Terreurverdachte Hassan A. fantaseerde over aanslagen in Nederland, maar OM vraagt om een lage straf

Vandaag moest de terreurverdachte Hassan A. voor de rechtbank verschijnen voor het feit dat hij in Eindhoven met een bivakmuts rond reed. In zijn huis en computer werd toen duidelijk dat hij een obsessie had met IS en onthoofdingsfilmpjes bezat. Daarnaast is hij in het verleden veroordeeld voor bedreigingen van mensen in publieke functies en straatroof.

Toch eist het OM maar twee jaar straf en daarna TBS. Daarin legt het OM dus vooral veel hoop op de TBS-procedure en uiteindelijk ook voor re-integratie in de samenleving. In de gesprekken van de verhoringen en de verklaring in de rechtszaak vond men hem erg openhartig over zijn ideeën en gevoelens en dat zou voor dit soort personen zeldzaam zijn. Daarnaast concludeerde het OM ook dat het nooit tot concrete plannen voor aanslagen is gekomen en de interesse van Hassan voor IS verminderde:

In de maanden voor zijn arrestatie verslapte A.’s interesse voor IS. ,,Ik ging aan ze twijfelen.” De Eindhovenaar werd opgepakt toen hij met een bivakmuts over zijn hoofd door de stad reed, verontruste Eindhovenaren belden de politie. ,,Het was niet zo handig, nee”, zei hij daar vandaag over. Bij een huiszoeking vond de politie een stroomstootwapen, een mes en tie-wraps. Op zijn pc stonden, behalve de mapjes Plan 1 en Plan 2, ook nog heel veel IS-video’s, onder meer van onthoofdingen.

Het is natuurlijk altijd goed als mensen tot inkeer komen en leren van hun fouten, maar deze man had informatie voor het plegen van een aanslag op ‘militaire doelen’. Daar moet niet te licht over gedacht worden. Het kan ook wel zijn dat de interesse voor IS misschien is verminderd, maar betekent dat ook dat hij gederadicaliseerd is? Zulke motieven en gedachten gaan niet ineens weg, dat is niet menselijk en het zou getuigen van naïviteit van het OM om daar vol op te vertrouwen.

Re-integratie van dit soort personen moet met de uiterste voorzichtigheid beoogd worden en zelfs dan vind ik het zelf nog van naïviteit getuigen dat met een TBS-procedure ineens allemaal radicale gedachten afwezig zijn en zo iemand bijna letterlijk is geherprogrammeerd. De straffen zijn te licht en ik begrijp echt niet waar de hoop op gevestigd is dat een goede re-integratie in de samenleving een kans van slagen heeft als je alles bekijkt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Henk-Jansen

  Deze man heeft ook een autistische stoornis waardoor hij naïef en makkelijk beïnvloedbaar is… Ik ben helemaal voor het streng bestraffen van terroristen maar deze man heeft veel meer behoefte aan professionele hulp in plaats van dat we hem weg laten rotten in een cel!

  1. Vit

   Een mens kun je niet veranderen qua karakter, alleen platspuiten is de enige remedie.

  2. nogmaals

   @ henkjansen
   Het is beter dat hij in zijn cel wegrot, dan dat hij een aanslag pleegt of daarbij helpt.

 2. Ni28

  Deze mensen zijn erg goed in hun slachtofferrol en men trapt er in. Hij snakt naar onthoofdingen en dat gaat ie eens doen. Na twee jaar en TBS misschien al daarvoor.

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk, maar ze weten vaak gesoufleerd door hun advocaat dat wat de Nederlandse rechterlijke macht graag wil horen.

 3. C.oitus

  Volgens ene grappenhaus moeten wij in gesprek gaan met deze verwarde man en genade schenken.

 4. eRik2017

  Ze krijgen allemaal 2 tot 4 jaar. Goed gedrag en voorarrest eraf, over anderhalf tot 2 jaar wordt het best druk op straat. Ik hoop dat de enkelbandjes dan niet op zijn. Intussen lijkt het dat bijna elke inrichting voldoende gelegenheid geeft voor onbegeleid verlof en het versturen van post. Dan kunnen ze vast met elkaar communiceren hoe ze hun leven weer gaan opbouwen als ze weer eerder op straat staan dan veiligheidsdiensten mensen kunnen opleiden.

 5. Punt50

  Weg met die vent! NL nationaliteit intrekken en terug naar de zandbak.

 6. George van de linden

  Als je de veroordelingen van alleen al de laatste 4 maanden optelt, moeten die Tbs-klinieken toch onderhand overvol zitten.

 7. penis aqua di rosa

  Autisme is niet te genezen. PUNT
  Kom later niet aan met dit hebben we niet zien aankomen, als hij zijn denkbeelden ten uitvoer gaat brengen of heeft gebracht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.