Sylvana’s zoektocht werpt vruchten af: ‘Kijk, iemand die in 1995 al roetveegpiet was!’

Wat maar weer eens bewijst dat Sylvana Simons totaal niet snapt waar deze discussie nu écht om draait.

Sylvana Simons is blij. Héél blij. Waarom? Heel simpel: ze heeft op Facebook iemand gevonden die twee decennia geleden al roetveegpiet was! Ze heeft ongetwijfeld eeuwenlang moeten zoeken tot ze zo iemand vond – in de mooie jaren ’90 zou je linea recta met de roe in je rug afgevoerd worden richting Spanje als je zou beweren dat Zwarte Piet racistisch is – maar is uiteindelijk toch succesvol geweest. Ik presenteer u, mevrouw Anne Zohlandt:

Ja, Anne – en dus tante Syl – is maar al te trots te kunnen ‘bewijzen’ dat roetveegpieten prima door de beugel kunnen, want haar vriendjes en vriendinnetjes verketterden haar niet meteen. Nou, hoera: als ze in 1995 een vuilniszak over haar hoofd had gedragen, dan hadden die andere kinderen haar waarschijnlijk ook niet uitgemaakt voor traditiehaatster. Want kinderen houden zich helemaal niet zo bezig met dat soort dingen, totdat je ze er – zoals tegenwoordig dus – in gaat slepen.

Toch schiet dit alles voorbij aan de écht kwestie hier. De vraag is niet of roetveegpieten welkom waren bij het Sinterklaasfeest – dat zijn én waren ze altijd wel, maar toch een beetje als slap aftreksel voor kinderen wiens ouders te lui zijn om ze écht goed, compleet te schminken. De hele Zwarte Pietendiscussie draait maar om één ding: Zwarte Piet. In 1995 kraaide er namelijk geen haan om als je je geheel traditioneel uitdoste als Piet, met rode lippen, grote oorbellen en natuurlijk veel zwarte schmink. Niets racisme.

Sylvana Simons en haar “RACISME!”-schreeuwbende wil alleen maar de traditionele piet afschaffen. Wat daarvoor in de plek komt, zal haar echt worst zijn.

Anne had in 1995 de vrijheid om zich als roetveegpiet uit te dossen. Zullen we er met zijn allen voor zorgen dat in 2095 die vrijheid ook nog bestaat voor iedereen die als Zwarte Piet wil gaan? Wel zo eerlijk, lijkt mij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. DutchDropveter

  Altijd maar zwichten voor de kleinste groepjes die zich gekrengt voelen terwijl dit helemaal niet zo bedoeld was / is. Je kunt het ook een psychologische aandoening noemen, jezelf altijd aangesproken voelen terwijl de tegen partij helemaal niet deze intenties had.

  Dat is anno 2017 het rubberenstoeptegel beleid en waarmee we onze hele samenleving en dus ook toekomst compleet kapot maken en van iedereen een softie maken die met elk woord moet nadenken of ze er niet een minderheid mee kunnen doen lijken te beledigen.

  Oplossing; Negeren en doorgaan met leven
  Nadeel; media wil niet over de falende politiek praten dus pakt de Gender en discriminatie discussie maar op en maakt het enkel erger en erger en dat zelfs van ons belasting geld via de NPO.

  NPO blijf bij je leest, maak nieuwe en maak wat educatieve dingen >over< nederland en stoot de andere 2 zenders af, meer functie heb je niet want al de andere bagger is veelal links vermaak op kosten van jawel de werkende Nederlander en als de Rechter Nederlander kritiek heeft maak je hem toch mond dood.

  Hoog tijd dat Rechts nederland pleit voor het uitkleden van de NPO tot basis kanaal waar het ooi voor in het leven geroepen is; Nieuws en rampenzender.

 2. Baaz

  Zwarte Piet regeert. Sylvana zou daar juist blij mee moeten zijn, hoe zwarter hoe beter!

 3. Ni28

  Wat zielig als je jouw gelijk zo moet zoeken.

 4. marco1

  Volgende onderwerp zwarte piet is niet meer

 5. waakhond

  zwarte piet verdwijnt niet geloof me in Heerhugowaard blijft hij gewoon zwart.
  niemand heeft lopen te demonstreren bij het gemeente huis.
  dus het zal wel mee vallen.

  1. meijer61200

   Dan wordt Heerhugowaard binnenkort gewoon plat gebombardeerd. Zo is dat.

 6. Gerlos

  Ik heb vernomen dat in onze stad bij de intocht van Sinterklaas ongeveer 30 ZWARTE PIETEN aanwezig zullen zijn. Want de bewoners zijn dat gezeur/geleuter en het door drammen van een kleine minderheid MEER DAN ZAT wordt een geweldig kinderfeest.

  1. Becker

   Volgend jaar nog 20 en het jaar erop nog 10 Zwarte Pieten, Gerlos.

   Jullie liggen netjes op schema.

   🙂

   1. DutchDropveter

    Ik vraag me af wat jouw doel is? Volgens mij hoor ik enkel je mening, ook prima hoor maar dat maakt het geen feit 😉 succes ermee gekkie

 7. Blue monday

  DDS creëert bewust haar eigen vijanden, een normaal mens negeert haar.

  Ga gewoon een beetje gematigd links zijn, daar weten we amper wie dat gekke mens is.

 8. corfo

  Het lijkt erop, dat het hier vandaag mooi, zonnig weer gaat worden, dus……….een fikse bergwandeling door een stukje van het naar rechts opgerukte Oostenrijk !!
  Wát een heerlijk vooruitzicht !

 9. Guus Geluk

  Roetveegpiet is een goed compromis, maar dat wil de anti-zwartepietenbrigade niet. De pro-zwartepietenstoottroepen evenmin.

  De kampen zitten beiden in hun eigen bubbel.

  1. corfo

   @ Guus G.
   Dat vind ik helemaal geen goed compromis.
   Zwarte Piet is zwarte Piet, en als dat de negroïde Silly Sil niet aanstaat moet ze maar terug gaan naar waar zij vandaan komt, volgens haar eigen woorden is dat : donker Afrika ! Wie denkt dat wijf eigenlijk wel dat zij is ? Ze vreet hier uit de staatsruif en maar schelden en trappen tegen de mensen die haar te vreten (hebben ge-) geven. Daar is haar soort héél goed in; laten ze hun energie besteden aan het opbouwen van hun eigen “beloofde tropische land”.

   1. Guus Geluk

    Ik streef ook naar het behoud van Zwarte Piet, corfo, maar als een minderheid echt moeite heeft met de zwarte kleur van de kindervriend, lijkt het me goed om een compromis te maken. Rekening houden met een minderheid.

    1. Baaz

     En daar ga je nou net mank Guus. De meerderheid heeft helemaal geen moeite met de zwarte kleur van Zwarte Piet. Hij is de megaminderheid van klagers, schreeuwers en claimers die zendtijd opeist voor hun gezwets bij de NPO c.s.

     1. corfo

      @ Guus G.
      Rekening houden met de minderheid ?
      Deden de Haagse minkukels dat ook maar eens !
      Maar dat vind jij dan wél weer juist, begrijp ik, je bent steeds aan ’t draaien Guus.
      De ene keer wél rekening houden met een minderheid, maar ff later weer niet. Begrijp je eigenlijk zélf ook dat er maar weinig reaguurders zin hebben om met jou een “debat” aan te gaan ? Je draait en draait en geeft áltijd anderen de schuld; met jou is een “debat” onbegonnen werk.

  2. DennisEijs

   Logisch, zwarte piet is zwart, niet roet.
   Het zijn Moorse piraten die de kusten afstroopten en kinderen in de zak deden om te verkopen als slaven. Dit wil Sylvana verdoezelen, maar wij niet.

 10. meijer61200

  Ach Silvana, dat je hier tijd voor hebt????
  Moet je niet hard op zoek naar een naam voor je partijtje, zonder dat je weer zomaar een al bestaande naam steelt? Het tekent echt jouw intelligentie, hahaha. Wel tempo hoor, want de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Straks zit je weer zonder riante raadsvergoeding en is het wederom handje ophouden bij de sociale dienst. Dat moeten we niet willen.

 11. Christina

  SS heeft gezegd dat als zwarte piet niet afgeschaft gaat worden in ONS land zij ONS land gaat verlaten!!
  Dus met zijn allen gaan we ons verkleden als zwarte piet zwarter dan zwart met grote gouden oorringen rode lippen en kroeshaar en dan gaan we met zijn allen die roetmop uitzwaaien, daaaaaaaag pruikenbuik, bye byezwaai zwaai zwaai.
  Nu maar hopen dat ze woord houd!!

 12. waakhond

  HAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Heerhugowaard HAHA!!!!

 13. Bes Tolen

  Sylvana was graag Zwarte Piet geweest. Die mogelijkheid had ze niet. De natuur heeft haar hier te kort gedaan. Jammer dat ze nu zo gefrustreerd reageert. Ze was getrouwd. Dus met een heel rijke man. Dus geld zat. Dus kan ze zich best in de tropen uitleven. Dus. Dus. Dus waarom gaat ze niet?

 14. DennisEijs

  Ja ik was ook een roetveegpiet, omdat je geen fucking geld had voor schmink.
  Kurk branden, gezicht wat nat maken, en daar ging je. Zag er niet uit en je liep voor lul, maar ja, zonder centen geen schmink.
  Dus dat was uit armoede en niet uit principe. De echte pieten hadden gewoon een zwarte kop.

 15. Knopper

  Ter voorbereiding op de discussie die weer gaat komen met Sinterklaas:

  Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan….

  Het woord “zie” kan als uiterst kwetsend worden ervaren door visueel gehandicapten, al zullen die dit waarschijnlijk niet lezen, en dient dus vervangen te worden door “ervaar” o.i.d. Daarnaast is het onacceptabel voor de Catalanen om het over Spanje te hebben, dus daar moet een oplossing voor worden gezocht. Net als voor het fenomeen “stoomboot”, want iedereen weet dat deze vaartuigen zeer milieubelastend zijn.

  Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan…

  Het “hij” van de stoomboot is onmiskenbaar genderspecifiek en dient vervangen te worden. De milieuonvriendelijke boot moest toch al weg, wellicht vervangen door ‘milieuvriendelijk genderneutraal voertuig’? “Sint Nicolaas” is een uiting van de christelijke traditie en bijgevolg ongewenst. “zie” (zie hierboven) moest al weg (i.v.m. visueel gehandicapten).

  Hoe huppelt het paardje, het dek op en neer…

  Dieren horen in de vrije natuur en zijn er niet om trucjes te doen (huppelen) en al helemaal niet op eerder genoemde boot. Een exces dat men vroeger ook wel zag in dierentuinen en circussen. Past niet meer in 2017. Helaas.

  Hoe waaien de wimpels al heen en al weer…

  Mag in principe nog wel, al suggereert het een continu wisselende windrichting. Milieu-effect of veroorzaakt door de vervuilende gassen van de stoomboot? Hier dient een milieu-effect-rapportage gemaakt te worden. Tot de gevolgen bekend worden, voorlopig geen wimpels. Ook omdat de niet nader genoemde kleur van de wimpels weleens voor verkeerde beeldvorming ZOU KUNNEN zorgen.

  Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe…

  Knecht is denigrerend, weinig respectvol voor minder of lager opgeleiden en suggereert een arbeidsongelijkheid die onacceptabel is. Het zogenaamde lachen, zonder humoristische context, kan als een teken van minder intelligentie worden uitgelegd. Het zogenaamde “roepen” is door slechthorenden niet of nauwelijks mee te krijgen en hierdoor onnodig kwetsend en dient vervangen te worden door een passend alternatief.

  Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

  Door zoet aan lekkers te koppelen ontstaat een onjuist beeld. Het is juist zoetigheid (lees suikers) dat voor obesitas en hart- en vaatziekten zorgt. Door uitgerekend het woord “zoet” te verwarren met “lief” of “braaf ” ontstaat een verkeerd beeld. Voorstel: A Wie zoet eet, krijgt obesitas. (Waarschuwend.) of B Wie braaf is, krijgt een wortel. (Beloning. ) Eerder werd “snoeptomaatje” voorgesteld maar de koppeling tussen snoep (slecht) en tomaat (goed) is ongewenst.

  Oh lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij…

  Absoluut uitgesloten. De koppeling van een katholieke heilige en het woord “komen” roept bijzonder ongemakkelijke beelden op van seksueel misbruik in de breedste zin des woord en is daarom een “no go “.

  En rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij…

  Het woord “huisje” doet onrecht aan mensen die zich geen huis kunnen veroorloven, waaronder veel alleenstaande moeders, en die noodgedwongen in een flat of appartement wonen. “ons huisje” is in deze context (vaak) onbewust bedoeld als eigen bezit. Onnodig grievend voor huurders of niet-huizenbezitters.

  1. PMG

   Inschrijfformulier voor gesloten inrichting!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.