas open?

    1. denk eens na

     En bood hij zijn potlood aan?

     1. DolleDries

      Ja hij had een rood potloodje.

   2. toetssteen

    @Dolle Dries
    Bleek gewoon de stembus te zijn. Wel met gleuf, want ja die stembiljetten moeten ergens in hè.

    1. denk eens na

     daar is rutte goed in om p-ost te laten verdwijnen maar dan in zijn rectum

 13. Nederlandse_Patriot

  Ik werd net gebeld. Het was 1955. Hij wil zijn retoriek terug.

 14. Ben Zine

  En deze zgn. expert is nog wel verbonden aan instituut Clingendael. Dan verwacht je toch niet zulke onzinnige poep. Of ook deze trekpop van het kartel krijgt jaarlijks een ton van onze grote vriend Soros en zijn slaafje Mabel.

  1. van Urk

   Nee, hij begint ook al last te krijgen van het syndroom Mccarthysme. De tijd dat de Amerikanen toen dachten dat iedere buurman een communist of Russisch spion was.

   1. denk eens na

    Ben natuurlijk verwacht je een dealtje wel van clingen deal.

 15. Bram Zanddijk

  De termen ‘verraders’ en ‘tuig van de richel’ worden door van Wijk nergens gebruikt en betreffen dus een interpretatie van van Galien.

  Waar van Wijk terecht op wijst is dat aan de rechts-populistische kant van het politieke spectrum er veel sympathie bestaat voor de dictator Putin en men evenzeer geneigd is geloof te hechten aan de propaganda uit die hoek die overvloedig over ons werd uitgestort.

  Zoals ik hier gisteren ook aantoonde speelde het Kamerlid Omtzigt in dit krachtenveld inderdaad een dubieuze rol. Dat erkende hij zelf ook maar het is ronduit verontrustend hoe hier, maar ook in de rechtse pers, de verdediging van hem werd opgepakt op een zodanig fanatieke wijze dat het Putin met voldoening zal hebben vervuld.

 16. Code134

  Als je bewijs wilt voor de stelling van van Wijk hoef je alleen maar de commentaren hier te lezen.

  1. denk eens na

   beetje leren telen 124.

 17. Vit

  @Bram Zanddijk
  “Zoals ik hier gisteren ook aantoonde speelde het Kamerlid Omtzigt in dit krachtenveld inderdaad een dubieuze rol. Dat erkende hij zelf ook maar het is ronduit verontrustend hoe hier, maar ook in de rechtse pers, de verdediging van hem werd opgepakt op een zodanig fanatieke wijze dat het Putin met voldoening zal hebben vervuld.”

  Oh ja is dat zo, je hebt helemaal niets aangetoond, dus trek die te grote broek maar weer uit.

  1. Vit

   Ps, vertel nog even wat er in dat sms’je stond wat niemand heeft gelezen.

   1. Tjeempie80

    Haha. Onze oude gasvitter geeft nog even modder.

    Brutaal kras kereltje.

    Hahaha.

    1. denk eens na

     Bram moet een nijpend tekort aan penisnijd hebben , maakt niet uit bram we hebben allemaal onze complexen

  2. Code134

   Deed jij mee aan die discussie dan?

  3. Bram Zanddijk

   @Vit,

   Ik heb in de gevoerde discussie van u geen argumenten aangetroffen.

   1. Vit

    Zeg eens tegen jouw tweede, derde of vierde ik dat hij zich er niet mee bemoeid.

 18. Vit

  Op zich lijkt het me een goed plan om bij Rusland ingelijfd te worden, ik zie die moslim exodus al voor me.

  1. Vit

   Ps, dan kan dat ongewervelde dierensoort wat in een vlaag van verstandsverbijstering minister president is geworden weer geschiedenisles gaan geven, zo van er was eens in dit land een aangeklede kwal die beloofde veel maar deed het tegendeel.

  2. Tjeempie80

   Dat is dan duidelijk. Niet dat we niet wisten dat je een landverrader bent hoor.

   1. Vit

    Je vergeet haha domme lul.

 19. denk eens na

  Het word tijd om ME/too op hem af te sturen,zal hem leren deze nep nieuws wanna bee .

 20. Duckday

  Van die persoon ga je toch over je nek Waar haalt hij deze onzin vandaan Ja knikker meeloper

 21. marco1

  Bert en Ernie werken voor de AIVD.

 22. Kidogo

  FAKE NEWS !!!!

 23. Bes Tolen

  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Dat vind ik voor De Wijk niet ongewoon.

 24. Guus Geluk

  In elk geval zijn Wilders en Baudet de useful idiots – de nuttige idioten – in het offensief van Poetins hybride warfare. En dat is al erg genoeg.

  1. Vit

   Kun je van hybride warfare een definitie geven?

   1. Guus Geluk

    https://nos.nl/artikel/2203750-navo-generaal-broeks-waarschuwt-voor-hybride-oorlogsvoering-vanuit-rusland.html

    “Een militaire strategie die de conventionele oorlogsvoering mengt met niet-militaire middelen zoals desinformatie, propaganda en politieke intimidatie.”

    Waarom noemen we het beestje gewoon niet bij de naam? We hebben te maken met propaganda, desinformatie en hacks vanuit Rusland. Een hybride manier van oorlogvoeren, in dit geval het in diskrediet brengen van politici en het aan de macht brengen van pro-Russische bobo’s, teneinde het Westen te destabiliseren en te verzwakken.

    1. poldi

     Guus Geluk, de grootste usefull idiot voor de laffe politiek correcte gevestigde orde ben jij !

     1. Kodi

      En zo is het maar net. Hoeveel kopgelden schuift dat gesubsidieerd collaboreren eigenlijk?

     2. Guus Geluk

      Je wordt voorspelbaar, Kodi.

    2. Bloem

     Beste heer Geluk “Een hybride manier van oorlogvoeren, in dit geval het in diskrediet brengen van politici en het aan de macht brengen van pro-Russische bobo’s, teneinde het Westen te destabiliseren en te verzwakken.” Dat is toch precies wat de Wijk hier doet! In dit geval: Het in diskrediet brengen van politici teneinde hun positie te destabiliseren en verzwakken.
     Wat voor doel dient u eigenlijk met het verdedigen van dit soort abjecte acties door figuren als dhr. de Wijk?
     Wat hier gebeurt is het ondermijnen van het democratische proces.

     1. Guus Geluk

      Bloem, Van Wijk zegt wat hij denkt en hij zegt het hard. Hij bedoelt dat rechtspopulistische partijen met pro-Russische standpunten fungeren als een soort useful idiots voor Rusland. De nuttige idioten. Er gaat namelijk welzeker een dreiging van Rusland uit, hoezeer men dat ook probeert te ontkennen.

    3. Vit

     Ah bedankt, wist ik nog niet dat het zo wordt genoemd vandaar, maar usefull idiots vind ik Wilders en Baudet niet echt, zeker Thierry niet.

     Je bent nooit te oud om te leren.

     1. Guus Geluk

      Ik had ook nog nooit van de term gehoord, Vit, maar las er iets over toen Broeks ervoor waarschuwde.

  2. Bloem

   Dit is precies wat er gebeurde in de jaren 50 heer Geluk. Iemand vagelijk beschuldigen van vermeende sympathieën of domheid teneinde hen uit te schakelen. We hebben tegenwoordig allemaal beschikking over meerdere vormen van nieuwsgaring en kunnen zelf bepalen wat wel en niet te geloven.

 25. cor wit

  Natuurlijk is deze man een graag geziene gast bij NPO je kunt met hem lachen het is een clown echt om programmes te vullen
  Nee heer de echte kwade is Rutte Buma pechterhold
  Dit zijn de echte propaganda figuren democratie bestaat niet in ons land pure propaganda
  De verkiezingen is ook mee gesjoemeld mede door de eu
  Om heren zoals Wilders en de vechters voor democratie niet te laten winnen
  De politiek is een kartel vorming verrot en corrupt

 26. poldi

  Dit betweterige akelige mannetje denkt met gezag te kunnen praten.

  Het Omzigt nep nieuws kwam van het NRC. Het uitsterven van insecten nep nieuws kwam van gesubsidieerde groene clubjes, net zoals de zure regen. Migranten die voor het merendeel hoog opgeleid waren kwam vanuit het COA. De uitslagen van referenda werden door na politiek gekonkel genegeerde. Iedere werkende NLDer zou E1000 krijgen en geen cent meer naar de Grieken….bedoeld om stemmen te winnen.
  Etc……..

  Allemaal geen Russisch nepnieuws. Dhr Buma zelf verspreid nu nepnieuws via de gesubsidieerde media om te voorkomen dat wij op de PVV of FvD gaan stemmen.

 27. Bloem

  In de jaren 50 van de vorige eeuw had je het Mccarthyisme. Toen werd ook iedereen en alles vervolgd en verketterd wanneer er ook maar een vermoeden was dat deze persoon sympathieën voor Rusland had. In die tijd hoefde je de FBI maar anoniem een briefje te sturen over de vermeende communistische gevoelens van die persoon, en zijn of haar leven was voorgoed verwoest. Achteraf is gebleken dat vele mensen onschuldig vervolgd en kapot gemaakt zijn tijdens deze heksenjacht. Charlie Chaplin heeft om die reden “de wijk” genomen naar Zwitserland en heeft nooit meer een voet in de VS gezet.
  Wat de heer de Wijk hier doet is abject en levensgevaarlijk. Hij en vele andere politici zouden lering kunnen trekken uit de woorden van president Truman “In a free country, we punish men for the crimes they commit, but never for the opinions they have”. Ook Nederlandse Officieren van justitie en Rechters zouden zich deze woorden ook eens ter harte mogen nemen.

  1. Blue monday

   Nog niet zo lang geleden waren hele rechtse heren maar wat verguld met die communistenjacht.

   De republikeinse partij voorop en engel clubjes als de OSL vonden het ook prachtig.

   Maar stel je niet aan, je mag hier gewoon pro-Rusland zijn…
   Maar als je bv. Anti-EU bent, mag je de bal ook terugverwachten.

   Niet janken, gewoon komen met betere argumenten.

   1. Kodi

    Wie pro-Europa en daarmee bedoel ik pro de Europeanen is heeft alle reden de EU kritisch te volgen, omdat dit instituut de Europeanen niet dient, maar hun rechten en belangen met voeten treedt.

   2. Bloem

    Beste Blue monday, waar het hier om gaat is dat er een heksenjacht is geopend op politici om ze met vage beschuldigingen in het diskrediet te brengen. Of dat nu door links of rechts gebeurt, doet er niet eens zoveel toe. Wat overblijft is een abjecte manier van handelen

 28. EllyD18

  Van Wijk maakt van zichzelf een marionet aan een touwtje.
  Dit soort mensen probeert andere mensen te beschadigen puur uit geldzucht en domheid.

 29. Blue monday

  meneer vd Galien moet toch even bedenken dat hijzelf ook een heksenjacht is gestart tegen alles wat “links” ruikt.
  Daarbij schuwt hij bijna geen enkel middel.

  Dat is overigens zijn goed recht, versta mij niet verkeerd, maar dan moet hij toch niet gaan janken als anderen zijn clubje eens stevig aanpakken.

  Beetje huilie huilie stukje….jammer dat vd Galien niet zo goed tegen uitdelen kan.

 30. joost2

  Ik weet dat veel politici in den Haag, die de Wijk stiekem achter zijn rug uitlachen.
  Nietszeggende man, die teert op het feit dat ooit een domme journalist hem als deskundige benoemde.

  de Wijk is een clown, die in het circus aan een touw omhoog wil klimmen, maar dat lukt hem niet en hij glijdt telkens naar beneden.
  Hij had niet in de gaten dat zijn collega’s dat touw met oliesmeer hadden ingewreven.

  van Wijk krijgt vaak een podium via onze kliek NPO, terwijl datgene wát hij zegt door iedereen direct vergeten is en er ook daarna nooit en te nimmer meer iets over gezegd wordt.

 31. nienke

  Wat zullen we straks als de moslims ons land hebben bezet smeken of de russen ons willen beschermen.
  Ons land met die ene tank en klapperpistooltjes is nl. niet in staat ons te beschermen tegen de woestijnratten.
  Hoe meer woestijnratten hier binnen komen hoe sneller hun hoeveelheid groeit des te eerder zullen ze proberen van Europa een islamitisch kalifaat te maken.
  We hebben Rusland nodig om ons te beschermen tegen dit grootste kwaad in Europa, de islam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.