Tolk van Omtzigts MH17 gesprek: “Ik maakte fouten bij vertaling, mijn Nederlands was nog heel slecht”

Joh.

Kijk, zo kan het dus gaan. Aleksandrs, de tolk die als vertaler optrad tussen de befaamde ‘nepgetuige’ waar NRC Handelsblad eerder over schreef en Pieter Omtzigt, geeft toe dat hij tijdens zijn vertaling ongetwijfeld (grote) fouten gemaakt heeft. De reden? Hij was het Nederlands eigenlijk niet machtig. Ook was hij geen officiële vertaler, maar “gewoon een jongen” die zowel Russisch als Oekraïens sprak. Dat was “beter dan niets,” en dus toog hij aan het werk.

“Ik weet wel zeker dat ik fouten maakte bij het vertalen. Mijn Nederlands was nog heel slecht, afgelopen voorjaar. Ik ben ook geen tolk, maar gewoon een jongen die Oekraïens en Russisch spreekt. Die getuige sprak alleen Russisch dus het was beter dan niets. Hij wilde een lang verhaal houden tijdens het publiekscollege,” aldus de tolk.

Aleksandrs  geeft in een e-mail op  vragen ruiterlijk toe dat zijn Nederlands in mei 2017  zo slecht was dat hij meermaals de mist in moet zijn gegaan met zijn vertaling. Jeroen van Rijsbergen kende hij in de verste verte niet. Van Rijsbergen kwam destijds met getuige Aleksandr op de proppen. Dat hij een audio-opname maakte, wist ingehuurde tolk Aleksandrs niet. Ook Pieter Omtzigt zei eerder bij GeenStijl er “geen rekening mee te hebben gehouden dat het gesprek werd opgenomen en naar buiten zou worden gebracht.”

De erkenning van Aleksandrs dat hij mogelijk serieuze fouten gemaakt heeft wordt bevestigd “door andere Russisch sprekenden” die “inmiddels via Twitter [laten] weten dat Pieter Omtzigt het gesprek blijkens het door NRC vrijgegeven transcript onmogelijk kan hebben verstaan en begrepen omdat cruciale uitspraken van de getuige compleet verkeerd door Aleksandrs zijn weergegeven.”

Eerder schreef Marco Langbroek, die als getuige met de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer sprak over spionage satellieten in verband met vlucht MH17, al een brief waarin hij een anti-Omtzigt column van NRC-columnist Joshua Livestro helemaal aan gort scheurde. Daarin stelt Langbroek dat de zogenaamde verkeerde informatie van Omtzigt helemaal niet verkeerd was, en dat Livestro — en dus de NRC met hem — degene is die duidelijk geen dossierkennis heeft. Wij citeren:

“Dat Livestro de tweet van Omtzigt als ‘valse informatie’ aanmerkt, komt dus door zijn eigen gebrekkige kennis van het dossier en zijn eigen tunnelvisie. Blijkbaar heeft hij ook niet de moeite genomen te controleren wat de CRIVD nu echt heeft gezegd. Gezien de zware beschuldiging die hij jegens Omtzigt uit, is dit zondermeer ernstig nalatig te noemen. Livestro distribueert hier zélf valse informatie.”

Mooi. Dan kunnen we al die verhalen van de NRC dus écht naar het graf dragen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. J.C.

  Ik was altijd vol bewondering voor Pieter Omtzigt (CDA), maar na zijn ondemocratische optreden (gezalfde maar smerige interrupties) tijdens het betoog van de heer Mulder van de PVV, ben ik geflipt op Omtzigt.

  1. Henk-Jansen

   De heer Mulder heeft er dan ook wel een potje van gemaakt tijdens zijn betoog. Het is een regel in de tweede kamer dat je bij het onderwerp blijft. De heer Mulder ging echter over de klassieke oudheid praten en dan heb je het ook wel een beetje zelf verprutst.

   1. Viertel

    Mulder had in het debat anders wel een mooi citaat voor Omtzigt: “De laagste aller schurken is de huichelaar die ervoor zorgdraagt zich op het ogenblik waarop hij zich het valst gedraagt, het deugdzaamst voor te doen”.

    Omtzigt is voor mij volkomen door de mand gevallen. Niet vanwege de affaire met de zgn. nepgetuige. Daar heeft de NRC een vals spelletje met hem gespeeld, al dan niet ingefluisterd door Rutte cs. Dat is gewoon lullig voor hem.

    Nee, het stemgedrag van Omtzigt over de PVV-motie over de Armeense genocide doet de deur dicht. Het was nota bene exact dezelfde tekst die Omtzigt eerder in een eigen motie had gezet, in 2015. Je zou kunnen zeggen dat Omtzigt tegen zijn eigen motie stemde.

    Omtzigt is uiteindelijk een onbetrouwbaar Kamerlid gebleken. Hij heeft voor mij definitief afgedaan. Omtzigt blijkt uiteindelijk gewoon een smerige jezuïet te zijn.

   2. J.C.

    @Henk-Jansen

    Het is een regel in de tweede kamer dat je bij het onderwerp blijft. mw Aukje de Vries van de VVD beweerde tijdens een interruptie dat in het programma 2012 van de PVV staat dat de PVV voor afschaffen van de Wet Hillen was (overigens niet kunnen vinden). Hoort dit jokkebrokken ook bij de regels van de tweede kamer? (Nou ja, misschien hoort liegen wel bij de mores van de Tweede Kamer, want het hysterische kipje, mw Schouten van de Christen Unie -of is het onchristen unie?-, heeft de liegende fractievoorzitter, een van de deelnemers van de commissie stiekem, ook na lang zoeken niet kunnen vinden).

    Het is overigens wel gebruikelijk, dat een betoog een opbouw kent. Een ondemocratisch parlement kan daar echter een stokje voor steken, naar nu blijkt. Men mag wel zeggen wat de meerderheid wil horen en anders wordt je de mond gesnoerd.

    Overigens vraag mij nog steeds af of het parlementair wel volgens de regels is om zo’n hoofdelijke stemming te houden als 48% van de Tweede Kamerleden niet aanwezig is.

    (Ik vond het wel jammer dat 50+, de SP, Groen Links en de SGP de ondemocratische ofwel dictatoriale stemming en dus de afschaffing van de Wet Hillen met hun voorstem tijdens de hoofdelijke stemming, waarmee ten onrechte de eerder toegekende spreektijd van de heer Mulder is ontnomen, steunden.

    1. trampoline

     Weet u nog de uitspraken van 2 of 3 jaar geleden in de media van zowel de Duitse minister Schäuble als Klaus Juncker van de EU?

     “Liegen in de politiek is geoorloofd als je daarmee je doel kunt bereiken”

     Dat zegt meer dan genoeg.

 2. corfo

  De tolk heeft gezegd dat hij eigenlijk onvoldoende Nederlands sprak.
  Ik ga nu denken dat die tolk is aangesteld door de Russen.

 3. Ni28

  Het is stil bij de NRC.

 4. Marija

  Omtzigt verdient het gerehabiliteerd te worden, zowel door zijn matennaaiers als het nrc oplichterskrantje.

 5. George Knight

  Het is stil bij het CDA. In tegenspraak met wat DDS hier allemaal zegt heeft Pieter Omtzigt in een tweet over deze kwestie gezegd dat hij onzorgvuldig gehandeld heeft. Dat DDS daar om politieke redenen een eigen draai aan geeft door er nepnieuws tegenover te plaatsen doet niets af aan de kern van de zaak die door NRC naar buiten is gebracht. En die nog recht overeind staat. Daar valt ook achteraf helemaal niets aan af te dingen.

  1. trampoline

   Welk nepnieuws?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.